Η διακήρυξη εγκρίθηκε σε διάσκεψη στη Χαλκίδα, στην οποία συμμετείχαν οι 38 από τους 450 εκλέκτορες, που συγκροτούν το σώμα του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Στην ίδια συνδιάσκεψη εξελέγη η προσωρινή συντονιστική επιτροπή της παράταξης.
Η νέα συνδικαλιστική παράταξη, είναι το Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων και την ίδρυσαν ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, επιλέγοντας την αυτονόμηση αντί της παραμονής στην «μνημονιακή» ΠΑΣΚΕ ή τη συνεργασία με την αντιμνημονιακή Αυτόνομη Παρέμβαση.
Η νέα παράταξη, ΕΜΕΙΣ, αποτελείται από τους
Α) Κουλουμπαρίτση Νίκο, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου ΟΑΣΑ
Β) Μπασινά Στέφανο, Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Εύβοιας
Και από τα ακόλουθα πρώην και νυν μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ:
Α) Κουρουτό Μιχάλη, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο ΟΙΕΛΕ
Β) Ορφανό Νίκο, Πρώην Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β.
Γ) Σαλουφάκου Στάβυ, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο Ε.Κ.Α.
Δ) Στεκουλέα Μεταξία, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ
Ε) Φωτόπουλο Νίκο, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι η νέα παράταξη θα στερήσει από την επικρατούσα (με νύχια και με δόντια τα τελευταία χρόνια) ΠΑΣΚΕ σημαντική δύναμη με αποτέλεσμα να χάσει την παντοδυναμία της στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική παράταξη. Το matrix24.gr, και συγκεκριμένο ο Neo είχε από νωρίς προεξοφλήσει τις εξελίξεις.
Στην ιδρυτική διακήρυξη της νέας παράταξης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί αλλαγές παντού. «Στην εφαρμογή και την ποιότητα της δημοκρατίας, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα, στα συνδικάτα. Θεωρούμε ότι η εργατική τάξη σήμερα είναι απροστάτευτη μπροστά στην ανελέητη επίθεση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και των εργοδοτικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι ο συνδικαλισμός της διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνει ταυτόχρονα μαχόμενος, αγωνιστικός, διεκδικητικός και ριζοσπαστικός συνδικαλισμός».
Συνολικά, πρόκειται για μια ομάδα 38 συνέδρων που συμμετέχουμε στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η ιδρυτική διάσκεψη έγινε στην Χαλκίδα και αποφασίστηκε ότι, δεν είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα να συνεχίσει να πορεύεται ως έχει.
«Φαινόμενα όπως ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός και ο κομματικός συνδικαλισμός έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και από την ιστορία και οφείλουμε να τελειώσουμε με αυτά το συντομότερο δυνατό» αναφέρουν τα μέλη της ΕΜΕΙΣ.