Open menu
28 | 03 | 2024

Σύσταση - Ιδρυση ΟΕ-ΕΕ

Προϋποθέσεις ίδρυσης


Για την ίδρυση Ομόρρυθμης Εταιρείας αλλά και της Ετερόρρυθμης , πρέπει να συμπράξουν δύο τουλάχιστον μέρη, που, κατά την έκφραση του νόμου, υποχρεούνται αμοιβαίως στην επιδίωξη κοινού σκοπού(άρθρο 741 Αστικού Κώδικα).

Τα ιδρυτικά μέλη της Ομόρρυθμης Εταιρείας μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αστικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 1329/83).Συμμετοχή ανηλίκου στην ίδρυση προσωπικής εταιρείας επιτρέπεται μόνο κατόπιν δικαστικής άδειας.

Βασικά χαρακτηριστικά
Οι εταίροι της Ομόρρυθμης Εταιρείας ευθύνονται με ολόκληρη την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας, με αλληλέγγυα ευθύνη τους. Με τη λύση της εταιρείας δεν παύει η ευθύνη των εταίρων για τυχόν υπάρχοντα χρέη της εταιρείας. Η Ομόρρυθμη Εταιρεία δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την κατάρτισή της, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.

Οι εταίροι της Ετερόρρυθμης Εταιρίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους ομόρρυθμους και τους ετερόρρυθμους. Η ευθύνη των ομορρύθμων εταιριών απέναντι στους πιστωτές της εταιρίας είναι αλληλέγγυα και απεριόριστη. Η ευθύνη των ετερόρρυθμων εταιριών είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό της εισφοράς τους στην εταιρία. Η Ετερόρρυθμη Εταιρία δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την ίδρυσή της, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.

Πώς θα Επιλεγεί η επωνυμία.


.......................

Βασικά χαρακτηριστικά

Οι εταίροι της Ομόρρυθμης Εταιρείας ευθύνονται με ολόκληρη την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας, με αλληλέγγυα ευθύνη τους. Με τη λύση της εταιρείας δεν παύει η ευθύνη των εταίρων για τυχόν υπάρχοντα χρέη της εταιρείας. Η Ομόρρυθμη Εταιρεία δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την κατάρτισή της, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.


Διαδικασία Σύστασης OE-EE

Εν συντομία.

1. Σχέδιο καταστατικού
2. Προέγκριση επωνυμίας
5. Επιμελητήριο για θεώρηση του καταστατικού
6. Δ.Ο.Υ. για Φ.Σ.Κ.

7.Ταμείο Νομικών -Ταμείο πρόνειας Δικηγόρων
8. Πρωτοδικείο για έγκριση της σύστασης
10. Ασφάλιση Εταίρων - Φυσικών προσώπων
11. Δ.Ο.Υ. για έναρξη
10. Επιμελητήριο για εγγραφή
11. Δ.Ο.Υ. για θεώρηση

 

Σύνταξη Καταστατικού-Ιδιωτικού Συμφωνητικού


Στο στάδιο αυτό είναι αναγκαία η Σύνταξη του Ιδιωτικού Συμφωνητικού-Καταστατικού της εταιρείας. Το καταστατικό αποτελεί το έγγραφο της συστάσεως της εταιρείας αλλά επίσης προδιαγράφει όλα τα βασικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των μετόχων, τη διοίκηση της εταιρείας, θέματα σχετικά με τη διάρκεια ζωής της αλλά και τη διάλυσή της. Το καταστατικό υπογράφεται από όλους τους εταίρους και δεν χρειάζεται να συνταχθεί από ή να υπογραφεί σε συμβολαιογράφο.

Προέγκριση Επωνυμίας

Για κάθε τύπο εταιρίας, εφόσον έχουν επιλεχθεί η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της νέας εταιρίας και εφόσον είναι γνωστοί ο σκοπός και ο τύπος της, είναι σκόπιμη μία επίσκεψη στο οικείο επιμελητήριο για βεβαίωση ότι η συγκεκριμένη επωνυμία και ο διακριτικό τίτλος δεν έχουν ήδη δοθεί σε κάποια άλλη επιχείρηση και δεν είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου.

Κατά την επίσκεψή στο Επιμελητήριο, πρέπει να κατατεθεί συμπληρωμένη μία αίτηση και ένα παράβολο.

Εάν η επιλεγμένη επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος είναι αποδεκτά, θα δοθεί βεβαίωση για τον αύξοντα αριθμό κράτησης της επωνυμίας, ο οποίος ισχύει για 2 μήνες.

Στην περίπτωση που η επωνυμία η οποία έχει επιλεγεί, ήδη χρησιμοποιηθεί ή δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του νόμου, θα πρέπει να επιλέγεί νέα επωνυμία και να προσαρμοστεί το Σχέδιο Καταστατικού.

Το στάδιο αυτό της Προέγκρισης Επωνυμίας δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά κρίνεται χρήσιμο αν γίνει πριν την σύνταξη και υπογραφή του καταστατικού, για την αποφυγή εκ των υστέρων μεταβολών.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφ. Α του άρθ. 5α του ν.2941/1980 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθου. 1 του Ν.2941/2001 οι Γραμματείς του Πρωτοδικείου δεν δέχονται για καταχώρηση στα βιβλία των εταιρειών, συμφωνητικά σύστασης ή τροποποίησης ή λύσης προσωπικών εταιρειών και Ε.Π.Ε. αν αυτά δεν συνοδεύονται από την έγκριση που προβλέπει το νέο εδάφιο γ' του εν λόγω άρθρου που προστέθηκε με την παράγρ. 8 του άρθ. 1 του Ν.2941/2001 δηλαδή από την προέγκριση του δικαιώματος χρήσης της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου από το οικείο Επιμελητήριο.


Δ.Ο.Υ. έδρας για πληρωμή Φ.Σ.Κ

  • Δυο αντίγραφα καταστατικού
  • Επιταγή με το ποσό του Φ.Σ.Κ.
  • Εντυπο απόδοσης Φ.Σ.Κ. Σε Δύο αντίγραφα.


Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την υπογραφή του καταστατικού, πρέπει να καταβληθεί στη ΔΥΟ της έδρας, Ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ), ο οποίος ανέρχεται σε 1% επί του ύψους του μετοχικού κεφαλαίου (άρθρα 17-31, Ν. 1676/1986). Για την καταβολή του ΦΣΚ είναι αναγκαία η προσκόμιση δύο αντιγράφων του καταστατικού (εκ των οποίων το ένα θεωρημένο από το επιμελητήριο), επιταγή με το προδιαγεγραμμένο ποσό, δήλωση ΦΣΚ εις διπλούν. Εκεί θα θεωρήσουν το καταστατικό και θα επιστραφεί το διπλότυπο καταβολής και το ένα από τα δύο αντίγραφα της δήλωσης ΦΣΚ.

Οριστικοποίηση της επωνυμίας στο Επιμελητήριο Ε.Π.Ε -Θεώρηση

Το καταστατικό θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ. μετά την πληρωμή του Φ.Σ.Κ. , προσκομίζεται  με ένα επιλέον φωτοαντίγραφο για τον έλεγχο και οριστικοποίηση της χρήσης της εταιρικής επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου (άρθρο 7 του Ν.2981/1992) Αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος, θεωρείται το επικυρωμένο αντίγραφο για τον έλεγχο του δικαιώματος χρήσης της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου


Ταμείο Νομικών και Ταμεία Προνοίας Δικηγόρων

Στη συνέχεια πρέπει γίνεται θεώρηση του καταστατικού στο ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων,όπου καταβάλλονται ποσό 0,5% και 1% επί του εταιρικού κεφαλαίου αντίστοιχα.

Πρωτοδικείο έδρας

Δύο αντίγραφα του θεωρημένου καταστατικού από το επιμελητήριο, την ΔΟΥ κατά την καταβολή του ΦΣΚ, το Ταμείο Νομικών και το Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων, κατατίθενται στο Πρωτοδικείο έδρας για δημοσίευση. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί την πράξη ίδρυσης-σύστασης της Ο.Ε.

Ασφάλιση των Φυσικών Προσώπων

Ασφάλιση όλλων των Εταίρων της Εταιρείας στο αρμόδιο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο, που υπάγονται. 

Δ.Ο.Υ Εδρας έναρξη

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία σύστασης της ΟΕ είναι η έναρξη εργασιών στην ΔΟΥ έδρας. Για την έναρξη εργασιών απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Καταστατικό δημοσιευμένο στο οικείο Πρωτοδικείο.
  2. Τίτλος κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/86 περί δωρεάν παραχώρησης χώρου για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση. Επίσης, θα ζητηθούν είτε το μισθωτήριο θεωρημένο από τη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη, είτε, αν παραχωρήθηκε δωρεάν κάποιος χώρος για το σκοπό αυτό από τρίτους (πατέρας, μητέρα κλπ), συμβόλαιο ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του εκχωρητή θεωρημένη από την Αστυνομία για δωρεάν παραχώρηση.
  3. Εάν υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο , Βεβαίωση από τον μισθωτή για την προηγούμενη χρήση του μισθίου
    Αν ο χώρος είναι ιδιόκτητος, απαιτείται το συμβόλαιο ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση ότι θα χρησιμοποιηθεί αυτός ως επαγγελματική έδρα της επιχείρησης.
  4. Βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής των μελών από αρμόδιο Ασφαλιστικό Φορέα.
  5. Εξουσιοδότηση του υπόχρεου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του σε περίπτωση που οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο.
  6. ΑΦΜ των μελών της Ο.Ε. και Ε.Ε. (φυσικών και νομικών προσώπων).
  7. Άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Ανάπτυξης, όπου απαιτείται (αρθρ. 3, 4, 5, 27 ν.3325/2005).
  8. Προέγκριση ίδρυσης για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από Δήμους και Κοινότητες όπου απαιτείται (αρθρ. 80, 81 ν.3463/2006 - ΥΠΕΣΔΑ Aρ.Πρ. 1055/1.3.2007).
  9. Μ3 Έντυπο έναρξης δραστηριότητας

 

και σε όποιες περιπτώσεις χρειάζεται ,

  1. Μ6 Δήλωση Δραστηριοτήτων
  2. Μ7
  3. Μ8
  4. Μ10 Δήλωση εγκατάστασης Εσωτερικού
  5. Μ11 Δήλωση εγκατάστασης Εξωτερικού
  6. Μ12 Δήλωση Πωλήσεων από απόσταση

Τα αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα υπήκοοι χωρών εκτός Ε.Ε. για την συμμετοχή τους στις προσωπικές εταιρείες, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. και άδεια διαμονής για εργασία στην Ελλάδα διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Με την υποβολή της δήλωσης έναρξης και εντός 3 ημερών διενεργείται έλεγχος (αυτοψία), προκειμένου να γίνει επαλήθευση των δεδομένων που αναγράφονται στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου συμπληρώνεται το Έντυπο «ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ» που επισυνάπτεται στη Δήλωση Έναρξης.

Πότε είναι εκπρόθεσμη η έναρξη ή η διακοπή δραστηριότητας και ποιες οι συνέπειες;


Κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο ή Ένωση Προσώπων όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 3 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000) όπως ισχύει, υποχρεούται να υποβάλλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωση έναρξης εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Φ.Π.Α. πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Ειδικά τα Νομικά Πρόσωπα και οι Ενώσεις Προσώπων υποβάλλουν τη δήλωση έναρξης εργασιών εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης του καταστατικού ή την ημερομηνία σύστασης στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται δημοσίευση.
Η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. για μεν τα Φυσικά Πρόσωπα εντός 10 ημερών από την οριστική παύση των εργασιών τους για δε τα Νομικά Πρόσωπα και τις Ενώσεις Προσώπων εντός 30 ημερών από τη νόμιμη λύση τους.
Η πέραν των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή δήλωσης έναρξης ή διακοπής εργασιών, θεωρείται εκπρόθεσμη και επιβάλλονται πρόστιμα από εκατόν δέκα επτά (117) έως χίλια εκατόν εβδομήντα (1.170) Ευρώ όπως ορίζονται με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2523/97 όπως ισχύει.)

Επιμελητήριο

Εντός δύο μηνών από τη σύστασή της η εταιρία πρέπει να εγγραφεί στο οικείο επιμελητήριο.
Εάν το οικείο επιμελητήριο  είναι το ΕΒΕΑ θα πρέπει να υποβληθούν σ’ αυτό :

  1. ΑΙΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ σε έντυπο, που χορηγείται από το Τμήμα Μητρώου του ΕΒΕΑ, υπογεγραμμένη από τον ή του διαχειριστές της επιχείρησης ( η οποία συμπληρώνεται με βάση τις οδηγίες, που υπάρχουν τόσο σ' αυτήν, όσο και στην επιλογή «Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης εγγραφής»)
  2. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (εταιρικό) και όλες τις ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ αυτού (αν έχουν γίνει τροποποιήσεις του, πριν την εγγραφή), όπως έχουν κατατεθεί και θεωρηθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών (σε φωτοτυπία), (Για την έκδοση του καταστατικού, βλέπε και στην επιλογή «Οδηγίες για την έκδοση δικαιολογητικών εγγραφής»).
  3. ΒΕΒΑΙΩΣΗ, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για την επίδοση δήλωσης ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ( σε φωτοτυπία ). (Για την έκδοση της ΕΝΑΡΞΗΣ, βλέπε και στην επιλογή «Οδηγίες για την έκδοση δικαιολογητικών εγγραφής»).
  4. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΟΚ ή ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (προκειμένου για αλλοδαπούς από χώρες εκτός ΕΟΚ),όλων των εταίρων (σε φωτοτυπία ).
  5. ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ , που απαιτείται, να εκδοθεί, για τις περιπτώσεις άσκησης από την εταιρεία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως π.χ. οι αναφερόμενες στην επιλογή «Οδηγίες για την έκδοση δικαιολογητικών εγγραφής»).
  6. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι : Η Υπηρεσία , σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητεί και την Υποβολή των κατωτέρω Δικαιολογητικών :
    * ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟΥ ή άλλου δικ/κού, ύπαρξης επαγγελματικής εγκατάστασης
    * ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΒΙΒΙΛΙΟΥ του ΚΒΣ (Για την θελωρησή του βλέπε στην επιλογή «Οδηγίες για την έκδοση δικαιολογητικών εγγραφής»).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ / ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΟΕ & ΕΕ

Η εγγραφή ολοκληρώνεται, το ενωρίτερον την επομένη ημέρα από την κατάθεση των δικαιολογητικών και αφού :

α. γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών
β. γίνει η καταχώριση της επωνυμίας και του Διακριτικού Τίτλου της επιχείρησης (στα, από το νόμο, τηρούμενα βιβλία Επωνυμιών και Διακρ. Τίτλων)
γ. καταβληθούν τα τέλη καταχώρισης στο πρωτόκολλο επωνυμιών ( που, για τις Ο.Ε και τις Ε.Ε, ανέρχονται στο ποσό των 4.000 δρχ ή € 11,74, πλέον χαρτοσήμου 2,4 % υπέρ του Δημοσίου και ΟΓΑ)

δ. εκπληρωθούν οι, προς το ΕΒΕΑ, οφειλόμενες συνδρομές ή διακανονισθούν σε δόσεις (διακανονισμός γίνεται στις περιπτώσεις, που οφείλονται συνδρομές παρελθουσών χρήσεων άνω της 3ετίας και το ποσό ξεπερνά τις 50.000 δρχ ή € 146,74).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα ανωτέρω τέλη επωνυμίας καταβάλλονται μόνο από επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν από τις 12/9/2001.


ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι :

1. Οι οικονομικές υποχρεώσεις (συνδρομές) των μελών προς το ΕΒΕΑ έχουν καθορισθεί (με βάση την παρ.2 του άρθρ. 4 Ν. 2081/92) από το Δ.Σ. με την από 20-3-90 απόφασή του και αναπροσαρμόσθηκαν με τις από 16-11-95, 20-11-96, 18-05-98, 22/9/1999 και 27/11/2000 αποφάσεις του.
2. Το ΕΒΕΑ εισπράττει (για τα νεοεγγραφόμενα μέλη του, που έχουν ιδρυθεί πριν την τελευταία δεκαετία) συνδρομές, αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία, πλέον της τρεχούσης χρήσεως.
3. Οι συνδρομές των Ο.Ε. και των Ε.Ε. έχουν καθορισθεί ως εξής :


* έτος 2008 € 97,66 , πλέον χαρτοσήμου 2,4 %.

Αρμόδια ΔΟΥ (Θεώρηση )


Στη συνέχεια, θα γίνουνοι  απαραίτητες διαδικασίες για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:
Τα δικαιολογητικά  για την θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, είναι τα παρακάτω:

  1. σημείωμα ΚΒΣ (έντυπο Β1/TAXIS)

  2. δελτίο αστυνομικής ταυτότητας

  3. βεβαίωση μη οφειλής από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης επιτηδευματιών (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑ κ.λπ.)

  4. βεβαίωση μη οφειλής αρμοδίου επιμελητηρίου (όπου απαιτείται)

  5. βεβαίωση αρμοδίου φορέα ασφάλισης προσωπικού (ΙΚΑ κ.λπ) είτε απασχολείται από την επιχείρηση προσωπικό είτε όχι. Σε ειδικές περιπτώσεις υπόχρεων, αντί της βεβαίωσης του ΙΚΑ υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986.

  6. δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων και πάσης φύσεως φόρων, τελών και εισφορών (ΦΜΥ, ΕΛΓΑ). Προσκομίζεται το αντίγραφο υποβολής (για ταχύτερη εξυπηρέτηση) από τον φορολογούμενο ή προσυπογράφει στο Σημείωμα ΚΒΣ(Β1) το αρμόδιο τμήμα περί της υποβολής ή μη.

  7. εξουσιοδότηση σε περίπτωση προσκόμισης από τρίτο πρόσωπο του σημειώματος θεώρησης (είτε συμπληρώνεται ο πίνακας ''η'' του εντύπου Β1 είτε προσκομίζεται άλλο πληρεξούσιο έγγραφο).

    Ειδικά για την πρώτη θεώρηση στοιχείων απαιτείται:


Για φυσικό πρόσωπο που προηγούμενα ασκούσε άλλη ατομική δραστηριότητα
-Βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ότι δεν υφίστανται τα υπ' αριθμ. 1-2 κωλύματα θεώρησης από την προηγούμενη ατομική δραστηριότητα.
Για νομικό πρόσωπο (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρείες, κοινοπραξίες, κοινωνίες και αστικές εταιρείες)
-Βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ότι τα συμμετέχοντα μέλη φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν έχουν τα υπ' αριθμ. 1-2 κωλύματα θεώρησης από άσκηση της ατομικής τους δραστηριότητας ή αντίστοιχα τα νομικά πρόσωπα από την άσκηση της δραστηριότητας τους ως μη μέλη νομικού προσώπου.

Κώλυμα Θεώρησης

1. Η ύπαρξη φορολογικών χρεών, καθώς και χρεών από οποιοδήποτε τέλος ή εισφορά που βεβαιώνεται (και εισπράττεται από τις Δ.Ο.Υ.), ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο τελικός δικαιούχος, πάνω από 6.000 ΕΥΡΩ χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις (μόνο για τα στοιχεία).
2. Η μη υποβολή δηλώσεων απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους ή εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία, ανεξάρτητα από τον τελικό δικαιούχο αυτών (π.χ. ΕΛΓΑ) καθώς και δηλώσεων φόρου εισοδήματος (μόνο για τα στοιχεία).
3. Η ύπαρξη μη φορολογικών χρεών βάσει άλλων διατάξεων (ασφαλιστικά κ.λπ.) πάνω από 6.000 ΕΥΡΩ (για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων).
4. Η ύπαρξη χρεών σε επιμελητήρια ανεξαρτήτως ύψους ποσού (για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων).

 

Τυπικό περιεχόμενο των βιβλίων και στοιχείων κατά τη θεώρησή τους

Α) ΒΙΒΛΙΑ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Χειρόγραφα)
ΒΙΒΛΙΑ: Αύξουσα ενιαία αρίθμηση χειρόγραφα ή με "σφραγίδα".
ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ (π.χ. Δελτίο Αποστολής)
• Πλήρη στοιχεία του επιτηδευματία.(ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, επάγγελμα, δ/νση, Δ.Ο.Υ, Α.Φ.Μ, Δ.Ο.Υ.έδρας).Αύξουσα ενιαία αρίθμηση χειρόγραφη ή έντυπη ή με σφραγίδα.
• ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ με ενδείξεις γραμμάτων (Α, Β, Γ, κ.λπ) ή αριθμών (01, 02, 03 κ.λπ) ή μέχρι τεσσάρων συνδυασμών αυτών εντύπως ή με σφραγίδα.
• Β) ΒΙΒΛΙΑ – ΣΤΟΧΕΙΑ (Μηχανογραφικά).ΒΙΒΛΙΑ: - Αύξουσα ενιαία γενική αρίθμηση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

• Πλήρη στοιχεία του επιτηδευματία ως ανωτέρω.
• Αύξουσα ενιαία γενική αρίθμηση (αρίθμηση θεώρησης) εντύπως.
• ΣΕΙΡΕΣ: μηχανογραφικού πακέτου όταν χρησιμοποιούνται παραπάνω του ενός εκτυπωτές, ως ανωτέρω (ένδειξη σειράς - γράμμα ή αριθμός).


Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm