Open menu
19 | 04 | 2024

Αθήνα 16/12/2022
Αρ. πρωτ.: 384441


ΘΕΜΑ:
Χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων σύμφωνα με το άρθρο 95 του N . 4982/2022 (Α΄ 195).

 

 

 

Άρθρο 1
Καθορισμός ενωσιακής νομικής βάσης χορήγησης της ενίσχυσης


Σε επιχειρήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως εξειδικεύονται στην παρούσα, χορηγείται κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης σύμφωνα με την C(2022) 1890 final της 23.03.2022 ανακοίνωση της Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό την στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία», η οποία χορηγείται σε πληγείσες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση.
 

 


Άρθρο 2
Δικαιούχοι- Πεδίο εφαρμογής


Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 02.12.2022.
β) Σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
γ) Έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και
δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
ε) Κατά την ημερομηνία ελέγχου των προϋποθέσεων για την πληρωμή, η επιχείρηση είναι ενεργή και δεν τελεί σε αδράνεια, εκκαθάριση ή πτώχευση ούτε ο ΑΦΜ της έχει ανασταλεί για οποιαδήποτε αιτία, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ.

Οι ενισχύσεις βάσει της παρούσας δεν χορηγούνται σε επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

α) Πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που κατονομάζονται ρητά στις νομικές πράξεις που επιβάλλουν τις εν λόγω κυρώσεις.
β) Επιχειρήσεις που ανήκουν σε ή ελέγχονται από πρόσωπα, οντότητες ή φορείς έναντι των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ- ή
γ) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανικούς κλάδους έναντι των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, στον βαθμό που η ενίσχυση αυτή θα υπονόμευε τους στόχους των σχετικών κυρώσεων.

 

 


Άρθρο 3
Ύψος και όροι της ενίσχυσης


1. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων που έχουν γίνει το χρονικό διάστημα από 1/10/2021 έως και 30/9/2022.
2. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
3. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης (αιτούσα και συνδεδεμένες της κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 3 της Σύστασης της Ε. Επιτροπής (2003/361/ΕΚ) στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση βάσει του τμήματος 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό την στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, από οποιαδήποτε πηγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Στο ποσό των 250.000 ευρώ περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.
4. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορε­τικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με το Τμήμα 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου συνολικού ποσού ανά ενιαία επιχείρηση.
5. Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις δημοσιότητας του Τμήματος 3 του Προσωρινού Πλαισίου.
 

 


Άρθρο 4
Χρηματοδότηση


1. Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έτους 2022.
2. Το ανώτατο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίζεται στο ποσό των 60.000.000 ευρώ.
3. Τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα επιστρέφονται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στον κρατικό προϋπολογισμό (Α.Λ. Εσόδου 1590789001 «Λοιπές επιστροφές ποσών»).
 

 


Άρθρο 5
Διαδικασία Πληρωμής - Έλεγχος


1. Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσας είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).
2. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καταρτίζει και αποστέλλει ηλεκτρονικά στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ψηφιακό αρχείο σε επεξεργάσιμη μορφή που περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία των δικαιούχων (Ονοματεπώνυμο και Πατρώνυμο ή Επωνυμία, ΑΦΜ), το ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών των νομικών προσώπων και το ποσό των παραστατικών της παρ. 1 του άρθρου 3 που αντιστοιχεί σε καθέναν από τους δικαιούχους. Προηγουμένως το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ ψηφιακό αρχείο σε επεξεργάσιμη μορφή με τα φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μ.Α.Ε.Ε. είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 02.12.2022.
3. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο αρχείο που αποστέλλει η Α.Α.Δ.Ε. έλαβαν άλλες κρατικές ενισχύσεις που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό των 250.000 ευρώ ανά ενιαία επιχείρηση δυνάμει του «Προσωρινού Πλαισίου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C(2022)1890 final της 23/03/2022 και συντάσσει κατάλογο με τους δικαιούχους και τα αντίστοιχα για τον καθένα ποσά ενίσχυσης. Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης υποχρεούνται να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής τους ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της, στην οποία να δηλώνουν τυχόν ποσά ενισχύσεων που έχουν λάβει στα πλαίσια του «Προσωρινού Πλαισίου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C(2022)1890 final της 23/03/2022.

Η κατάθεση των υπευθύνων δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Σε περίπτωση που στο πλαίσιο του ανωτέρω ελέγχου διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, τότε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε προχωρά σε καθορισμό των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και στην ανάκτησή τους σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας και τη διάτα­ξη του άρθρου 28 του Ν.2520/1997 (Α΄ 173). Η διαδικασία ελέγχων δύναται να περιγραφεί με σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
4. Η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς-Τμήμα Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στη Διεύθυνση Πληρωμών.
5. Η Διεύθυνση Πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει α) στην έκδοση εντολής πληρωμής και β) στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.
6. Κάθε Υπηρεσία και εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις βάσεις δεδομένων που τηρεί με όλες τις πληροφορίες και τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι καθώς και να καθορίζονται οι δικαιούχοι.
7. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της παρούσας κρατικής ενίσχυσης κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε μεριμνά για την δημιουργία των κατάλληλων εκτυπωτικών που θα αντλούν κατά περίπτωση τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων.
8. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε ενημερώνει τους δικαιούχους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του.
9. Τα αρχεία που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο της παρούσας διατηρούνται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τουλάχιστον δέκα (10) έτη από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση.

Τα αρχεία που τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αποδεικνύεται η τήρηση των αναγκαίων προϋποθέσεων. Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

 


Άρθρο 6
Τελικές διατάξεις


1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, το ποσό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης (2008/C 14/06), εφαρμοζομένου κατά τα λοιπά του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
2. Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σχετικά άρθρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό. Learn more

I understand
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm