Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 22/5/2007

Π..Κ. 40/07

 

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας 2007 των εργαζομένων στην εκτυπωτική βιομηχανία στα λιθογραφεία τα εργοστάσια και επιχειρήσεις γραφικών τεχνών όλης της χώρας.

Στην Αθήνα σήμερα, στις 15 Μαΐου 2007, προσήλθαν στα γραφεία του Σ.Ε.Μ.Ε.Ε οδός Ράδου 4 , οι παρακάτω υπογράφοντες:

α) Ευθύμιος Ματσούκης του Αλεξάνδρου, Πρόεδρος και Ιωάννης Ρόης του Αλεξάνδρου, Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωποι των Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Ε.Ε.).
β) Χαρός Δημήτριος του Θεοδώρου, Πρόεδρος και Οικονόμου Νικόλαος του Αλεξάνδρου, Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων.
γ) Δημήτρης Δρακόπουλος του Εμμανουήλ, Πρόεδρος και Χαρός Δημήτριος του Θεοδώρου, Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Ενεργούντες ως νόμιμοι εκπρόσωποι των παραπάνω Σωματείων και εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας μετά από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, όπως φαίνεται στα βιβλία πρακτικών Δ.Σ., συμφώνησαν και συναπεδέχθησαν τα εξής:
 

ΑΡΘΡΟ 1

Πεδίο ισχύος
 

Η παρούσα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ορίζει τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στην εκτυπωτική Βιομηχανία, στα εργοστάσια και τις Επιχειρήσεις Γραφικών Τεχνών και σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, προεκτύπωσης, (Ατελιέ - σελιδοποίηση - Γραφιστική - Μοντάζ - Φωτομεταφορεία κ.λπ) εκτύπωσης (Λιθογραφεία χάρτου - Μετάλλου - Μηχανογράφησης οffset - Βαθυτυπίας - Φλεξογραφίας - Χαλκογραφίας - Ψηφιακής Εκτύπωσης- Τυπογραφίας-Περιστροφικών Πιεστηρίων ρολού offset) και μετεκτύπωσης (Λαμιναριστές - Ρολοκόφτες - Χειριστές συρταροκολλητικών μηχανών - Τεχνίτες βιβλιοδετικών συγκροτημάτων κόλλας - καρφίτσας - κλωστής - διπλωτές, εμφακελοποίησης - Σακουλοποίηση και γενικά βοηθητικό και ανειδίκευτο προσωπικό/ που επεξεργάζονται χαρτί, πλαστικό και μέταλλο σε φύλλο ή ρολό, με ίδια ή ξένα μέσα παραγωγής, ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
 

ΑΡΘΡΟ 2

Βασικά ημερομίσθια
 

2.1. Τα βασικά ημερομίσθια αυξάνονται από 1.1.07 σε ποσοστό 2,7% και από 1.9.07 σε 3,4% και θα διαμορφώνονται με τρόπο ώστε όταν το ψηφίο των χιλιοστών είναι διαφορετικό του μηδενός τότε θα στρογγυλοποιείται αυξανομένου κατά μία μονάδα του ψηφίου των εκατοστών:

 

Ειδικότητες:

Από 1.1.07

Από 1.9.07

Α. Βοηθοί τεχνιτών της παρ. «ε»

 

 

Κατά τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας

33,52

34,66

Κατά τον δεύτερο χρόνο υπηρεσίας

35,16

36,36

Κατά τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας

39.41

40,75

Β. Λαμιναριστές, ρολοκόπτες, ρολοφορείς αμφιπλεύρων ταχυπιεστηρίων Offset χειριστές συρταροκολλητικών διαμορφωμένων λιθογραφημάτων, τεχνίτες βιβλιοδετικών συγκροτημάτων (κόλλας - καρφίτσας - κλωστής), καθώς και διπλωτές

41,89

43,32

Γ. Τεχνίτες φωτοσυνθέτες (πληκτρολόγοι κειμένων)

39,55

40,99

Δ. Κόπτες - φωτομεταφορείς, χειριστές C.T.P. - ψηφιακή εκτύπωση πλάτους άνω των 2,5μ. - εμφακελοποίηση - σακουλοποίηση επίστρωση και Χάραξη κυλίνδρων βαθυτυπίας.

43,54

45,02

Ε. α. ΤΕΧΝΙΤΕΣ, εκτυπωτές, πιεστές, χειριστές χρυσωτικών μηχανών offset, αυτόματης κοπτικής στράντζας διαμορφώσεως λιθογραφημάτων, χειριστές Scanner, φωτογράφοι, μοντέρ ρετουσέρ, ενθέτες, ηλεκτρονική ένθεση - σελιδοποίηση, γραφίστες και μακετίστες λιθογραφημάτων, χειριστές βαθυτυπικών, φλεξογραφικών βερνικωτικών μηχανών, περιστροφικών πιεστηρίων ρολλου, Offset και μηχανών U.V. (γιουβί), μηχανών μηχανογραφικών εντύπων υγράς και ξηράς offset και συντηρητές μηχανών, άνδρες και γυναίκες.

45,98

47,55

β. Τεχνίτης υπεύθυνος μηχανής περιστροφικού πιεστηρίου OFFSET ΡΟΛΟΥ.

47,99

49,61

Στ. Βοηθητικό προσωπικό. (Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι μισθωτοί και ημερομίσθιοι, που ασχολούνται στην λειτουργία παραγωγικών βιβλιοδετικών μηχανημάτων της παραγράφου β, οι αποθηκάριοι εφοδιασμού υλικών και όσοι ασχολούνται στη λειτουργία παραγωγικών μηχανημάτων που δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Ε»).

 

 

Κατά τον πρώτο & δεύτερο χρόνο υπηρεσίας

31,34

32,41

Κατά τον τρίτο & τέταρτο χρόνο υπηρεσίας

32.63

33.74

Κατά τον πέμπτο & άνω χρόνο υπηρεσίας

33.90

35.06

Ζ. Ανειδίκευτο προσωπικό (Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι ημερομίσθιοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μετά την 1.7.2002 και κάνουν βοηθητικές εργασίες και δεν ασχολούνται με τη λειτουργία παραγωγικών μηχανημάτων).

30,55

31,59


2.2. Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων είναι απαραίτητη η χορήγηση αναλυτικού εξοφλητικού σημειώματος ανά μήνα από τις επιχειρήσεις.
 

ΑΡΘΡΟ 3
 

Όλοι οι εργαζόμενοι στη σύνθεση των περιστροφικών πιεστηρίων offset ρολού τετράχρωμης τουλάχιστον αμφίπλευρης εκτύπωσης, ανεξάρτητα από ταχύτητα μηχανής, αμείβονται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά πέντε τοις εκατό (5%) επί των βασικών ημερομισθίων του άρθρου 2.
 

ΑΡΘΡΟ 4

Τριετίες
 

Τα παραπάνω βασικά ημερομίσθια, προσαυξάνονται για κάθε συμπληρωμένη τριετία απασχόλησης στον κλάδο με επίδομα πέντε τοις εκατό (5%) και μέχρι έξι (6) τριετίες. Με τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών εργασίας στον κλάδο καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα πολυετίας σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Σαν υπηρεσία ή προϋπηρεσία για την εφαρμογή της Σύμβασης νοείται ο χρόνος εργασίας σε οποιαδήποτε ειδικότητα λιθογραφίας κλπ. όπως αναφέρονται πιο πάνω, καθώς και ο χρόνος εργασίας στην ίδια επιχείρηση, ανεξάρτητα εάν αλλάξουν ειδικότητα.
 

ΑΡΘΡΟ 5

Επίδομα γάμου
 

Στους εργαζόμενους εγγάμους, χορηγείται επίδομα γάμου σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) στα πιο πάνω βασικά ημερομίσθια, ανεξάρτητα αν ο σύζυγος εργάζεται, συνταξιοδοτείται ή ασκεί βιοποριστικό επάγγελμα. Επίσης το αυτό επίδομα χορηγείται σε α) άγαμους γονείς, (γονείς οι οποίοι απέκτησαν ή ανεγνώρισαν το τέκνο τους) 6) ευρισκόμενους σε κατάσταση χηρείας, γ) διαζευγμένους.
 

ΑΡΘΡΟ 6

¶δεια γάμου - Γεννήσεως τέκνου
 

Καθιερώνεται άδεια πέντε (5) ημερών (μία εβδομάδα) λόγω γάμου με αποδοχές, για όλους τους εργαζόμενους, η οποία δεν θα συμψηφίζεται με την κανονική άδεια. Σε περίπτωση γεννήσεως τέκνου, ο πατέρας δικαιούται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές.
 

ΑΡΘΡΟ 7

¶δεια τοκετού - Θηλασμού & φροντίδας παιδιού
 

α. Η συνολική άδεια της μητρότητας ορίζεται σε δεκαεπτά (17) εβδομάδες.

6.1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της αδείας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία (1) ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους (12) μήνες και σε μία

(1 ) ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

6.2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

6.3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιά ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

6. 4. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

6. 5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

ΑΡΘΡΟ 8

¶δεια για ασθένεια εξαρτωμένων μελών - ¶δεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης & Μονογονεϊκές Οικογένειες - ¶δεια λόγω AIDS
 

1. Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ έτος, εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.

2. Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δυο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

3. Στους εργαζόμενους (-ες), που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχει την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

4. ¶δεια γονέα για παιδί με νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση.

Στους φυσικούς ή θετούς γονείς παιδιού ηλικίας ως δέκα εξ (16) ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του η αιμοκάθαρση χορηγείται πρόσθετη άδεια δέκα (10) εργασίμων ημερών ετησίως. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται και στους δύο γονείς επιπλέον της άδειας που δικαιούνται από άλλες διατάξεις.

5. Εργαζόμενοι(-ες) με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι(-ες) είναι φορείς ή πάσχουν από AIDS, και έχουν κριθεί ικανοί προς εργασία, δικαιούνται από τη γνωστοποίηση στον εργοδότη, έως ένα (1) μήνα για κάθε ημερολογιακό έτος επιπλέον με αποδοχές.

ΑΡΘΡΟ 9

Μετατροπή - ημερομισθίου σε μισθό
 

Όσοι εργαζόμενοι ημερομίσθιοι μετατρέπονται σε μισθωτούς, ο μηνιαίος μισθός τους διαμορφώνεται στο εικοσαεξαπλάσιο (Χ 26) του ημερομισθίου τους. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι νόμοι περί μισθωτών.

ΑΡΘΡΟ 10

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
 

Τα παραπάνω βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων, όπως ορίζουν τα άρθρα 2 έως 5 της παρούσας Σ.Σ.Ε.

α. Σε βαθυτυπίες, φλεξογραφίες (που χρησιμοποιούν διαλύτες), φούρνους μεταλλοτυπίας και σε εργασίες επαλείψεως σκόνης μαγνησίας και μπρουτζίνας, συστήματα U.V. (γιουβί), προσαυξάνονται με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) και

β. Στους εργαζόμενους στα κυλινδρικά περιστροφικά πιεστήρια ρολού offset (εφόσον δεν είναι κλεισμένα μέσα σε ειδικό κουβούκλιο, ώστε να μειώνει το θόρυβο - θέρμανση, αναθυμιάσεις), προσαυξάνονται με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

ΑΡΘΡΟ 11

Επιδόματα
 

Όλα τα επιδόματα (τριετίες, γάμου και ανθυγιεινής εργασίας) συμψηφίζονται με τυχόν μεγαλύτερες καταβαλλόμενες αποδοχές. Όταν υφίστανται καλύτεροι όροι εξακολουθούν να ισχύουν.

ΑΡΘΡΟ 12

Προσαύξηση νυχτερινού
 

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγείται προσαύξηση σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) στα καταβαλλόμενα λόγω νυχτερινής απασχόλησης και από ώρα 10.00 μ.μ έως 6.00 π.μ.

ΑΡΘΡΟ 13

Ετήσια κανονική άδεια & άδεια λόγω θανάτου συγγενούς
 

1. Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος ), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει,) μειώνεται από δώδεκα (12) σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων (και πεθερικών) και αδελφών.

ΑΡΘΡΟ 14

Πέμπτη εβδομάδα αδείας
 

Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία ή προϋπηρεσία: α) εννέα (9) ετών στον κλάδο ή β) δώδεκα (12) ετών γενικά, δικαιούνται αδείας τριών (3) εργασίμων ημερών με αποδοχές, επιπλέον της νόμιμης, σύνολο 25 εργασίμων ημερών 5νθημέρου. Ως προϋπηρεσία για την εφαρμογή της άδειας αυτής, θεωρείται αυτή που διανύθηκε σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας.
 

ΑΡΘΡΟ 15

Επίδομα αδείας
 

Για όλους τους εργαζομένους της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Μισθωτοί - Ημερομίσθιοι) το επίδομα αδείας είναι δέκα επτά (17) καταβαλλόμενα ημερομίσθια.

ΑΡΘΡΟ 16

¶δεια σπουδαστών και σχολικής παρακολούθησης
 

α) Στους σπουδαστές και μαθητές χορηγούνται δύο (2) 15νθήμερες άδειες άνευ αποδοχών κατά την διάρκεια των εξετάσεών τους.
β) Όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα για μεταπτυχιακό δίπλωμα ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης ή διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δικαιούνται άδεια δέκα (10) εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή είναι άνευ αποδοχών από τον εργοδότη, χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του/της δικαιούχου και ισχύει μέχρι δύο έτη.
γ) Χορηγείται άδεια σχολικής παρακολούθησης, στον έναν από τους δύο γονείς με παιδί ηλικίας έως δέκα εξ (16) ετών. Δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι την συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών κάθε ημερολογιακό έτος. Η άδεια είναι με αποδοχές. (Νόμος 1483/84).

ΑΡΘΡΟ 17

Χορήγηση γάλακτος
 

Στους εργαζόμενους ειδικά σε φούρνους μεταλλοτυπίας, βαθυτυπικά, φλεξογραφικά (που χρησιμοποιούν διαλύτες) και κυλινδρικά πιεστήρια και ταχυπιεστήρια Offset, στους εργαζομένους στην αποπεράτωση και διεκπεραίωση των περιστροφικών κυλινδρικών λιθογραφικών εργασιών, στους βοηθούς και τεχνίτες που εργάζονται στην εξαγωγή επίπεδης Offset, εφόσον η μηχανή εργάζεται με σκόνη ή και σύστημα U.V. (γιουβί) στους εργαζομένους σε εργασία επάλειψης μπρουτζίνας καθώς και συντηρητές περιστροφικών μηχανών Offset, χορηγείται ημερησίως 500 γραμμάρια γάλα, απαγορευομένης της χορήγησης αντί αυτού οιουδήποτε αντιτίμου.

ΑΡΘΡΟ 18

Φόρμες εργασίας
 

Σε όλους τους μισθωτούς χορηγούνται δύο (2) φόρμες εργασίας, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη και αντικαθίστανται κάθε χρόνο εάν έχουν φθαρεί. Για τους εργαζόμενους στα τμήματα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας χορηγείται επί πλέον ένα (1) ζεύγος υποδήματα το χρόνο, με προδιαγραφές που να πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία και πρέπει να τα φέρουν απαραιτήτως οι εργαζόμενοι κατά τις ώρες απασχόλησής τους.
 

ΑΡΘΡΟ 19

Ώρες εργασίας
 

Α. Οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας ορίζονται σε 40 (σαράντα) κατανεμημένες σε πενθήμερη εβδομάδα εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Β. Εφόσον οι παραπάνω μισθωτοί απασχολούνται κατά πλήρες νόμιμο ωράριο εργασίας σε μία επιχείρηση, απαγορεύεται η οποιαδήποτε απασχόλησή τους και σε άλλη επιχείρηση.

Γ. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην τήρηση εφαρμογής του ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με τη θεωρημένη κατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.
 

ΑΡΘΡΟ 20

Σύνθεση μηχανών
 

Σε κάθε εργοστάσιο ή εργαστήριο που έχει εκτυπωτικές μηχανές ο αριθμός των εκτυπωτών τεχνιτών θα είναι ίσος με τον αριθμό των εν λειτουργία πιεστηρίων. Η δε σύνθεση του προσωπικού είναι ως ακολούθως:
 

εκτύπωσης Offset:

Μονόχρωμη μηχανή:

1 (ένα) άτομο

 

Δίχρωμη μηχανή:

2 (δύο) άτομα

 

Τετράχρωμη μηχανή:

3 (τρία) άτομα

Μηχανές Βαθυτυπίας:

Μέχρι 5 χρώματα:

2 (δύο) άτομα

 

¶νω των 5 χρωμάτων:

3 (τρία) άτομα

Μηχανές φλεξογραφίας:

ελάχιστο

2 (δύο) άτομα

Μηχανές μηχ/κών εντύπων:

Μέχρι 2 χρώματα

1 (ένα) άτομο

 

Από 3 χρώματα και πάνω:

2 (δύο) άτομα

Μηχανές εκτύπωσης

Μέχρι δίχρωμη:

1 (ένα) άτομο

Offset: (σχήματος 35χ50)

Μέχρι τετράχρωμη:

2 (δύο) άτομα



Η ελάχιστη σύνθεση στα κυλινδρικά περιστροφικά πιεστήρια OFFSET ρολού, καθορίζεται ως εξής:

1. Για τις 16σέλιδες μηχανές 5 άτομα:

α. Δυο (2) τεχνίτες εκ των οποίων ο ένας είναι υπεύθυνος μηχανής

β. Δύο (2) βοηθοί τεχνιτών

γ. Ένας (1) ρολοφορέας

2. Για τις 32 σέλιδες μηχανές και άνω 6 άτομα

α. Τρία (3) τεχνίτες εκ των οποίων ο ένας (1) υπεύθυνος μηχανής

β. Δύο (2) βοηθοί τεχνιτών

γ. Ένας (1) ρολοφορέας ανά ρολό χάρτου.

ΑΡΘΡΟ 21

Συνθήκες υγιεινής - ασφάλειας
 

Οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόζουν στα εργοστάσια και εργαστήρια Γραφικών Τεχνών - Λιθογραφεία κλπ το νόμο 464/68 και το νόμο 1568/85.

Το Π.Δ. 398/94 που εκδόθηκε σε εκτέλεση του Ν. 1568/85 και αφορά την υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας των εργαζομένων σε οθόνες οπτικής απεικόνισης έχει εφαρμογή και δεσμεύει τους υπαγόμενους στην παρούσα εργοδότες.
 

ΑΡΘΡΟ 22

Συνδικαλιστική εισφορά
 

Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις της παρούσας Σ.Σ.Ε. εργοδότες υποχρεούνται να παρακρατούν την συνδικαλιστική συνδρομή των εργαζομένων - μελών της συμβαλλόμενης εργατικής οργάνωσης.

Η παρακράτηση αυτή γίνεται αφού προηγουμένως η εργατική οργάνωση γνωρίσει με επιστολή της σε κάθε επιχείρηση το ύψος της ετήσιας συνδρομής και τον τρόπο που θα γίνεται η παρακράτηση και η απόδοση αυτής για την είσπραξη της οποίας οφείλει να μεριμνά η δικαιούχος οργάνωση των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να γίνεται η παρακράτηση αυτή, δικαιούνται με έγγραφη ατομική δήλωσή τους, που απευθύνεται στην επιχείρηση, να αρνούνται την παρακράτηση. Η δήλωση αυτή πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε χρόνου.
 

ΑΡΘΡΟ 23

Διάλειμμα εργασίας
 

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, στο άρθρο 4 του Π.Δ. 88/99 (ΦΕΚ 94 Α΄/1999), όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά την διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Τα διαλείμματα αυτά δεν επιτρέπεται να χορηγούνται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του διαλείμματος και ιδίως η διάρκεια και οι όροι χορήγησής του καθορίζονται στο επίπεδο Επιχείρησης, στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.
 

ΑΡΘΡΟ 24

Γενικά θέματα
 

1. Συμφωνείται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, ότι σε καμία ενέργεια δεν μπορούν να προβαίνουν οι εργαζόμενοι εναντίον επιχειρήσεως μέλους του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος για θέματα που άπτονται της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης ή και για άλλα παρεμφερή, προτού ενημερωθεί εγγράφως ο Σύνδεσμος των εργοδοτών από το Σωματείο των εργαζομένων με την επωνυμία Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων και πριν εξαντληθεί η μεσολαβητική προσπάθεια του εργοδοτικού Συνδέσμου, πάντοτε εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εργοδότες - μέλη του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος για κάθε ενέργεια τους σε θέματα που αφορούν την παρούσα Σ.Σ.Ε. και θίγουν τους εργαζόμενους - μέλη της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων και ειδικότερα για αποφάσεις που αφορούν:

1. Ομαδικές απολύσεις

2. Αλλαγή τεχνολογίας

3. Αλλαγή ή μετακίνηση έδρας των επιχειρήσεων εκτός Νομού.
Στις περιπτώσεις αυτές ο Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος, πριν από κάθε ενέργεια πρέπει να ενημερώνει και να διαβουλεύεται με την Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών κλπ.

2. Κατά τον έλεγχο των επιχειρήσεων από τις Επιθεωρήσεις εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε - Ι.Κ.Α. - Τ.Α.Τ.Τ.Α. μπορούν να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου και της Γ.Σ.Ε.Ε.

3. Δεν θίγονται με την παρούσα τυχόν υφιστάμενοι ευνοϊκότεροι θεσμικοί όροι εργασίας και αμοιβής, ή καταβαλλόμενα ανώτερα ημερομίσθια, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν.

4. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2007 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2007.

 

 

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm