Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 21/01/2015
Αρ. πρωτ.: 1007466


ΘΕΜΑ:Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθ. Δ6Α 1036682 ΕΞ2014/25-2-2014 (Β΄ 478 και 558) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ισχύει, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότησης υπογραφής "Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων" σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

I.- Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε τον Πίνακα του άρθρου 1 της αριθ. Δ6Α 1036682ΕΞ2014/25-02-2014 (Β΄ 478 και 558) απόφασής μας, με θέμα «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής "Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων" σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως κατωτέρω:

α) Αντικαθιστούμε το δεύτερο εδάφιο της υποπερίπτωσης Α5 της στήλης 5 της περίπτωσης 12, ως εξής:

« Εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.»

β) Προσθέτουμε δεύτερο και τρίτο εδάφιο στις εξαιρέσεις της στήλης 5, με α/α 9 της περίπτωσης 100, και α/α 7 της περίπτωσης 101, ως εξής:

«Αν στην περιοχή, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄ 43) και μόνο αν η παραλαβή της δήλωσης κατά το προηγούμενο εδάφιο είναι προδήλως δυσχερής, μπορεί να παραληφθεί η δήλωση του φόρου μεταβίβασης από υπάλληλο, που παραλαμβάνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αγοραστή και, σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, η δήλωση παραλαμβάνεται από υπάλληλο οποιασδήποτε άλλης Δ.Ο.Υ., η οποία έχει την αρμοδιότητα αυτή.
Στην περίπτωση Δ.Ο.Υ., στην οποία υπάγεται Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.), η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μπορεί να παραλαμβάνεται και από τον υπάλληλο του Γ.Ε.Φ., κατά παρέκκλιση της διαδικασίας, που ορίζεται στην αριθ. Δ6Α 1077285ΕΞ2014/15-5-2014 (Β΄ 1266 και 1392) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων»

γ) Προσθέτουμε τρίτο εδάφιο στο τέλος της εξαίρεσης με α/α 6 στην στήλη 5 της περίπτωσης 101, ως εξής:

«Τέλος, για τις επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.»

δ) Προσθέτουμε τρίτο εδάφιο στο τέλος της υποπερίπτωσης 3 στην στήλη 5 της περίπτωσης 115, ως εξής: «Τέλος, για τις επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.»
ε) Προσθέτουμε πέμπτο εδάφιο στο τέλος της στήλης 5 της περίπτωσης 126, ως εξής:

«Κατ΄ εξαίρεση, για τα πλοία των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αυτών, εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.»

στ) Προσθέτουμε νέα περίπτωση με α/α 141, που έπεται της περίπτωσης 140, ως εξής:

«141.

Τον ορισμό υπαλλήλου για την φύλαξη, την τήρηση και την διαχείριση του περαιωμένου αρχείου των υποθέσεων της τέως Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών, καθώς και των τέως Οικονομικών Επιθεωρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, των οποίων έπαυσε η λειτουργία την 30/06/2014.

Μεταβίβαση αρμοδιότητας

-Υποπαράγραφος 3 της παραγράφου Ε΄ του άρθρου πρώτου του Ν.4254/2014 (Α΄ 85) -Δ6Α 1058824ΕΞ2014/8-4-2014 (Β΄ 865,

1079 και 1846) απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους»

II.-Ύστερα από τα παραπάνω διαμορφώνουμε την υποπερίπτωση Α5 της περίπτωσης 12 και τις περιπτώσεις 100, 101, 115, 126 και 141 του Πίνακα του άρθρου 1 της απόφασης, ως εξής:

«12.

Την έκδοση εντολής ελέγχου

Εξουσιοδότηση υπογραφής

`Αρθρα 23 & 25 Ν.4174/2013

Α. Για τον φορολογικό, πλήρη και μερικό, έλεγχο ανέλεγκτων χρήσεων/φορολογικών ετών/υποθέσεων 
.................................................................
5) Για υποθέσεις φορολογίας πλοίων, καθώς και λοιπών φορολογιών που σχετίζονται με τις υποθέσεις αυτές, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου και σε περίπτωση που έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της Δ.Ο.Υ., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, στην οποία περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις. Εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και στην περίπτωση της διακοπής εργασιών του φορολογουμένου. »

«100.

Την παραλαβή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής.

Εξουσιοδότηση υπογραφής

Ν.4174/2013, άρθρα 2, 18,19,20, Παράρτημα, καθώς και από κάθε ειδικότερη διάταξη που προβλέπεται ανά φορολογία που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα του Ν. 4174/2013 και από τις συναφείς εξουσιοδοτικές διατάξεις.

Οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία, δηλωθείσα στο μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης, διεύθυνση κατοικίας ή κύριας διαμονής του φορολογουμένου. Κατ΄ εξαίρεση:
1) Εφόσον φυσικό πρόσωπο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο μητρώο διεύθυνση της έδρας της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
2) Όταν έχει διακοπεί η άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ. της τελευταίας δηλωθείσας στο μητρώο κατοικίας ή κύριας διαμονής του υποχρέου.
3) Για κατοίκους αλλοδαπής που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και των φυσικών προσώπων που είναι κάτοικοι αλλοδαπής και συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες της ημεδαπής, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εάν ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς την φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής. Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ. εκτός της περιοχής του Νομού Αττικής, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του νομού. Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ. των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αρμόδιος είναι οποιοσδήποτε υπάλληλος της ΔΟΥ στην οποία υπάγεται. Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., αρμόδιος είναι υπάλληλος της Α΄ Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, που είναι αρμόδιος οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.
4) Για κατοίκους αλλοδαπής, που διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα όπου διαμένουν προσωρινά και έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εάν η διεύθυνση του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής. Σε περίπτωση που η διεύθυνση προσωρινής διαμονής του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. εκτός της περιοχής του Νομού Αττικής, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του Νομού.
Σε περίπτωση που η διεύθυνση του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται σε Δ.Ο.Υ. των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αρμόδιος είναι ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται. Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., οποιοσδήποτε υπάλληλος της Α΄ ΔΟΥ της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, όπου αρμόδιος είναι υπάλληλος της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.
5) Σε περίπτωση υποβολής των δηλώσεων από κληρονόμους θανόντος ή από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας κατοικούσε ο κληρονομούμενος ή βρισκόταν η έδρα της επιχειρηματικής -επαγγελματικής του εγκατάστασης πριν από τον θάνατό του.
6) Σε περίπτωση συζύγων που υπάγονται σε διαφορετική Δ.Ο.Υ., οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ο σύζυγος. Ειδικά οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9, Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εγγάμων γυναικών, εφόσον ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, παραλαμβάνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω υποπερίπτωση 1 και, εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, παραλαμβάνονται από οποιονδήποτε υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. της τελευταίας δηλωθείσας στο μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης διεύθυνσης κατοικίας ή κύριας διαμονής της φορολογουμένης.
7) Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος, αρμόδιος για την παραλαβή των δηλώσεων είναι ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. της έδρας του υπόχρεου για παρακράτηση.
8) Ειδικά για τις δηλώσεις ΦΠΑ, πλην των ειδικών δηλώσεων και κάθε άλλης δήλωσης γνωστοποίησης ή εντύπου σχετικού με την μεταβίβαση ακινήτων, δεν ισχύουν τα αναφερόμενα στην ανωτέρω υποπερίπτωση 6, αλλά οι δηλώσεις......................κάθε συζύγου παραλαμβάνονται από υπάλληλο της Δ.Ο.Υ., κατά τα αναφερόμενα στην ως άνω υποπερίπτωση 1.
9) Για τις δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ., στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο.
Αν στην περιοχή, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του N.1249/1982 (Α΄ 43) και μόνο αν η παραλαβή της δήλωσης κατά το προηγούμενο εδάφιο είναι προδήλως δυσχερής, μπορεί να παραληφθεί η δήλωση του φόρου μεταβίβασης από υπάλληλο, που παραλαμβάνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αγοραστή και, σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, η δήλωση παραλαμβάνεται από υπάλληλο οποιασδήποτε άλλης Δ.Ο.Υ., η οποία έχει την αρμοδιότητα αυτή. Στην περίπτωση Δ.Ο.Υ., στην οποία υπάγεται Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.), η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μπορεί να παραλαμβάνεται και από τον υπάλληλο του Γ.Ε.Φ., κατά παρέκκλιση της διαδικασίας, που ορίζεται στην αριθ. Δ6Α 1077285ΕΞ2014/15-5-2014 (Β΄ 1266 και 1392) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
10) Τροποποιητική δήλωση παραλαμβάνεται από οποιοδήποτε υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. όπου έχει υποβληθεί η αρχική δήλωση.

101.

Την παραλαβή φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής

Εξουσιοδότηση υπογραφής

Ν. 4174/2013, άρθρα 2, 18, 19, 20, Παράρτημα, καθώς και κάθε ειδικότερη διάταξη που προβλέπεται ανά φορολογία που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα του Ν. 4174/2013.

Οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα του υπόχρεου ημεδαπού νομικού προσώπου, ημεδαπής και αλλοδαπής νομικής οντότητας, ή η μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα του υπόχρεου αλλοδαπού νομικού προσώπου. Για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και τις αλλοδαπές νομικές οντότητες που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα, οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο φορολογικός εκπρόσωπος. Κατ΄ εξαίρεση:
1) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, καθώς και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους ή τη μόνιμη εγκατάστασή τους, αντίστοιχα, στο νομό Αττικής, οποιοσδήποτε υπάλληλος των Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών ή Φ.Α.Ε. Πειραιά, σύμφωνα με την χωρική αρμοδιότητά τους.
2) Για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και για τις αλλοδαπές νομικές οντότητες ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών.
3) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους ή την μόνιμη εγκατάστασή τους, αντίστοιχα, στην χωρική αρμοδιότητα των πρώην Δ.Ο.Υ. Κέας και `Ανδρου, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών.
4) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, καθώς και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους ή την μόνιμη εγκατάστασή τους, αντίστοιχα, στην χωρική αρμοδιότητα της πρώην Δ.Ο.Υ. Μήλου, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Πειραιά.
5) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους ή την μόνιμη εγκατάστασή τους, αντίστοιχα, στον νομό Θεσσαλονίκης, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την χωρική της αρμοδιότητα.
6) Για τις επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την εκμετάλλευση ή διαχείριση πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, για τα γραφεία ή υποκαταστήματα των αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 27/1975 (Α΄ 77), για τις ημεδαπές επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 25 του ίδιου πιο πάνω νόμου, για τις ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής, για τις ναυτικές εταιρείες του Ν. 959/1979 (Α΄ 192), που έχουν την έδρα τους στον νομό Αττικής, καθώς και για τις πιο πάνω επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην χωρική αρμοδιότητα των πρώην Δ.Ο.Υ. Κέας, `Ανδρου, Μήλου, Σαλαμίνας, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά. Για τις πιο πάνω επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους, εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. του νομού Αττικής, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας έχουν την έδρα τους. Τέλος, για τις επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, οποιοσδήποτε υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.
7) Για τις δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, οποιοσδήποτε υπάλληλος Δ.Ο.Υ., στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο.
Αν στην περιοχή, στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 (Α΄ 43) και μόνο αν η παραλαβή της δήλωσης κατά το προηγούμενο εδάφιο είναι προδήλως δυσχερής, μπορεί να παραληφθεί η δήλωση του φόρου μεταβίβασης από υπάλληλο, που παραλαμβάνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αγοραστή και, σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, η δήλωση παραλαμβάνεται από υπάλληλο οποιασδήποτε άλλης Δ.Ο.Υ., η οποία έχει την αρμοδιότητα αυτή.

Στην περίπτωση Δ.Ο.Υ., στην οποία υπάγεται Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.), η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μπορεί να παραλαμβάνεται και από τον υπάλληλο του Γ.Ε.Φ., κατά παρέκκλιση της διαδικασίας, που ορίζεται στην αριθ. Δ6Α 1077285ΕΞ2014/15-5-2014 (Β΄ 1266 και 1392) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων 8) Τροποποιητική δήλωση παραλαμβάνεται από οποιοδήποτε υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. όπου έχει υποβληθεί η αρχική δήλωση. »

«115.

-Την παραλαβή δηλώσεων απόδοσης ΑΦΜ / μεταβολής ατομικών στοιχείων, δηλώσεων έναρξης/ μεταβολής, και διακοπής εργασιών, των συνυποβαλλόμενων δηλώσεων και δικαιολογητικών, την έκδοση και επανεκτύπωση των σχετικών βεβαιώσεων.
-Την παραλαβή αίτησης για ένταξη αγροτών στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.

Μεταβίβαση αρμοδιότητας

Ν. 4174/2013, άρθ. 8,10,11 παρ. 1,2,3

1) Για τα φυσικά πρόσωπα, υπάλληλος του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η διεύθυνση κατοικίας του φορολογουμένου. Εφόσον το φυσικό πρόσωπο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για κάτοικο της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής, υπάλληλος του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Για κατοίκους αλλοδαπής, περιλαμβανομένων και των φυσικών προσώπων που είναι κάτοικοι αλλοδαπής και συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες της ημεδαπής, υπάλληλος του ΤμήματοςΔιοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εάν ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής. Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ. εκτός της περιοχής του Νομού Αττικής, υπάλληλος του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του νομού. Εξαιρούνται οι νομοί Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπου αρμόδιος είναι υπάλληλος του ανωτέρω Τμήματος ή Γραφείου της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος ο φορολογικός εκπρόσωπος. Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., αρμόδιος είναι υπάλληλος του ίδιου Τμήματος ή Γραφείου της Α΄ Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, που είναι αρμόδιος ο υπάλληλος της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.
Για κατοίκους αλλοδαπής, που διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα όπου διαμένουν προσωρινά και έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα, υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εάν η διεύθυνση του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής. Σε περίπτωση που η διεύθυνση προσωρινής διαμονής του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. εκτός της περιοχής του Νομού Αττικής, υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του Νομού. Σε περίπτωση που η διεύθυνση του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται σε Δ.Ο.Υ. των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, υπάλληλος του ανωτέρω Τμήματος ή Γραφείου της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται.
Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., υπάλληλος του ίδιου Τμήματος της Α΄ ΔΟΥ της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, όπου αρμόδιος είναι υπάλληλος της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.
2) Για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες, οποιοσδήποτε υπάλληλος του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα του ημεδαπού νομικού προσώπου και νομικής οντότητας, ή η έδρα του αλλοδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, που ιδρύει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Κατ΄ εξαίρεση:
α. Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, καθώς και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στο νομό Αττικής, υπάλληλος του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών ή ΦΑΕ Πειραιά, σύμφωνα με την χωρική αρμοδιότητά τους. Για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα, υπάλληλος του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο φορολογικός εκπρόσωπος.
β) Για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών.
γ) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους, στη χωρική αρμοδιότητα των πρώην ΔΟΥ Κέας και `Ανδρου υπάλληλος του ανωτέρω Τμήματος της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών.
δ) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, καθώς και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στη χωρική αρμοδιότητα της πρώην ΔΟΥ Μήλου υπάλληλος του ίδιου ως άνω τμήματος της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιά.
ε) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στο νομό Θεσσαλονίκης, υπάλληλος του ίδιου τμήματος της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την χωρική της αρμοδιότητα.
3) Για τις επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την εκμετάλλευση ή διαχείριση πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, για τα γραφεία ή υποκαταστήματα των αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.27/1975, για τις ημεδαπές επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 25 του ίδιου πιο πάνω νόμου, για τις ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής, για τις ναυτικές εταιρείες του Ν. 959/1979, που έχουν την έδρα τους στον Νομό Αττικής, καθώς και για τις πιο πάνω επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στη χωρική αρμοδιότητα των πρώην ΔΟΥ Κέας, `Ανδρου, Μήλου, Σαλαμίνας, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων, υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά. Για τις πιο πάνω επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους, εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. του νομού Αττικής, υπάλληλος του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας έχουν την έδρα τους. Τέλος, για τις επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά τη διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.
4) Στις περιπτώσεις που ορίζεται, φορολογικός αντιπρόσωπος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000), υπάλληλος του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., φορολογίας εισοδήματός του.
5) Στις περιπτώσεις που δεν ορίζεται φορολογικός αντιπρόσωπος ( Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1113/2013 (Β΄ 1252)) υπάλληλος του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών,
6) Στην περίπτωση υπό ίδρυση επιχείρησης οποιοσδήποτε υπάλληλος του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας έχει την κατοικία του ή την έδρα του, αντίστοιχα, ο ιδρυτής της υπό ίδρυση επιχείρησης.»

«126.

Την παραλαβή της δήλωσης φόρου πλοίων και τον προσδιορισμό του φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του Ν. 27/1975 που είναι νηολογημένα σε λιμένες εσωτερικού, εκτός της περιφέρειας Αττικής.

Μεταβίβαση αρμοδιότητας

Ν. 27/1975, όπως ισχύει.

Υπάλληλος της ΔΟΥ της πρωτεύουσας του νομού, στον οποίο υπάγεται ο λιμένας νηολόγησης του πλοίου. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα, υπάλληλος της ΔΟΥ Α΄ τάξεως. Ειδικά για τον νομό Θεσσαλονίκης, υπάλληλος της Α΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Εξαιρούνται οι νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, όπου αρμόδιος είναι ο υπάλληλος της ΔΟΥ στην οποία χωρικά υπάγεται ο λιμένας νηολόγησης του πλοίου. Κατ΄ εξαίρεση, για τα πλοία των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αυτών, εφόσον το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους είναι μεγαλύτερο των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ κατά την διαχειριστική περίοδο που έκλεισε εντός του έτους 2012 ή σε επόμενο έτος, υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.»

«141.

Τον ορισμό υπαλλήλου για την φύλαξη, την τήρηση και την διαχείριση του περαιωμένου αρχείου των υποθέσεων της τέως Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών, καθώς και των τέως Οικονομικών Επιθεωρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, των οποίων έπαυσε η λειτουργία την 30/06/2014.

Μεταβίβαση αρμοδιότητας

-Υποπαράγραφος 3 της παραγράφου Ε΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α΄ 85) -Δ6Α 1058824ΕΞ2014/8-4-2014 (Β΄ 865, 1079 και 1846) απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους»

III. - Οι διατάξεις που ορίζουν ως αρμόδιο όργανο τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ισχύουν από 01/04/2015 και μέχρι την ημερομηνία αυτή οι αρμοδιότητες ασκούνται από το όργανο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που έχει ορισθεί ως αρμόδιο με την αριθ. Δ.ΟΡΓ. Α. 1164268ΕΞ2014/11-12-2014 (Β΄ 3365) απόφασή μας.
IV. -

α) Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. όλης της Επικράτειας που έχουν αρχείο που πρέπει να μεταφερθεί στην Δ.Ο.Υ. Πλοίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση, υποχρεούνται να προβούν, αμέσως, στις απαιτούμενες ενέργειες και, το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από την δημοσίευση αυτής, να αποστείλουν το σχετικό αρχείο, το οποίο θα παραδώσουν με την σύνταξη πρωτόκολλου παράδοσης-παραλαβής, υπογεγραμμένου από τους Προϊσταμένους και των δύο (2) Υπηρεσιών και να το κοινοποιήσουν στην Διεύθυνση Οργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού.
β) Επισημαίνεται ότι όσες Δ.Ο.Υ. δεν έχουν στείλει, ακόμη, το αρχείο που έπρεπε να μεταφερθεί, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της αριθ. Δ6Α 1036682ΕΞ2014/25-02-2014 (Β΄ 478 και 558) απόφασής μας, υποχρεούνται, επίσης, να το έχουν στείλει το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από την δημοσίευση της παρούσας στην Δ.Ο.Υ. Πλοίων, με τον τρόπο που αναφέρεται στην υποπαράγραφο α΄ της παρούσας παραγράφου.
γ) Σε περίπτωση που υπάρχει αρχείο προς εκκαθάριση θα πρέπει πριν από την παράδοσή του στην Δ.Ο.Υ. Πλοίων να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των π.δ. 162/1979 (Α΄ 42) «Περί εκκαθαρίσεως των αρχείων των Δημοσίων Υπηρεσιών» και 276/2000 (Α΄ 226) «Εκκαθάριση αρχείων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών», προκειμένου να μην μεταφερθεί άχρηστο αρχείο στην προαναφερθείσα Δ.Ο.Υ..

V.- Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. Δ6Α 1036682ΕΞ2014/25-02-2014 (Β΄ 478 και 558) απόφασή μας, όπως τροποποιήθηκε με τις αριθ. Δ6Α 1054391ΕΞ 2014/01-04-2014 (Β΄ 796), Δ6Α 1067875 ΕΞ 2014/29-04-2014 (Β΄ 1076), Δ6Α 1069655 ΕΞ 2014/2-5-2014 (Β΄1227), Δ6Α 1109983 ΕΞ2014/25-7-2014 (Β΄ 2096) και Δ.ΟΡΓ.Α 1164268ΕΞ2014/11-12-2014 (Β΄ 3365) και Δ.ΟΡΓ.Α 1170561ΕΞ2014/30-12-2014 (Β΄ 3586) όμοιες.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σχετικά άρθρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό. Learn more

I understand
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm