Open menu
29 | 03 | 2024

ΙΚΑ 30/05/2005

Γ. Ε. :Σ07-ΓΕΝ/30-5-05

 

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση γερμανικού χρόνου ασφάλισης λόγω ανατροφής παιδιών- Πληροφοριακά έντυπα & έντυπα αιτήσεων

 

Σχετικά µε το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Με τα γενικά έγγραφά µας Σ07/ΓΕΝ/10.3.87,8.10.87,16.11.93 & Δ70 - 1/ΓΕΝ/3.7.91 & 9.9.91 έχουν δοθεί οδηγίες για τη γερμανική διάταξη νόμου σύμφωνα µε την οποία αναγνωρίζονται χρόνοι ανατροφής παιδιών και λαμβανόμενοι υπόψη χρόνοι σε ασφαλισμένους της που  απέκτησαν παιδιά κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους στη Γερμανία. Όπως µας είχε γνωρίσει ο γερμανικός φορέας το δικαίωμα για αναγνώριση το είχε κατά κύριο λόγο η μητέρα αλλά και ο πατέρας έως 31.12.96.
Οι γερμανικοί ασφαλιστικοί φορείς σε νέα ενημέρωσή τους µας γνωστοποίησαν ότι:στο εξής οι χρόνοι ανατροφής και οι λαμβανόμενοι  υπόψη χρόνοι αναγνωρίζονται σε εκείνο το γονέα που ανέθρεψε κατά κύριο λόγο τα παιδιά. Επήλθε δηλαδή αλλαγή στη διοικητική πρακτική που ακολουθούσαν οι γερμανικοί ασφαλιστικοί φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος εξαιτίας νομολογίας του Ομοσπονδιακού Κοινωνικού Δικαστηρίου. Η κατανομή των χρόνων στον ένα ή τον άλλο γονέα γίνεται µε αντικειμενικά κριτήρια. Βασικό κριτήριο που αποδεικνύει την κύρια ανατροφή των παιδιών από τον ένα ή τον άλλο γονέα είναι η κατανομή της βιοποριστικής δραστηριότητάς των.
Συνεπώς, οι ανωτέρω χρόνοι είναι δυνατόν να αναγνωριστούν στον ένα ή τον άλλο γονέα. Αν όμως µε βάση αντικειμενικά κριτήρια αποδεικνύεται ότι οι γονείς ανατρέφουν από κοινού τα παιδιά τότε  μπορούν µε μια κοινή δήλωση να ορίσουν σε ποιο γονέα θα αναγνωριστούν οι χρόνοι.

Αν δεν έχει υποβληθεί στο παρελθόν µία κοινή δήλωση από τους γονείς ή δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο ένας εκ των δύο γονέων ασχολήθηκε περισσότερο µε την ανατροφή τους ή αν ασχολήθηκαν από κοινού, τότε οι χρόνοι αναγνωρίζονται στη μητέρα.
Γενικά, σε κανένα γονέα δεν μπορούν να αναγνωριστούν αυτοί οι χρόνοι αν το αντίστοιχο διάστημα ήταν εργαζόμενοι.
Λόγω της τροποποίησης ο γερμανικός ασφ/κός φορέας τύπωσε και µας έστειλε τα συνημμένα νέα έντυπα αιτήσεων µε το συνοδευτικό  πληροφοριακό έντυπο, τα οποία πλέον πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα Υποκ/τά µας. Κάθε παλαιότερο έντυπο πρέπει να ακυρωθεί.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι για κάθε διευκρίνηση ή πληροφορία που προκύπτει κατά τη χρησιμοποίησή τους, τα αρμόδια όργανα των  Υποκ/των θα πρέπει να επικοινωνούν µε την Υπηρεσία µας.


Έντυπο Αίτησης

 


Διευκρινήσεις και οδηγίες σχετικά µε την αίτηση για τη διαπίστωση των περιόδων ανατροφής παιδιών/περιόδων που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών.


Ο χρόνος ανατροφής παιδιών μπορεί - όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις - να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος. Πρόκειται για τις περιόδους ανατροφής παιδιών και τις περιόδους που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών.
Γενικές πληροφορίες για τις περιόδους ανατροφής παιδιών Ένα ορισμένο διάστημα των περιόδων ανατροφής παιδιών μπορεί να αναγνωριστεί σε μητέρες και πατέρες ως περίοδος υποχρεωτικών εισφορών στην ασφάλιση συντάξεων, χωρίς να χρειάζεται να καταβληθούν εισφορές. Αυτό δεν ισχύει µόνο για τις φυσικές μητέρες και τους φυσικούς πατέρες, αλλά και για θετούς και προγονικούς γονείς και κηδεμόνες.
Για παιδιά που γεννήθηκαν από την 01.01.1992 και μετά αναγνωρίζονται έως και 36 ημερολογιακοί μήνες, για παιδιά που γεννήθηκαν νωρίτερα έως και 12 ημερολογιακοί μήνες από το μήνα της γέννησης.

Εάν ανατράφηκαν περισσότερα από ένα παιδί στο κρίσιμο διάστημα (π.χ. δίδυμα) επεκτείνεται ο χρόνος ασφάλισης για κάθε άλλο παιδί για τους ημερολογιακούς μήνες παράλληλης ανατροφής.
Η αναγνώριση εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις. Κατ΄ αρχήν το παιδί πρέπει να έχει ανατραφεί στη Γερμανία καθώς και οι μητέρες και οι πατέρες να έχουν γεννηθεί μετά από τις 31.12.1920.
Όταν το παιδί ανατράφηκε σε ένα άλλο κράτος µέλος της ΕΕ / του ΕΟΧ, η αναγνώριση των περιόδων αυτών είναι επίσης δυνατή, εφόσον

- έχουν καταβληθεί μέχρι λίγο πριν από τη γέννηση ή κατά την ανατροφή του παιδιού / των παιδιών υποχρεωτικές εισφορές στη γερμανική ασφάλιση συντάξεων και

- δεν ασκείται στο άλλο κράτος µέλος µία απασχόληση ή ένα ελεύθερο επάγγελμα.

Μητέρες και πατέρες οι οποίοι στις 18.05.1990 είχαν τη συνήθη διαμονή τους στην πρώην Ανατολική Γερμανία, πρέπει να έχουν γεννηθεί μετά από τις 31.12.1926, για να τους αναγνωριστούν οι περίοδοι ανατροφής παιδιών.
Γενικές πληροφορίες για τις περιόδους που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών Η ανατροφή ενός παιδιού μέχρι τη συμπλήρωση του 10ου έτους της ηλικίας του μπορεί να αναγνωριστεί σε έναν γονέα ως περίοδος που λαμβάνεται υπόψη κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για την αναγνώριση των περιόδων ανατροφής παιδιών. Εάν ανατρέφονται ταυτόχρονα περισσότερα παιδιά μέχρι τη συμπλήρωση του 10ου έτους της ηλικίας τους, δεν επεκτείνεται ο αναγνωρίσιμος χρόνος ασφάλισης – σε αντίθεση µε τις περιόδους ανατροφής παιδιών.
Στις περιπτώσεις αυτές, το συνολικό χρονικό διάστημα που αναγνωρίζεται λήγει όταν το παιδί που γεννήθηκε τελευταίο συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας του.

Γενικές πληροφορίες για την κατάταξη

Οι περίοδοι ανατροφής παιδιών και οι περίοδοι που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών μπορούν για το ίδιο χρονικό διάστημα να καταταχθούν σε ένα µόνο γονέα, ή στη μητέρα ή στον πατέρα. Κατατάσσονται στο γονέα ο οποίος - από αντικειμενική άποψη -  ανέθρεψε κυρίως το παιδί.
Εάν η μητέρα και ο πατέρας ανέθρεψαν το παιδί από κοινού, μπορούν να καταθέσουν µία κοινή δήλωση και να ορίσουν, σε ποιο γονέα να καταταχθεί η περίοδος ανατροφής παιδιών/η περίοδος που λαμβάνεται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών ή ένα μέρος της ή περισσότερα μέρη της.
Η δήλωση κατατίθεται κατά κανόνα για μελλοντικούς ημερολογιακούς μήνες ή αναδρομικά για εώς και δύο ημερολογιακούς μήνες πριν από την κατάθεση της δήλωσης, εκτός εάν έχει βγει για έναν γονέα µία οριστική απόφαση για τη χορήγηση μίας παροχής στην οπαία ήδη ελήφθησαν υπόψη αυτοί οι χρόνοι ή έχει βγει τελεσίδικη απόφαση για τον επιμερισμό των ενσήμων σε περίπτωση διαζυγίου.
Κατά κανόνα οι γονείς δεν μπορούν να αλλάξουν περιόδους ανατροφής που έχουν ήδη αναγνωριστεί µε την κατάθεση μίας δήλωσης. Υποβάλλοντας όμως µία νέα δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την κατάταξη των περιόδων ανατροφής για το μέλλον ή αναδρομικά για έως και δύο ημερολογιακούς μήνες.
Εάν δεν κατατέθηκε µία κοινή δήλωση, δεν κατατέθηκε ομόφωνα ή εμπρόθεσμα ή έγκυρα, οι περίοδοι ανατροφής μπορούν να αναγνωριστούν στον πατέρα µόνο όταν αυτός – από αντικειμενική άποψη - ανέθρεψε κυρίως τα παιδιά. Βασικό κριτήριο για την κύρια ανατροφή των παιδιών από έναν γονέα είναι ο καταμερισμός της βιοποριστικής απασχόλησης μεταξύ των δύο γονέων.
Όταν τα παιδιά ανατράφηκαν σε περίπου ίδιο βαθμό και από τους δύο γονείς ή δεν μπορεί να αποδειχθεί η κύρια ανατροφή από τον πατέρα τότε οι περίοδοι ανατροφής παιδιών κατατάσσονται αποκλειστικά στη μητέρα.

Αριθμός ασφάλισης

Θα βρείτε το σωστό αριθμό ασφάλισης

• στην ταυτότητα ασφάλισης
• στις βεβαιώσεις του βιβλιαρίου απόδειξης κοινωνικής ασφάλισης που έχουν εκδοθεί στο όνομά σας
• σε όλα τα έγγραφα που σας έχει στείλει η LVA Baden-Wurttemberg.

Ερώτηση 1

Τα ατομικά στοιχεία (επώνυμο, όνομα κλπ.) πρέπει να είναι τα ίδια µε τις καταχωρήσεις σε επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο). Τα στοιχεία αυτά, όπως και οι ερωτήσεις σχετικά µε το γένος και τα προηγούμενα ονόματα, είναι απαραίτητα για να γίνει η σωστή εξακρίβωση της ασφαλιστικής σας πορείας. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι απαραίτητα για να μπορεί να σας δοθεί ένας αριθμός ασφάλισης, σε περίπτωση που αυτός δεν σας έχει δοθεί ακόμα. Εάν η μετακόμιση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έγινε μετά από τη γέννηση ενός από τα παιδιά που αναφέρονται στο πλαίσιο 5, σας παρακαλούμε να επισυνάψετε πιστοποιητικά της τότε αρμόδιας υπηρεσίας δήλωσης κατοίκων (Meldestelle).

Ερώτηση 2

Εδώ πρέπει να καταχωρηθούν τα ατομικά στοιχεία του συζύγου. Εάν ο σύζυγός σας έχει έναν αριθμός  ασφάλισης, πρέπει να σημειωθεί και ο αριθμός αυτός.

Ερώτηση 3

Παρακαλούμε να απαντήσετε την ερώτηση σχετικά µε την τελευταία καταβολή εισφορών µε τη βοήθεια των ασφαλιστικών σας δικαιολογητικών. Εάν η τελευταία εισφορά δεν καταβλήθηκε στην LVA Wurttemberg, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν άλλο φορέα ασφάλισης. Εάν δεν είχατε ως τώρα ασφάλιση συντάξεων, μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ της αναγνώρισης των περιόδων στην ασφάλιση  συντάξεων των εργατών και στην ασφάλιση συντάξεων των υπαλλήλων. Ως τελευταία εισφορά θεωρείται και µία εισφορά που επιστράφηκε.

Ερώτηση 4

Παρακαλούμε να απαντήσετε µε „ναι“, εάν σας έχουν επιστραφεί οι εισφορές. Να αναγράψετε και το γερμανικό φορέα ασφάλισης που εξέδωσε την απόφαση επιστροφής των εισφορών. Εάν είναι δυνατόν, να αναγράψετε και την ημερομηνία της απόφασης ή να επισυνάψετε µία φωτοτυπία.

Ερώτηση 5

Τα στοιχεία ζητούνται για τα παιδιά που έχουν ανατραφεί από εσάς μέχρι τη συμπλήρωση του δέκατου έτους της ηλικίας τους ή κατά ένα μέρος του χρονικού αυτού διαστήματος και για τα οποία ζητάτε τη αναγνώριση των περιόδων ανατροφής παιδιών και/ή περιόδων που λαμβάνονται υπόψη.

Πρέπει να αναγραφούν φυσικά, υιοθετημένα, προγονικά και κηδεμονευόμενα παιδιά. Ως κηδεμονευόμενα παιδιά παρακαλούμε να αναγράψετε αυτά, τα οποία κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα ζούσαν σε µία μακρόχρονη σχέση κηδεμονίας μαζί σας κατά τον ίδιο τρόπο που ζουν παιδιά µε τους γονείς τους.
Τα στοιχεία που δώσατε για τα παιδιά πρέπει να αποδεικνύονται µε ένα από τα παρακάτω έγγραφα:

Οικογενειακό βιβλιάριο, ληξιαρχική πράξη γέννησης µε δήλωση των ονομάτων των γονέων, ληξιαρχική πράξη βάπτισης µε δήλωση των ονομάτων των γονέων, ληξιαρχική πράξη γάμου του παιδιού, ληξιαρχική πράξη θανάτου του παιδιού, πιστοποιητικό από την υπηρεσία δήλωσης κατοίκων, άδεια κηδεμονίας.
Εκτός από τα πρωτότυπα αρκούν και επικυρωμένες φωτοτυπίες ή επικυρωμένα αντίγραφα. Η LVA Baden-Wurttemberg αποφασίζει κατά περίπτωση, εάν αρκούν και άλλα δικαιολογητικά εκτός από τα αναφερόμενα.
Εάν ζητείται αποκλειστικά η διαπίστωση περιόδων που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών, επειδή οι περίοδοι ανατροφής παιδιών έχουν ήδη αναγνωριστεί, δε χρειάζεται να υποβληθούν εκ νέου τα παραπάνω έγγραφα.

Ερώτηση 6

Εάν στο πλαίσιο 5 δεν αναγράψατε αποκλειστικά φυσικά παιδιά, πρέπει να δηλώσετε εδώ, ποια παιδιά είναι προγονικά ή κηδεμονευόμενα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθούν και τα ατομικά στοιχεία της μητέρας του παιδιού.

Ερώτηση 7

Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει ανατραφεί µεν και από εσάς, αλλά κυρίως από άλλα πρόσωπα, πρέπει να αναγραφούν τα στοιχεία του παιδιού και το επώνυμο, το όνομα και η νομική σχέση του ανατρέφοντος / των ανατρεφόντων προς το παιδί (φυσική μητέρα/φυσικός πατέρας, μητριά ή θετή μητέρα, πατριός ή θετός πατέρας). Αυτό ισχύει κυρίως, όταν ένα παιδί κατά το σχετικό χρονικό διάστημα δεν βρισκόταν στη δική σας, αλλά σε άλλη οικιακή συμβίωση.

Ερώτηση 8

Εδώ δηλώνετε, εάν δεν αναθρέψατε εσείς το παιδί συνεχώς από τη γέννηση μέχρι τη συμπλήρωση του 10ου έτους της ηλικίας του. Η ερώτηση αφορά κυρίως προγονικούς και θετούς γονείς, αλλά και πρόσωπα που έδωσαν ένα παιδί για υιοθεσία ή λόγω διαζυγίου δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την οικιακή συμβίωση µε το παιδί. Πρέπει όμως να αναφέρονται και διακοπές για άλλους λόγους (π.χ. παραμονή στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Η οικιακή συμβίωση δεν διακόπτεται όταν π.χ η μητέρα ή το παιδί βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Ερώτηση 9.1

Σε πρόσωπα που κατά τη διάρκεια της ανατροφής ασκούσαν µία αυτοτελή δραστηριότητα, η οποία δεν ήταν ελάχιστη ή ήταν ελάχιστη µόνο συνυπολογίζοντας το συνολικό εισόδημα, μπορούν να αναγνωριστούν οι περίοδοι που λαμβάνονται υπόψη µόνο υπό ειδικές προϋποθέσεις ή µόνο περιορισμένα.
Εάν ασκούσατε ελεύθερο επάγγελμα ή απασχοληθήκατε ως σύζυγος ελεύθερου επαγγελματία κατά την καθοριστική περίοδο ανατροφής, παρακαλούμε να απαντήσετε στις ερωτήσεις µε „ναι“ και να αναγράψετε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το είδος και την έκταση της αυτοτελούς δραστηριότητας και το κατά µέσο όρο μηνιαίο εισόδημα από εργασία. Εάν οι σύζυγοι ασκούσαν µία κοινή αυτοτελή βιοποριστική δραστηριότητα, πρέπει να υπολογιστεί στον κάθε σύζυγο το ήμισυ του εισοδήματος από την επιχείρηση.

Ερώτηση 9.2

Εάν ένας εργοδότης µε έδρα στο εξωτερικό σας έστειλε στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τότε πρέπει να απαντήσετε στην ερώτηση µε ναι. Εάν κατά τη διάρκεια της απασχόλησης εν αποστολή δεν ήσασταν ασφαλισμένος σύμφωνα µε το γερμανικό δίκαιο, δεν μπορείτε να αποκτήσετε τις περιόδους ανατροφής παιδιών/περιόδους που λαμβάνονται υπόψη, όταν η απασχόληση εν αποστολή ασκήθηκε μέχρι λίγο πριν από τη γέννηση ή κατά τη διάρκεια της ανατροφής του παιδιού. Το ίδιο ισχύει για αυτοτελώς απασχολούμενους που απασχολήθηκαν µόνο προσωρινά στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.  

Ερώτηση 9.3 κ.εξ.

Η ερώτηση απαντάται µε «ναι», εάν ζούσατε μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια του παιδιού / των παιδιών σας (για ορισμένο χρόνο) στο εξωτερικό. Για την αναγνώριση του χρόνου ανατροφής στη γερμανική ασφάλιση συντάξεων πρέπει να ξέρουμε, σε ποιο κράτος ανατράφηκαν τα παιδιά καθώς και εάν και σε ποιο κράτος είχατε υποχρεωτική ασφάλιση πριν από τη γέννηση ή κατά την ανατροφή του παιδιού / των παιδιών. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται στα πλαίσια 9.3.1 και 9.3.2.

Ερώτηση 9.4

Η ερώτηση αφορά άτομα τα οποία ασκούσανε µεν µία απασχόληση ή αυτοτελή δραστηριότητα στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά δεν ήταν ασφαλισμένα σύμφωνα µε το γερμανικό δίκαιο, επειδή είχαν απαλλαχτεί µέσω ειδικών ρυθμίσεων από την εφαρμογή των γερμανικών διατάξεων περί υποχρεωτικής ασφάλισης

 

Παραδείγματα:

- απασχολούμενοι μίας αλλοδαπής υπηρεσιακής αντιπροσωπίας (π.χ. πρεσβεία, προξενείο) βάσει της Σύμβασης της Βιέννης
- απασχολούμενοι ορισμένων υπέρ - ή διακρατικών οργανισμών (π.χ. UNIDO, ELMB, ESA, EPA)
- απαλλαγή από την υποχρεωτική ασφάλιση στη Γερμανία λόγω ειδικών συμφωνιών βάσει υπέρ - ή διακρατικού δικαίου, π.χ. Κανονισμοί της ΕΟΚ, σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης.

Σε αυτά τα άτομα κατά κανόνα δεν αναγνωρίζονται περίοδοι ανατροφής παιδιών / περίοδοι που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών.
Εάν τα ανωτέρω ισχύουν στην περίπτωσή σας ή του συζύγου σας να απαντήσετε µε «ναι» και να δώσετε στοιχεία για τον εργοδότη και τη συμφωνία.

Ερωτήσεις στο πλαίσιο 10

Όταν υποβάλλει ο πατέρας αίτηση για την αναγνώριση των περιόδων ανατροφής παιδιών/περιόδων που λαμβάνονται υπόψη λόγω ανατροφής παιδιών, τότε οι περίοδοι αυτές μπορούν να καταταχθούν σε αυτόν µόνο εάν οι γονείς ήδη κατά το χρόνο της ανατροφής (µε μελλοντική ισχύ) κατέθεσαν µία κοινή δήλωση για την κατάταξη των περιόδων ανατροφής παιδιών στον πατέρα. Παρακαλούμε να  προσέξετε ότι µία κοινή δήλωση από τη μητέρα και τον πατέρα είναι αμετάκλητη.

Εάν στο παρελθόν έχει κατατεθεί µία κοινή δήλωση για την κατάταξη των περιόδων ανατροφής παιδιών, παρακαλούμε να µας δώσετε σχετικά στοιχεία στο πλαίσιο 10.1.
Εάν δεν κατατέθηκε µία κοινή δήλωση, δεν κατατέθηκε ομόφωνα ή εμπρόθεσμα ή έγκυρα, οι περίοδοι ανατροφής μπορούν να αναγνωριστούν στον πατέρα µόνο όταν αυτός - από αντικειμενική άποψη - ανέθρεψε κυρίως τα παιδιά. Βασικό κριτήριο για την κύρια ανατροφή των παιδιών από έναν γονέα είναι ο καταμερισμός της βιοποριστικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο γονέων. Για το λόγω αυτό  παρακαλούμε να συμπληρώσετε στο πλαίσιο 10.2 ποιος ανέθρεψε το παιδί / τα παιδιά σε ποια χρονικά διαστήματα.
Εάν ο χρόνος ανατροφής είναι να αναγνωριστεί στον πατέρα, είναι απαραίτητο να βεβαιώσει η μητέρα την ορθότητα των στοιχείων σχετικά µε την κύρια ανατροφή µε την υπογραφή της στο πλαίσιο 10.2.
Όταν τα παιδιά ανατράφηκαν σε περίπου ίδιο βαθμό και από τους δύο γονείς ή δεν μπορεί να αποδειχθεί η κύρια ανατροφή από τον πατέρα τότε οι περίοδοι ανατροφής παιδιών κατατάσσονται αποκλειστικά στη μητέρα.

Υπόδειξη σχετικά µε την υπογραφή

Εάν η αίτηση για τη διαπίστωση των περιόδων ανατροφής παιδιών/περιόδων που λαμβάνονται υπόψη υποβληθεί από ένα πληρεξούσιο άτομο, πρέπει η αίτηση να υπογραφεί - εκτός από τον πληρεξούσιο - και από την αιτούσα/τον αιτούντα, επειδή µε την υπογραφή υποβάλλεται ταυτόχρονα και µία υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων και για το γεγονός της ανατροφής.
 

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm