Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 25/08/2020
Αρ. πρωτ.:

Α. 1191

ΘΕΜΑ: Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, της διαδικασίας προσδιορισμού των δικαιούχων του ευεργετήματος, των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα για την εφαρμογή των περιπτώσεων α και β της παρ. 2 και της παρ. 4 του άρθρου 47 του ν. 4701/2020 «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 128).

 

Άρθρο 1

Σκοπός

 

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, σύμφωνα με τις περ. α και β της παρ. 2 και της παρ. 4 του άρθρου 47 του ν. 4701/2020 (Α’ 128),για την υπαγωγή αξιογράφων οφειλόμενων

α) από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και του τριτογενούς τομέα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1ηΙουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020, στο ευεργέτημα της μη καταχώρισης σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και

β) από επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα στο ευεργέτημα της αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής.

 

 

 

Άρθρο 2

Προϋποθέσεις Υπαγωγής-Δικαιούχοι

 

1. Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών αξιόγραφα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020,οφειλόμενα από

α. Επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που κατά την 20η Μαρτίου 2020έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα Α, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα Α, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

β. Επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέαπου κατά την 20η Μαρτίου 2020έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018που έχει υποβληθεί έως 20-03-2020,είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/03/2020, και των οποίων:

i) για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ο κύκλος εργασιών (κωδικός 312 της δήλωσης Φ.Π.Α.) των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 αθροιστικά υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α., οι οποίες έχουν υποβληθεί έως 30-06-2020.

ii) για επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., ο κύκλος εργασιών που δηλώνεται στην πλατφόρμα mybusisnessSupport μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 υπερβαίνει αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και σε, περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί λόγω μη λήξης της σχετικής προθεσμίας υποβολής, από τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα mybusisnessSupport.

Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση επαληθεύονται από τις δηλώσεις εισοδήματος, όταν αυτές υποβληθούν.

Σε περίπτωση μη υποβολής των ως άνω δηλώσεων εντός της κατά νόμο προβλεπόμενης προθεσμίας, η αίτηση απορρίπτεται.

2. Εντάσσονται στη ρύθμιση της περ. α` της παρ. 4 του δεύτερου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α` 75), όπως κυρώθηκε με τον ν. 4684/2020 (Α` 86), και η οποία προστέθηκε με το άρθρο 38 του ν. 4690/2020 (Α` 104), επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που κατά την 20η Μαρτίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο Κ.Α.Δ. στις 20/03/2020, των οποίων ο κύκλος εργασιών μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 υπερβαίνει αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους, όπως αυτός υπολογίζεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υποπεριπτώσεις i) και ii) της περ. β’ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

 

 

 

Άρθρο 3

Διαδικασία υποβολής αίτησης, συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά

 

1. Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusisnessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τους δικαιούχους ή τους νομίμους εκπροσώπους αυτών έως 14.09.2020.

2. Η αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 2 παρ. 1 και 2δυνάμει των οποίων γίνεται η αίτηση υπαγωγής στα ευεργετήματα του άρθρου 47 του ν. 4701/2020 ( Α’128).

3. Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης επέρχεται απώλεια των ευεργετημάτων του άρθρου 1 της παρούσας.

 

 

 

 

Άρθρο4

Τρόπος αποστολής ή διαβίβασης πληροφοριών από την ΑΑΔΕ προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 2

 

1. Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος για την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 2της παρούσας πραγματοποιείται με μηχανογραφικό τρόπο από την ΑΑΔΕ.

Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και τηρούν αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων.

2. Η διαβίβαση των στοιχείων της παραγράφου 1 γίνεται απευθείας από την ΑΑΔΕ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφοράς αρχείου. Ειδικά για χρηματοδοτικά ιδρύματα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ).

 

 

 

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

 

1. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της.

2. Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Α

 

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουριστικού κλάδου για τους οποίους θα ισχύσει η ωφέλεια στη περίπτωση που αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

ΚΑΔ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

49.39.3

Υπηρεσίες μη τακτικών χερσαίων μεταφορών επιβατών

55.10

Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

55.20

Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

55.30

Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

55.90.19

Άλλες δραστηριότητες καταλύματος

79.11

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

79.12

Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδίων

79.90

Δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Β

 

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τριτογενούς τομέα για τους οποίους θα ισχύσει η ωφέλεια στη περίπτωση που κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Σε περίπτωση διψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες τετραψήφιων, πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

ΚΑΔ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

46

Χονδρικό εμπόριο εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, με εξαίρεση το Χονδρικό εμπόριο καπνού (ΚΑΔ 46.35), Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΑΔ 46.46) και Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμωνκαι συναφών προϊόντων (ΚΑΔ 46.71)

47

Λιανικό εμπόριο εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

49

Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, με εξαίρεση τις Μεταφορές μέσω αγωγών (ΚΑΔ 49.50)

50

Πλωτές μεταφορές

51

Αεροπορικές μεταφορές

52

Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

53

Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, με εξαίρεση τις Ταχυδρομικές δραστηριότητες με υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας (ΚΑΔ 53.10) και τις Υπηρεσίες κατ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery) (ΚΑΔ 53.20.12)

55

Καταλύματα

56

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (ΚΑΔ 56.29.20.01)

58

Εκδοτικές δραστηριότητες

59

Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις60Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

68

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

70

Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων δραστηριότητες παροχής συμβουλών
διαχείρισης

71

Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις73Διαφήμιση και έρευνα αγοράς

74

Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες

75

Κτηνιατρικές δραστηριότητες

77

Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης

78

Δραστηριότητες απασχόλησης

79

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

80

Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας

81

Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους

82

Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις

90

Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση

91

Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες

92

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.14) και τις Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.21)

93

Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

94

Δραστηριότητες οργανώσεων, με εξαίρεση τις Δραστηριότητες συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΚΑΔ 94.20) και τις Δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων (ΚΑΔ 94.92)

95

Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης

96

Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών

 

 

 

 

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

 

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm