Open menu
28 | 04 | 2024

Αθήνα 16/01/2024

Αρ. πρωτ.:

Ε. 2004

 

ΘΕΜΑ: Αναμόρφωση- Επικαιροποίηση οδηγιών εφαρμογής του υποσυστήματος Ε.Φ.Κ. του ICISnet όσον αφορά την απόδοση μηχανογραφημένων κωδικών για τα βιομηχανοποιημένα καπνά, σύμφωνα με το άρθρο 100 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/01).

 

 

Σχετ.:

α) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5041345 ΕΞ 2013/28.11.2013 εγκύκλιος

β) Η με αρ. πρωτ. Φ. 914/557/24.09.2003 εγκύκλιος

γ) Η με αρ. πρωτ. Φ. 316/203/25.04.2001 εγκύκλιος

δ) Η με αρ. πρωτ. Φ. 44/19/16.01.2001 εγκύκλιος

ε) Η με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ 1116596 ΕΞ 2017/02.08.2017 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης, την παρακολούθηση και τη λειτουργία αυτής» (Β 2745).

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
 


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά στην επικαιροποίηση των οδηγιών σχετικά με την απόδοση μηχανογραφημένων κωδικών για τα βιομηχανοποιημένα καπνά, μέσω του υποσυστήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παροχή οδηγιών σχετικά με μηχανογραφημένους κωδικούς βιομηχανοποιημένων καπνών στο υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet, στο πλαίσιο της υποχρέωσης των καπνοβιομηχάνων ή των εντολοδόχων των καπνοβιομηχάνων των λοιπών κρατών μελών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, καθώς και των εισαγωγέων, για υποβολή δήλωσης - κυκλοφορίας νέων σημάτων καπνικών προϊόντων ή μεταβολή της τιμής κυκλοφορούντων καπνικών προϊόντων, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την ημερομηνία πρώτης φορολόγησης, σύμφωνα με το άρθρο 100 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄265) .

Η εν λόγω διαδικασία ηλεκτρονικοποιείται, μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ «myAADE», με τη χρήση της διαδικτυακής Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων συναλλασσόμενων με την ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου».

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι παρεχόμενες οδηγίες απόδοσης μηχανογραφημένων κωδικών για τα βιομηχανοποιημένα καπνά αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας καπνικών προϊόντων καθώς και τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ, ως αρμόδιες αρχές ελέγχου.

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων αναφορικά:

α) με την εφαρμογή του άρθρου 100 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001, Α΄265)», σύμφωνα με το οποίο

αα) οι τιμές λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, καθορίζονται ελεύθερα από τους καπνοβιομηχάνους ή από τους εντολοδόχους των καπνοβιομηχάνων των λοιπών Κρατών Μελών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, καθώς και από τους εισαγωγείς αυτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν σε ευρώ την τιμή λιανικής πώλησης στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία που διατίθεται στη λιανική πώληση ή στις ένσημες φορολογικές ταινίες που επικολλούνται σε αυτά,

αβ) τα ως άνω πρόσωπα υποχρεούνται δεκαπέντε (15) ημέρες, τουλάχιστον, πριν από κάθε μεταβολή της τιμής των προϊόντων τους ή την κυκλοφορία νέων σημάτων προϊόντων να δηλώνουν τούτο, εγγράφως, στην αρμόδια Αρχή για τη φορολογία των προϊόντων αυτών,

β) με τη διαδικασία έκδοσης εθνικών κωδικών προϊόντων για την κυκλοφορία κάθε νέου σήματος καπνικού προϊόντος και παρακολούθησης κάθε μεταβολής των στοιχείων αυτού, μέσω του υποσυστήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

 

Α. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Για την έκδοση νέου εθνικού κωδικού προϊόντος, σε περίπτωση κυκλοφορίας νέων καπνικών προϊόντων (ημερομηνία 1ης φορολογίας) ή μεταβολή τιμής λιανικής πώλησης ή μετάθεση της ημερομηνίας 1ης φορολογίας ή οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων κυκλοφορούντων καπνικών προϊόντων, υποβάλλεται από τα ως άνω υπόχρεα πρόσωπα αίτηση, στο αρμόδιο για τη φορολογία των εν λόγω προϊόντων τελωνείο και κατάσταση βιομηχανοποιημένων καπνών, σύμφωνα με τα συνημμένα στην παρούσα υποδείγματα των Παραρτημάτων 1, 2 και 3 που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Σε περίπτωση κυκλοφορίας νέων καπνικών προϊόντων (ημερομηνία 1ης φορολογίας) ή μεταβολής τιμής λιανικής πώλησης κυκλοφορούντων καπνικών προϊόντων, η αίτηση υποβάλλεται, ως ορίζεται ανωτέρω, δεκαπέντε (15) ημέρες τουλάχιστον πριν από την κυκλοφορία νέων προϊόντων ή πριν από κάθε μεταβολή της τιμής αυτών.

Η υποβολή της παραπάνω αίτησης γίνεται, ηλεκτρονικά, με την είσοδο στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ «myAADE», με τη χρήση της διαδικτυακής Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων συναλλασσόμενων με την ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», μέσω πιστοποίησης αυτών με τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TAXISnet.

Ειδικότερα, ο συναλλασσόμενος, μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, επιλέγει ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ. Στη συνέχεια επιλέγει στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τελωνεία, στη ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Καπνικά, στο πεδίο ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Εθνικοί Κωδικοί Καπνικών Προϊόντων κι ακολούθως επιλέγει την Υπηρεσία Υποβολής του Αιτήματός του (π.χ. Τελωνείο Αθηνών) και το τμήμα της Υπηρεσίας Υποβολής: ΤΜΗΜΑ ΕΦΚ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ.

Στη συνέχεια στο πεδίο «Αίτημα» διατυπώνει το αίτημα του, ευσύνοπτα και με σαφήνεια και επισυνάπτει τα σχετικά έγγραφα:

Αίτηση

Κατάσταση Βιομηχανοποιημένων Καπνών (σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων 1, 2 και 3).

Φωτογραφία του αναπτύγματος του πακέτου ή της συσκευασίας διάθεσης, σε περίπτωση έκδοσης νέου εθνικού κωδικού προϊόντος, στο πλαίσιο ταυτοποίησης του εν λόγω προϊόντος και ελέγχου των ενδείξεων, σύμφωνα με το άρθρο 107 του Ν. 2960/2001.

Αντίγραφο σύμβασης παραχώρησης άδειας χρήσης του σήματος, μεταξύ του νόμιμου κατόχου του εν λόγω σήματος και του αδειούχου οικονομικού φορέα, σε περίπτωση που ο οικονομικός φορέας αιτείται την έκδοση κωδικού για σήμα, του οποίου δεν είναι ο νόμιμος κάτοχος, αλλά έχει άδεια χρήσης.

Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις τελωνείων, στα οποία δεν έχουν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία οι διαδικτυακές εφαρμογές Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων συναλλασσόμενων με την ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου» ή σε περίπτωση που οι ανωτέρω εφαρμογές βρίσκονται, προσωρινά εκτός λειτουργίας, η ως άνω αίτηση και η κατάσταση βιομηχανοποιημένων καπνών, υποβάλλεται από τον συναλλασσόμενο, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο στο αρμόδιο για τη φορολογία των εν λόγω προϊόντων τελωνείο.

 

Α1. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Για την κυκλοφορία νέου καπνικού προϊόντος ή τη μεταβολή τιμής λιανικής πώλησης κυκλοφορούντος καπνικού προϊόντος, υποβάλλεται αίτηση δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες πριν από την κυκλοφορία νέων προϊόντων ή πριν από κάθε μεταβολή της τιμής αυτών, όπως ορίζεται στο άρθρο 100 του Ν. 2960/2001. Επισημαίνεται ότι, η ημερομηνία υποβολής της αίτησης προσμετράται στον υπολογισμό των δεκαπέντε (15) ημερών.

Σε περίπτωση μετάθεσης της ημερομηνίας κυκλοφορίας νέου καπνικού προϊόντος ή της έναρξης διάθεσης, ήδη κυκλοφορούντος καπνικού προϊόντος, με νέα τιμή, η υποβολή της σχετικής αίτησης θα γίνεται τουλάχιστον δύο (2) ημέρες πριν τη λήξη των δεκαπέντε (15) ημερών, ως άρχεται από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης.

Παράδειγμα 1:

Σε περίπτωση κυκλοφορίας νέου καπνικού προϊόντος ή μεταβολής τιμής λιανικής πώλησης κυκλοφορούντος κωδικού προϊόντος, με ημερομηνία 1ης φορολογίας ή έναρξης φορολογίας με τη νέα τιμή, αντίστοιχα, την 16η Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση, μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» προς το αρμόδιο Τελωνείο, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι, η προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών για την έκδοση των κωδικών ισχύει μόνο για τα προϊόντα, τα οποία θα τεθούν σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας με καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Επιπλέον, η μετάθεση της ημερομηνίας 1ης φορολογίας σε περίπτωση κυκλοφορίας νέου καπνικού προϊόντος ή η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης φορολογίας καπνικού προϊόντος με νέα τιμή, είναι δυνατή με την υποβολή νεότερης αίτησης, πριν την πάροδο της αρχικώς δηλωθείσας ημερομηνίας στην ως άνω αρχική αίτηση, με την προϋπόθεση ότι η νέα ημερομηνία 1ης φορολογίας ή έναρξης φορολογίας με νέα τιμή, θα είναι μεταγενέστερη των δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης.

Παράδειγμα 2:

Οικονομικός φορέας που αρχικά προτίθεται να αυξήσει την τιμή τσιγάρων από €4,10 σε €4,20 με ημερομηνία έναρξης της νέας τιμής την 25η Ιανουαρίου, θα πρέπει να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στο αρμόδιο Τελωνείο το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, εάν τελικά υποβάλλει την αίτηση με τη δήλωση της νέας τιμής νωρίτερα, ήτοι στις 2 Ιανουαρίου και δηλώσει ημερομηνία έναρξης φορολογίας την 25η Ιανουαρίου και μετά την υποβολή της αίτησης, αποφασίσει στις 12 Ιανουαρίου να μεταβάλει την ημερομηνία φορολογίας με τη νέα τιμή σε 17 Ιανουαρίου (νωρίτερα) αντί 25η Ιανουαρίου, αυτό είναι δυνατό διότι η αρχική αίτηση έγινε στις 2 Ιανουαρίου και επομένως η ημερομηνία φορολογίας του προϊόντος με τη νέα τιμή μπορεί να είναι η 17η Ιανουαρίου, καθώς έχει τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των δεκαπέντε (15) ημερών.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση υποβολής αίτησης για χορήγηση εθνικών κωδικών προϊόντων, τα οποία απαλλάσσονται από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, η ημερομηνία έναρξης του εθνικού κωδικού προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet μπορεί να είναι άμεση, χωρίς να απαιτείται η τήρηση του χρονικού διαστήματος των δεκαπέντε (15) ημερών πριν την κυκλοφορία των προϊόντων, η οποία ορίζεται από το νόμο μόνο για τα προϊόντα για τα οποία καταβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επιπρόσθετα, η τήρηση των δεκαπέντε (15) ημερών παρέλκει σε περίπτωση, κατά την οποία ο οικονομικός φορέας αιτείται τη μεταβολή στοιχείων του προϊόντος, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου κωδικού, ήτοι στην περίπτωση που παρατίθεται στο σημείο Α3 της παρούσας.

 

Α2. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ Ε.Φ.Κ. ΤΟΥ ICISNET

Ι. Αλλαγή μεγέθους συσκευασίας προϊόντος

Σε περίπτωση αλλαγής μεγέθους συσκευασίας του προϊόντος, ήτοι αλλαγής αριθμού τεμαχίων ή βάρους προϊόντος, απαιτείται η έκδοση νέου εθνικού κωδικού προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet. Με την αίτηση θα συνυποβάλλεται ανάπτυγμα ή φωτογραφία του πακέτου ή της μικρότερης συσκευασίας διάθεσης των προϊόντων, ώστε να διαπιστωθεί η νέα πραγματική εικόνα του προϊόντος.

ΙΙ. Αλλαγή ονομασίας ίδιου προϊόντος

Σε περίπτωση αλλαγής ονομασίας ίδιου προϊόντος απαιτείται η έκδοση νέου εθνικού κωδικού προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet, με αναγραφή επί της αίτησης του υφιστάμενου κωδικού προϊόντος, προκειμένου να παύσει η ισχύς του. Με την αίτηση θα συνυποβάλλεται ανάπτυγμα ή φωτογραφία του πακέτου ή της μικρότερης συσκευασίας διάθεσης των προϊόντων, ώστε να διαπιστωθεί ότι η νέα ονομασία ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του προϊόντος.

Α3. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ Ε.Φ.Κ. ΤΟΥ ICISNET

Ι. Αλλαγή τύπου ένσημης ταινίας (μόνο σε περίπτωση εξάντλησης αποθεμάτων) Σε περίπτωση αλλαγής τύπου ένσημης ταινίας, λόγω εξάντλησης αποθεμάτων παλαιού τύπου και χρήσης ταινιών νέου τύπου (π.χ. χρήση τύπου ένσημης ταινίας Τ3 αντί για Τ1), δεν απαιτείται η έκδοση εθνικού κωδικού προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet. Οι οικονομικοί φορείς, ωστόσο, το γνωστοποιούν στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, με υποβολή νέας αίτησης μεταβολής των στοιχείων του υφιατάμενου κωδικού, μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE».

ΙΙ. Αλλαγή χώρας παραγωγής προϊόντος

Σε περίπτωση που αλλάξει η χώρα παραγωγής δεν απαιτείται η έκδοση νέου εθνικού κωδικού προϊόντος, αλλά μεταβάλλεται ο υφιστάμενος κωδικός προϊόντος, δεδομένου ότι στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet καταχωρείται η χώρα παραγωγής και συνδέεται ο τύπος ταινίας του προϊόντος, ανάλογα αν πρόκειται για εγχωρίως παραγόμενα ή παραγόμενα σε άλλο κράτος μέλος/τρίτη χώρα.

 

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Στην κατάσταση θα αναγράφονται, ανά κατηγορία καπνικού προϊόντος, τα εξής:

Ι. ΤΣΙΓΑΡΑ

Εθνικός Κωδικός Προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet (θα συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση αλλαγής τιμής ήδη κυκλοφορούντος καπνικού προϊόντος). Στην περίπτωση νέου καπνικού προϊόντος το αντίστοιχο πεδίο θα παραμένει κενό, προκειμένου να συμπληρωθεί ο κωδικός που θα αποδοθεί.

Ονομασία σήματος (χωρίς συντομεύσεις ή αρχικά λέξεων), όπως δηλώνεται από την καπνοβιομηχανία και αναγράφεται στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία διάθεσης των προϊόντων.

Τεμάχια ανά συσκευασία σήματος

Κωδικός TARIC

Εθνικός πρόσθετος Κωδικός

Μήκος τσιγάρου (χωρίς το φίλτρο ή το επιστόμιο, 1 τσιγάρο => < 8cm, 2 τσιγάρα == > 8cm και < 11cm, 3 τσιγάρα => > 11cm και < 14cm κ.ο.κ.)

Τιμή λιανικής πώλησης σε ευρώ με δύο (2) δεκαδικά ψηφία. Σε περίπτωση αλλαγής τιμής ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος θα πρέπει να αναγράφονται, τόσο η παλαιά, όσο και η νέα τιμή λιανικής πώλησης.

Τύπος ένσημης ταινίας

Τ3- ένσημες ταινίες φορολογίας για τσιγάρα εγχώριας παραγωγής και προορισμό την ελληνική αγορά.

Τ4- ένσημες ταινίες φορολογίας για τσιγάρα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες και προορισμό την ελληνική αγορά.

ΑΤ- ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας ως χαρακτηριστικά ασφαλείας για τσιγάρα, τα οποία διατίθενται στην ελληνική επικράτεια, με απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν.2960/2001 και - ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας, ως χαρακτηριστικά ασφαλείας για τσιγάρα, τα οποία διατίθενται από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 67 του Ν. 2960/2001.

Ε3- ειδικές ένσημες ταινίες που διατίθενται, με απαλλαγή στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών.

Κωδικοποίηση στο ICISnet για τσιγάρα άνευ ταινίας:

Κωδικός 91 - `Ανευ ταινίας, τσιγάρα για εξαγωγή σε τρίτες χώρες ή αποστολή σε κράτη μέλη ή εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών για εξαγωγή ή δείγματα για επιστημονικές/ποιοτικές δοκιμές. Χώρα Παραγωγής Ημερομηνία 1ης Φορολογίας

• Ημερομηνία κυκλοφορίας νέου σήματος προϊόντος

• Ημερομηνία έναρξης φορολογίας ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος με νέα τιμή.

Επισημαίνεται ότι, η ημερομηνία έναρξης φορολογίας με νέα τιμή είναι ταυτόχρονα και η ημερομηνία λήξης του προηγούμενου κωδικού προϊόντος.

ΙΙ. ΠΟΥΡΑ - ΠΟΥΡΑΚΙΑ

Εθνικός Κωδικός Προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet (θα συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση αλλαγής τιμής ήδη κυκλοφορούντος καπνικού προϊόντος). Στην περίπτωση νέου καπνικού προϊόντος το αντίστοιχο πεδίο θα παραμένει κενό, προκειμένου να συμπληρωθεί ο κωδικός που θα αποδοθεί.

Ονομασία σήματος (χωρίς συντομεύσεις ή αρχικά λέξεων), όπως δηλώνεται από την καπνοβιομηχανία και αναγράφεται στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία διάθεσης των προϊόντων.

Κωδικός TARIC

Εθνικός πρόσθετος Κωδικός Τεμάχια ανά συσκευασία σήματος

Βάρος συσκευασίας (αναγραφόμενο σε χιλιόγραμμο με ανώτατο όριο τέσσερα (4) δεκαδικά ψηφία) Τιμή λιανικής πώλησης, σε ευρώ με δύο (2) δεκαδικά ψηφία. Σε περίπτωση αλλαγής τιμής ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος θα πρέπει να αναγράφονται, τόσο η παλαιά, όσο και η νέα τιμή λιανικής πώλησης.

Κατηγορία (χειροποίητα ή βιομηχανοποιημένα πούρα) Τύπος προϊόντος (πούρα ή πουράκια) Τύπος ένσημης ταινίας

P3- ένσημες ταινίες φορολογίας για πούρα εγχώριας παραγωγής και προορισμό την ελληνική αγορά.

P4- ένσημες ταινίες φορολογίας για πούρα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες και προορισμό την ελληνική αγορά. ΡΑ­- ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας, ως χαρακτηριστικά ασφαλείας, για πούρα - πουράκια που διατίθενται στην ελληνική επικράτεια, με απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν.2960/2001 - ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας, ως χαρακτηριστικά ασφαλείας για πούρα - πουράκια, τα οποία διατίθενται από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 2960/2001.

Ο τύπος αυτός ισχύει για τα πούρα - πουράκια, τα οποία θα κατασκευάζονται ή θα εισάγονται στην Ε.Ε. μετά την 20η Μαΐου του έτους 2024.

Κωδικοποίηση στο ICISnet για πούρα άνευ ταινίας:

Κωδικός 93 - `Ανευ ταινίας, πούρα - πουράκια για εξαγωγή σε τρίτες χώρες ή αποστολή σε κράτη μέλη ή εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών για εξαγωγή ή δείγματα για επιστημονικές/ποιοτικές δοκιμές.

Χώρα Παραγωγής Ημερομηνία 1ης Φορολογίας

• Ημερομηνία κυκλοφορίας νέου σήματος προϊόντος

• Ημερομηνία έναρξης φορολογίας ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος με νέα τιμή.

Επισημαίνεται ότι, η ημερομηνία έναρξης φορολογίας με νέα τιμή είναι ταυτόχρονα και η ημερομηνία λήξης του προηγούμενου κωδικού προϊόντος.

 

ΙΙΙ. ΛΕΠΤΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ (ΣΤΡΙΦΤΩΝ) ΤΣΙΓΑΡΩΝ/ΑΛΛΑ ΚΑΠΝΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ/ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΗΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ.

Εθνικός Κωδικός Προϊόντος στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet (θα συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση αλλαγής τιμής ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος). Σε περίπτωση νέου σήματος προϊόντος το αντίστοιχο πεδίο θα παραμένει κενό, προκειμένου να συμπληρωθεί ο κωδικός που θα αποδοθεί.

Ονομασία σήματος (χωρίς συντομεύσεις ή αρχικά λέξεων), όπως δηλώνεται από την καπνοβιομηχανία και αναγράφεται στα πακέτα ή στην μικρότερη συσκευασία διάθεσης των προϊόντων.

Κωδικός TARIC

Εθνικός πρόσθετος Κωδικός

Βάρος συσκευασίας (αναγραφόμενο σε χιλιόγραμμο με ανώτατο όριο τέσσερα (4) δεκαδικά ψηφία)

Τιμή λιανικής πώλησης, σε ευρώ με δύο (2) δεκαδικά ψηφία. Σε περίπτωση αλλαγής τιμής ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος θα πρέπει να αναγράφονται, τόσο η παλαιά, όσο και η νέα τιμή λιανικής πώλησης. Τύπος ένσημης ταινίας

Κ3- ταινίες για λεπτοκομμένο καπνό/άλλα καπνά/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν με/χωρίς καπνό εγχώριας παραγωγής και προορισμό την ελληνική αγορά.

Κ4- ταινίες για λεπτοκομμένο καπνό/άλλα καπνά/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν με/χωρίς καπνό που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες και προορισμό την ελληνική αγορά. Ε4- ειδικές ένσημες ταινίες για τα προϊόντα που διατίθενται με απαλλαγή στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών.

ΚΑ­- ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας, ως χαρακτηριστικά ασφαλείας για λεπτοκομμένο καπνό/άλλα καπνά που διατίθενται στην ελληνική επικράτεια, με απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν.2960/2001,

- ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας, ως χαρακτηριστικά ασφαλείας για λεπτοκομμένο καπνό/άλλα καπνά/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού, τα οποία διατίθενται από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 2960/2001.

Ο τύπος αυτός ισχύει ήδη από 20.5.2019 για τον λεπτοκομμένο καπνό και θα ισχύει για τα άλλα καπνά/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού, τα οποία θα κατασκευάζονται ή θα εισάγονται στην Ε.Ε. μετά την 20η Μαΐου 2024.

Κωδικοποίηση στο ICISnet για λεπτοκομμένο καπνό/άλλα καπνά/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν με/χωρίς καπνό άνευ ταινίας:

Κωδικός 92- `Ανευ ταινίας, για λεπτοκομμένο καπνό/άλλα καπνά/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν με/χωρίς καπνό για εξαγωγή σε τρίτες χώρες ή αποστολή σε κράτη μέλη ή εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών για εξαγωγή ή δείγματα για επιστημονικές/ποιοτικές δοκιμές.

Χώρα Παραγωγής

Ημερομηνία 1ης Φορολογίας

• Ημερομηνία κυκλοφορίας νέου σήματος προϊόντος

• Ημερομηνία έναρξης φορολογίας ήδη κυκλοφορούντος σήματος προϊόντος με νέα τιμή.

Επισημαίνεται ότι, η ημερομηνία έναρξης φορολογίας με νέα τιμή είναι ταυτόχρονα και η ημερομηνία λήξης του προηγούμενου κωδικού προϊόντος.

 

Γ. ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ Τελωνεία

Μετά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο Κεφάλαιο Α,, τα Τελωνεία διαβιβάζουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. της Διεύθυνσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης & Φόρου Προστιθέμενης Αξίας της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., την αίτηση και την κατάσταση που υποβάλλουν οι οικονομικοί φορείς, αφού έχει προηγηθεί έλεγχος, ως προς την πληρότητα και την ορθή συμπλήρωση της κατάστασης, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Δ/νση ΕΦΚ & ΦΠΑ

Το Τμήμα Γ Φορολογίας καπνικών προϊόντων της Διεύθυνσης Ε.Φ.Κ.& Φ.Π.Α., κατόπιν ελέγχου της πληρότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ορθής συμπλήρωσης της συνημμένης κατάστασης, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες στο υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του ICISnet. Εν συνεχεία το αρμόδιο Τελωνείο ανακτά τα αποτελέσματα της επεξεργασίας από το ICISnet και ενημερώνει τον αιτούντα - συναλλασσόμενο, σχετικά με το αίτημά του, μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ «myAADE», με τη χρήση της διαδικτυακής Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων συναλλασσόμενων με την ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου» αποστέλλοντας, στις περιπτώσεις που απαιτείται, την κατάσταση βιομηχανοποιημένων καπνών με τους νέους κωδικούς.

 

Δ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Για διευκόλυνση των Τελωνειακών Αρχών αλλά και των συναλλασσόμενων οικονομικών φορέων, παρατίθενται Παραρτήματα (1, 2, 3) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, όπως έπονται κατωτέρω, με υποδείγματα καταστάσεων ανά κατηγορία προϊόντων καπνού (τσιγάρα, πούρα/πουράκια, λεπτοκομμένος καπνός/άλλα καπνά για κάπνισμα/ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν με/χωρίς καπνό), τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται και να συνυποβάλλονται, ηλεκτρονικά, με την αίτηση, καθώς και επεξηγηματικές σημειώσεις, ως προς τον τρόπο συμπλήρωσής τους.

 

Σχετικά άρθρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό. Learn more

I understand
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm