Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 29/09/2017
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1151


ΘΕΜΑ:
Οδηγίες εφαρμογής της αρ.πρωτ. ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. «Όροι και προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων που αναγνωρίζονται ως Ελεύ&ερα Τελωνειακά Συγκροτήματα και διαδικασία απαλλαγής από Φ.Π.Α. για τις πρώτες και βοηθητικές ύλες που παραλαμβάνουν οι επιχειρήσεις στα πλαίσια εκτέλεσης των εργασιών τους».

 

Σχετ: Η αρ.πρωτ. ΠΟΛ.1118/27.07.2017 (ΑΔΑ: 6ΗΡΞ46ΜΠ3Ζ-9ΚΘ) εγκύκλιος διαταγή

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής με την οποία κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση και εφαρμογή η αρ.πρωτ. ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 2540/Β) (ΑΔΑ: 6Ω3Ζ46ΜΠ3Ζ-0ΡΕ) και με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων που αναγνωρίζονται ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα(Ε.Τ.Σ.) καθώς και η διαδικασία παραλαβής πρώτων και βοηθητικών υλών με απαλλαγή από τον αναλογούντα Φ.Π.Α. στα πλαίσια εκτέλεσης των εργασιών τους και για τα οποία η οριστική απαλλαγή ή καταβολή αυτού κρίνεται με την ολοκλήρωση του έργου, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες εφαρμογής:

Ως προς το Άρθρο 1

Με τις διατάξεις του Άρθρου 1 καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής και δίδονται οι ορισμοί (Έργο, Πλοίο, Επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων κ.λ.π.), για την εφαρμογή της αριθμ. ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.. Ειδικότερα, ως προς την παράγραφο 3β) αναφορικά με τις Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις οι οποίες κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Ν. 3551/2007 (ΦΕΚ 76/Α) «Μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων» εγγράφονται προαιρετικά στο Ειδικό Μητρώο επισημαίνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή τους στις διατάξεις της ως άνω Απόφασης, την αναγνώρισή τους δηλαδή ως Ε.Τ.Σ. είναι η εγγραφή τους στο εν λόγω Μητρώο. Οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις της παραγράφου 3γ) υπάγονται στις διατάξεις της εν λόγω Απόφασης, χωρίς να απαιτείται η εγγραφή τους στο Ειδικό Μητρώο καθόσον δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3551/2007, απαιτείται όμως Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας της Επιχείρησης εν ισχύ από τις αρμόδιες Δ/νσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (σχετικό και το Άρθρο 2 παρ.2). Εξυπακούεται ότι, στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν μόνο οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας.

Ως προς το Άρθρο 2

Με τις διατάξεις του Άρθρου 2 καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Άδειας Λειτουργίας Επιχείρησης ως Ε.Τ.Σ. Ειδικότερα προβλέπεται η κατάθεση σχετικής Αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών (τίτλος κυριότητας, τοπογραφικό διάγραμμα της εδαφικής έκτασης κ.λ.π.). Επισημαίνεται ότι, Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας και Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας υποβάλλεται από όλες τις επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων προκειμένου να αναγνωρισθούν ως Ε.Τ.Σ.

Ως προς το Άρθρο 3

Με τις διατάξεις του Άρθρου 3 καθορίζεται η διαδικασία εισόδου των αγαθών στο Ε.Τ.Σ. καθώς και η χρησιμοποίηση αυτών.
Ειδικότερα, για την είσοδο (παράδοση ή εισαγωγή) των αγαθών στο Ε.Τ.Σ. απαιτείται η υποβολή στο Τελωνείο Ελέγχου Αίτησης-Δήλωσης με συνημμένο σχετικό Πίνακα στον οποίο αναγράφονται τα αγαθά που θα χρησιμοποιηθούν εντός του Ε.Τ.Σ. ως πρώτες και βοηθητικές ύλες για την εκτέλεση των εργασιών στο πλοίο. Στην Αίτηση-Δήλωση αναγράφονται επιπλέον, ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της ειδικής άδειας, η οποία είναι μια για κάθε περίπτωση εργασίας ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής, συντήρησης και χορηγείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή κατ΄ εφαρμογή της αριθμ. 8312.23Β/12/09/09 (ΦΕΚ 1132/Β) Κ.Υ.Α. Απόφασης Υπουργών Ανάπτυξης-Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση των αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής, συντήρησης πλοίων». Το Τελωνείο Ελέγχου εγκρίνει την αγορά αγαθών προκειμένου αυτά να παραδοθούν από τον προμηθευτή ή να εισαχθούν από την επιχείρηση χωρίς Φ.Π.Α. Ευνόητο είναι ότι, η εν λόγω διαδικασία απαλλαγής από Φ.Π.Α. αφορά τις παραδόσεις (πωλήσεις) αγαθών προς την επιχείρηση που έχει αναγνωρισθεί ως Ε.Τ.Σ. (με την έκδοση τιμολογίου πώλησης προς αυτή) ή την εισαγωγή αγαθών από την ίδια την επιχείρηση.
Στην περίπτωση εισαγωγής αγαθών, στη Διασάφηση Εισαγωγής, στη Θέση 44, στο Πεδίο «Κωδικός Ατέλειας» της Καρτέλας «Είδη» συμπληρώνεται ο αντίστοιχος Κωδικός Ατελείας Χ34 «Απαλλαγή από Φ.Π.Α. αγαθών που εισάγονται από επιχειρήσεις που έχουν αναγνωριστεί ως Ε.Τ.Σ. ( άρθρο 25 N.2859/2000 - ΠΟΛ.1101/4-7-2017 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.).
Εξυπακούεται ότι, οι διατάξεις του Εθνικού ή Ενωσιακού Δικαίου ( όπως διατάξεις Ειδικού Καθεστώτος Ειδικού Προορισμού) εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τις διατάξεις εφαρμογής της παρούσας.

Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των αγαθών προβλέπεται Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών, στο οποίο αναγράφονται οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν. Το Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών συντάσσεται πριν την χρησιμοποίηση αυτών ώστε σε κάθε έλεγχο στις αποθήκες των εγκαταστάσεων της επιχείρησης να απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση των αποθεμάτων. Στη συνέχεια εντός της ημέρας συσχετίζονται οι ποσότητες των χρησιμοποιηθέντων αγαθών με τις ποσότητες της αντίστοιχης Αίτησης -Δήλωσης με την οποία εισήχθησαν στο Ε.Τ.Σ. Η συσχέτιση αυτή πραγματοποιείται με την καταχώρηση του Δελτίου Χρησιμοποίησης Αγαθών στο Ειδικό Βιβλίο Έργου.

Εφιστάται η προσοχή στην αυθημερόν καταχώρηση του Δελτίου Χρησιμοποίησης Αγαθών στο Ειδικό Βιβλίο Έργου του άρθρου 7 της εν λόγω Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

Ως προς το Άρθρο 4

I . Με τις διατάξεις του Άρθρου 4 καθορίζεται η διαδικασία εξόδου από το Ε.Τ.Σ. καθώς και η υποβολή των κατά περίπτωση τελωνειακών παραστατικών. Ειδικότερα, η έξοδος από το Ε.Τ.Σ. διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του έργου, είτε Ναυπήγησης (Κεφ. Α) είτε Επισκευής / Μετατροπής / Συντήρησης (Κεφ. Β) για την οποία υποβάλλεται Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου στο Τελωνείο Ελέγχου στην οποία δηλώνεται η ημερομηνία ολοκλήρωσης έργου και αναγράφεται η ημερομηνία εξόδου/απόπλου του πλοίου από τους χώρους του Ε.Τ.Σ. Η εν λόγω Δήλωση λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Το Τελωνείο οφείλει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία εκτέλεσης των εργασιών σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου που έχει δηλωθεί επί της Αίτησης - Δήλωσης από την επιχείρηση.

A . Ναυπήγηση πλοίου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης λαμβάνεται προορισμός (εξαγωγή, αποστολή σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε., θέση σε ανάλωση) και υποβάλλεται προς το Τελωνείο Ελέγχου το προβλεπόμενο κατά περίπτωση τελωνειακό παραστατικό.

• Ειδικότερα στην περίπτωση εξαγωγής υποβάλλεται κατά τον προβλεπόμενο χρόνο και σύμφωνα με τις ισχύουσες περί εξαγωγής διατάξεις, ΕΔΕ Εξαγωγής. Για τα αγαθά που εισήχθησαν στο Ε.Τ.Σ. για την εκτέλεση των εργασιών του πλοίου και τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά, καταβάλλεται ο αναλογών σε αυτά Φ.Π.Α. με την υποβολή Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.).
Το αργότερο έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου, υποβάλλεται στο Τελωνείο Ελέγχου ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός του άρθρου 5 της κοινοποιούμενης Απόφασης, η Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου και η Δ.Ε.Φ.Κ. για την καταβολή του Φ.Π.Α. των αγαθών που δεν χρησιμοποιήθηκαν και συνεπώς τίθενται σε ανάλωση.

• Στις περιπτώσεις αποστολής σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε καθώς και θέσης σε ανάλωση υποβάλλεται στο Τελωνείο Ελέγχου Δ.Ε.Φ.Κ., το αργότερο έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου λαμβάνεται η δηλωθείσα στη Θέση 6 της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου του Παραρτήματος VI της Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. Στη Δ.Ε.Φ.Κ. επισυνάπτονται η Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου, ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός καθώς και το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν.4308/2014 φορολογικό στοιχείο.

• Με τη Δ.Ε.Φ.Κ. χορηγείται η κατά περίπτωση προβλεπόμενη απαλλαγή από Φ.Π.Α. κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν.2859/2000 στην περίπτωση αποστολής σε άλλο Κ-Μ, ενώ στην περίπτωση θέσης σε ανάλωση χορηγείται απαλλαγή κατ΄εφαρμογή του άρθρου 27 του ιδίου νόμου εφόσον για το πλοίο πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις (π.χ. επαγγελματικός χαρακτήρας, δραστηριοποίηση στην ανοικτή θάλασσα κ.λ.π.). Για την απόδειξη του επαγγελματικού χαρακτήρα του πλοίου και τη χορήγηση της απαλλαγής προσκομίζονται στο Τελωνείο Ελέγχου τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις δικαιολογητικά έγγραφα, όπως π.χ. επαγγελματική άδεια σε ισχύ.

• Ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται επί της φορολογητέας αξίας με βάση το άρθρο 19 παρ.1 του Ν.2859/2000 , δηλαδή με βάση το τιμολόγιο πώλησης που εκδίδεται για τη συναλλαγή αυτή.

• Με την ίδια Δ.Ε.Φ.Κ. καταβάλλεται και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί στα αγαθά που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση των εργασιών ναυπήγησης του πλοίου. Η φορολογητέα αξία αυτών διαμορφώνεται με βάση την αξία των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τους προμηθευτές των αγαθών αυτών.

Για την συμπλήρωση της Δ.Ε.Φ.Κ., εκτός των οδηγιών που έχουν παρασχεθεί με τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές, εφαρμόζονται και τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Πίνακα του συνημμένου Παραρτήματος.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, το Τελωνείο Ελέγχου οφείλει να διαπιστώνει την ολοκλήρωση της εξαγωγής ή της ενδοκοινοτικής παράδοσης (αποστολή σε άλλο Κ-Μ της Ε.Ε.) του πλοίου, σύμφωνα με τις ειδικότερες περί εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης διατάξεις, καθόσον για την πραγματοποίηση αυτών απαιτείται η φυσική διακίνηση του πλοίου (σχετ. Θέση 4 Ημερομηνία εξόδου/απόπλου της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ VI της Απόφασης).

Β. Επισκευή / Μετατροπή / Συντήρηση πλοίου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής/μετατροπής/συντήρησης, υποβάλλεται Δ.Ε.Φ.Κ. στο Τελωνείο Ελέγχου το αργότερο έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία της Δήλωσης Ολοκλήρωσης Έργου. Στη Δ.Ε.Φ.Κ. επισυνάπτονται η Δήλωση Ολοκλήρωσης Έργου, ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός καθώς και το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του N.4308/2014 φορολογικό στοιχείο. Με τη Δ.Ε.Φ.Κ. χορηγείται η κατά περίπτωση προβλεπόμενη απαλλαγή από Φ.Π.Α. κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Ν. 2859/2000 , εφόσον για το πλοίο πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις (π.χ. επαγγελματικός χαρακτήρας, δραστηριοποίηση στην ανοικτή θάλασσα κ.λ.π.). Η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του Φ.Π.Α. των αγαθών διαμορφώνεται με βάση την αξία των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τους προμηθευτές των αγαθών αυτών.


Για την συμπλήρωση της Δ.Ε.Φ.Κ., εκτός των οδηγιών που έχουν παρασχεθεί με τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές, εφαρμόζονται και τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Πίνακα του συνημμένου Παραρτήματος.

II. Όπως διαφαίνεται από τα ανωτέρω με την εν λόγω διαδικασία παραλαμβάνονται αγαθά που χρησιμοποιούνται για ναυπήγηση ή επισκευή/μετατροπή/συντήρηση πλοίων ανεξάρτητα εάν αυτά απαλλάσσονται από τον προβλεπόμενο Φ.Π.Α. Η χορήγηση ή μη της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για τις μεν περιπτώσεις εξαγωγής / αποστολής σε άλλο Κ-Μ εξαρτάται από τον προορισμό του πλοίου ( άρθρα 24 και 28 Ν.2859/2000 ) ενώ για τις περιπτώσεις θέσης σε ανάλωση και επισκευής/μετατροπής/συντήρησης εξαρτάται από τον επαγγελματικό χαρακτήρα του πλοίου και τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικές απαλλακτικές διατάξεις ( άρθρο 27 Ν.2859/2000 ). Για παράδειγμα, με την εν λόγω απαλλακτική διαδικασία μπορεί να κατασκευασθεί ιδιωτικό σκάφος αναψυχής για το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. εφόσον τίθεται σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας ή απαλλάσσεται εφόσον αποτελεί αντικείμενο εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης.

ΙΙΙ. Τα αγαθά που έχουν εισαχθεί στο Ε.Τ.Σ. με τις Αιτήσεις -Δηλώσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση εργασιών του συγκεκριμένου έργου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση εργασιών άλλου έργου μόνο εφόσον για τα αγαθά αυτά υποβάλλεται Δ.Ε.Φ.Κ. και καταβάλλεται ο αναλογών Φ.Π.Α. κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Ως προς το Άρθρο 5

Με τις διατάξεις του Άρθρου 5, προβλέπεται η σύνταξη από την επιχείρηση Εκκαθαριστικού Λογαριασμού ανά έργο στον οποίο συσχετίζονται οι Αιτήσεις-Δηλώσεις με τα τιμολόγια αγοράς των αγαθών από το εσωτερικό της χώρας και τις Διασαφήσεις Εισαγωγής με τις αντίστοιχες αναλώσεις των αγαθών με βάση τα Δελτία Χρησιμοποίησης Αγαθών/Πιστωτικά Τιμολόγια και καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (όπως στοιχεία επιχείρησης, αριθμοί Δελτίων Χρησιμοποίησης κ.λ.π.). Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, στη στήλη "Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών" συμπληρώνονται συνοπτικά οι αριθμοί των Δελτίων που αντιστοιχούν στην Αίτηση-Δήλωση και όχι αναλυτικά όπως αντίστοιχα προβλέπεται στο Ειδικό Βιβλίο Έργου. Ο Εκκαθαριστικός Λογαριασμός συμπληρώνεται κατά περίπτωση ανάλογα με το Έργο που έχει αναλάβει η επιχείρηση είτε ναυπήγησης είτε επισκευής/μετατροπής/συντήρησης πλοίου.

Για παράδειγμα:

• στην περίπτωση ναυπήγησης πλοίου με προορισμό την Εξαγωγή σε τρίτη χώρα συμπληρώνεται το MRN Εξαγωγής, το τιμολόγιο προς τον αντισυμβαλλόμενο /πλοιοκτήτη, η συνολική φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α. με την αξία του πλοίου καθώς και η συνολική φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α. για τα αγαθά που δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως σχηματικά παρατίθεται ως κατωτέρω:

MRN ΕΔΕ Εξαγωγής

X

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων

 

Στατιστική Δήλωση (INTRASTAT)

 

TRANZIT LOG

 

Τιμολόγιο προς αντισυμβαλλόμενο/πλοιοκτήτη

Χ

Συνολική φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α.

X

Συνολική φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α.

X

 

στην περίπτωση επισκευής/μετατροπής/συντήρησης πλοίου συμπληρώνεται το τιμολόγιο προς τον αντισυμβαλλόμενο /πλοιοκτήτη, η συνολική φορολογητέα αξία των προς απαλλαγή Φ.Π.Α. αγαθών καθώς και η συνολική φορολογητέα αξία των προς καταβολή Φ.Π.Α. αγαθών (αγαθά που δεν χρησιμοποιήθηκαν/ αγαθά που χρησιμοποιήθηκαν σε μη δικαιούχο απαλλαγής πλοίο), όπως σχηματικά παρατίθεται ως κατωτέρω:

MRN ΕΔΕ Εξαγωγής

 

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων

 

Στατιστική Δήλωση (INTRASTAT)

 

TRANZIT LOG

 

Τιμολόγιο προς αντισυμβαλλόμενο/πλοιοκτήτη

Χ

Συνολική φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α.

X

Συνολική φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α.

X

Ως προς το Άρθρο 6

 

Με τις διατάξεις του Άρθρου 6, προβλέπεται η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που είναι σχετικές με τις παραδόσεις αγαθών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση που λειτουργεί ως Ε.Τ.Σ. και των υπηρεσιών που παρέχονται σε αγαθά που βρίσκονται στο Ε.Τ.Σ. και χορηγείται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 της αριθμ. πρωτ. Π.8272/4880/18-12-1987 Α.Υ.Ο.(ΦΕΚ 299/Β), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την αριθμ. Δ.409/165 ΠΟΛ 1115/29-3-1996 Α.Υ.Ο.(ΦΕΚ 301/Β).

 

Ως προς το Άρθρο 7

Με τις διατάξεις του Άρθρου 7, προβλέπονται τα βιβλία που τηρεί η επιχείρηση για την παρακολούθηση του έργου και καθορίζονται οι υποχρεώσεις αυτής.
Ειδικότερα, η επιχείρηση τηρεί λογιστική αποθήκης σε Ειδικό Βιβλίο Έργου σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος VIII της Απόφασης, στο οποίο καταχωρούνται τα παραστατικά εισόδου αγαθών στο Ε.Τ.Σ. και τα στοιχεία αυτών, τα παραστατικά ανάλωσης/χρησιμοποίησης καθώς και τα παραστατικά εξόδου αυτών από το Ε.Τ.Σ.


Το Ειδικό Βιβλίο έργου τηρείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η μηναία κίνηση αποθηκεύεται σε μορφή pdf σε ψηφιακό δίσκο (CD) με αρίθμηση και θεώρηση του Τελωνείου Ελέγχου, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από το τέλος του μήνα.

Στο Ειδικό Βιβλίο Έργου καταχωρείται αναλυτικά ανά Αίτηση-Δήλωση/Τιμολόγιο/ΕΔΕ Εισαγωγής κάθε αγαθό (κωδικός είδους, περιγραφή, μονάδα μέτρησης, ποσότητα, αξία), η ποσότητα του οποίου πιστώνεται με την ποσότητα που χρησιμοποιείται ή εξάγεται από το Ε.Τ.Σ. με κάθε Δελτίο Χρησιμοποίησης Αγαθών/Δελτίο Αποστολής/ Πιστωτικό Τιμολόγιο, ώστε ανά πάσα χρονική στιγμή να απεικονίζεται το υπόλοιπο της αποθήκης. Εξυπακούεται ότι, τα στοιχεία όπως π.χ. MRN Εξαγωγής, Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας συμπληρώνονται κατά περίπτωση.
Επιπλέον, από τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης και από τα τηρούμενα παραστατικά στοιχεία πρέπει να προκύπτει αναλυτικά η φορολογητέα αξία των αγαθών που προέρχεται από εισαγωγές και εκείνη που προέρχεται από αγορές από το εσωτερικό της χώρας και αναγράφεται αθροιστικά στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό είτε ως «Συνολική Φορολογητέα αξία προς καταβολή Φ.Π.Α.» είτε «Συνολική Φορολογητέα αξία προς απαλλαγή Φ.Π.Α.».
Επισημαίνεται ότι, η επιχείρηση τηρεί στο αρχείο της ανά έργο τα δικαιολογητικά που καταχωρεί στα λογιστικά της βιβλία με βάση τα οποία συντάσσει τον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό, για την καταβολή ή την απαλλαγή από Φ.Π.Α.
Η επιχείρηση σε περίπτωση τροποποίησης των στοιχείων βάσει των οποίων εκδόθηκε η Άδεια Λειτουργίας της ως Ε.Τ.Σ. υποχρεούται να ενημερώσει το Τελωνείο Ελέγχου και να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση νέας τροποποιημένης άδειας.

Ως προς το Άρθρο 8

Με τις διατάξεις του Άρθρου 8, καθορίζεται ο τρόπος παρακολούθησης, η εποπτεία και ο έλεγχος των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως Ε.Τ.Σ. και προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη ορθής εφαρμογής των διατάξεων της εν λόγω Απόφασης.
Ειδικότερα η παρακολούθηση, η εποπτεία και ο έλεγχος διενεργείται από το Τελωνείο Ελέγχου, το οποίο τηρεί σε Ειδικό Φάκελο για κάθε επιχείρηση και έργο αυτής ξεχωριστά τις Αιτήσεις-Δηλώσεις, τις Δηλώσεις Ολοκλήρωσης Έργου καθώς και τα σχετικά παραστατικά. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε το Τελωνείο Ελέγχου οφείλει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία εκτέλεσης των εργασιών σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου που έχει δηλωθεί επί της Αίτησης-Δήλωσης από την επιχείρηση.
Οι έλεγχοι που διενεργούνται στο Ε.Τ.Σ. είναι τακτικοί, έκτακτοι και εκ των υστέρων έλεγχοι και τα αποτελέσματα αυτών θα πρέπει να συσχετίζονται με τα στοιχεία του Ειδικού Φακέλου που τηρείται από το Τελωνείο Ελέγχου.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα η σοβαρότητα και η σημαντικότητα των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου καθόσον η απαλλαγή από Φ.Π.Α. παρέχεται αρχικά και οριστικοποιείται με την ολοκλήρωση του έργου.

Ως προς το άρθρο 9

Με τις διατάξεις του Άρθρου 9, προβλέπονται οι περιπτώσεις στις οποίες ανακαλείται η Άδεια Λειτουργίας της Επιχείρησης ως Ε.Τ.Σ. και επισημαίνεται ότι στην περίπτωση ανάκλησης βεβαιώνεται και εισπράττεται ο Φ.Π.Α. που οφείλεται εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ως προς το άρθρο 10

Οι διατάξεις του άρθρου 10, αφορούν τις περιπτώσεις επισκευής/μετατροπής/συντήρησης σε Ε.Τ.Σ. πλοίου που βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν.2859/2000 χορηγείται απαλλαγή από το Φ.Π.Α. για την εκτέλεση εργασιών σε αυτά. Συγκεκριμένα και στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται η διαδικασία των άρθρων 3 έως και 9 της Απόφασης. Με την υποβολή της Δ.Ε.Φ.Κ. για την χορηγούμενη απαλλαγή από Φ.Π.Α. προσκομίζεται απαραίτητα αντίγραφο του Δελτίου Κίνησης (TRANZIT LOG), o αριθμός του οποίου αναγράφεται στον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό και στο Ειδικό Βιβλίο Έργου. Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή στο Τελωνείο Ελέγχου να εξετάζει την ισχύ και εγκυρότητα του Δελτίου Κίνησης.

Ως προς το άρθρο 11

Με τις διατάξεις του Άρθρου 11, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 37 έως και 43 της αριθμ. πρωτ. Τ.1400/10/0020.03.2000 (ΦΕΚ 418/Β) Α.Υ.Ο. που αφορούν τις κατασκευές πλοίων (καθορισμός Επιτροπής, σχετική έκθεση γνωμοδότησης, προσωρινό Βιβλίο Ατελειών, επιμέτρηση και οριστικοποίηση της ατέλειας). Επισημαίνεται ωστόσο ότι, η διαδικασία που ορίζεται από την εν λόγω Α.Υ.Ο. και αφορά τις Επισκευές Πλοίων (Άδεια επισκευής πλοίου - Δελτίο Αποστολής -Εξόφληση Άδειας), εξακολουθεί να ισχύει αυστηρά και μόνο στις περιπτώσεις αντικειμένων που παραλαμβάνονται από το πλοίο για επισκευή και επαναφέρονται σε αυτό επισκευασμένα. Εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας για την προμήθεια αγαθών από το εσωτερικό της χώρας με απαλλαγή από Φ.Π.Α., δεν επιτρέπεται.

Ως προς το άρθρο 12

Με τις διατάξεις του Άρθρου 12 ορίζεται ότι έναρξη ισχύος της αριθμ. πρωτ. ΠΟΛ.1101/04.07.2017 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., είναι η 01.10.2017.


Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm