Open menu
19 | 03 | 2024

Αθήνα 01/04/2019
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2053

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. Α. 1072/22-2-2019 (ΦΕΚ 750 Β΄) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. με θέμα « Καθορισμός των προϋποθέσεων, των δικαιολογητικών και της διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, καθώς και του τρόπου ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτού.

 

Κοινοποιούμε την με αρ. πρωτ. Α.1072/22-02-2019 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 750 Τεύχος Β, με αριθμό ΑΔΑ: ΩΕΑ346ΜΠ3Ζ-4ΘΨ και ισχύει από 05-03-2019, προς ενημέρωση και εφαρμογή.
Με την κοινοποιούμενη Απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ( Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησής του από τους ανωτέρω δικαιούχους.
Σημειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ. ορίζεται σε 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο κατ' εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ Α'265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».
Ειδικότερα, ανά άρθρο παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες εφαρμογής:

Ως προς το Άρθρο 1

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης το οποίο χρησιμοποιείται:

α) από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, στα μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό τους και στα οχήματα που σύμφωνα με τον προορισμό τους χρησιμοποιούνται εκτός δημοσίων οδών ή δεν έχουν λάβει άδεια κύριας χρήσης στις δημόσιες οδούς,
β) από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα για τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Επιπλέον, καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης από τους δικαιούχους επιστροφής του Ε.Φ.Κ.

Ως προς το Άρθρο 2

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 καθορίζονται οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιστροφής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης.

Ειδικότερα:

  • Οι δικαιούχοι επιστροφής Ε.Φ.Κ. υποχρεούνται να συντάσσουν καταστάσεις με τα παραστατικά αγοράς του πετρελαίου κίνησης που προμηθεύτηκαν εντός των οριζομένων προθεσμιών (εξάμηνου ή έτους), για τα οποία υπάρχουν οι αντίστοιχες εγγραφές στα τηρούμενα λογιστικά βιβλία τους. Για το σκοπό αυτό έχουν ενσωματωθεί στην κοινοποιούμενη απόφαση τα υποδείγματα των Παραρτημάτων ΙΙα και ΙΙβ ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου.

  • Οι ανωτέρω καταστάσεις συντάσσονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά υπό μορφή υπολογιστικού φύλλου και υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 4 της κοινοποιούμενης απόφασης.

Ως προς το Άρθρο 3

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 3 της κοινοποιούμενης απόφασης δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ., είτε ανά εξάμηνο είτε σε ετήσια βάση, για το πετρέλαιο κίνησης που προμηθεύτηκαν, εντός του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος . Η προθεσμία υποβολής της αίτησης ορίζεται σε δύο (02) μήνες από την λήξη του εξαμήνου (ήτοι: από 01.07 έως 31.08) ή του έτους (ήτοι: 01.01 έως 28.02) για τις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που παρελήφθησαν από την επιχείρηση/ίδρυμα.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον δικαιούχο στο ICISnet, μέσω του υποσυστήματος «ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ» από το μενού «Επιστροφές Ε.Φ.Κ.- Υποβολή Αίτησης Επιστροφής Ε.Φ.Κ.» στο αρμόδιο «Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ.», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της κοινοποιούμενης απόφασης . Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης επιστροφής ΕΦΚ από τον δικαιούχο παρέχονται στον σύνδεσμο:

https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/info/userManuals?articleid=10615277

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2, υποβάλλεται από τη δικαιούχο επιχείρηση/ίδρυμα μία αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ., ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκαταστημάτων ή λοιπών εγκαταστάσεων. Εφόσον η επιχείρηση/ίδρυμα έχει υποκαταστήματα ή εγκαταστάσεις πέραν της έδρας της, τα σχετικά δικαιολογητικά συνυποβάλλονται στην ίδια αίτηση, ταξινομημένα ανά υποκατάστημα ή εγκατάσταση.
Τέλος, εάν η λογιστική διαχείριση της επιχείρησης/ιδρύματος τηρείται σε διαφορετικό τόπο από την έδρα της, τότε στο πεδίο «Παρατηρήσεις» της ηλεκτρονικής αίτησης πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της διεύθυνσης όπου τηρείται η λογιστική της διαχείριση.

Ως προς το Άρθρο 4

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 4 καθορίζονται τα στοιχεία της αίτησης καθώς και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά. Ο δικαιούχος υποβάλλει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα από το μενού Ενέργειες «Αίτηση με Συνημμένα Αρχεία από Οικονομικό Φορέα - Δημιουργία Συνυποβαλλόμενων Αρχείων», όπου στο πεδίο «Επιχειρηματικό κλειδί» αναγράφεται το MRN της Αίτησης Επιστροφής Ε.Φ.Κ..
Στην παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου προβλέπονται τα δικαιολογητικά τα οποία είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων ενώ στις παραγράφους 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 4 καθορίζονται τα επιπλέον δικαιολογητικά που υποβάλλονται ανά κατηγορία δικαιούχου.
Τα ως άνω δικαιολογητικά αφορούν:

1) Στην υποβολή των νομιμοποιητικών εγγράφων της αιτούσας επιχείρησης/ιδρύματος, για τη συγκεκριμένη αίτηση και την καταβολή του ποσού της επιστροφής (περιπτώσεις α, β, γ, δ και η της παραγράφου 2).
2) Στον λογιστικό έλεγχο της παραληφθείσας ποσότητας πετρελαίου για την οποία ζητείται η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. (περιπτώσεις ε, στ και ζ της παραγράφου 2).
3) Στον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου κίνησης για κάθε κατηγορία δικαιούχου (παράγραφοι 3, 4, 5 και 6). Σημειώνεται ότι η βεβαίωση του αρμόδιου μηχανικού (των περιπτώσεων 3γ, 4β, 5γ και 6γ) πρέπει να ανταποκρίνεται στα οριζόμενα από το νόμο επαγγελματικά δικαιώματα και να ανανεώνεται σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Στην παράγραφο 7 του ιδίου ως άνω άρθρου ορίζεται ότι, το Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής ΕΦΚ, προκειμένου να προβεί στην αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης επιστροφής του Ε.Φ.Κ. από τη δικαιούχο επιχείρηση/ίδρυμα ελέγχει:

- την υποβολή της αίτησης στο αρμόδιο Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ.,
- την υπαγωγή ή όχι της επιχείρησης/ιδρύματος στους δικαιούχους επιστροφής Ε.Φ.Κ.,
- την εμπρόθεσμη υποβολή αυτής σύμφωνα με τις ταχθείσες προθεσμίες του άρθρου 3,
- την πληρότητα και την επάρκεια της αίτησης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών

Στην περίπτωση που η αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ. γίνει αποδεκτή από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, οριστικοποιείται (κατάσταση «Οριστικοποιημένη») και δημιουργείται αυτόματα μια Απόφαση επιστροφής Ε.Φ.Κ (σε κατάσταση «Καταχωρημένη») με προ συμπληρωμένα τα πεδία που αφορούν την αίτηση, όπως είχαν συμπληρωθεί από τον αιτούντα επιστροφής Ε.Φ.Κ. κατά την υποβολή της αίτησής του.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από το Τελωνείο, η αίτηση περιέρχεται σε κατάσταση «Μη Αποδεκτή» συμπληρωμένη με τους λόγους απόρριψης από το Τελωνείο για την ενημέρωση του αιτούντα.
Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορεί να γίνει αποδεκτή η αίτηση ή να απορριφθεί ορίζεται σε δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής αυτής.

Ως προς το Άρθρο 5

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 5 ορίζονται ως αρμόδια Τελωνεία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους τα «Τελωνεία Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής ΕΦΚ» κατ' εφαρμογή των διατάξεων της αριθμ. Δ ΟΡΓ.Α 1036960/10.03.2017 (ΦΕΚ Β'968) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. όπως ισχύει, τα οποία έχουν την αρμοδιότητα πραγματοποίησης επιστροφών Ε.Φ.Κ. Οι δικαιούχοι επιστροφής υποβάλλουν αίτηση στα εν λόγω Τελωνεία με κριτήριο την έδρα τους σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της κοινοποιούμενης απόφασης.
Στο ως άνω Παράρτημα αναφέρεται το αρμόδιο Τελωνείο για κάθε Νομό/Περιφερειακή Ενότητα της χώρας ενώ για την Αττική ορίζονται πέντε (5) Τελωνεία βάσει της διοικητικής διαίρεσης της Περιφέρειας Αττικής ώστε να επιμερίζεται το διοικητικό κόστος αυτής της διαδικασίας.

Προς διευκόλυνση των αρμόδιων Τελωνείων Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής ΕΦΚ της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα με τη χωρική τους αρμοδιότητα:

 

α/α Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ Περιφερειακή Ενότητα - Δήμοι αρμοδιότητας του Τελωνείου:
1 Τελωνείο Αθηνών

Βορείου Τομέα Αθηνών:

Δήμος Αγίας Παρασκευής · Δήμος Αμαρουσίου · Δήμος Βριλησσίων · Δήμος Ηρακλείου · Δήμος Κηφισιάς · Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης · Δήμος Μεταμορφώσεως · Δήμος Νέας Ιωνίας · Δήμος Παπάγου-Χολαργού · Δήμος Πεντέλης · Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού · Δήμος Χαλανδρίου

Κεντρικού Τομέα Αθηνών:

Δήμος Αθηναίων · Δήμος Βύρωνος · Δήμος Γαλατσίου · Δήμος Δάφνης-Υμηττού · Δήμος Ζωγράφου · Δήμος Ηλιούπολης · Δήμος Καισαριανής · Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας

2 Α' Τελωνείο Πειραιά

Νοτίου Τομέα Αθηνών:

Δήμος Αγίου Δημητρίου · Δήμος Αλίμου · Δήμος Γλυφάδας · Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης · Δήμος Καλλιθέας · Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου · Δήμος Νέας Σμύρνης · Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Πειραιώς:

Δήμος Πειραιώς · Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη · Δήμος Κορυδαλλού · Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας · Δήμος Περάματος

Νήσων Αττικής:

Δήμος Αγκιστρίου · Δήμος Αίγινας · Δήμος Κυθήρων · Δήμος Πόρου · Δήμος Σαλαμίνας · Δήμος Σπετσών · Δήμος Τροιζηνίας · ΔήμοςΎδρας

3 Δ' Τ.Ε.Σ. Πειραιά

Δυτικού Τομέα Αθηνών:

Δήμος Αγίας Βαρβάρας · Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού · Δήμος Αιγάλεω · Δήμος Ιλίου · Δήμος Περιστερίου · Δήμος Πετρούπολης · Δήμος Χαϊδαρίου

4 Τελωνείο Ελευσίνας

Δυτικής Αττικής:

Δήμος Ασπροπύργου · Δήμος Ελευσίνας · Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας · Δήμος Μεγαρέων · Δήμος Φυλής

5 Τελωνείο Λαυρίου

Ανατολικής Αττικής:

Δήμος Αχαρνών · Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης · Δήμος Διονύσου · Δήμος Κρωπίας · Δήμος Λαυρεωτικής · Δήμος Μαραθώνος · Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας · Δήμος Παιανίας · Δήμος Παλλήνης · Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου · Δήμος Σαρωνικού · Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος · Δήμος Ωρωπού

 

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 ορίζονται ως αρμόδια Τελωνεία Ελέγχου, για το λογιστικό και φυσικό έλεγχο των δικαιούχων, τα Τελωνεία στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης / ιδρύματος.
Σε περίπτωση κατά την οποία υφίστανται παραγωγικές μονάδες ή υποκαταστήματα, καθώς και στην περίπτωση που ο τόπος τήρησης της λογιστικής διαχείρισης της επιχείρησης/ιδρύματος, βρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητα άλλου τελωνείου, πέραν αυτού της έδρας της επιχείρησης/ιδρύματος, τότε ο έλεγχος αυτών των μονάδων ή υποκαταστημάτων θα διενεργείται από το χωρικά αρμόδιο Τελωνείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6, της κοινοποιούμενης απόφασης.

 

Ως προς το Άρθρο 6

Με τις διατάξεις του άρθρου 6 ορίζονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται μετά την αποδοχή της αίτησης προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση επιστροφής Ε.Φ.Κ. Ειδικότερα:
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6, το Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ. για την έκδοση Απόφασης επιστροφής ελέγχει σε συνεργασία με τα Τελωνεία Ελέγχου, στις περιπτώσεις που απαιτείται, κατ' ελάχιστον στο 50% των δικαιούχων ανά έτος, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι ελέγχονται εντός του επόμενου της επιστροφής έτους για το σύνολο των ποσοτήτων του πετρελαίου κίνησης που έχουν προμηθευτεί από τον προηγούμενο έλεγχο. Το προαναφερθέν ποσοστό δεν είναι σε καμία περίπτωση περιοριστικό.

Παράδειγμα: εάν μια επιχείρηση/ίδρυμα ελεγχθεί για το α' εξάμηνο του έτους 2019 μπορεί να μην ελεγχθεί το έτος 2020 βάσει του ποσοστού 50% που ορίζεται από την απόφαση, ωστόσο το έτος 2021 θα ελεγχθεί και για το β' εξάμηνο του έτους 2019 και για το 2020.

Ευνόητο είναι ότι σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία αναφορικά με την νόμιμη χρησιμοποίηση του πετρελαίου κίνησης σε δικαιούχο επιχείρηση/ίδρυμα, δύναται να διενεργούνται έκτακτοι έλεγχοι από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, πέραν του τακτικού ελέγχου που προβλέπεται ανωτέρω.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω ελέγχων το Τελωνείο Ελέγχου προβαίνει σε λογιστικό και φυσικό έλεγχο της επιχείρησης/ιδρύματος αξιοποιώντας τα συνυποβαλλόμενα της αίτησης δικαιολογητικά, καθώς και κάθε στοιχείο που κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να διαπιστώσει την νόμιμη χρησιμοποίηση του πετρελαίου κίνησης για το οποίο ζητείται η επιστροφή του Ε.Φ.Κ.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ταυτίζονται το Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ. με το Τελωνείο Ελέγχου, το Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ. αποστέλλει ηλεκτρονικά το σχετικό αρχείο στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η νόμιμη χρησιμοποίηση του πετρελαίου κίνησης για το οποίο ζητείται η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου συντάσσεται η σχετική Έκθεση Ελέγχου και αποστέλλεται εντός της τιθέμενης προθεσμίας των τριών (3) μηνών.
Τέλος, στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 6 προβλέπεται ότι, σε περίπτωση όπου από τον έλεγχο απαιτούνται επιπλέον στοιχεία, αυτά πρέπει να συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αίτηση επιστροφής από την ελεγχόμενη επιχείρηση εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία ειδοποίησης της δικαιούχου επιχείρησης/ιδρύματος από το αρμόδιο τελωνείο.

Στην περίπτωση που τα απαιτούμενα στοιχεία δεν υποβληθούν από τον αιτούντα εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας το τελωνείο προβαίνει στην ακύρωση της απόφασης επιστροφής (όπου η απόφαση είναι σε κατάσταση «Καταχωρημένη») καταγράφοντας τους λόγους της ακύρωσής της.

Ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα για τους λόγους ακύρωσης της υπό έκδοσης απόφασης επιστροφής.
Για τις αιτήσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο ποσοστό του 50% ελέγχου των δικαιούχων, το Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ., ελέγχει όλα τα συνυποβαλλόμενα της αίτησης δικαιολογητικά και εφόσον διαπιστώνει την πληρότητα και επάρκεια αυτών, προβαίνει στην έκδοση Απόφασης επιστροφής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της κοινοποιούμενης απόφασης.

Ως προς το Άρθρο 7

Με τις διατάξεις του άρθρου 7 καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης Απόφασης επιστροφής Ε.Φ.Κ. και καταβολής του ποσού της επιστροφής Ε.Φ.Κ. μέσω πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου στον αριθμό ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση (η), της παραγράφου 2, του άρθρου 4 της κοινοποιούμενης απόφασης.

α) Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τελωνειακές, φορολογικές ή/και ασφαλιστικές οφειλές, το αρμόδιο Τελωνείο υποβολής της Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ προβαίνει στην έκδοση της Απόφασης επιστροφής Ε.Φ.Κ. για την καταβολή με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην αριθμ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 30-12-2014 Απόφαση ΓΓΔΕ: «Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων». Στην Απόφαση επιστροφής αποτυπώνονται, πέραν των στοιχείων της αίτησης, το συνολικό ποσό επιστροφής προς τον δικαιούχο.
β) Στην περίπτωση που υπάρχουν τελωνειακές, φορολογικές ή/και ασφαλιστικές οφειλές του δικαιούχου επιστροφής Ε.Φ.Κ. προσώπου, διενεργείται συμψηφισμός του συνολικού ποσού επιστροφής με τις τυχόν οφειλές.
Σε αυτή την περίπτωση το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει στην συμπλήρωση στην Απόφαση επιστροφής Ε.Φ.Κ. αναλυτικά των ποσών συμψηφισμού ανά δημόσιο φορέα και στην έκδοσή της («Οριστικοποίηση» της Απόφασης), σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στην ανωτέρω περίπτωση (α), συμπληρώνοντας επιπλέον των απαιτούμενων στοιχείων και το/τα ποσό/ά συμψηφισμού. Το τελικό ποσό επιστροφής προς το δικαιούχο πρόσωπο προκύπτει με την μείωση του συνολικού ποσού επιστροφής που έχει εγκριθεί από το Τελωνείο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την απομείωσή του με τα ποσά των συμψηφισμών που προκύπτουν.
γ) Σε κάθε περίπτωση, πριν την έκδοση της Απόφασης επιστροφής ΕΦΚ (κατάσταση: «Οριστικοποίηση»), το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει στην εκτύπωση της υπό έκδοση Απόφασης επιστροφής ΕΦΚ προκειμένου να υπογραφεί από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τελωνείου Υποβολής και Επιστροφής ΕΦΚ.
δ) Με την οριστικοποίηση της Απόφασης επιστροφής το Τελωνείο την κοινοποιεί στον δικαιούχο, με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ δημιουργούνται αυτόματα στο υποσύστημα «Λογιστικής και Ταμειακής Διαχείρισης», τόσα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής, όσοι είναι και οι δικαιούχοι στην εν λόγω Απόφαση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στον δικαιούχο ή/και στον/στους φορέα/φορείς συμψηφισμού.

Αυτές οι πληρωμές γίνονται με παρόμοιο τρόπο και σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων στην παραπάνω αναφερόμενη αριθμ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 30-12-2014 Απόφαση ΓΓΔΕ:

«Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων» και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους.

Ειδικότερα, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον προβλεπόμενο χρονικό περιορισμό ώστε να μην αποστέλλονται εντολές πληρωμής πέντε εργάσιμες ημέρες πριν το τέλος του κάθε μήνα, όπως προβλέπεται στην ΔΤΔ Δ 1179432 ΕΞ 2016/6.12.2016 «Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα - Παροχή Οδηγιών».

Ο δικαιούχος επιστροφής ενημερώνεται αυτόματα από το σύστημα με μηνύματα για το ποσό επιστροφής που δικαιούται, όπως και για τα ποσά που θα αποδοθούν σε φορείς, με τη διαδικασία του συμψηφισμού, στην περίπτωση οφειλών του σε Τελωνεία, Δ.Ο.Υ. και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Επίσης , μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η πληρωμή όλων των εντολών πληρωμής που έχουν δημιουργηθεί από μία Απόφαση επιστροφής Ε.Φ.Κ., ο δικαιούχος ενημερώνεται και για την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών.
Στις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση Επιστροφής Ε.Φ.Κ. από τον αιτούντα - δικαιούχο και το αρμόδιο τελωνείο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αποφανθεί ότι πρέπει να προβεί σε ακύρωση της υπό έκδοση Απόφασης επιστροφής, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα για τους λόγους ακύρωσης της υπό έκδοση Απόφασης.

Ως προς το Άρθρο 8

Με τις διατάξεις του άρθρου 8 καθορίζονται οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των χειρόγραφων αιτήσεων επιστροφής Ε.Φ.Κ. που αφορούν το έτος 2018 ή και προηγούμενα έτη, οι οποίες είτε δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους είτε έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους και δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές Αποφάσεις επιστροφής από τα αρμόδια Τελωνεία έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης απόφασης.
Ειδικότερα, με την περίπτωση (β), της παραγράφου 2, και προκειμένου για την ταχύτερη καταβολή των επιστροφών Ε.Φ.Κ., ορίζεται ότι για τις αιτήσεις επιστροφής οι οποίες έχουν ελεγχθεί και έχουν αποσταλεί στα Τελωνεία Επιστροφής, όπως αυτά ορίζονταν στις καταργούμενες Α.Υ.Ο.Ο., οι σχετικές Αποφάσεις επιστροφής Ε.Φ.Κ. εκδίδονται από τα ως άνω Τελωνεία ανεξάρτητα εάν οι δικαιούχοι ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλου Τελωνείου Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινοποιούμενη απόφαση.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις το αρμόδιο τελωνείο καταχωρεί, πέραν των στοιχείων της αίτησης του δικαιούχου, τον αριθμό και την ημερομηνία πρωτοκόλλου της χειρόγραφης αίτησης καθώς και τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική πληρωμή του ποσού της επιστροφής.
Τέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 2 οι αιτήσεις επιστροφής Ε.Φ.Κ. για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους από τα Τελωνεία Ελέγχου, όπως αυτά ορίζονταν στις καταργούμενες Α.Υ.Ο.Ο., εφόσον αυτά είναι και αρμόδια Τελωνεία Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ., μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου εκδίδουν τη σχετική Απόφαση επιστροφής σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

Σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή όταν δεν είναι και Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ.) το Τελωνείο Ελέγχου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, αποστέλλει μέσω ταχυδρομείου, την αίτηση και τα συνημμένα σε αυτήν δικαιολογητικά στο αρμόδιο Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ. προκειμένου για την έκδοση Απόφασης επιστροφής Ε.Φ.Κ..

 


 

 

Σχετικά άρθρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό. Learn more

I understand
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm