Open menu
19 | 03 | 2024

Αθήνα 02/04/2020
Αρ. πρωτ.: 2242.10/21372


ΘΕΜΑ: Μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων στήριξης της ναυτικής εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

 

Άρθρο 1


1. Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου εξηκοστού τρίτου της από 30-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75) που αφορούν σε μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας, είναι οι:

α) ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές τα οποία έχουν διακόψει από την 1η Μαρτίου 2020 ή πρόκειται να διακόψουν την εκτέλεση δρομολογιακών πλόων πλοίων τους ή δεν έχουν εκκινήσει αυτούς στο πλαίσιο δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και έχουν προβεί στην έκδοση ναυτολογίου. Οι συμβάσεις ναυτολόγησης των ναυτικών του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον αυτοί δεν έχουν ορισθεί ως προσωπικό ασφαλείας (φύλαξης) επί πλοίου, αναστέλλονται.
β) ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία ολικού μήκους 24 μέτρων και άνω που δεν εκτελούν πλόες και έχουν παύσει αλιευτική δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου 2020, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης αναστέλλονται,
γ) απογεγραμμένοι ναυτικοί επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν τουριστικούς πλόες, πλόες θαλασσίων ενδομεταφορών καθώς και διεθνείς πλόες, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 01-03-2020, έως και την 30-03-2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού ή ασθενείας/τραυματισμού.

2. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους ναυτικούς, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει άμεσα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.):

α) Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) των ναυτικών, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή και
β) υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει τους ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή, κατά την έννοια των περ. α΄ και β΄ της παρ. 1, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο Παράρτημα Α΄ (Πίνακας Ι), το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

3. Σε περίπτωση διακοπής δρομολογίων, μη εκκίνησης - ανάληψης δρομολογίων μαζί με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται και αντίγραφο της έγκρισης της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την περίπτωση που η μη εκτέλεση πλόων δεν έχει επιβληθεί.

Σε περίπτωση μη εκτέλεσης πλόων των αλιευτικών πλοίων και παύσης αλιευτικής δραστηριότητας συνυποβάλλεται σχετική βεβαίωση της οικείας Λιμενικής Αρχής.
4. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους ναυτικούς της περ. γ΄ της παρ. 1, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, με την οποία δηλώνει τους ναυτικούς της εν λόγω κατηγορίας (Πίνακας ΙΙ δήλωσης Παραρτήματος Α΄).

Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση γνωστοποιείται υποχρεωτικά, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον ναυτικό από τον πλοιοκτήτη και στη Λιμενική Αρχή που βρίσκεται το πλοίο. -Αντικαταστάθηκαν όπως παρακάτω με την ΚΥΑ. 2242.10/32718/2020

1. Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου εξηκοστού τρίτου της από 30-03-2020 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) (Α’ 75), όπως τροποποιήθηκε - συμπληρώθηκε με την παρ. 6 του άρθρου τεσσαρακοστού της από 1-5-2020 Π.Ν.Π., «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α’ 90), που αφορούν σε μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας, είναι οι:

α. ναυτικοί των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης αναστέλλονται, εκτός αυτών που έχουν ορισθεί ως προσωπικό φύλαξης - ασφαλείας, και ειδικότερα:

αα. σε επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία έχουν διακόψει μετά την 1η Μαρτίου 2020 ή πρόκειται να διακόψουν την εκτέλεση δρομολογιακών πλόων πλοίων τους ή δεν έχουν εκκινήσει αυτούς στο πλαίσιο δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων τους για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και έχουν προβεί στην έκδοση ναυτολογίου,

αβ. σε πλοία που έχει επιβληθεί απαγόρευση εκτέλεσης πλόων με εντολή δημόσιας αρχής, ιδίως στην περίπτωση επαγγελματικών τουριστικών πλοίων,

αγ. σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία, εφοδιασμένα με ναυτολόγιο ή με ειδικές καταστάσεις, οι οποίες συντάσσονται από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη του σκάφους και έχουν παύσει την αλιευτική δραστηριότητα μετά την 1η Μαρτίου 2020,

αδ. σε πλοία που δραστηριοποιούνται ως λάντζες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα οποία δεν εκτελούν πλόες μετά την 1η Μαρτίου 2020 και είναι εφοδιασμένα με ναυτολόγιο ή με ειδικές καταστάσεις,

αε. σε πλοία που εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2575/1998 (Α’ 23) μετά την 1η Μαρτίου 2020.

β. ναυτικοί επιβατηγών, επιβατηγών - οχηματαγωγών, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών, και φορτηγών - οχηματαγωγών πλοίων θαλάσσιων ενδομεταφορών ή διεθνών πλόων, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού, ασθένειας ή τραυματισμού.

2. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους ναυτικούς, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει άμεσα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.):

α. Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) των ναυτικών, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή και

β. υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει τους ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή, κατά την έννοια της περ. α ́ της παρ. 1, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο Παράρτημα Α’ (Πίνακας Ι), το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Σε περίπτωση διακοπής δρομολογίων, μη εκκίνησης - ανάληψης δρομολογίων μαζί με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται και αντίγραφο της έγκρισης της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργεί-ου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής που έχει σχετικά εξουσιοδοτηθεί.

Σε περίπτωση μη εκτέλεσης πλόων έτερων κατηγοριών πλοίων συνυποβάλλεται σχετική βεβαίωση της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Η ανωτέρω απαίτηση δεν αφορά σε περιπτώσεις πλοίων που η μη εκτέλεση πλόων έχει επιβληθεί, όπως των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων [κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20009/ 2020 (Β ́ 944), όπως ισχύει].

3. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους ναυτικούς της περ. β ́ της παρ. 1, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, με την οποία δηλώνει τους ναυτικούς της εν λόγω κατηγορίας (Πίνακας ΙΙ δήλωσης Παραρτήματος Α’).

Στον οικείο πίνακα δεν συμπεριλαμβάνονται ναυτικοί που παραμένουν ναυτολογημένοι σε άλλο πλοίο της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρείας ή πλοίο άλλης εταιρείας που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών ή στην ίδια μητρική επιχείρηση ή σε άλλη ναυτική εταιρεία υπό κοινή διαχείριση.

4. Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση γνωστοποιείται υποχρεωτικά, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον ναυτικό από τον πλοιοκτήτη και στη Λιμενική Αρχή που βρίσκεται το πλοίο.
5. Τα σχετικά τηρούμενα στο Ν.Α.Τ. στοιχεία είναι διαθέσιμα στον Οίκο Ναύτου.
 

 

Άρθρο 2


1. Μετά τη γνωστοποίηση από τον πλοιοκτήτη του άρθρου 1, οι δικαιούχοι ναυτικοί υποβάλλουν αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Β΄, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, ως εξής:

α) οι ναυτικοί των περ. α΄ και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 στη Λιμενική Αρχή στην οποία ελλιμενίζεται το πλοίο μέσω του πλοιάρχου αυτού, ο οποίος τις υποβάλλει αυτοπροσώπως ή δια του ναυτικού πράκτορα του πλοίου, μετά του ναυτολογίου του πλοίου και των ναυτικών φυλλαδίων,
β) οι ναυτικοί της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 ομοίως κατά τη διαδικασία της ανωτέρω περ. α΄.

Σε περίπτωση που πλοίο έχει κλείσει ναυτολόγιο ή πλοίο δεν ελλιμενίζεται σε περιοχή αρμοδιότητας Λιμενικής Αρχής στο εσωτερικό, υποβάλλουν την αίτησή τους στη Λιμενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους.
γ) Οι Λιμενικές Αρχές προβαίνουν στην καταχώριση εγγραφής «αναστολή σύμβασης από .... έως ....» τόσο στο ναυτολόγιο του πλοίου όσο και στο ναυτικό φυλλάδιο του ναυτικού για τις κατηγορίες των περ. α΄ και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 1, ενώ για την κατηγορία της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 στην εγγραφή «υπαγωγή στην προστασία της από 30-03-2020 Π.Ν.Π.» στη σελίδα της τελευταίας απόλυσης του ναυτικού φυλλαδίου.
δ) Οι Λιμενικές Αρχές συντάσσουν καταλόγους των αιτηθέντων ναυτικών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Γ΄, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, που αποστέλλουν στον Οίκο Ναύτου και τηρούν ειδικό αρχείο. - Αντικαταστάθηκε όπως παρακάτω με την ΚΥΑ. 2242.10/32718/2020

1.

α. Μετά τη γνωστοποίηση του άρθρου 1 από τον πλοιοκτήτη, οι δικαιούχοι ναυτικοί υποβάλλουν αίτηση -υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Β ́, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, ως εξής:

αα. για τους ναυτικούς της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 1 στη Λιμενική Αρχή στην οποία ελλιμενίζεται το πλοίο, μέσω του πλοιάρχου αυτού ή του νόμιμου αναπληρωτή του, ο οποίος τις υποβάλλει αυτοπροσώπως ή δια του ναυτικού πράκτορα του πλοίου, μετά του ναυτολογίου ή της ειδικής κατάστασης του πλοίου και των ναυτικών φυλλαδίων,

αβ. οι ναυτικοί της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 1, ομοίως κατά τη διαδικασία της ανωτέρω υποπερ. αα ́.

Σε περίπτωση πλοίου του οποίου το ναυτολόγιο έχει κλείσει ή πλοίου που δεν βρίσκεται σε περιοχή αρμοδιότητας Λιμενικής Αρχής, δύναται να υποβάλλουν την αίτησή τους στην εγγύτερη Λιμενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της ανωτέρω περ. β ́,οι οποίοι δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από τον πλοιοκτήτη, δύναται να υποβάλλουν ανεξαρτήτως αυτής αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις σε Λιμενικές Αρχές και να συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους που συντάσσονται, κατόπιν ελέγχου από αυτές των σχετικών προϋποθέσεων στο ναυτικό φυλλάδιο των ναυτικών.

αγ. Οι Λιμενικές Αρχές προβαίνουν στην καταχώριση εγγραφής «αναστολή σύμβασης από .... έως ....» τόσο στο ναυτολόγιο - ειδική κατάσταση του πλοίου όσο και στο ναυτικό φυλλάδιο του ναυτικού για τις κατηγορίες της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 1, ενώ για την κατηγορία της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 1 στην εγγραφή «υπαγωγή στην προστασία της από 30-03-2020 Π.Ν.Π.» στη σελίδα της τελευταίας απόλυσης του ναυτικού φυλλαδίου.

αδ. Οι Λιμενικές Αρχές συντάσσουν καταλόγους των αιτηθέντων ναυτικών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Γ ́, που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, τους οποίους αποστέλλουν στον Οίκο Ναύτου και τηρούν ειδικό αρχείο. Ειδικότερα, για τους:

αδα. ναυτικούς κατηγοριών πλοίων που προστέθηκαν στις ρυθμίσεις της παρούσας, με την από 01-05-2020 Π.Ν.Π. (περ. α ́ της παρ.1 του άρθρου 1) συντάσσονται κατάλογοι σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Δ ́,

αδβ. ναυτικούς των οποίων συμβάσεις ναυτολόγησης έχουν τεθεί σε αναστολή και παρατείνονται (περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 2) συντάσσονται κατάλογοι σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ε ́,

αδγ. απολυθέντες ναυτικούς την 31-03-2020 (περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 1) συντάσσονται κατάλογοι σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΣΤ ́.

β. Σε περίπτωση παράτασης της αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης από τα συμβαλλόμενα μέρη ακολουθείται ομοίως η διαδικασία της παρούσας για την περίπτωση της αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης.

Οι Λιμενικές Αρχές προβαίνουν στην καταχώρι-ση εγγραφής «παράταση αναστολής σύμβασης από .... έως ....», τόσο στο ναυτολόγιο ή στις ειδικές καταστάσεις του πλοίου όσο και στο ναυτικό φυλλάδιο του ναυτικού.

Στη συνέχεια συντάσσουν καταλόγους των υπαγομένων ναυτικών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ε ́, που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, τους οποίους αποστέλλουν αμελλητί στον Οίκο Ναύτου μετά το πέρας του χρόνου παράτασης και τηρούν ειδικό αρχείο.

γ. Σε περιπτώσεις μεμονωμένων απολύσεων κατόπιν αιτήσεων ναυτικών, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης έχουν ανασταλεί, συντάσσονται οι ανωτέρω κατάλογοι ειδικώς γι’ αυτούς και αποστέλλονται αμελλητί στον Οίκο Ναύτου.

2. Ο Οίκος Ναύτου προβαίνει σταδιακώς στην καταβολή των ποσών εντός μηνός από την παραλαβή των καταλόγων και ενημερώνει περί της ολοκλήρωσης της διαδικασίας τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Ν.Α.Τ.
 

 

 

Άρθρο 3


Κατά τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων τηρούνται οι διατάξεις της οικείας νομοθεσίας, όπως ισχύει.

 

 

 

Άρθρο 4

 

1. Οι ναυτικοί της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 1 για χρονικό διάστημα 30 ημερών και της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 1 λαμβάνουν, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€).

2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

3. Κατά τον χρόνο αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης ναυτικών, η υγειονομική περίθαλψη αυτών καλύπτεται από τον Οίκο Ναύτου.

4. Οι ναυτικοί των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή δεν υποχρεούνται σε εργασία για λογαριασμό του πλοίου, εκτός περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης κατόπιν εντολής της Λιμενικής Αρχής.

5. Η ημερομηνία έναρξης αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης δηλώνεται κοινώς από τα συμβαλλόμενα μέρη και δύναται να ανατρέχει στον χρόνο διακοπής δρομολογίων ή μη εκτέλεσης πλόων, αλλά όχι προγενέστερα της ημερομηνίας επιβολής του μέτρου του εν μέρει προσωρινού περιορισμού κυκλοφορίας κάθε τύπου πλοίων και σκαφών, για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, καθώς και του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική Επικράτεια, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ήτοι 21-03-2020 (υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20009/2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).

Για τις περιπτώσεις πλοίων που δεν έχουν εκκινήσει πλόες τους στο πλαίσιο δρομολογιακών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020, ανοίγεται ναυτολόγιο, ναυτολογούνται ναυτικοί και η αναστολή συμβάσεων ομοίως συμφωνείται και δηλώνεται, σύμφωνα με την παρούσα, από τα συμβαλλόμενα μέρη, και δύναται να συμπίπτει με την ημερομηνία ναυτολόγησης ναυτικών.

6. Οι ναυτικοί, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, δύνανται να αιτούνται την αποναυτολόγησή τους, κατόπιν υποβολής αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης.

Οι ναυτικοί του προηγούμενου εδαφίου είναι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

7. Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων ναυτολόγησης, κατόπιν συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών, για έκτακτους και επείγοντες λόγους, όπως για την εκτέλεση μεμονωμένου ή μεμονωμένων πλόων.

Οι ναυτικοί του προηγούμενου εδαφίου είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Για το διάστημα της ανάκλησης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οφείλονται από τον πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή ή διαχειριστή οι πάγια καταβαλλόμενες αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης των ναυτικών.

Οι πλοιοκτήτες ή εφοπλιστές ή διαχειριστές, υποχρεούνται να γνωστοποιούν σχετικώς στη Λιμενική Αρχή, η οποία διενεργεί εγγραφή στα ναυτικά φυλλάδια και στο ναυτολόγιο του πλοίου “προσωρινή ανάκληση της αναστολής από ... έως...”.

Ύστερα από τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης συνεχίζεται η αναστολή μέχρι της συμπληρώσεως του πλήρους χρονικού διαστήματός της.

Η ενημέρωση του Ν.Α.Τ. για την προσωρινή ανάκληση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 δύναται να διενεργείται μεταγενέστερα σύμφωνα με τις οδηγίες του Ν.Α.Τ.

8. Στην περίπτωση διακοπής ανεκτέλεστων ή ανάληψης δρομολογίων ή έναρξης εκτέλεσης πλόων, εκτός της παρ. 7, η αναστολή της σύμβασης ναυτολόγησης των ναυτικών των πλοίων αυτών δύναται να περατώνεται ακόμη και προ του πλήρους δυνατού χρονικού διαστήματός της.

Οι πλοιοκτήτες ή εφοπλιστές ή διαχειριστές, υποχρεούνται να ενημερώνουν το Ν.Α.Τ. και τη Λιμενική Αρχή, η οποία διενεργεί σχετική εγγραφή στα ναυτικά φυλλάδια και στο ναυτολόγιο του πλοίου.

Οι ναυτικοί του προηγούμενου εδαφίου είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

9. Ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, που έχουν διακόψει ανεκτέλεστα ή αναλαμβάνουν δρομολόγια ή εκκινήσει πλόες, σύμφωνα με την παρ. 8 και που εξακολουθούν να πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19 και τα πλοία τους δεν δραστηριοποιούνται, δύνανται να αναστέλλουν εκ νέου τις συμβάσεις ναυτολόγησης των ναυτικών πλοίων τους σύμφωνα με την παρούσα.

10. Οι ναυτικοί που απολύονται την ημέρα πέρατος του χρόνου της αναστολής, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου τυχόν παράτασης αυτής και των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τέθηκαν σε αναστολή αυθημερόν της ναυτολόγησής τους δεν δικαιούνται την προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις αποζημίωση, εφόσον το πλοίο εξακολουθεί να μην δραστηριοποιείται κατά τον χρόνο της απόλυσής τους και το ναυτολόγιο-ειδική κατάσταση του πλοίου κλείνεται.  - Το άρθρο 4 προστέθηκε με την ΚΥΑ. 2242.10/32718/2020


 

 

 

Άρθρο 5


H ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm