Open menu
29 | 03 | 2024

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί εκτός από αυτούς που έχουν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης και αυτούς που κατέχουν αγροτεμάχια προκειμένου να ελέγξουν και να διορθώσουν το Ε9.Τα μυστικά και οι οδηγίες υποβολής του Ε9 παραθέτονται πιο κάτω:

 

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9

 

Οδηγίες Χρήσης

 

 

 

Πίνακας Περιεχομένων

 

 

 

1. Εισαγωγή. 3

 

2. Πρόσθετα Πεδία για την υποβολή δήλωσης Ε9 έτους 2013. 5

 

3. Αρχική οθόνη. 8

 

4. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη. 9

 

4.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας. 10

 

4.2. Καρτέλες Εφαρμογής. 10

 

5. Καρτέλα «Υποβολή Δήλωσης Ε9». 11

 

5.1. Περιεχόμενο Καρτέλας. 11

 

5.2. Εκτυπώσεις. 13

 

5.3. Διαθέσιμες Ενέργειες. 13

 

5.4. Πίνακας 1: Κτίσματα - Οικόπεδα.. 16

 

5.4.1. Δήλωση κτίσματος/οικοπέδου. 16

 

5.4.2. Μεταβολή κτίσματος/οικοπέδου. 17

 

5.4.3. Διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου. 17

 

5.4.4. Φόρμα επεξεργασίας των στοιχείων ακινήτου. 18

 

5.5. Πίνακας 2: Αγροτεμάχια.. 26

 

5.6. Γενικά.. 27

 

5.7. Οριστική υποβολή δήλωσης Ε9. 28

 

5.8. Ακύρωση υποβολής δήλωσης Ε9. 28

 

6. Καρτέλα «Δηλώσεις Ε9». 29

 

6.1. Στοιχεία επιλεγμένης δήλωσης. 29

 

7. Καρτέλα «Περιουσιακή κατάσταση». 29

 

8. Καρτέλα «Αρχική Σελίδα». 30

 


 

1. Εισαγωγή

 

Για το έτος 2013 η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) υποβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο και ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet.

Τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2012, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

 

Επιπλέον, τα  φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος Πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων), υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και  διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά.

 

Επίσης, μέσω αυτής της εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) για τα έτη 2010 και μετά,  εφόσον έχουν εκδοθεί.

 

Σε περίπτωση που η σύζυγος δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης  του TAXISnet   παρέχεται η δυνατότητα  υποβολής της δήλωσης, με τους κωδικούς πρόσβασης  του συζύγου της, όπως προκύπτει από τα αρχεία μητρώου της Υπηρεσίας μας. Από τη  στιγμή όμως που αποκτήσει  δικούς της κωδικούς πρόσβασης, θα μπορεί  πλέον αποκλειστικά και μόνο με αυτούς να εισέλθει στην εφαρμογή.

 

Επίσης, εάν καταχωρηθεί στο μητρώου του taxis, διακοπή έγγαμης σχέσης ή διάσταση (έστω και από τον ένα σύζυγο), τότε διακόπτεται η πιο πάνω δυνατότητα χρησιμοποίησης των κωδικών πρόσβασης του πρώην ή εν διαστάσει συζύγου.

 

Όσον αφορά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων των ανήλικων τέκνων, εφόσον από τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία προκύπτει ποιος είναι ο υπόχρεος γονέας βάσει του άρθρου 7 του ΚΦΕ, η δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης νέου χρήστη στο TAXISnet.

 

Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα σε περίπτωση που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο ΤΑΧΙΣnet.

 

Σε κάθε περίπτωση, όποιος χρήστης με βάση τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορεί να  εισέλθει στην παρούσα εφαρμογή όχι μόνο για τον ΑΦΜ του αλλά και για σύζυγο ή και ανήλικα τέκνα, θα ενημερώνεται μέσω ανοίγματος σχετικής οθόνης, στην οποία θα επιλέγει για ποιο ΑΦΜ θέλει να μπει στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου.      

Τα νομικά πρόσωπα, για το έτος 2013, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων  (Ε9), στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου του 2013.

 

Αίτημα αναίρεσης

 

Η επιλογή «αίτημα αναίρεσης», εμφανίζεται είτε μετά την οριστική υποβολή  δήλωσης Ε9 είτε μετά την οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης και επιλέγεται σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά  η περιουσιακή  εικόνα την 1η Ιανουαρίου έτους 2013.


2. Πρόσθετα Πεδία για την υποβολή δήλωσης Ε9 έτους 2013

 

Για την υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2013 έχουν προστεθεί τα παρακάτω νέα πεδία:

 

Πίνακα 1( Στοιχεία Οικοπέδων και Κτισμάτων):

· Πλήθος προσόψεων (28), θα πρέπει το πλήθος προσόψεων (28) να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεωνμε σήμανση (6) που έχει τσεκάρει ο χρήστης δίπλα από τα πεδία των οδών της φόρμας.

 

· Μήκος πρόσοψης επαγγελματικής στέγης(τ.μ.) (29), Συμπληρώνεται  το μήκος πρόσοψης της επαγγελματικής στέγης  ή το άθροισμα των προσόψεων της σε μέτρα,  προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.

 

· Μήκος πρόσοψης οικοπέδου (29), Συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.

 

· Κ.Α.Ε.Κ./Κωδ. ακινήτου (27), Συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ((παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

 

· Αρ. παροχής ρεύματος (30), Επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.

 

· Αριθμός παροχής (31), το πεδίο είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.

 

Πίνακα 2( Αγροτεμάχια):

· Η εδαφική έκταση βρίσκεται: Εφόσον ο χρήστης συμπληρώσει το Νομό(3) και το Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα(4α), τότε εάν υπάρχει μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από μια λίστα την επιθυμητή (δες επόμενη εικόνα).

· Επιφάνεια Κατοικιών (τ.μ.) (17α)

 

· Επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων (τ.μ.) (17β)

 

· Επιφάνεια γεωργ. κτισμ./αποθ. (τ.μ.) (17γ)

 

Εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα  και έχει συμπληρωθεί η στήλη 17, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί κάποια/ες από τις στήλες 17(α), 17(β), 17(γ), ανάλογα με την κατηγορία  του ακινήτου.

 

· Κ.Α.Ε.Κ./Κωδ. ακινήτου (27) , Συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ((παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

 

· Αρ. παροχής ρεύματος (23) , Επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.

 

· Αριθμός παροχής (24), το πεδίο είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.

 

 

3. Αρχική οθόνη

Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται να συμπληρωθεί το Όνομα Χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης του χρήστη (Εικόνα 1).

Εικόνα 1

Αφού ο φορολογούμενος πιστοποιηθεί από το σύστημα, εμφανίζεται η αρχική οθόνη  του πιστοποιημένου χρήστη (Εικόνα 3).

Σε περίπτωση που ο χρήστης έχει δηλωμένα προστατευόμενα μέλη τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις υπηρεσίες του TAXISnet, τότε για να μπει στο κεντρικό μενού της εφαρμογής, θα πρέπει πρώτα να επιλέξει τον φορολογούμενο (τον εαυτό του ή κάποιο από τα εμφανιζόμενα μέλη) για τον οποίο πρόκειται να κάνει ενέργειες (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

 

4. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη

Εικόνα 3

 

Όλες οι οθόνες της εφαρμογής χωρίζονται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες φαίνονται μαρκαρισμένες στην Εικόνα 3.

 

ü Το έτος αναφοράς

 

ü Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο).

 

ü Στο δεξί μέρος της οθόνης φαίνεται το περιεχόμενο της καρτέλας που επέλεξε ο χρήστης. Με την είσοδο του χρήστη στο σύστημα εμφανίζεται προεπιλεγμένη η καρτέλα «Αρχική Σελίδα».

 

ü Στο αριστερό μέρος της οθόνης προβάλλονται οι διαθέσιμες ενέργειες της επιλεγμένης καρτέλας,

 

ü Οι εκτυπώσεις του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης Ε9 (εφόσον ο υπόχρεος έχει   υποβάλλει δήλωση Ε9) και της περιουσιακής του εικόνας ανά έτος.

 

ü Προεπισκόπηση της περιουσιακής εικόνας του υπόχρεου, όπως έχει διαμορφωθεί στο έτος, σε αρχείο τύπου Excel.

 

ü Αίτημα Αναίρεσης: ο σύνδεσμος αυτός εμφανίζεται αφού ο χρήστης υποβάλλει δήλωση Ε9 ή οριστικοποιήσει την περιουσιακή του εικόνα. Αφού ο χρήστης υποβάλει αίτημα αναίρεσης στην εφαρμογή, θα έχει τη δυνατότητα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει εκ νέου τις ενέργειές του.

 

4.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας

Σε περίπτωση που απαιτείται από το χρήστη η επιβεβαίωση των περιουσιακών του στοιχείων για κάποιο έτος, τότε κατά την είσοδό του στο σύστημα, εμφανίζεται κατάλληλο προειδοποιητικό μήνυμα με οδηγίες για το τι ενέργειες πρέπει να κάνει.

 

4.2. Καρτέλες Εφαρμογής

 

Κατά την είσοδο του χρήστη στο σύστημα, είναι προεπιλεγμένη η καρτέλα «Αρχική Σελίδα». Για την μετάβαση σε άλλη καρτέλα, αρκεί ο χρήστης να πατήσει επάνω στο όνομα της καρτέλας.

 

Οι βασικές καρτέλες της εφαρμογής είναι οι εξής:

 

ü «Αρχική Σελίδα»: Προβάλλονται γενικές πληροφορίες σε σχέση με τον φορολογούμενο (για παράδειγμα εάν υπάρχει εκκρεμότητα υποβολής δήλωσης Ε9 κτλ)

 

 

ü «Περιουσιακή Κατάσταση»: Προβάλλεται η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου όπως έχει διαμορφωθεί στο έτος αναφοράς (δηλ. το έτος που φαίνεται αριστερά στην Εικόνα 3).

 

 

ü «Δηλώσεις Ε9»: Προβάλλονται οι δηλώσεις Ε9 του φορολογούμενου.

 

 

ü «Υποβολή δήλωσης Ε9»: Εμφανίζεται η φόρμα καταχώρησης των στοιχείων της δήλωσης Ε9. Η καρτέλα αυτή εμφανίζεται όταν ο χρήστης πατήσει «Δημιουργία Δήλωσης Ε9» από τις διαθέσιμες ενέργειες (Εικόνα 3).

 

5. Καρτέλα «Υποβολή Δήλωσης Ε9»

Η καρτέλα «Υποβολή Δήλωσης Ε9» χρησιμοποιείται για την καταχώρηση νέας δήλωσης Ε9 και εμφανίζεται στο κεντρικό μενού επιλογών με το πάτημα του συνδέσμου «Δημιουργία δήλωσης Ε9» που υπάρχει στις διαθέσιμες ενέργειες (Εικόνα 3).

5.1. Περιεχόμενο Καρτέλας

 

Εικόνα 4

 

 

 

Στο δεξί μέρος της Εικόνα 4 φαίνονται:

 

ü τα γενικά στοιχεία της δήλωσης (έτος αναφοράς, είδος δήλωσης, η Δ.Ο.Υ. του φορολογούμενου)

 

ü οι ενδείξεις για το αν δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 σε προηγούμενα έτη. Για παράδειγμα εάν ο υπόχρεος έχει δηλώσει ακίνητα στο Ε9 μόνο το έτος 2010 και όχι σε προηγούμενα έτη, θα πρέπει να τσεκάρει μόνο την ένδειξη «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010» (Εικόνα 5)

 

 

Εικόνα 5

ü Η δήλωση έως τώρα, όπου εμφανίζονται οι ενέργειες που έχει ολοκληρώσει ο χρήστης στη δήλωση (Εικόνα 6).

 

 

 

Σε περίπτωση που ο χρήστης ολοκληρώσει κάποια από τις διαθέσιμες ενέργειες (προσθήκη, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου) του Πίνακα 1 ή του Πίνακα 2, τότε το περιεχόμενο της ενότητας «Η δήλωση ως τώρα» διαμορφώνεται ως εξής:

Εικόνα 6

Πίνακας 1: Στοιχεία Οικοπέδων και Κτισμάτων, εμφανίζονται όλες οι ενέργειες του χρήστη που σχετίζονται με προσθήκη, μεταβολή ή διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου. Με την ολοκλήρωση κάποιας ενέργειας, η ενέργεια αυτή προστίθεται σα νέα γραμμή στον πίνακα 1 με την ανάλογη ένδειξη. Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης μπορεί να επιβεβαιώσει την επιτυχή ολοκλήρωση μιας ενέργειας και να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δήλωσης που πρόκειται να υποβάλει.

 

Πίνακας 2: Στοιχεία Αγροτεμαχίων, εμφανίζονται οι ενέργειες του χρήστη που σχετίζονται με προσθήκη, μεταβολή ή διαγραφή αγροτεμαχίου.

 

Για να εμφανιστούν οι υπόλοιπες στήλες του πίνακα 1 (ή του πίνακα 2) που δε φαίνονται στην οθόνη, ο χρήστης θα πρέπει είτε να σύρει με το ποντίκι τη μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πίνακα είτε να πατήσει πάνω στα εικονίδια  ή   (Εικόνα 7).

Εικόνα 7

Σε όλους τους πίνακες της οθόνης το εικονίδιο * χρησιμοποιείται για την αναίρεση της ενέργειας που φαίνεται στην αντίστοιχη γραμμή του πίνακα. Εάν ο χρήστης τοποθετήσει τον κέρσορα του ποντικιού επάνω στο εικονίδιο, τότε θα εμφανιστεί η περιγραφή της αναίρεσης που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εικονίδιο (Εικόνα 8). Με το πάτημα του εικονιδίου της αναίρεσης, αφαιρείται αυτόματα η αντίστοιχη γραμμή του πίνακα αναιρώντας τη συγκεκριμένη μεταβολή από τη δήλωση. Σε περίπτωση που ο χρήστης πατήσει κατά λάθος το εικονίδιο, θα πρέπει να επαναλάβει εκ’ νέου τη διαδικασία για να προστεθεί πάλι η μεταβολή στη δήλωση.

Εικόνα 8

 

Το εικονίδιο της επεξεργασίας * εμφανίζεται σε προσθήκες ή μεταβολές ακινήτων (όχι σε διαγραφές) και χρησιμοποιείται για την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων του ακινήτου. Πατώντας επάνω στο εικονίδιο, ανοίγει νέα καρτέλα που εμφανίζει τη φόρμα καταχώρησης με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ακινήτου της αντίστοιχης γραμμής του πίνακα. Με το πάτημα του συνδέσμου «Ολοκλήρωση επεξεργασίας στοιχείων ακινήτου» που βρίσκεται στις διαθέσιμες ενέργειες της νέας καρτέλας, αποθηκεύονται οι νέες μεταβολές που έκανε ο χρήστης στα στοιχεία του ακινήτου (βλ. Ενότητα «Εισαγωγή κτίσματος/οικοπέδου»).

 

Στις γραμμές του πίνακα 1 και 2 με την ένδειξη «Μεταβολή», μαρκάρονται με πορτοκαλί χρώμα τα πεδία του ακινήτου που άλλαξαν, σε σχέση με την αρχική εικόνα που είχε το ακίνητο στην εικόνα του φορολογουμένου το επιλεγμένο έτος.

 

5.2. Εκτυπώσεις

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εξάγει σε μορφή Excel την εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο έτος, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που έχουν γίνει τη δεδομένη στιγμή στη δήλωση.

 

5.3. Διαθέσιμες Ενέργειες

 

Οι διαθέσιμες ενέργειες της καρτέλας αυτής είναι οργανωμένες στις εξής θεματικές ενότητες (Εικόνα 9):

→             

Εικόνα 9

 

ü Πίνακας 1: Κτίσματα – Οικόπεδα: Περιέχει όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με αλλαγές στα στοιχεία του πίνακα των οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου)

 

ü Πίνακας 2: Αγροτεμάχια: Περιέχει όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με αλλαγές στα στοιχεία του πίνακα των αγροτεμαχίων

 

ü Γενικά: Για την καταχώρηση σημειώσεων από τον χρήστη

 

ü Οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 για την οριστική καταχώρηση της δήλωσης στο σύστημα

 

ü Ακύρωση υποβολής δήλωσης Ε9 για την ακύρωση υποβολής της δήλωσης Ε9

 

Η ανάπτυξη των επιλογών κάθε θεματικής ενότητας που περιλαμβάνει επιμέρους επιλογές γίνεται με το πάτημα του εικονιδίου  * που βρίσκεται μπροστά από την θεματική ενότητα (Εικόνα 10). Η σύμπτυξη των επιλογών της ενότητας γίνεται με το πάτημα του εικονιδίου .

→   

Εικόνα 10

Πατώντας σε κάποια από τις διαθέσιμες ενέργειες της καρτέλας «Υποβολής δήλωσης Ε9», ανοίγει νέα ομότιτλη καρτέλα (Εικόνα 11) για την καταχώρηση των αντίστοιχων στοιχείων. Όσο είναι ανοιχτή η νέα καρτέλα, οι βασικές καρτέλες του κεντρικού μενού επιλογών της εφαρμογής (Αρχική, Περιουσιακή Κατάσταση, Δηλώσεις, Υποβολή δήλωσης) παραμένουν απενεργοποιημένες. Το κλείσιμο της καρτέλας γίνεται πατώντας το σύνδεσμο «Ακύρωση της επιλεγμένης ενέργειας» στο μενού «Διαθέσιμες ενέργειες».

â

Εικόνα 11: Μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου

 

Στις διαθέσιμες ενέργειες κάθε νέας καρτέλας που ανοίγει για οποιασδήποτε ενέργεια κι αν έχει επιλέξει ο χρήστης, υπάρχουν η έννοια της

 

ü Ολοκλήρωσης της ενέργειας, που οδηγεί στην αποθήκευση των αλλαγών στη δήλωση. Οι αλλαγές φαίνονται στο κομμάτι της οθόνης με τίτλο «Η δήλωση ως τώρα» στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» (Εικόνα 6).

 

ü Ακύρωσης της ενέργειας, που οδηγεί στην ακύρωση των αλλαγών που έκανε ο χρήστης και στην μετάβασή του πίσω στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» χωρίς να έχει μεταβληθεί η εικόνα της ενότητας «Η δήλωση ως τώρα».

 

Κάθε ενέργεια που ολοκληρώνεται από το χρήστη στην καρτέλα της «Υποβολής δήλωσης Ε9» αποθηκεύεται προσωρινά στο σύστημα.

 

5.4. Πίνακας 1: Κτίσματα - Οικόπεδα

Περιέχει όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με μεταβολές του πίνακα οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) (Εικόνα 12).

Εικόνα 12

 

Οι διαθέσιμες ενέργειες αυτής της ενότητας είναι οι παρακάτω:

 

ü Δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου: Χρησιμοποιείται για την προσθήκη νέου κτίσματος/οικοπέδου στην εικόνα του υπόχρεου

 

ü Μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου: Χρησιμοποιείται για τη μεταβολή των στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου της εικόνας του υπόχρεου. Ενεργοποιείται εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου στο επιλεγμένο έτος.

 

ü Διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου: Χρησιμοποιείται για τη διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου από την εικόνα του υπόχρεου. Ενεργοποιείται εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου στο επιλεγμένο έτος.

 

5.4.1. Δήλωση κτίσματος/οικοπέδου

 

Με την επιλογή «Δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου» από τις διαθέσιμες ενέργειες του πίνακα 1, ανοίγει η αντίστοιχη καρτέλα που εμφανίζει τη φόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων του νέου ακίνητου (βλ. 5.4.4 Φόρμα επεξεργασίας των στοιχείων ακινήτου).

 

Με το πάτημα της «ολοκλήρωσης εισαγωγής νέου κτίσματος/οικοπέδου», η μεταβολή προστίθεται σα νέα γραμμή στον πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την ένδειξη «Προσθήκη» (Εικόνα 13). Όπως προαναφέραμε στην ενότητα 5.1 Περιεχόμενο Καρτέλας, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει την εισαγωγή του ακινήτου από τη δήλωση ή να επεξεργαστεί περαιτέρω τα στοιχεία του ακινήτου πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο του πίνακα.

 

 

Εικόνα 13

 

5.4.2. Μεταβολή κτίσματος/οικοπέδου

 

Με το πάτημα της «Μεταβολής στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» από τις διαθέσιμες ενέργειες του πίνακα 1, ανοίγει νέα ομότιτλη καρτέλα με τα ακίνητα του πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου για τα οποία δεν υπάρχει ήδη καταχωρημένη μεταβολή ή διαγραφή στη δήλωση. Ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει πάνω στη γραμμή του πίνακα που περιγράφει το ακίνητο που επιθυμεί να μεταβάλει (Εικόνα 14) και στη συνέχεια να πατήσει στον σύνδεσμο «Επεξεργασία στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου για μεταβολή» για να ανοίξει η φόρμα διόρθωσης των στοιχείων του ακινήτου (βλ. 5.4.4 Φόρμα επεξεργασίας των στοιχείων ακινήτου).

 

 

Εικόνα 14

 

Μετά το πάτημα της «ολοκλήρωσης μεταβολής κτίσματος/οικοπέδου», η μεταβολή προστίθεται σα νέα γραμμή στον πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την ένδειξη «Μεταβολή». Τα στοιχεία του ακινήτου που μετέβαλε ο χρήστης μαρκάρονται με πορτοκαλί χρώμα (Εικόνα 15). Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει τις μεταβολές που έκανε στα στοιχεία του ακινήτου ή να επεξεργαστεί περαιτέρω τα στοιχεία του ακινήτου πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο του πίνακα (βλ. ενότητα 5.1 Περιεχόμενο Καρτέλας).

 

 

Εικόνα 15

 

Ο σύνδεσμος απενεργοποιείται εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα του πίνακα 1 για μεταβολή.

 

5.4.3. Διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου

 

Με το πάτημα της «Διαγραφής κτίσματος/οικοπέδου» από τις διαθέσιμες ενέργειες του πίνακα 1, ανοίγει νέα ομότιτλη καρτέλα με τα ακίνητα του πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου για τα οποία δεν υπάρχει ήδη καταχωρημένη μεταβολή ή διαγραφή στη δήλωση. Ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει πάνω στη γραμμή του πίνακα που περιγράφει το ακίνητο που επιθυμεί να διαγράψει (Εικόνα 16) και στη συνέχεια να πατήσει στον σύνδεσμο «Επιλογή κτίσματος/οικοπέδου για διαγραφή».

 

 

Εικόνα 16

 

Με την ολοκλήρωση της διαγραφής του ακινήτου,  η μεταβολή προστίθεται σα νέα γραμμή στον πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την ένδειξη «Διαγραφή» (Εικόνα 17).  Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει τη διαγραφή του ακινήτου πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο του πίνακα (βλ. ενότητα 5.1 Περιεχόμενο Καρτέλας).

 

 

Εικόνα 17

 

Ο σύνδεσμος απενεργοποιείται εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα του πίνακα 1 για διαγραφή.

 

5.4.4. Φόρμα επεξεργασίας των στοιχείων ακινήτου

 

Η φόρμα επιτρέπει την εισαγωγή ή τη διόρθωση των στοιχείων ενός κτίσματος/οικοπέδου (Εικόνα 18).

 

 

Εικόνα 18

 

Πατώντας επάνω στο εικονίδιο   * που βρίσκεται στο δεξί μέρος κάθε λίστας της φόρμας καταχώρησης, εμφανίζονται τα περιεχόμενα της λίστας για να επιλέξει ο χρήστης την επιθυμητή τιμή. Για παράδειγμα πατώντας στο εικονίδιο * της λίστας των Νομών εμφανίζεται η πλήρης λίστα των νομών της Ελλάδας (Εικόνα 19).

 

 

Εικόνα 19

 

Ο χρήστης μπορεί να μεταβεί απευθείας στην επιλογή που επιθυμεί σε οποιαδήποτε λίστα που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της διεύθυνσης του ακινήτου, εάν πληκτρολογήσει μέσα στο πεδίο ένα ή περισσότερα γράμματα στα ελληνικά. Για παράδειγμα πληκτρολογώντας «Χ» μέσα στο πεδίο της λίστας με τους νομούς (Εικόνα 20), η επιλογή της λίστας πηγαίνει απευθείας στο πρώτο Νομό που ξεκινάει από «Χ».

 

 

Εικόνα 20

 

Κάθε λίστα που χρησιμοποιείται για την καταχώρηση της διεύθυνσης του ακινήτου, ενεργοποιείται, εφόσον ο χρήστης επιλέξει τιμή στην παραπάνω λίστα ξεκινώντας από το Νομό. Δίπλα από κάθε λίστα, υπάρχει το εικονίδιο , από όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει την επιθυμητή τιμή της λίστας με ολόκληρο ή μέρος του λεκτικού (Εικόνα 21). Πατώντας «Αναζήτηση», το σύστημα φέρνει τις πιθανές τιμές της λίστας βάση του λεκτικού της αναζήτησης (Εικόνα 22). Ο χρήστης επιλέγει από τη λίστα των αποτελεσμάτων την επιθυμητή τιμή, και πατώντας «Επιλογή», συμπληρώνεται αυτόματα η επιλεγμένη τιμή στην αντίστοιχη λίστα της φόρμας καταχώρησης. Για ακύρωση αρκεί να  πατήσει το εικονίδιο ,  και να επιστρέψει στη φόρμα της καταχώρησης χωρίς να έχει επιλεγεί κάποια τιμή στην αντίστοιχη λίστα.

 

 

Εικόνα 21: Πατώντας στο της λίστας για την καταχώρηση της 1ης οδού (στήλη 5)

 

â

 

 

Εικόνα 22: Πατώντας «Επιλογή», καταχωρείται η επιλεγμένη τιμή στην αντίστοιχη λίστα

 

Το περιεχόμενο της λίστας «Κοινοτικό ή Δημοτικό Διαμέρισμα» φιλτράρεται ανάλογα με το Νομό που επέλεξε ο χρήστης. Ενώ οι οδοί του ακινήτου, εφόσον το ακίνητο είναι εντός του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), φιλτράρονται σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου.

 

Η συμπλήρωση του πεδίου «Δήμος ή Κοινότητα» συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα όταν ο χρήστης επιλέξει «Νομό» και «Κοινοτικό ή Δημοτικό Διαμέρισμα» (Εικόνα 23).

 

 

Εικόνα 23

 

Εφόσον ο δήμος ή η κοινότητα που επιλέχθηκε είναι εντός του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία των οδών που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο του ακινήτου για να εντοπιστεί μοναδικά το ακίνητο. Εάν το εικονίδιο δίπλα στην ένδειξη του μοναδικού εντοπισμού είναι *, τότε το τετράγωνο δεν έχει εντοπιστεί μοναδικά από το σύστημα, οπότε οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη χρήση του χάρτη. Εάν η ένδειξη είναι * τότε το τετράγωνο έχει εντοπιστεί μοναδικά και το σύστημα συμπληρώνει αυτόματα τον αριθμό του οικοδομικού τετραγώνου στο αντίστοιχο πεδίο της φόρμας (Εικόνα 24). Είναι πιθανό να γίνει ο μοναδικός εντοπισμός του τετραγώνου από το σύστημα χωρίς να έχουν συμπληρωθεί όλες οι λίστες των οδών του ακινήτου.

 

 

Εικόνα 24

 

Σε περίπτωση που ο δήμος ή η κοινότητα που επιλέχθηκε είναι εκτός ΑΠΑΑ, δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση όλων των οδών και η ένδειξη «ΕΝΤΟΣ ΑΠΑΑ» δεν είναι τσεκαρισμένη.

 

Για τον εντοπισμό του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το ακίνητο μπορεί να γίνει η χρήση χάρτη, εφόσον ο δήμος ή η κοινότητα είναι εντός ΑΠΑΑ. Το κουμπί του χάρτη ενεργοποιείται αφού επιλέξει ο χρήστης νομό και δημοτικό/κοινοτικό διαμέρισμα από τις αντίστοιχες λίστες (Εικόνα 25).

 

 

Εικόνα 25

 

Με το πάτημα του κουμπιού «Εμφάνιση χάρτη», η εφαρμογή εμφανίζει ένα διαδραστικό χάρτη του δήμου ή της κοινότητας ή οικισμού που έχει επιλεγεί. Εφόσον έχει δοθεί η διεύθυνση, ο χάρτης εμφανίζεται εστιασμένος στο συγκεκριμένο δρόμο ο οποίος σημειώνεται με πράσινο χρώμα (Εικόνα 26).

 

Description: snap14.png

 

Εικόνα 26

 

Η πλοήγηση στο χάρτη γίνεται με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και μετακίνηση του προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση του χάρτη, χρησιμοποιείται η ροδέλα του ποντικιού. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία που εμφανίζονται στην άνω αριστερή γωνία του χάρτη (Εικόνα 27).

 

Description: snap15.png

 

Εικόνα 27

 

Η επιλογή οικοδομικού τετραγώνου γίνεται με διπλό κλικ του ποντικιού. Αν το σημείο που επιλεχθεί ανήκει σε κάποιο οικοδομικό τετράγωνο, τότε αυτό θα αλλάξει χρώμα (Εικόνα 28).

 

Description: Snap16.png

 

Εικόνα 28

 

Ταυτόχρονα, στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου, θα εμφανιστούν τα ονόματα των οδών που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο (Εικόνα 29).

 

Description: snap17.png

 

Εικόνα 29

 

Για μεταφορά σε κάποιο άλλο σημείο του χάρτη (μέσα στον ίδιο Νομό), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία της αναζήτησης, στο πάνω αριστερό μέρος του παραθύρου. Επιλέγοντας δήμο/κοινότητα και οδό και στη συνέχεια «Αναζήτηση Χάρτη» (Εικόνα 30), ο χάρτης θα εστιάσει στο σημείο που δόθηκε και η οδός που επιλέχθηκε θα εμφανιστεί με πράσινο χρώμα.

 

Description: snap18.png

 

Εικόνα 30

 

Εφόσον επιλεγεί το οικοδομικό τετράγωνο, και κάνοντας κλικ με το ποντίκι στη «Συνέχεια» (Εικόνα 31) εμφανίζεται οθόνη επιλογής κυρίας οδού και προσόψεων.

 

Description: snap19.png

 

Εικόνα 31

 

Στην οθόνη επιλογής κυρίας οδού και προσόψεων, εμφανίζονται τα ονόματα των οδών που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο που επιλέχθηκε. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι και κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη στήλη σημειώνεται ποια από όλες είναι η διεύθυνση του ακινήτου, καθώς και σε ποιες οδούς έχει πρόσοψη το ακίνητο (Εικόνα 32).

 

Description: snap20.png

 

Εικόνα 32

 

Οι τελικές επιλογές μεταφέρονται στην φόρμα διόρθωσης πατώντας με το ποντίκι «Συνέχεια».

 

Εφόσον ο χρήστης συμπληρώσει τα επιθυμητά πεδία της φόρμας, θα πρέπει να πατήσει «ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων του ακινήτου» για να αποθηκευτούν οι αλλαγές στη δήλωση. Σε περίπτωση που η φόρμα έχει σφάλματα, τότε εμφανίζεται κατάλληλο μήνυμα στην οθόνη προς ενημέρωση του χρήστη και μαρκάρονται με κόκκινο χρώμα τα πεδία της φόρμας στα οποία υπάρχει σφάλμα. Με την τοποθέτηση του κέρσορα μέσα σε ένα μαρκαρισμένο με κόκκινο χρώμα πεδίο, εμφανίζεται η περιγραφή του σφάλματος (Εικόνα 33). Για να αποθηκευτούν οι αλλαγές στη δήλωση θα πρέπει να διορθωθούν όλα τα σφάλματα της φόρμας.

 

 

Εικόνα 33

 

Εφόσον δεν υπάρχουν σφάλματα στη φόρμα καταχώρησης, είναι πιθανό να μαρκαριστούν με πορτοκαλί χρώμα πεδία της φόρμας τα οποία θα ήταν χρήσιμο να συμπληρωθούν από  το χρήστη (Εικόνα 34), εντούτοις η συμπλήρωση τους δεν είναι υποχρεωτική για την αποθήκευση των μεταβολών του ακινήτου. Με την τοποθέτηση του κέρσορα μέσα σε ένα από τα παραπάνω πεδία, εμφανίζεται το αντίστοιχο προειδοποιητικό μήνυμα.

 

 

Εικόνα 34

 

ü Πατώντας «Ολοκλήρωση εισαγωγής (ή μεταβολής) κτίσματος/οικοπέδου, η φόρμα της καταχώρησης κλείνει και η αλλαγή προστίθεται σα νέα γραμμή του πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την αντίστοιχη ένδειξη (Προσθήκη/ Μεταβολή).

 

ü Πατώντας «Ακύρωση εισαγωγής (ή μεταβολής) κτίσματος/οικοπέδου», δεν αποθηκεύονται οι αλλαγές στη δήλωση και ο χρήστης επιστρέφει πίσω στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» για περαιτέρω ενέργειες.

 

 

 

5.5. Πίνακας 2: Αγροτεμάχια

 

Περιέχει όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με μεταβολές του πίνακα 2 των αγροτεμαχίων  (Εικόνα 35).

 

 

Εικόνα 35

 

Οι διαθέσιμες ενέργειες αυτής της ενότητας είναι οι παρακάτω:

 

ü Δήλωση νέου αγροτεμαχίου: Χρησιμοποιείται για την προσθήκη νέου αγροτεμαχίου στη δήλωση

 

ü Μεταβολή στοιχείων αγροτεμαχίου: Χρησιμοποιείται για τη μεταβολή των στοιχείων αγροτεμαχίου. Ενεργοποιείται εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 2 της εικόνας του υπόχρεου στο έτος αναφοράς.

 

ü Διαγραφή αγροτεμαχίου: Χρησιμοποιείται για τη διαγραφή αγροτεμαχίου από την εικόνα  του υπόχρεου. Ενεργοποιείται εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 2 της εικόνας του υπόχρεου στο έτος αναφοράς.

 

Η λειτουργικότητα των διαθέσιμων ενεργειών για τον πίνακα 2 καθώς και της φόρμας καταχώρησης των στοιχείων αγροτεμαχίου είναι παρόμοια με αυτή της ενότητας του «Πίνακας 1: Κτίσματα - Οικόπεδα».

 

5.6. Γενικά

 

Χρησιμοποιείται για την καταχώρηση σημειώσεων στη δήλωση (Εικόνα 36).

 

 

 

 

Εικόνα 36

 

Οι διαθέσιμες ενέργειες αυτής της καρτέλας είναι:

 

ü «Ολοκλήρωση καταχώρησης σημειώσεων» για την αποθήκευση των σημειώσεων στη δήλωση. Οι σημειώσεις εμφανίζονται στο τέλος της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9». Με το πάτημα του εικονιδίου * επιτρέπεται η περαιτέρω διόρθωση του κειμένου των σημειώσεων.

 

ü Ακύρωση καταχώρησης σημειώσεων, για την επιστροφή του χρήστη πίσω στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» χωρίς να γίνει η αποθήκευση των αλλαγών στη δήλωση.

 

5.7. Οριστική υποβολή δήλωσης Ε9

 

Με το πάτημα της «Οριστικής Υποβολής δήλωσης», καταχωρείται οριστικά η δήλωση στο σύστημα και κλείνει αυτόματα η καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9».

 

ü Στην καρτέλα «Δηλώσεις Ε9» εμφανίζονται τα στοιχεία της δήλωσης που μόλις καταχωρήθηκε στο σύστημα.

 

ü Στην καρτέλα «Περιουσιακή κατάσταση» προβάλλεται η ενημερωμένη εικόνα του υπόχρεου.

 

ü Στις διαθέσιμες ενέργειες εμφανίζεται η επιλογή για την εκτύπωση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης Ε9 σε μορφή αρχείου τύπου PDF για το έτος αναφοράς και η επιλογή για την εκτύπωση της περιουσιακής εικόνας του υπόχρεου για το έτος αναφοράς.

 

ü Στην καρτέλα «Αρχική» εμφανίζεται μήνυμα ότι ο υπόχρεος υπέβαλε δήλωση Ε9 (Εικόνα 37).

 

 

Εικόνα 37

 

5.8. Ακύρωση υποβολής δήλωσης Ε9

 

Με το πάτημα της «Ακύρωσης υποβολής δήλωσης Ε9», κλείνει η καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» χωρίς να καταχωρηθεί η δήλωση στο σύστημα. Επιπλέον εμφανίζεται στις διαθέσιμες ενέργειες ο σύνδεσμος «Δημιουργία δήλωσης Ε9».

 

 

6. Καρτέλα «Δηλώσεις Ε9»

 

Προβάλλονται οι δηλώσεις Ε9 που υπέβαλε ο υπόχρεος μέσω της εφαρμογής.

 

 

Εικόνα 38

 

Στον πρώτο πινακάκι με τον τίτλο «Δηλώσεις Ε9» εμφανίζονται τα γενικά στοιχεία κάθε δήλωσης (Εικόνα 38). Πατώντας επάνω σε μια γραμμή του πίνακα, εμφανίζεται στο κομμάτι με τίτλο «Στοιχεία επιλεγμένης δήλωσης» το περιεχόμενο της δήλωσης που αντιστοιχεί στην επιλεγμένη γραμμή του πίνακα.

 

6.1. Στοιχεία επιλεγμένης δήλωσης

 

ü Πίνακας «Στοιχεία υπόχρεου»: περιέχει τα στοιχεία του υπόχρεου

 

ü Πίνακας 1: περιέχει τα κτίσματα/οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν μεταβολές στη δήλωση.

 

ü Πίνακας 2: περιέχει τα αγροτεμάχια για τα οποία υπάρχουν μεταβολές στη δήλωση.

 

7. Καρτέλα «Περιουσιακή κατάσταση»

 

Προβάλλεται η περιουσιακή εικόνα του υπόχρεου για το έτος αναφοράς (Εικόνα 39).

 

 

Εικόνα 39

 

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος υποβάλει νέα δήλωση Ε9 στο έτος αναφοράς, ενημερώνεται αυτόματα η περιουσιακή του εικόνα.

 

8. Καρτέλα «Αρχική Σελίδα»

 

Προβάλλονται γενικές πληροφορίες για τον φορολογούμενο, όπως η ύπαρξη εκκρεμότητας υποβολής δήλωσης Ε9 (Εικόνα 40)

 

 

Εικόνα 40

 

 

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm