Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 17/07/2018
Αρ. πρωτ.: 1110662


ΘΕΜΑ:
Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη χορήγηση απαλλαγής από δασμό κατά την επανεισαγωγή εμπορευμάτων κατόπιν οριστικής ή προσωρινής εξαγωγής.

 

Σχετ.: α) Η αριθμ. πρωτ. Δ19Α 5036666 ΕΞ2013/14-10-2013 ΕΔΥΟ «περί κοινοποίησης Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 952/2013 για τη ϋέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα», β) Η αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016/7-4-2016 ΕΔΥΟ «περί κοινοποίησης της νομοϋετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC)», γ) Η αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Α 1068392 ΕΞ 2016/26-4 2016 ΕΔΥΟ «Εξαγωγή & έξοδος εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ στο πλαίσιο του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα - αντικατάσταση της αριθμ. Δ19Α5013811 ΕΞ2014/03.06.2014», δ) Η αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Δ 5016701 ΕΞ2015 Απόφαση Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής εγγράφων -τήρηση αρχείου μαζί με την εγκύκλιο ΔΤΔ Α 5022456 ΕΞ2015 23-10-2015 «Κοινοποίηση της αριθμ. ΔΤΔ Α 5016701 ΕΞ2015/31-07-2015 (ΦΕΚ 1698/Β/14-8-2015) Απόφασης ΓΓΔΕ», ε) Η αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Α 1019512 ΕΞ 2017/3-2-2017 ΕΔΥΟ «περί κοινοποίησης της αριθμ. ΔΤΔ Α 1184721 ΕΞ2016/16-12-2016 Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων»
 

Σε συνέχεια των ανωτέρω:

α) σχετικής ΕΔΥΟ με την οποία κοινοποιήθηκαν διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που θεσπίστηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 952/13,

β) σχετικής με την οποία κοινοποιήθηκε η νομοθετική δέσμη που πλαισιώνει τον ως άνω Κανονισμό,

γ) σχετικής με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εξαγωγή και έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ, καθώς και

δ) και ε) σχετικών με τις οποίες δόθηκαν οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής και εισαγωγής εγγράφων αντίστοιχα, παρέχονται οδηγίες όσον αφορά στις ισχύουσες ενωσιακές διατάξεις περί απαλλαγής από το δασμό των επανεισαγομένων εμπορευμάτων κατόπιν οριστικής ή προσωρινής εξαγωγής τους.


Α. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 203 του ως άνω Κανονισμού (ΕΕ), τα μη ενωσιακά εμπορεύματα τα οποία, αφού αρχικά εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ ως ενωσιακά εμπορεύματα, επανεισάγονται στο έδαφος αυτό μέσα σε διάστημα τριών (3) ετών και αποτελούν το αντικείμενο διασάφησης για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία, απαλλάσσονται από τον εισαγωγικό δασμό κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου.
Η ως άνω διάταξη εφαρμόζεται ακόμη και όταν τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα αποτελούν ένα μέρος μόνο των εμπορευμάτων τα οποία είχαν προηγουμένως εξαχθεί από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι η προθεσμία των τριών (3) ετών μπορεί να παρατείνεται για να ληφθούν υπόψη ειδικές περιστάσεις.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου όταν, πριν από την εξαγωγή τους εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ, τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα είχαν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία αδασμολόγητα ή με μειωμένο εισαγωγικό δασμό λόγω ειδικού προορισμού, η προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 απαλλαγή από τον δασμό χορηγείται μόνον εάν αυτά πρόκειται να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία για τον ίδιο ειδικό προορισμό.
Όταν ο ειδικός προορισμός για τον οποίο τα ανωτέρω εμπορεύματα θα τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία δεν είναι πλέον ο ίδιος, το ποσό του εισαγωγικού δασμού μειώνεται κατά το ποσό που είχε ενδεχομένως εισπραχθεί κατά την πρώτη θέση των εμπορευμάτων αυτών σε ελεύθερη κυκλοφορία. Εάν το τελευταίο αυτό ποσό υπερβαίνει εκείνο το οποίο καταβάλλεται για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των επανεισαγομένων εμπορευμάτων, δεν χορηγείται καμία επιστροφή.
Σύμφωνα με την παράγραφο 4, όταν ενωσιακά εμπορεύματα έχουν απολέσει τον τελωνειακό χαρακτήρα ως ενωσιακά εμπορεύματα σύμφωνα με τις παραγράφους α), β), γ) και δ) του άρθρου 154 του ιδίου Κανονισμού και, στη συνέχεια, τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, εφαρμόζονται οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 203 του Κανονισμού.
Σύμφωνα με την παράγραφο 5 η απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό χορηγείται μόνο εφόσον τα εμπορεύματα επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν.
Σύμφωνα με την παράγραφο 6 η απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό τεκμηριώνεται από πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι όροι για τη χορήγηση της απαλλαγής.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 204 η απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό δεν χορηγείται σε εμπορεύματα τα οποία έχουν τύχει του ευεργετήματος μέτρων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής -λόγω εξαγωγής τους- εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ, εκτός αν προβλέπεται άλλως σε ειδικές περιπτώσεις.
3. Επίσης και προκειμένου να αποδειχθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 253 παρ. 1 και 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447, ο διασαφιστής παρέχει πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον εισαγωγικό δασμό στο τελωνείο όπου υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία. Για το σκοπό αυτό οι πληροφορίες δύνανται να παρέχονται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

• Πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία της τελωνειακής διασάφησης ή της διασάφησης επανεξαγωγής, με βάση την οποία τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα είχαν αρχικά εξαχθεί ή επανεξαχθεί από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.
• Εκτυπωμένο αντίγραφο, επικυρωμένο από το αρμόδιο τελωνείο, της τελωνειακής διασάφησης ή της διασάφησης επανεξαγωγής, με βάση την οποία τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα είχαν αρχικά εξαχθεί ή επανεξαχθεί από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.
• Έγγραφο που εκδίδεται από το αρμόδιο τελωνείο με τα απαραίτητα στοιχεία της εν λόγω τελωνειακής διασάφησης ή διασάφησης επανεξαγωγής.
• Έγγραφο που εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές, με το οποίο πιστοποιείται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό (δελτίο πληροφοριών INF 3) όπως ειδικότερα αναφέρεται για την έκδοση αυτού στο άρθρο 255 του ιδίου ως άνω Κανονισμού.

Β. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Το γεγονός ότι οι διασαφήσεις προσωρινής εξαγωγής (καθεστώς 23) και οριστικής εξαγωγής (καθεστώς 10) στο μεγαλύτερο ποσοστό τους υποδεικνύονται από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου χωρίς έλεγχο «κατά δήλωση», ενώ οι διασαφήσεις επανεισαγωγής (καθεστώς 61) υποδεικνύονται για «φυσικό έλεγχο», καθιστά πολύ δύσκολη την ταυτοποίηση του εμπορεύματος όταν δεν μπορεί να γίνει μέσω σταθερών σημείων αναγνώρισης του εμπορεύματος, όπως π.χ serial number.
Για να χορηγηθεί απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό ζητούνται στοιχεία ανάλογα με τη διασάφηση που αρχικά είχε υποβληθεί (προσωρινής εξαγωγής/οριστικής εξαγωγής) και ανάλογα με το αν η διασάφηση επανεισαγωγής υποβάλλεται στο ίδιο τελωνείο με αυτό που υποβλήθηκε η διασάφηση εξαγωγής ή σε διαφορετικό.
Τα υποστηρικτικά έγγραφα της διασάφησης προσωρινής/οριστικής εξαγωγής υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με την υποβολή της διασάφησης επανεισαγωγής σύμφωνα με τις σχετικές δ) και ε), μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί αρχικά με τη διασάφηση προσωρινής/οριστικής εξαγωγής, από την Ενέργεια «Αίτηση με Συνημμένα Αρχεία από Οικονομικό Φορέα», σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στο portal του ICISnet, σε zip αρχείο, το οποίο θα περιέχει τα υποστηρικτικά έγγραφα της διασάφησης σε μορφή word, excel, pdf κλπ, με ονομασία ανά αρχείο τον κωδικό της θέσης 44-1 ή την περιγραφή του (τιμολόγιο, φορτωτική, κλπ), εκτός αν ζητηθούν από το τελωνείο σε πρωτότυπη μορφή.
Ειδικότερα σε περίπτωση επανεισαγωγής εμπορευμάτων κατόπιν προσωρινής/οριστικής εξαγωγής αυτών από διαφορετικό τελωνείο, το Τελωνείο επανεισαγωγής ζητά από το Τελωνείο προσωρινής/οριστικής εξαγωγής την αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή (e-mail): α) της διασάφησης προσωρινής/οριστικής εξαγωγής καθώς και β) του μηνύματος ΙΕ 599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της εξαγωγής».
Ο αρμόδιος υπάλληλος προκειμένου να εξακριβώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από το δασμό ζητά από το διασαφιστή/αντιπρόσωπο οποιαδήποτε συμπληρωματικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δήλωση του εισαγωγέα.
Πέραν των οριζόμενων στην παρούσα υποστηρικτικών εγγράφων ανά περίπτωση, για την υποβολή διασάφησης επανεισαγωγής με καθεστώς 61 υποβάλλονται τα κατά περίπτωση υποστηρικτικά που απαιτούνται και στο καθεστώς 40.

Γ. ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Στην περίπτωση επανεισαγωγής εμπορευμάτων κατόπιν προσωρινής εξαγωγής (καθεστώς 23): Ο διασαφιστής/αντιπρόσωπος:

• Υποβάλλει διασάφηση επανεισαγωγής με αιτούμενο καθεστώς στη θέση 37 τον κωδικό 6123,
• στη θέση 40 της διασάφησης επανεισαγωγής αναγράφει υποχρεωτικά το MRN της διασάφησης προσωρινής εξαγωγής,
• υποβάλλει ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά της διασάφησης προσωρινής εξαγωγής έγγραφα (θέση 44 της διασάφησης), στην περίπτωση που αυτή δεν είχε επιλεγεί για έλεγχο (εγγράφων ή φυσικό).

Ο αρμόδιος υπάλληλος διασφαλίζει τη συσχέτιση των δεδομένων της διασάφησης επανεισαγωγής με τη διασάφηση προσωρινής εξαγωγής που είχε υποβληθεί και συγκεκριμένα :

• Τα υποστηρικτικά της διασάφησης προσωρινής εξαγωγής έγγραφα μέσω της θέσης 44 «Ειδικές Μνείες/Προσκομιζόμενα έγγραφα»,
• το είδος του εμπορεύματος που έχει δηλωθεί στη διασάφηση προσωρινής εξαγωγής μέσω της θέσης 33 «Κωδικός εμπορευμάτων»,
• την ποσότητα που έχει δηλωθεί στη διασάφηση προσωρινής εξαγωγής μέσω της θέσης 38 «Καϋαρή μάζα (χ/μα)» και
• ελέγχει το ηλεκτρονικό μήνυμα ΙΕ 599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της εξαγωγής», το οποίο αποτελεί Αποδεικτικό εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.

Εφόσον από τον έλεγχο των ως άνω παρεχόμενων στοιχείων διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, παρέχεται απαλλαγή από το δασμό.

Δ. ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Στην περίπτωση επανεισαγωγής εμπορευμάτων κατόπιν οριστικής εξαγωγής, π.χ. λόγω επιστροφής τους ως ακατάλληλων ή ελαττωματικών:

Ο διασαφιστής/αντιπρόσωπος:

• Υποβάλλει διασάφηση επανεισαγωγής με αιτούμενο καθεστώς στη θέση 37 τον κωδικό 6110,
• στη θέση 40 της διασάφησης επανεισαγωγής αναγράφει υποχρεωτικά το MRN της διασάφησης εξαγωγής,
• υποβάλλει ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά της διασάφησης οριστικής εξαγωγής έγγραφα (θέση 44 της διασάφησης), στην περίπτωση που αυτή δεν είχε επιλεγεί για έλεγχο (εγγράφων ή φυσικό),
• σε κάθε περίπτωση ακύρωσης πώλησης είναι υποχρεωτικό το πιστωτικό τιμολόγιο (σχετικός κωδικός στη θέση 44 της διασάφησης 1888) με τη σχετική ένδειξη επί του Τιμολογίου ότι «επιστρέφονται ως ακατάλληλα» ή «επιστρεφόμενα εμπορεύματα».

Ο αρμόδιος υπάλληλος διασφαλίζει τη συσχέτιση των δεδομένων της διασάφησης επανεισαγωγής με τη διασάφηση οριστικής εξαγωγής που είχε υποβληθεί, μέσω των θέσεων της διασάφησης 33, 38, 44 όπως και στην ανωτέρω περίπτωση Γ και ελέγχει το ηλεκτρονικό μήνυμα ΙΕ 599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της εξαγωγής», το οποίο αποτελεί Αποδεικτικό εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.

Ε. ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ/ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Στην περίπτωση όπου το Τελωνείο επανεισαγωγής είναι διαφορετικό από το Τελωνείο προσωρινής/οριστικής εξαγωγής,
Ο διασαφιστής/αντιπρόσωπος:

• Υποβάλλει διασάφηση επανεισαγωγής με αιτούμενο καθεστώς στη θέση 37 τον κωδικό 6123 6110, κατά περίπτωση,
• στη θέση 40 της διασάφησης επανεισαγωγής αναγράφει υποχρεωτικά το MRN της διασάφησης εξαγωγής (προσωρινής/οριστικής),
• υποβάλλει ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά έγγραφα της διασάφησης προσωρινής/οριστικής εξαγωγής μέσω της Ενέργειας «Αίτηση με Συνημμένα Αρχεία από Οικονομικό Φορέα», μόνο όταν η διασάφηση δεν είχε επιλεγεί για έλεγχο. Σημειώνεται ότι εάν ήδη κατά την οριστική/προσωρινή εξαγωγή είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά της διασάφησης έγγραφα, το Τελωνείο επανεισαγωγής τα ανακτά μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι Συνυποβαλλόμενα Αρχεία Αναζήτηση Συνυποβαλλόμενων Αρχείων.
• σε περίπτωση ακύρωσης πώλησης υποβάλλει ηλεκτρονικά, εφόσον είχε υποβληθεί διασάφηση οριστικής εξαγωγής, το πιστωτικό τιμολόγιο (σχετικός κωδικός στη θέση 44 της διασάφησης 1888) με την σχετική ένδειξη επί του Τιμολογίου ότι «επιστρέφονται ως ακατάλληλα» ή «επιστρεφόμενα εμπορεύματα».

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε στην ενότητα Β. της παρούσας, το Τελωνείο επανεισαγωγής ζητά από το Τελωνείο προσωρινής/οριστικής εξαγωγής την αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή (e-mail):

α) της διασάφησης προσωρινής/οριστικής εξαγωγής και

β) του μηνύματος ΙΕ 599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της εξαγωγής».

Ο αρμόδιος υπάλληλος διασφαλίζει τη συσχέτιση των δεδομένων της διασάφησης επανεισαγωγής με τη διασάφηση προσωρινής/οριστικής εξαγωγής που είχε υποβληθεί, ως ανωτέρω και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις παρέχεται απαλλαγή από το δασμό.

ΣΤ. ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΕ

Δεν χορηγείται Δασμολογική Προτίμηση για εμπορεύματα Καταγωγής ΕΕ, τα οποία επανεισάγονται στην Ε.Ε. κατόπιν προηγούμενης εξαγωγής τους και η απαλλαγή από δασμό αντιμετωπίζεται, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, με τις διατάξεις περί επανεισαγομένων.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις εμπορευμάτων Καταγωγής ΕΕ τα οποία επανεισάγονται στην Ε.Ε. μέσω μιας Τρίτης χώρας π.χ. Σερβίας, η διασάφηση που υποβάλλεται συμπληρώνεται ως εξής:

θέση 37 (Καθεστώς) : 61-10 ή 61-23,
θέση 34 (Καταγωγή) : ΕU (Ευρωπαϊκή Ένωση),

θέση 36 (Κωδικός Προτίμησης) : 100

και εφαρμογή έχουν οι περί επανεισαγομένων εμπορευμάτων οδηγίες.
Εξαίρεση από τα ανωτέρω αποτελούν ορισμένα εμπορεύματα Καταγωγής ΕΕ τα οποία επανεισάγονται από την Ελβετία ή τον Καναδά και για τα οποία χορηγείται Δασμολογική Προτίμηση, εφόσον συνοδεύονται από έγκυρα αποδεικτικά καταγωγής (σχετικές εγκύκλιοι: Δ 16/1075/23-12-2004, Δ 2019/1222/06-12-2005, Β 640/220/9-05-2006), ΔΔΘΤΟΚ Β΄ 1020899 ΕΞ2016/10-02-2016 και ΔΔΘΕΚΑ Β 1071066 ΕΞ2018/10-05-2018).
Στις περιπτώσεις αυτές, που εμπορεύματα Καταγωγής Ε.Ε., επανεισάγονται:

• μέσω Ελβετίας και εφόσον τα εμπορεύματα αυτά συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Κυκλοφορίας Εμπορευμάτων EUR1 ή EUR-MED ή Δήλωση Τιμολογίου ή Δήλωση Τιμολογίου EUR-MED, η διασάφηση που υποβάλλεται συμπληρώνεται ως εξής:

θέση 37 (Καθεστώς): 40-00,
θέση 34 (Καταγωγή): EU (Ευρωπαϊκή Ένωση),
θέση 36 (Προτίμηση): 300, και
θέση 44.1 (Ειδικές μνείες/προσκομιζόμενα έγγραφα): U090 αν προσκομίζεται EUR1 ή EUR-MED ή U091 αν προσκομίζεται Δήλωση Τιμολογίου ή Δήλωση Τιμολογίου EUR-MED.

• μέσω Καναδά και εφόσον τα εμπορεύματα αυτά συνοδεύονται από Δήλωση Καταγωγής, η διασάφηση που υποβάλλεται συμπληρώνεται ως εξής:

θέση 37 (Καθεστώς) : 40-00,
θέση 34 (κωδικός χώρας καταγωγής) :Ευ (Ευρωπαϊκή Ένωση),
θέση 36 (Προτίμηση): 300 και
θέση 44.1 (Ειδικές μνείες/προσκομιζόμενα έγγραφα): U088 για την Δήλωση Καταγωγής.

Οι προϊστάμενοι των Τελωνείων και των Τελωνειακών Περιφερειών παρακαλούνται για την πιστή τήρηση των ανωτέρω με γνώμονα την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των ιδίων πόρων της Ε.Ε. και των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm