Open menu
28 | 03 | 2024

NOMOΣ 2578/1998

ΦΕΚ Α 30 /17.02.1998


Φορολογικό καθεστώς συγχωνεύσεων, διασπάσεων, εισφοράς ενεργητικού και ανταλλαγής τίτλων μεταξύ εταιριών διαφορετικών Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες διατάξεις.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`
Συγχωνεύσεις, διασπάσεις κ.λπ. εταιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής


1. Οι διατάξεις των άρθρων 1 έως και 8 του παρόντος αποτελούν εναρμόνισητης ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της αριθ. 90/434/ΕΟΚ Οδηγίας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (L. 225/20.8.1990), όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. 2005/19/ΕΚ Οδηγία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (L.58/4.3.2005), σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών δύο ή περισσότερων κρατών - μελών, καθώς και τη μεταφορά τηςκαταστατικής έδρας από ένα κράτος - μέλος σε άλλο κράτος - μέλος ευρωπαϊκώνεταιρειών (Ευρωπαϊκή Εταιρεία = SocietasEuropaea ή SE), όπως θεσπίσθηκαν μετον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001, γιατο καταστατικό της ευρωπαϊκής εταιρείας (SE), σε συνδυασμό με το ν. 3412/2005(ΦΕΚ 276 Α`) "Πλαίσιο ρυθμίσεων για τη σύσταση και τη λειτουργία τηςΕυρωπαϊκής Εταιρείας", και ευρωπαϊκών συνεταιριστικών εταιρειών (Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία = SocietasCooperativaEuropaea ή SCE), όπως θεσπίσθηκαν με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου της 22αςΙουλίου 2003, για το καταστατικό της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας(SCE)".
2. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται στις πράξεις που πραγματοποιούνται μεταξύ εταιριών διαφορετικών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες:

α) περιβάλλονται κάποια από τις μορφές που απαριθμούνται στο Παράρτημα Α, όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά,
β) υπόκεινται σε κάποιον από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα Β - όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά - φόρους, χωρίς δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής από αυτόν.
γ) βάσει της φορολογικής νομοθεσίας του οικείου Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται ότι έχουν τη φορολογική κατοικία τους στο κράτος αυτό και, σύμφωνα με σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος, δεν θεωρείται ότι η φορολογική κατοικία τους είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται εφόσον τα μεταβιβαζόμενα από την εισφέρουσα εταιρεία στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που βρίσκονται στην Ελλάδα, δημιουργούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα της λήπτριας εταιρίας ή προσαρτώνται σε υφιστάμενη ήδη μόνιμη εγκατάσταση αυτής στην Ελλάδα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση αποτελεσμάτων τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα.

 

 

Άρθρο 2
Ορισμοί


Για την εφαρμογή των άρθρων 1 έως και 8 του παρόντος νοείται ως:.

α) Συγχώνευση, η πράξη με την οποία:

αα) μια ή περισσότερες εταιρίες μεταβιβάζουν, συνεπεία λύσης και κατά τη στιγμή κατά την οποία λύονται χωρίς εκκαθάριση, το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, σε άλλη προϋπάρχουσα εταιρία, έναντι παροχής στους εταίρους τους εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της άλλης εταιρίας και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής προς αυτούς ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων που δικαιούνται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία,
ββ) δύο ή περισσότερες εταιρίες μεταβιβάζουν, συνεπεία λύσης και κατά τη στιγμή κατά την οποία λύονται χωρίς εκκαθάριση, το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, σε μια νέα εταιρία που ιδρύουν, έναντι διανομής στους εταίρους τους εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής προς αυτούς ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων που δικαιούνται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία.
γγ) μια εταιρία, συνεπεία λύσης και κατά τη στιγμή κατά την οποία λύεται χωρίς εκκαθάριση, μεταβιβάζει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, στην εταιρία η οποία κατέχει το σύνολο των παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου.

β) Διάσπαση, η πράξη με την οποία μια εταιρία, συνεπεία λύσης και κατά την οποία λύεται χωρίς εκκαθάριση, μεταβιβάζει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, σε δυο ή περισσότερες προϋπάρχουσες ή νέες εταιρίες, έναντι αναλογικής διανομήςστους εταίρους της εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου των προϋπαρχουσών ή των νέων εταιριών, κατά περίπτωση και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής προς αυτούς ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων που δικαιούνται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 105 της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία.
γ) Μερική διάσπαση:

η πράξη με την οποία μία εταιρεία, χωρίς να λυθεί, μεταβιβάζει έναν ή περισσότερους κλάδους δραστηριοτήτων σε μία ή περισσότερες προϋπάρχουσες ή νέες εταιρείες, αφήνοντας τουλάχιστον έναν κλάδο δραστηριότητας στην εισφέρουσα εταιρεία, έναντι αναλογικής παροχής στους εταίρους της τίτλων παραστατικών του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου των εταιρειών που λαμβάνουν τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού και ενδεχομένως, έναντι καταβολής ποσού σε μετρητά, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία.

δ) Εισφορά ενεργητικού, η πράξη με την οποία μια εταιρία, χωρίς να λυθεί, εισφέρει το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους της δραστηριότητάς της σε μια άλλη εταιρία, έναντι παράδοσης εκδιδόμενων παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της λήπτριας εταιρίας.
ε) Κλάδος δραστηριότητας, το σύνολο των στοιχείων τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού ενός τμήματος μιας εταιρίας, τα οποία συνιστούν, από οργανωτική άποψη, αυτόνομη εκμετάλλευση, ένα σύνολο δηλαδή ικανό να λειτουργήσει αυτοδύναμα.
στ) Ανταλλαγή μετοχών:

η πράξη με την οποία μία εταιρεία αποκτά συμμετοχή στο κεφάλαιο άλλης εταιρείας σε ποσοστό το οποίο της παρέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας αυτής ή, έχοντας αποκτήσει μία τέτοια πλειοψηφική συμμετοχή, αποκτά μία περαιτέρω συμμετοχή, έναντι παροχής στους μετόχους ή εταίρους της δεύτερης αυτής εταιρείας, σε αντάλλαγμα των τίτλωντους, παραστατικών τίτλων του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της πρώτης και, ενδεχομένως, έναντι καταβολής συμψηφιστικού ποσού σε μετρητά, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας των τίτλων αυτών ή της λογιστικής αξίας τους σε περίπτωση που οι τίτλοι δεν έχουν ονομαστική αξία."

ζ) Εισφέρουσα εταιρία, η εταιρία που μεταβιβάζει τα περιουσιακά της στοιχεία, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, ή που εισφέρει το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους της δραστηριότητάς της.
η) Λήπτρια εταιρία, η εταιρία που δέχεται τα περιουσιακά στοιχεία, τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού, ή το σύνολο ή έναν ή περισσότερους κλάδους δραστηριότητας της εισφέρουσας εταιρίας.
θ) Αποκτώμενη εταιρία, η εταιρία στην οποία μια άλλη εταιρία αποκτά συμμετοχή με ανταλλαγή τίτλων.
ι) Αποκτώσα εταιρία, η εταιρία που αποκτά συμμετοχή με ανταλλαγή τίτλων.
ια) Μεταφορά της καταστατικής έδρας: η πράξη με την οποία μία ευρωπαϊκήεταιρεία (SE) ή μία ευρωπαϊκή συνεταιριστική εταιρεία (SCE), χωρίς να λυθεί ήνα συσταθεί νέο νομικό πρόσωπο, μεταφέρει την καταστατική έδρα της από ένακράτος - μέλος σε άλλο κράτος - μέλος.
ιβ) Η μετατροπή υποκαταστήματος σε θυγατρική εταιρεία εμπίπτει στην έννοιατης εισφοράς του κλάδου, όπως αυτός ορίζεται στην περίπτωση ε`.

 

 


Άρθρο 3
Φορολογικό καθεστώς των εισφερουσών εταιριών


1. Η υπεραξία που προκύπτει κατά τη συγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπαση ή εισφορά ενεργητικού υπέρ της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα κατά το χρόνο που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω πράξεις, επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 2.
Ως υπεραξία ορίζεται η θετική διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και της καθαρής λογιστικής αξίας τους, όπως οι αξίες αυτές προκύπτουν κατά τον ως άνω χρόνο.

Σε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει αρνητική διαφορά, αυτή δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης.
Ως μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θεωρούνται τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της εισφέρουσας εταιρείας τα οποία, λόγω συγχώνευσης, διάσπασης ή μερικής διάσπασης, συνδέονται, πράγματι με τη μόνιμη εγκατάσταση της λήπτριας εταιρείας, η οποία πρέπει να αποκτάται μετά την ολοκλήρωση μίας εκ των ανωτέρω πράξεων στο κράτος - μέλος της εισφέρουσας εταιρείας, όταν τα πιο πάνω στοιχεία συμβάλλουν στη διαμόρφωση των κερδών και των ζημιών που λαμβάνονται υπόψη για φορολογικούς σκοπούς.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν έχουν εφαρμογή όταν η ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία εισφέρει την ευρισκόμενη σε άλλη Χώρα - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνιμη εγκατάστασή της.
Η προκύπτουσα στην περίπτωση αυτή υπεραξία φορολογείται στην Ελλάδα κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η συγχώνευση ή η διάσπαση ή η εισφορά του ενεργητικού και από τον προκύπτοντα φόρο αφαιρείται ο φόρος που θα είχε επιβληθεί στο Κράτος - Μέλος στο οποίο ευρίσκεται η εισφερόμενη μόνιμη εγκατάσταση, αν δεν ίσχυαν οι διατάξεις της 90/434/ΕΟΚ Οδηγίας.
Ο εκπιπτόμενος σύμφωνα με τα πιο πάνω φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα για το ίδιο ποσό υπεραξίας.
3. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και επί εισφοράς μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα από αλλοδαπή εταιρία Χώρας - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λήπτρια εταιρία η οποία ανήκει σε άλλη Χώρα - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
4. Οι αφορολόγητες εκπτώσεις και αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί από την εισφέρουσα ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή την ευρισκόμενη στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής εταιρείας κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνο τηςσυγχώνευσης ή διάσπασης ή μερικής διάσπασης ή εισφοράς του ενεργητικού τους στο όνομα της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή μόνιμης εγκατάστασης, με την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται και εμφανίζονται αυτούσια σε ειδικούς λογαριασμούς στα βιβλία της λήπτριας μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση μη τήρησης της προϋπόθεσης αυτής, οι αφορολόγητες εκπτώσεις και αποθεματικά φορολογούνται στο όνομα της λήπτριας μόνιμης εγκατάστασης κατά το χρόνο της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της εισφοράς ενεργητικού, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο αυτόν.
5. Οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων της εισφέρουσας ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης για τις οποίες διατηρείται το δικαίωμα μεταφοράς στα επόμενα έτη με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, μπορούν να μεταφερθούν για να συμψηφισθούν με τα κέρδη των επόμενων οικονομικών ετών της μόνιμης εγκατάστασης της λήπτριας εταιρείας στην Ελλάδα, εφόσον η δυνατότητα αυτή παρέχεται και για τους μετασχηματισμούς των ημεδαπών επιχειρήσεων που λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 5 του ν.2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α`) ή της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ154 Α`) και με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους μετασχηματισμούς αυτούς.
6. Όταν μεταξύ των εισφερόμενων στοιχείων ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης κατά τη συγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπαση ή εισφορά του ενεργητικού της, περιλαμβάνεται και μόνιμη εγκατάσταση αυτής (υποκατάστημα) σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση της μόνιμης αυτής εγκατάστασης υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος. Από το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που οφείλεται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εκπίπτει το αντίστοιχο ποσοστό φόρου που θα επιβαλλόταν στο κράτος - μέλος στο οποίο βρίσκεται η πιο πάνω μόνιμη εγκατάσταση για την προκύπτουσα υπεραξία, αν δεν είχαν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου αυτού.
7. Εισφέρουσα ή αποκτώμενη εταιρεία άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει κάτοικος Ελλάδας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δύναται να θεωρηθεί από τη χώρα μας ως φορολογικά διαφανής, αφού ληφθούν υπόψη και τα νομικά χαρακτηριστικά της, όπως απορρέουν από το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί. Στην περίπτωση αυτή, οι μέτοχοι ή εταίροι, κάτοικοι Ελλάδας, φορολογούνται για το μερίδιό τους επί του κέρδους ή της υπεραξίας, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1. Από το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που οφείλεται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με το ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`), εκπίπτει το αντίστοιχο ποσό φόρου που θα επεβάλλετο σε βάρος της πιο πάνω αλλοδαπής εταιρείας για τα εισοδήματα, τα κέρδη ή τις υπεραξίες της, αν δεν είχαν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου αυτού. Εταιρεία φορολογικά διαφανής είναι αυτή, της οποίας τα κέρδη φορολογούνται στο όνομα των μετόχων ή εταίρων αυτής.
 

 

 

Άρθρο 4
Φορολογικό καθεστώς ληπτριών εταιριών


1. Η αλλοδαπή λήπτρια εταιρία φορολογείται για την υπεραξία που προκύπτει από τις πράξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα:

α) όταν παύσει να υφίσταται η μόνιμη εγκατάσταση της αλλοδαπής εταιρίας.

β) κατά το χρόνο που αναλαμβάνεται ή εξάγεται στην αλλοδαπή η εν λόγω υπεραξία και γ) όταν πιστώνεται με αυτή η ευρισκόμενη στην αλλοδαπή έδρα.

2. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή μεταφοράς εκτός Ελλάδας από την υπαγόμενηαλλοδαπή λήπτρια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων, που είχε αποκτήσει κατά τη συγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπαση ή εισφορά του ενεργητικού, η υπεραξία που αντιστοιχεί σε αυτά φορολογείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3.
3. Οι αποσβέσεις των περιουσιακών στοιχείων που εισφέρονται, κατ` εφαρμογήτων διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3, από ημεδαπή εταιρεία στη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα υπαγόμενης αλλοδαπής λήπτριας εταιρείας υπολογίζονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θαυπολογίζονταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η συγχώνευση ή διάσπαση ή μερικήδιάσπαση ή εισφορά του ενεργητικού. Σε περίπτωση υπολογισμού αποσβέσεων σε μεγαλύτερη αξία (υπεραξία), εφαρμόζονται οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
4. Όταν συνεπεία των πράξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος η αλλοδαπή λήπτρια εταιρία καθίσταται καθολική διάδοχος της εισφέρουσας εταιρίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της τελευταίας, που απορρέουν από την υπαγωγή της σε ημεδαπούς αναπτυξιακούς νόμους, κατά το μέρος που δεν τα άσκησε και δεν τις εκπλήρωσε κατά περίπτωση πριν από τις παρακάτω πράξεις, ισχύουν για την αλλοδαπή λήπτρια εταιρία.
5. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 - 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και όταν η λήπτρια εταιρία είναι ημεδαπή ανώνυμη εταιρία.
6. Η υπεραξία που δημιουργείται υπέρ της αλλοδαπής ή ημεδαπής λήπτριαςεταιρείας κατά τη συγχώνευση, διάσπαση ή μερική διάσπαση ή εισφοράενεργητικού, η οποία οφείλεται στην ακύρωση της συμμετοχής της στο κεφάλαιοτης εισφέρουσας εταιρείας, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα κατάτο χρόνο που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω πράξεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ενλόγω συμμετοχή της ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό(20%). Το αναφερόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ποσοστό συμμετοχής μειώνεται σεδεκαπέντε τοις εκατό (15%) από την 1η Ιανουαρίου 2007 και σε δέκα τοις εκατό(10%) από την 1η Ιανουαρίου 2009.
7. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 αυτού του άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και για την υπεραξία της προηγούμενης παραγράφου.

 

 

 

 

Άρθρο 5
Εφαρμογή του ν.δ/τος 1297/1972


Στις προβλεπόμενες από την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του παρόντος πράξεις εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 6 του ν.δ/τος 1297/1972 (ΦΕΚ 217 Α), όπως ισχύουν.

 

 

 

Άρθρο 6
Φορολογικό καθεστώς για τους εταίρουςστις πράξεις της συγχώνευσης, διάσπασης, μερικής διάσπασης και ανταλλαγής τίτλων


1. Η συνεπεία συγχώνευσης, διάσπασης, μερικής διάσπασης ή ανταλλαγής τίτλων παροχή σε μέτοχο ή εταίρο της εισφέρουσας ή της αποκτώμενης εταιρείας παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της λήπτριας ή της αποκτώσας εταιρείας, αντιστοίχως, σε αντάλλαγμα των παραστατικών του τίτλων του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της πρώτης εταιρείας, δεν έχει ως αποτέλεσμα αυτή καθ` εαυτή τη φορολόγηση του εταίρου για την υπεραξία που προκύπτει υπέρ αυτού.
Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον ο εταίρος κατά τη λήψη των τίτλων της λήπτριας ή της αποκτώσας εταιρείας δεν αποδώσει σε αυτούς μεγαλύτερη φορολογική αξία από όση είχαν οι τίτλοι που ανταλλάσσει πριν από τη συγχώνευση, τη διάσπαση ή τη μερική διάσπαση ή την ανταλλαγή τίτλων. Αν δεν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση, η ως άνω υπεραξία φορολογείται στο όνομα τουεταίρου κατά το χρόνο της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της ανταλλαγής τίτλων σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τον ίδιο χρόνο γενικές διατάξεις.
Κατ` εξαίρεση, όταν στον εταίρο καταβάλλεται χρηματικό ποσό σε μετρητά προς συμψηφισμό των τίτλων της αποκτώσας ή της λήπτριας εταιρείας τους οποίους δικαιούται, το ποσό τούτο, το οποίο αποτελεί μειωτικό στοιχείο της ως άνω υπεραξίας, υπάγεται σε φόρο εισοδήματος στο όνομα του εταίρου κατά το χρόνο της συγχώνευσης, της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της ανταλλαγής τίτλων σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τον ίδιο χρόνο γενικές διατάξεις.
2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου νοείται ως:

α) Υπεραξία, η θετική διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας των τίτλων που λαμβάνει ο εταίρος και της αξίας κτήσης των τίτλων που ανταλλάσσει, όπως οι αξίες αυτές προκύπτουν κατά το χρόνο της συγχώνευσης, της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της ανταλλαγής τίτλων. Σε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει αρνητική διαφορά, αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του φορολογούμενου εισοδήματος του εταίρου.
β) Φορολογική αξία των ανταλλασσόμενων τίτλων πριν από τη συγχώνευση, τη διάσπαση ή τη μερική διάσπαση ή την ανταλλαγή τίτλων, η αξία κτήσης αυτών, όπως αυτή εμφανίζεται πριν από την πραγματοποίηση των πράξεων αυτών.

3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που η λήπτρια ή αποκτώσα εταιρεία άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται ως φορολογικά διαφανής, βάσει των νομικών χαρακτηριστικών της,όπως απορρέουν από το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί

4. Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο, εταίρος εισφέρουσας ή αποκτώμενης εταιρείας, το οποίο έχει την έδρα του σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει κάτοικος Ελλάδας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χαρακτηρίζεται ως φορολογικά διαφανές, βάσει των νομικών χαρακτηριστικών του, όπως απορρέουν από το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί, ο κάτοικος Ελλάδας δεν φορολογείται για το μερίδιό του επί του κέρδους ή της υπεραξίας που προκύπτει από την παροχή στον αρχικό εταίρο των παραστατικών τίτλων του εταιρικού κεφαλαίου της εισφέρουσας ή αποκτώμενης εταιρείας.

 

 

Άρθρο 7
Μεταφορά της καταστατικήςέδρας μίας SE ή μίας SCE


1. Όταν μεταφέρεται από την Ελλάδα σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καταστατική έδρα μίας SE ή μίας SCE, οι υπεραξίες που υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3και προκύπτουν από τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της SE ή της SCE, τα οποία υποχρεωτικά προσαρτώνται σε μόνιμη εγκατάσταση αυτής στην Ελλάδα, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 106 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε περίπτωση που τα πάγια αυτά στοιχεία πωληθούν ή πάψουν να συνδέονται με τη μόνιμη εγκατάσταση της SE ή SCE στην Ελλάδα ή μεταφερθούν σε άλλο κράτος -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπεραξίες του προηγούμενου εδαφίου υπόκεινται σε φορολογία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
2. Η μόνιμη εγκατάσταση που δημιουργείται κατ` εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, εξακολουθεί να υπολογίζει αποσβέσεις επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που προσαρτώνται σε αυτή, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ως εάν δεν είχε γίνει η μεταφορά της καταστατικής έδρας.
3. Προβλέψεις ή αποθεματικά που είχε σχηματίσει η SE ή η SCE πριν από τη μεταφορά της καταστατικής έδρας της σε άλλο κράτος - μέλος και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και δεν προκύπτουν από μόνιμη εγκατάσταση αυτής στην αλλοδαπή, δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνο της μεταφοράς της καταστατικής έδρας στο όνομα της SE ή της SCE, με την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να εμφανίζονται αυτούσια στα βιβλία της δημιουργούμενης μόνιμης εγκατάστασής της στην Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπόκειται σε φορολογία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
4. Οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων της SE ή της SCE, που μετέφερε την καταστατική της έδρα σε άλλο κράτος - μέλος και για τις οποίες διατηρείται το δικαίωμα μεταφοράς στα επόμενα έτη με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, μπορούν να μεταφερθούν για να συμψηφισθούν με τα κέρδη των επόμενων οικονομικών ετών της μόνιμης εγκατάστασης αυτής στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

5. Κατά τη μεταφορά της καταστατικής έδρας μίας SE ή μίας SCE, οι μέτοχοιαυτής απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος.

 

 

 

Άρθρο 8
Τελικές διατάξεις


1. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η πράξη της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή τηςμερικής διάσπασης ή της εισφοράς ενεργητικού ή της ανταλλαγής τίτλων ή της μεταφοράς της καταστατικής έδρας μίας SE ή μίας SCE είχε ως κύριο στόχο ή ωςέναν από τους κύριους στόχους τη φορολογική απάτη ή τη φοροδιαφυγή, οιφορολογικές απαλλαγές που είχαν παρασχεθεί κατ` εφαρμογή των διατάξεων τωνάρθρων 3, 4, 5 και 7 μέχρι του χρόνου πραγματοποίησης της ως άνω διοικητικής επαλήθευσης, αίρονται από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε ησυγχώνευση ή η διάσπαση ή η μερική διάσπαση ή η εισφορά ενεργητικού ή η μεταφορά της καταστατικής έδρας της SE ή της SCE.
2. Το γεγονός ότι η παραπάνω πράξη της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της μερικής διάσπασης ή της εισφοράς ενεργητικού ή της ανταλλαγής τίτλων ή της μεταφοράς της καταστατικής έδρας μίας SE ή μίας SCE δεν πραγματοποιήθηκε για οικονομικά θεμιτούς λόγους, όπως είναι η αναδιάρθρωση ή η ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών που ενέχονται σε αυτή την πράξη, δύναται να αποτελέσει τεκμήριο ότι κύριος ή ένας από τους κύριους στόχους αυτής της πράξης ήταν η φορολογική απάτη ή η φοροδιαφυγή.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄


Άρθρο 8α
Πεδίο εφαρμογής


1. Με τις διατάξεις των άρθρων 8 έως και 11 ενσωματώνεται το περιεχόμενο των διατάξεων της 90/435/23 Ιουλίου 1990 Οδηγίας (L.225/20.8.1190 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων) στο εσωτερικό μας δίκαιο, σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς, που ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες διαφορετικών Κρατών - Μελών.
2. Οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Στα κέρδη, τα οποία εισπράττουν οι ημεδαπές εταιρείες που αναφέρονται στοάρθρο 101 και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κώδικα ΦορολογίαςΕισοδήματος, που κυρώθηκε με το ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`), λόγω τηςσυμμετοχής τους σε θυγατρικές εταιρείες των οποίων η έδρα ευρίσκεται σε άλλοκράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β. Στα κέρδη, τα οποία διανέμουν οι ημεδαπές εταιρείες που αναφέρονται στοάρθρο 101 και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματοςπρος τις μητρικές τους εταιρείες των οποίων η έδρα ευρίσκεται σε άλλο κράτοςμέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ. Στα κέρδη, τα οποία λαμβάνει η μόνιμη εγκατάσταση που διατηρεί στηνΕλλάδα εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποίαπροέρχονται από θυγατρική της εταιρεία με έδρα επίσης σε άλλο κράτος μέλοςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
δ. Στα κέρδη, τα οποία διανέμουν οι ημεδαπές εταιρείες που αναφέρονται στοάρθρο 101 και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κώδικα ΦορολογίαςΕισοδήματος, θυγατρικές άλλων εταιρειών κράτους μέλους, σε μόνιμη εγκατάστασηπου διατηρεί η μητρική σε άλλο κράτος μέλος, με την προϋπόθεση ότι το κράτοςμέλος της υπόψη μόνιμης εγκατάστασης είναι διαφορετικό από αυτό της μητρικήςεταιρείας.

 

 

 

Άρθρο 9
Ορισμοί


Για την εφαρμογή των άρθρων 8 έως και 11 του παρόντος, νοούνται ως:

α) "Εταιρεία": η εταιρεία η οποία έχει μία από τις νομικές μορφές που αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και η οποία:

αα) υπόκειται χωρίς να απαλλάσσεται, στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και
ββ) σύμφωνα με σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος, δεν θεωρείται ότι έχει φορολογική κατοικία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

β) εταιρεία άλλου κράτους μέλους": η εταιρεία του κράτους αυτού, η οποία έχει κάποια από τις νομικές μορφές που απαριθμούνται στο Παράρτημα Α 1, όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά και η οποία:.

αα) υπόκειται, σε κάποιο από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα Β - όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά - φόρους, χωρίς δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής από αυτόν και
ββ) σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία του άλλου Κράτους - Μέλους, θεωρείται ότι έχει φορολογική κατοικία σε αυτό το Κράτος - Μέλος και, σύμφωνα με σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος, δεν θεωρείται ότι έχει φορολογική κατοικία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) "μητρική εταιρεία":

η εταιρεία που εμπίπτει στην περίπτωση α` και η οποία συμμετέχει κατ` ελάχιστο όριο με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) στο κεφάλαιο εταιρείας που εμπίπτει στην περίπτωση β` ή στο κεφάλαιο ημεδαπής εταιρείας, το οποίο ανήκει εν όλω ή εν μέρει σε μόνιμη εγκατάσταση εταιρείας της πιο πάνω μητρικής εταιρείας.

Το αναφερόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής μειώνεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από την 1η Ιανουαρίου 2007 και σε δέκα τοις εκατό (10%) από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.
δ) θυγατρική εταιρεία:

η εταιρεία στο κεφάλαιο της οποίας υφίσταται η κατάτην προηγούμενη περίπτωση γ συμμετοχή.

ε) θυγατρική εταιρεία εταιρείας που αναφέρεται στην περίπτωση δ`:

η εταιρεία που περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις α` ή β` και στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει, με τα αναφερόμενα στην περίπτωση γ` ποσοστά, η εταιρείαπου εμπίπτει στην περίπτωση δ` ή άλλη χαμηλότερου επιπέδου θυγατρική εταιρεία"

στ) μόνιμη εγκατάσταση:

ένας καθορισμένος τόπος επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος μέλος, μέσω του οποίου διεξάγεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρείας που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος από αυτό της μόνιμης εγκατάστασης και τα κέρδη από τη δραστηριότητα αυτή φορολογούνται στο κράτος μέλος, στο οποίο διατηρείται η μόνιμη εγκατάσταση είτε με βάση τις συμβάσεις αποφυγής της διπλής φορολογίας είτε, σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια σύμβαση, με βάση το εθνικό δίκαιο του κράτους μέλους όπου βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση.
 

 

 

Άρθρο 10
Φορολογικές ρυθμίσεις

 

1. Τα κέρδη, τα οποία λαμβάνει ημεδαπή εταιρεία λόγω της συμμετοχής της σεθυγατρική εταιρεία, της οποίας η έδρα βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν ακαθάριστα έσοδα κατά την έννοια του άρθρου 30 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά  περίπτωση.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν και όταν τα κέρδη εισπράττονται από ευρισκόμενη στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση εταιρείας άλλου κράτους μέλους (μητρικής) και τα οποία καταβάλλονται από θυγατρική της εταιρεία.
2. Κατά την είσπραξη των κερδών της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 4, της περίπτωσης δ` της παραγράφου 5 και της περίπτωσης β` της παραγράφου 6 του άρθρου 54 του ν.2238/1994.
3. Από το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος ημεδαπής μητρικής εταιρείας ή μόνιμης εγκατάστασης την οποία διατηρεί στη χώρα μας εταιρεία άλλου κράτουςμέλους, το οποίο προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2του άρθρου 10 και 1 και 3 του άρθρου 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εκπίπτει το ποσό του φόρου εισοδήματος θυγατρικής εταιρείας, το οποίο αναλογεί επί των διανεμηθέντων προς την ημεδαπή μητρική εταιρεία ή τη μόνιμηεγκατάσταση εταιρείας άλλου κράτους μέλους κερδών, καθώς και το ποσό του φόρου που ενδεχόμενα παρακρατήθηκε στα ίδια κέρδη από τη θυγατρική εταιρεία.

Εκπίπτονται και τα πιο πάνω καταβληθέντα ποσά φόρου εισοδήματος εταιρείας της περίπτωσης ε` του άρθρου 9 που αναλογούν στα διανεμηθέντα από αυτήνκέρδη, τα οποία κτώνται τελικά από την ημεδαπή μητρική εταιρεία ή τη μόνιμη εγκατάσταση εταιρείας άλλου κράτους μέλους, μέσω θυγατρικής εταιρείας της πρώτης ή συμμετοχών της δεύτερης, κατ` ελάχιστο όριο του οριζόμενου στις διατάξεις της περίπτωσης γ` του άρθρου 9 του παρόντος ποσοστού συμμετοχής.

Το συνολικά εκπιπτόμενο ποσό φόρου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τοποσό του φόρου που αναλογεί στο ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα.
4. Οι ημεδαπές εταιρείες δεν προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου επί των κερδώνπου διανέμουν προς τις εταιρείες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων είναι θυγατρικές.
5. Θυγατρική εταιρεία ημεδαπής μητρικής εταιρείας, η οποία έχει την έδρατης σε άλλο κράτος μέλος, δύναται να θεωρηθεί από τη χώρα μας ως φορολογικά διαφανής, αφού ληφθούν υπόψη και τα νομικά χαρακτηριστικά της, όπως απορρέουν από το δίκαιο της χώρας βάσει του οποίου έχει συσταθεί

Στην περίπτωση χαρακτηρισμού της εν λόγω θυγατρικής ως φορολογικά διαφανούς, η ημεδαπή μητρική της εταιρεία φορολογείται για το ποσοστό συμμετοχής της στα συνολικά κέρδη της θυγατρικής.

Στην περίπτωση αυτή, κατά τη λήξη της διαχειριστικήςπεριόδου της θυγατρικής προστίθενται στα ακαθάριστα έσοδα της ημεδαπής μητρικής εταιρείας τα κέρδη που της αναλογούν κατά το ποσοστό συμμετοχής της στα κέρδη της θυγατρικής. Από το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος της ημεδαπής μητρικής εταιρείας εκπίπτει το ποσό του φόρου εισοδήματος της εταιρείας τηςπερίπτωσης ε` του άρθρου 9 που αναλογεί στα διανεμηθέντα από αυτήν κέρδη, τα οποία κτώνται τελικά από την ημεδαπή μητρική εταιρεία μέσω της φορολογικά διαφανούς θυγατρικής της, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης γ` του άρθρου 9 και του άρθρου 11 του παρόντος.

Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία της περίπτωσης ε` του άρθρου9 δεν θεωρείται φορολογικά διαφανής. Εταιρεία "φορολογικά διαφανής" είναι αυτή, της οποίας τα κέρδη φορολογούνται στο όνομα των μετόχων ή μελών της.
 

 

 

Άρθρο 11
Προϋποθέσεις εφαρμογής


Οι διατάξεις των άρθρων 8 έως 10 του παρόντος δεν έχουν εφαρμογή σεπερίπτωση κατά την οποία η ημεδαπή μητρική εταιρεία δεν διατηρεί επί δύοτουλάχιστον συνεχή έτη το οριζόμενο από την περίπτωση γ` του άρθρου 9 τουπαρόντος νόμου ποσοστό.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Άλλες διατάξεις


Άρθρο 12
Δομή και λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς


1. Το εδάφιο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 (ΦΕΚ 172 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

"Β. Οργανισμοί τηλεπικοινωνιών: οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς, καθώς και οι θυγατρικές που ελέγχουν, στους οποίους το κράτος χορηγεί ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα για την εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση δημόσιου τηλεπικοινωνιακού δικτύου και κατά περίπτωση την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών".

2. Το εδάφιο ΣΤ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

"Στ. Τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις: Οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, οι φορείς παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι φορείς εγκατάστασης ή και λειτουργίας ή και εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων "

3. Το εδάφιο Ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Z. Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο: ο εξοπλισμός μετάδοσης και, κατά περίπτωση, ο εξοπλισμός μεταγωγής και άλλοι πόροι που επιτρέπουν τη μεταφορά σημάτων μεταξύ συγκεκριμένων τερματικών σημείων, μέσω καλωδίων, ραδιοσημάτων, οπτικών ή άλλων ηλεκτρομαγνητικών μέσων».

4. Το εδάφιο Η΄ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

"Η. Δημόσιο Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο: Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την παροχή δημόσιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών."

5. Το εδάφιο ΙΓ της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

ΙΓ. Δημόσιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες: Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που διατίθενται στο κοινό".

6. Στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται εδάφιο Λ΄ το οποίο έχει ως εξής:

"Λ. Ουσιώδεις απαιτήσεις: Οι λόγοι κοινού συμφέροντος και μη οικονομικού χαρακτήρα βάσει των οποίων το Κράτος - Μέλος μπορεί να επιβάλλει όρους στην εγκατάσταση ή/και λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ή στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Οι λόγοι αυτοί είναι:

- Η ασφάλεια της λειτουργίας του δικτύου.
- Η διατήρηση της ακεραιότητάς του και, σε δικαιολογημένες περιπτώσεις, η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών.
- Η προστασία του περιβάλλοντος και πολεοδομικοί και χωροταξικοί στόχοι.
- Η αποτελεσματική χρήση του φάσματος συχνοτήτων και η αποφυγή επιζήμιας παρεμβολής μεταξύ ραδιοτηλεπικοινωνιακών συστημάτων και άλλων διαστημικών ή επίγειων τεχνικών συστημάτων.
- Η προστασία των δεδομένων.

Η προστασία των δεδομένων μπορεί να περιλαμβάνει:

- Την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
- Τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των πληροφοριών, που μεταδίδονται αποθηκεύονται, καθώς και
- Την προστασία της ιδιωτικής ζωής".

7. Στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται εδάφιο ΛΑ΄, το οποίο έχει ως εξής:

ΛΑ. Διασύνδεση: Η φυσική και λογική σύνδεση τηλεπικοινωνιακών δικτύων που χρησιμοποιούνται από τον ίδιο ή διαφορετικό οργανισμό, προκειμένου να παρέχεται στους χρήστες ενός οργανισμού η δυνατότητα να επικοινωνούν με χρήστες του ίδιου ή άλλου οργανισμού ή να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, που παρέχονται από άλλο οργανισμό. Οι υπηρεσίες μπορεί να παρέχονται από τα ενεχόμενα μέρη ή από άλλα μέρη που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

8. Το στοιχείο α΄ του εδαφίου Β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η εγκατάσταση ή και λειτουργία ή / και εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων».

9. Στο εδάφιο ΣΤ της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται στοιχείο ε΄, το οποίο έχει ως εξής:

"ε. Να καθιστούν γνωστούς στο κοινό τους όρους προσπέλασης στο σταθερό δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Οι όροι αυτοί πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να μην επιφέρουν διακρίσεις".

10. Στο στοιχείο 2γ, του εδαφίου Α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου δεύτερου του Ν. 2246/1994 προστίθεται υποστοιχείο (ζ), το οποίο έχει ως εξής:

"ζ. Η εγκατάσταση ή/και λειτουργία ή/και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων".

11. Το εδάφιο Ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ε. Για την εγκατάσταση ή/και λειτουργία ή/και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων απαιτείται άδεια η οποία διέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, όπως ισχύει.

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα μέσω των οποίων παρέχονται απελευθερωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι:

α. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που εγκαθίστανται από τους φορείς παροχής απελευθερωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών,
β. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που παρέχονται από τρίτους,
γ. τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κοινής χρήσης, καθώς και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που χρησιμοποιούν λοιπές εγκαταστάσεις ή/και κτίρια τρίτων."

12. Το εδάφιο Α΄, της παραγράφου 7 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

Ά. Η εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση του δημόσιου τηλεπικοινωνιακού δικτύου και η παροχή της φωνητικής τηλεφωνίας ανατίθενται κατ΄ αποκλειστικότητα στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας (Ο.Τ.Ε. Α.Ε.) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2000.

13. Το εδάφιο Α της παραγράφου 9 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 τροποποιείται ως εξής:

Ά. Τα τιμολόγια των οργανισμών τηλεπικοινωνιών, των φορέων παροχής τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των φορέων παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρέπει εφόσον οι ανωτέρω έχουν σημαντική θέση στη σχετική αγορά:

α. Να είναι εναρμονισμένα στο κόστος.
β. Να πληρούν τους κανόνες του υγειούς ανταγωνισμού.
γ. Να μη δημιουργούν διακρίσεις και να εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση.
δ. Να πληρούν τους κανόνες της διαφάνειας και να δημοσιεύονται.
ε. Να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.
στ. Να βασίζονται στα επί μέρους χαρακτηριστικά της παρεχόμενης υπηρεσίας,
ζ. Να βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή στο γενικό κόστος των χρησιμοποιούμενων δυνατοτήτων, καθώς και στην ανάγκη μιας εύλογης απόδοσης των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.
η. Να βασίζονται στη σταδιακή εξάλειψη των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ υπηρεσιών».

14. Το εδάφιο Θ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

"Θα. Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δύναται να χορηγεί άδειες, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Ε.Τ. σε δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, που εξυπηρετούν ίδιες ανάγκες, υπό τον όρο ότι τα δίκτυα αυτά είναι μεμονωμένα, ανεξάρτητα και δεν συνδέονται με το δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Οι φορείς στους οποίους δύναται να χορηγηθεί άδεια είναι:
- Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Δίωξης Λαθρεμπορίου, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. η Δ.Ε.Π.Α., η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η Ε.Ρ.Τ., τα Α.Ε.Ι., το Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημόσιων Έργων για τα δίκτυα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία και οργανισμός, που συνδέεται /εμπλέκεται με τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική άμυνα.
Θβ. Όταν η εγκατάσταση ή/και λειτουργία ή/και εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των προαναφερθέντων φορέων εξυπηρετεί απελευθερωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό, τότε απαιτείται άδεια, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου, όπως ισχύει".

15. Στο άρθρο τρίτο παράγραφος 4 του Ν. 2246/1994 προστίθεται στοιχείο ΙΒ΄, το οποίο έχει ως εξής:

ΊΒ. Οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σταθερής ή και κινητής φωνητικής τηλεφωνίας στο ευρύ κοινό υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες γενικού τηλεφωνικού καταλόγου.
Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, έπειτα από γνωμοδότηση της Ε.Ε.Τ., καθορίζονται οι όροι παροχής των πληροφοριών αυτών κατά τρόπο διαφανή και αντικειμενικό, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και χωρίς να εισάγουν διακρίσεις.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται με ην επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

16. Στο εδάφιο Ε της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 2246/1994 προστίθεται εδάφιο Ε1, το οποίο έχει ως εξής:

«Ε1. Η χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της παραγράφου 11 του παρόντος άρθρου διέπεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί των εν λόγω δικαιωμάτων διέλευσης. Σε περίπτωση, που η χορήγηση των δικαιωμάτων διέλευσης δεν είναι δυνατή λόγω των ουσιωδών απαιτήσεων και ιδιαίτερα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος ή σε πολεοδομικούς ή χωροταξικούς στόχους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 της Οδηγίας 97 /33/ΕΚ».

17. Το εδάφιο ΣΤ΄ της παραγράφου 1, του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994 διαγράφεται.
18. Στο εδάφιο Γ της παραγράφου 4 του άρθρου τρίτου του Ν. 2246/1994, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του Ν. 2465/1997, προστίθεται στοιχείο κ΄, το οποίο έχει ως εξής:

«κ. οι απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, οι πολεοδομικοί και χωροταξικοί σχεδιασμοί των πόλεων και της περιφέρειας».

 

 

Άρθρο 13
Εκπόνηση μελετών από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών


Η παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 2366/1995 (ΦΕΚ 256 Α΄ ) αντικαθίσταται ως εξής:

4.α. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών ανατίθενται σε γραφεία μελετών οι εκπονήσεις μελετών για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ως ακολούθως:

- Για ποσά ύψους 200.000 ECU και άνω, μετατρεπόμενα σε δραχμές, με τη διενέργεια διαγωνισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Κοινοτική Οδηγία 92/50/EK.. Με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών ρυθμίζονται η διαδικασία διεξαγωγής των διαγωνισμών για την ανάθεση μελετών, θέματα υποβολής και εκδίκασης ενστάσεων, αιτήσεων θεραπείας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
- Για ποσά ύψους μέχρι 200,000 ECU, μετατρεπόμενα σε δραχμές, παρέχεται η δυνατότητα να ανατίθενται απευθείας σε ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα, που εποπτεύονται από το κράτος, η διενέργεια ερευνών, η εκπόνηση μελετών, η εκτέλεση έργων και ειδικών εργασιών.

β. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών συγκροτούνται επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη διενέργεια ερευνών, την εκπόνηση μελετών, την εκτέλεση έργων και ειδικών εργασιών, με σκοπό τη διερεύνηση και αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Με όμοια απόφαση συγκροτούνται νομοπαρασκευαστικές επιτροπές από κρατικούς λειτουργούς, μέλη Δ.Ε.Π. όλων των βαθμίδων, δικηγόρους και ειδικούς επιστήμονες, έργο των οποίων είναι η κατάρτιση σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και κανονιστικών αποφάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
γ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται για τις περιπτώσεις της παραγράφου 4β το ύψος της αμοιβής ή της αποζημίωσης των ομάδων και επιτροπών, οι οποίες βαρύνουν το λογαριασμό του ν.δ/τος 638/1970. Για τις αναθέσεις μελετών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4α η χρηματοδότηση δύναται να βαρύνει και το λογαριασμό του ν.δ/τος 638/1970.
δ. Ως «Διευθύνουσα Υπηρεσία» αρμόδια για την άσκηση εποπτείας, ελέγχου και διοίκησης εν γένει των μελετών της παραγράφου 4α, ορίζεται το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών για τα θέματα μεταφορών και το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εποπτείας Επικοινωνιών για τα θέματα επικοινωνιών, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 του π.δ/τος 149/1992 «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών",
ε. Ως αρμόδιες για την εκδίκαση των υποβαλλόμενων ενστάσεων, από το στάδιο καταθέσεως δηλώσεων ενδιαφέροντος ή προσφορών και μέχρι την παραλαβή της μελέτης, ορίζονται η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα θέματα μεταφορών και η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα θέματα επικοινωνιών. Οι ενστάσεις εκδικάζονται έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών για τα θέματα μεταφορών και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εποπτείας Επικοινωνιών για τα θέματα επικοινωνιών.
στ. Ως Επιβλέπων ή Επιβλέποντες Μελέτης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών πτυχιούχοι ανώτατης σχολής, ο οποίοι θα ασκούν τις μεταβιβαζόμενες σε αυτές αρμοδιότητες επί των ανατιθέμενων - μελετών. Με την ίδια απόφαση δύναται να ορίζονται ως Επιβλέποντες Μελέτης πτυχιούχοι ανώτατης σχολής και άλλων Υπουργείων, με πρόταση του αντίστοιχου Υπουργού, όταν υπάρχει συναρμοδιότητα στο αντικείμενο μιας μελέτης.
ζ. Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών συνίσταται Επιστημονικό - Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για θέματα, οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου, κατά περίπτωση, για την έκδοση των αποφάσεων του εργοδότη, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο 4α του παρόντος άρθρου.
Το ως άνω Συμβούλιο αποτελείται οπό πέντε μέλη, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και έχουν ετήσια θητεία.
Το Συμβούλιο συντίθεται από τρεις υπαλλήλους, πτυχιούχους Α.Ε.Ι., του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και από δυο Καθηγητές Α.Ε.Ι., έναν Οικονομικής ή Νομικής Σχολής και έναν Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο Εισηγητής και ο Γραμματέας του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζονται ομοίως με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Το Συμβούλιο συνέρχεται, συνεδριάζει και αποφασίζει σύμφωνα με τις ισχύουσες, εκάστοτε, περί συλλογικών οργάνων διατάξεις.
η. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης για τους Επιβλέποντες Μελέτης και για τα μέλη του Επιστημονικοί Συμβουλίου, η οποία βαρύνει το λογαριασμό του ν.δ/τος 638/1970.

 

 

 

Άρθρο 14
Υπαγωγή επενδύσεων σε αναπτυξιακούς νόμους


Το άρθρο 118 του Ν. 2533/1997 αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε, ως εξής:

"Άρθρο 118


1. Μετά την 21-10-1997 δεν εξετάζονται αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή επενδύσεών τους στις διατάξεις του κωδικοποιημένου, με το Π.Δ. 456/1995, νόμου 1892/1990, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6α του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, καθώς και στην παράγραφο 2γα΄ του άρθρου 1 του Ν. 2372/1996. Η κατά τα παρακάτω μη εξέταση δεν αφορά επενδυτικά προγράμματα τα οποία υποβλήθηκαν έως και την 21.10.1997.
2. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν στην περίπτωση υποβολής προτάσεων επιχειρηματικών σχεδίων βάσει των προβλεπόμενων στα άρθρα 23Α και 23Β του κωδικοποιημένου, με το Π.Δ. 456/1995. νόμου 1892/1990."

 


Άρθρο 15
Θέματα Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.)


1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του π.δ/τος 351/1983, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

"2. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία (3) χρόνια, μέσα στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου και ημέρα Κυριακή."

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του π.δ/τος 225/1986, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής.

"2. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία (3) χρόνια μέσα στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου και ημέρα Κυριακή ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη της Σ.Τ.Α."

3. Η θητεία των οργάνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρατείνεται μέχρι τη συγκρότηση σε σώμα της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, που θα προέλθει από τις εκλογές που θα γίνουν στο διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 1998.

 

 

 

Άρθρο 16
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου αρχίζει:

α) Των διατάξεων των άρθρων 1 έως και 11, 13 έως και 16 από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον από αυτές δεν ορίζεται διαφορετικά.
β) Των διατάξεων του άρθρου 12 από την 1η Οκτωβρίου 1997.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α


Πίνακας νομικών μορφών


α) Οι εταιρίες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται "sοciete anοnyme" naamloze nennοοtschap", "sοciete et commandite par actions/ commanditaire νennοοtschap οp aandelen", "sοciete priνee a respοnsabilίte limitee / beslοten νennotschap met beperkte aansprake lukneid" καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
β) Οι εταιρίες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται "aktieselskab" και "anpartsselskab".
γ) Οι εταιρίες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται "Aktiengesellschaft", Kommandatgesellschauf Aktien", Gesellschaft mit beschrankter Haftυng" και "bergechtliche Gewerkschaft".
δ) Η ανώνυμη εταιρία του ελληνικού δικαίου.
ε) Οι εταιρίες του ισπανικού δικαίου που αποκαλούνται "sociedad anοnima", "sοciedad cοmanditaria por acciones", sοciedad de responsabilidad limitada", καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
στ) Οι εταιρίες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται "sοciedad anοnyme" "societe en cοmmandite par actiοns", "sοciete a respοnsabilite limitee", καθώς και δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα.
ζ) Οι εταιρίες του ιρλανδικού δικαίου που αποκαλούνται "pυblic cοmpanies limited by shares or by guarantee", "priνate cοmpanies limited by shares or by guarantee", τα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα υπό το καθεστώς των "Indυstrial and Provident Sοcieties Acts" ή οι "bυilding sοcieties" που είναι εγγεγραμμένες υπό το καθεστώς των "Bυilding Sοcieties Acts".
η) Οι εταιρίες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται "sοcieta per aziοni", "sοcieta ίn accοmmandita per aziοni", "sοcieta a respοnsabilita limmitata", καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που ασκούν εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.
θ) Οι εταιρίες του δικαίου του Λουξεμβούργου που αποκαλούνται "sοciete anοnyme", "sοciete cοmmandite par actiοns" και "sοciete a respοnsabilite limitee".
ι) Οι εταιρίες του ολλανδικού δικαίου που αποκαλούνται "naamlοze νennοοtschap" και "beslοten νennοοtschap met beperkte aansprakeliJkheid".
ια) Οι εμπορικές ή οι αστικές υπό εμπορική μορφή εταιρίες, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα ασκούνται εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, που έχουν συσταθεί βάσει του πορτογαλικού δικαίου.
ιβ) Οι εταιρίες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
ιγ) Οι εταιρίες του αυστριακού δικαίου που αποκαλούνται "Aktiengesellschaft", "Gesellschaft mit beschhrankter Haftυng",
ιδ) Οι εταιρίες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται "οsakeyhtif/ aktiebοlag", "οsuυskυnta"/andelslag", ΄sδδstφpankί/sparbank" and ΄νakυυtυsyntίφ/fφsδkringsbοlag΄ ,
ιε) Οι εταιρίες του νορβηγικού δικαίου που αποκαλούνται "aksjeselskap΄,
ιστ) Οι εταιρίες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται ΄aktiebοlag", bankaktiebοIag", "fφrsδkringsaktiebοlag",

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Πίνακας φόρων


α) Impot des sοcietes / νennοοtschapsbelasting στο Βέλγιο,
β) selskabsskat στη Δανία,
γ) Kοrperschaftsteυer στη Γερμανία,
δ) Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα,
ε) impυestο sοbre sοciedades στην Iσπανία.
στ) ίmpot sυr les sοcietes στη Γαλλία,
ζ) cοrpοratiοn tax στην lρλανδία,
η) Impοsta sυl redditο delle persοne giυridiche στην Ιταλία,
θ) ίmpot sυr le reνenυ des cοllectiνites στο Λουξεμβούργο,
ι) νennοοtschapsbelasting στις Κάτω Χώρες,
ια) impοstο sοbre ο rendimentο das pessοas cοlectiνas στην Πορτογαλία,
ιβ) cοrpοratiοn taχ στο Ηνωμένο Βασίλειο,
ιγ) Kφrperschaftsteυer στην Αυστρία.
ιδ) Υhteίsφjen tυlονerο/inkοmstskatten fφr samfυnd στη Φινλανδία,
ιε) Skatt aν alminnelig inntekt στη Νορβηγία,
ιστ) Statlig inkοmstskatt στη Σουηδία,

ή οποιοσδήποτε άλλος φόρος που ενδεχομένως αντικαταστήσει στο μέλλον έναν από τους παραπάνω φόρους.

 

 

 

"ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α`

Πίνακας Νομικών Μορφών


α) Οι εταιρείες που έχουν συσταθεί δυνάμει του Κανονισμού (ΕΚ) υπ΄ αριθμ. 2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας (SE) και της Οδηγίας 2001/86/ΕΚ του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001, για τη συμπλήρωση του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας όσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων και οι συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν συσταθεί δυνάμει του Κανονισμού (ΕΚ) υπ΄ αριθμ. 1435/2003 του Συμβουλίου της 22/7/2003, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας (SCE) και της Οδηγίας 2003/72/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003, για τη συμπλήρωση του καταστατικού του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού όσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων.
β) Οι εταιρείες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται «societe anonymeVnaamloze vennotschap», «societe en commandite par actions»/«commanditaire vennotschap op aandelen», «societe privee a responsabilite limitee»/ «bestoten vennootschap met beperkte aansprakelijkeind», «societe cooperative a responsabilite limitee»/«cooperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid», «societe en nom collectif»/«vennootschap onder firma», «societe en commandite simple»/«gewone commaditaire venoots-chap», δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει μία από τις προαναφερόμενες νομικές μορφές, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του βελγικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Βέλγιο.
γ) Οι εταιρείες του τσεχικού δικαίου που αποκαλούνται «akciova spolecnost», «spolecnost s rucenim omezenym».
δ) Οι εταιρείες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται «aktieselskab» και «anpartsselskab». Άλλες εταιρείες υποκείμενες στο φόρο δυνάμει του νόμου περί της φορολογίας επιχειρήσεων, εφόσον το φορολογητέο εισόδημα τους υπολογίζεται και φορολογείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας που εφαρμόζονται σε «aktieselskaber».
ε) Οι εταιρείες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται «Aktiengesellschaft», «Kommanditgesellschaft auf Aktien», «Gesellschaft mit beschrankter Haftung», «Versucgerybgsverein auf Gegenseitigkeit», «Erwerbs - und Wirtchaftsg-enos-senschaft», «Betriebe gewerblicher Art von juristischen Personen des offenttlechen Rechts» και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γερμανικού δικαίου και υπόκεινται σε φόρο εταιρειών στη Γερμανία.
στ) Οι εταιρείες του εσθονικού δικαίου που αποκαλούνται «taisuhing», «usaldusuhing», «osauhing», «aktsiaselts», «tulundusuhistu».
ζ) Οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται «ανώνυμη εταιρεία», «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)».
η) Οι εταιρείες του ισπανικού δικαίου που αποκαλούνται «sociedad anonima», «sociedad comanditaria por acciones», «sociedad de responsabilidad limitada», καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
θ) Οι εταιρείες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται «societe anonyme», «societe en commandite par actions», «societe a responsabilite limitee», «societes par actions simplifiees», «societes d΄ assurances mutuelles», «caisses d΄epargne et de prevoyance», «societes civiles», οι οποίες υπόκεινται αυτομάτως στο φόρο επιχειρήσεων, «cooperatives», «unions de cooperatives», οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γαλλικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γαλλία.
ι) Οι εταιρείες των οποίων η σύσταση και η λειτουργία διέπονται από το ιρλανδικό δίκαιο, οργανισμοί που καταχωρούνται βάσει του Industrial and Provident Societies Act, κατασκευαστικές εταιρείες των οποίων η σύσταση διέπεται από τις Building Societes ACTS και ταχυδρομικά ταμιευτήρια που διέπονται από τον Trustee Savings Banks Act, του 1989.
ια) Οι εταιρείες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται «societa pera azioni», «societa in accomandita per azioni», «societa a responsabilita limitata», «societa cooperative», «societa di mutua assicurazione», καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που ασκούν πλήρως ή κυρίως εμπορικές δραστηριότητες.
ιβ) Στο κυπριακό δίκαιο: «εταιρείες» όπως αυτές ορίζονται στους περί φορολογίας του εισοδήματος νόμους.
ιγ) Οι εταιρείες του λεττονικού δικαίου που αποκαλούνται «akciju sabiedriba», «sabiedriba ar ierobezotu atbildibu».
ιδ) Οι εταιρείες που έχουν συγκροτηθεί βάσει του λιθουανικού δικαίου.
ιε) Οι εταιρείες του δικαίου του Λουξεμβούργου που αποκαλούνται «societe anonyme», «societe en commandite par actions», «societe a responsabilite limitee», «societe cooperative», «societe cooperative organisee comme une societe anonyme», «association d΄ assurances mutuelles», «association d΄ epargne-pension», «enteprise de nature commerciale, industrielle ou miniere de Etat, des communes, des syndicats de communes, des etablissements publics et des autres personnes morales de droit public», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Λουξεμβούργου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Λουξεμβούργο.
ιστ) Οι εταιρείες του ουγγρικού δικαίου που αποκαλούνται «Kozkereseti tarsasag», «beteti tarsasag», «KOZOS valla-lat», «korlatotlt felelossegu tarsasag», «reszvenytarsa-sag», «egyesules», «kozhasznu tarsasag», «szovetkezet».
ιζ) Οι εταιρείες του μαλτέζικου δικαίου που αποκαλούνται «Kumpanfi ta Responsabilita Limitata», «Sosjetajiet en commandite li l-Kapital taghhon maqsum fazzjonijiet».
ιη) Οι εταιρείες του ολλανδικού δικαίου που αποκαλούνται «naamloze vennootschap», «besloten vennootschap met beperkte aansprakelihkheid», «Open commanditaire vennotschap», «Cooperatie», «onderlinge waarborgmaatsc-happij», «Fonds voor gemene rekening», «vereniging op cooperatieve grondslag» και «vereniging welke op onderlinge grondslag als verzekeraar of Kredietinstelling optreedt», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ολλανδικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στις Κάτω Χώρες.
ιθ) Οι εταιρείες του αυστριακού δικαίου που αποκαλούνται «Aktiengesellschaft», «Gesellschaft mit beschrankter Haftung», «Erwerbs - und Wirtschaftsgenossenschaften».
κ) Οι εταιρείες του πολωνικού δικαίου που αποκαλούνται «spolka akcyjna», «spolka z organiczona odpowiedzialnoscia».
κα) Οι εμπορικές ή οι αστικές υπό εμπορική μορφή εταιρείες, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα ασκούντα εμπορικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες, που έχουν συσταθεί δυνάμει του πορτογαλικού δικαίου.
κβ) Οι εταιρείες του σλοβένικου δικαίου που αποκαλούνται «άβΐηίδίο αϊυζοβ», «κοηηβηάίΐηβ αϊυζοβ», «αϊυζοβ ζ οιτιβίβηο οά9ονοΓηοδ1]ο».
κγ) Οι εταιρείες του σλοβακικού δικαίου που αποκαλούνται «delniska druzba», «komanditna druzba», «druzba z omejeno odgovornostjo».
κδ) Οι εταιρείες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται «osakeyhtio»/«aktiebolag», «osuuskunta»/«andelslag» «saastopankki7sparbank» και «vakuutusyhtio»/«forsakringsbolag»
κε) οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται "aktiebolag", "bankaktiebolag", "fοrsakringsaktiebolag", "ekonomiska f6reningar", "sparbanker"/ "omsesidiga f5rsakringsbolag».
κστ) Οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
κη) εταιρείες του ρουμανικού δικαίου με την επωνυμία"societate pe actiuni", "societate In comandita pe actiuni", "societate cu raspundere limitata".
κζ) εταιρείες κροατικού δικαίου με την επωνυμία: "dionicko drustvo", "drustvo s organicenom odgovornoscu", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κροατικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Κροατία.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ Α1

Πίνακας νομικών μορφών


 

α) οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2157/2001 του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας (SE) και της Οδηγίας 2001/86/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001, για τη συμπλήρωση του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας όσον αφορά το ρόλο των εργαζομένων και οι συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας και της Οδηγίας 2003/72/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, για τη συμπλήρωση του καταστατικού του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού όσον αφορά τον ρόλο των εργαζομένων,
β) oι εταιρείες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται "sociEtE anonyme/naamloze vennootschap", "sociEtE en commandite par actions"/"commanditaire vennootschap op aandelen", "sociEtE privEe A responsabilitE limitEe"/"besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid" "sociEtE coopErative A responsabilitE limitEe"/"coOperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid", "sociEtE coopErative A responsabilitE illimitEe/"cooperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid", "sociEtE en nom coilectif"/"ven-nootschap onder firma", "sociEtE en commandite sim-ple"/"gewone commanditaire vennootschap", τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν υιοθετήσει μία από τις παραπάνω νομικές μορφές, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του βελγικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Βέλγιο,
γ) οι εταιρείες του βουλγαρικού δικαίου που αποκαλούνται: "????????????? ?????????", "???????????? ?????????", "??????????? ? ?????????? ???????????", "???????????? ?????????", "???????????? ????????? ? ?????", "????????????????? ?????????", "??????????", "???????????? ?????" "???????? ???????????" που έχουν συσταθεί βάσει του βουλγαρικού δικαίου και έχουν εμπορικό χαρακτήρα,
δ) οι εταιρείες του τσεχικού δικαίου που αποκαλούνται: "akciovA spolecnost", "spolecnost s rucenIm omezenYm",
ε) οι εταιρείες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται "aktieselskab" και "anpartsselskab". Οι άλλες εταιρείες που υπόκεινται στο φόρο σύμφωνα με το νόμο για τη φορολόγηση εταιρειών, στο βαθμό που το φορολογητέο εισόδημά τους υπολογίζεται και φορολογείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας που εφαρμόζονται στις "aktieselskaber",
στ) οι εταιρείες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται "Aktiengesellschaft", "Kommanditgesellschaft auf Aktien", "Gesellschaft mit beschrAnkter Haftung", "Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit", "Erwerbs und Wirtschaftsgenossenschaft", "Betriebe gewerblicher Art von juristischen Personen des Offentlichen Rechts", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γερμανικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γερμανία,
ζ) οι εταιρείες του εσθονικού δικαίου που αποκαλούνται: "tAisUhing", "usaldusUhing", "osaUhing", "aktsiaselts", "tulundusUhistu",
η) οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται "ανώνυμη εταιρεία", "εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ελληνικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στην Ελλάδα,
θ) οι εταιρείες του ισπανικού δικαίου που αποκαλούνται: "sociedad anOnima", "sociedad comanditaria por acciones", "sociedad de responsabilidad limitada", τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και άλλες οντότητες που έχουν συσταθεί βάσει του ισπανικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών ("impuesto sobre sociedades") στην Ισπανία,
ι) οι εταιρείες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται "sociEtE anonyme", "sociEtE en commandite par actions", "sociEtE A responsabilitE limitEe", "sociEtEs par actions simplifiEes", "sociEtEs d΄assurances mutuelles", "caisses d΄Epargne et de prEvoyance", "sociEtEs civiles" που υπόκεινται αυτόματα στο φόρο εταιρειών, οι "coopEratives", "u-nions de coopEratives", οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γαλλικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γαλλία,
ια) οι εταιρείες που έχουν συσταθεί ή είναι εγγεγραμμένες σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο, τα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα υπό το καθεστώς του "Industrial and Provident Societies Act", οι "building societies" που είναι εγγεγραμμένες υπό το καθεστώς των "Building Societies Acts" και οι "Trustee Savings Banks" κατά την έννοια του "Trustee Savings Banks Act, 1989",
ιβ) οι εταιρείες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται "societA per azioni", "societA in accomandita per azioni", "societA a responsibilitA limitata", "societA cooperative", "societA di mutua assicurazione", και οι δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες των οποίων οι δραστηριότητες είναι, εξ ολοκλήρου ή κυρίως, εμπορικές,
ιγ) στο κυπριακό δίκαιο: οι "εταιρείες", όπως αυτές ορίζονται στους περί Φορολογίας του Εισοδήματος νόμους,
ιδ) οι εταιρείες του λετονικού δικαίου που αποκαλούνται: "akciju sabiedrIba", "sabiedrIba ar ierobezotu at-bildIbu",
ιε) οι εταιρείες που έχουν συγκροτηθεί βάσει του λιθουανικού δικαίου,
ιστ) οι εταιρείες του δικαίου του Λουξεμβούργου που αποκαλούνται "societe anonyme", "societe en commandite par actions", "societe a responsabilite limitee", "societe cooperative", αποκαλούνται "sociEtE anonyme", "sociEtE en commandite par actions", "sociEtE A responsabilitE limitEe", "sociEtE coopErative", "sociEtE coopErative organisEe comme une sociEtE anonyme", "association d΄assurances mutuelles", "association d΄ epargne-pension", "entreprise de nature commerciale, industrielle ou miniEre de l΄Etat, des communes, des syndicats de communes, des Etablissements publics et des autres personnes morales de droit public", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Λουξεμβούργου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Λουξεμβούργο,
ιζ) οι εταιρείες του ουγγρικού δικαίου που αποκαλούνται: "kOzkereseti tArsasAg", "betEti tArsasAg", "kOzOs vAllalat", "korlAtolt felelossEgu tArsasAg", "rEszvEnytArsasAg", "egyesUlEs", "szOvetkezet",
ιη) οι εταιρείες του μαλτέζικου δικαίου που αποκαλούνται: "Kumpaniji ta΄ Responsabilita΄ Limitata", "Socjetajiet en commandite li 1-kapital taghhom maqsum f΄azzjonijiet",
ιθ) οι εταιρείες του ολλανδικού δικαίου που αποκαλούνται "naamloze commanditaire vennootschap", "CoOperatie", "onderlinge waarborgmaatschappij", "Fonds voor gemene rekening", "vereniging op coOperatieve grondslag", "vereniging welke op onderlinge grondslag als verzekeraar of kredietinstelling optreedt", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ολλανδικού δικαίου και υπόκεινται σε φο­ρολογία ανωνύμων εταιρειών στην Ολλανδία,
κ) οι εταιρείες του αυστριακού δικαίου που αποκαλούνται "Aktiengesellschaft", "Gesellschaft mit beschrAnkter Haftung", "Versioherungsvereine auf Gegenseitigkeit", "Erwerbs und Wirtschaftsgenossenschaften", "Betriebe gewerblicher Art von KOrperschaften des Offentlichen Rechts", "Sparkassen", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του αυστριακού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στην Αυστρία,
κα) οι εταιρείες του πολωνικού δικαίου που αποκαλούνται: «spotka akcyjna», «spolka z ograniczona odpow-iedzial-noscia», «spolka komandytowo-akcyjna,
κβ) οι εμπορικές ή οι εμπορικού χαρακτήρα αστικές εταιρείες, οι συνεταιρισμοί και οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί βάσει του πορτογαλικού δικαίου,
κγ) οι εταιρείες του ρουμανικού δικαίου που αποκαλούνται: «societati in pe actiuni», «societati in comandita pe actiuni», «societati cu raspundere limitata», «societati in nume colectiv», «societati in comandita simpla».,
κδ) οι εταιρείες του σλοβενικού δικαίου που αποκαλούνται: "delniska druzba", "komanditna druzba", "druzba z omejeno odgovornostjo",
κε) οι εταιρείες του σλοβακικού δικαίου που αποκαλούνται: "akciovA spolocnost", "spolocnost s rucenIm obmedzenYm", "komanditna spolocnost",
κστ) οι εταιρείες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται "osakeyhtiO"/"aktiebolag","osuuskunta"/"andel-slag","sAAstOpankki"/"sparbank" και "vakuutusyhtiO"/ "fOrsAkringsbolag",
κζ) οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται: "aktiebolag", "forsakringsaktiebolag", "ekonomiska foreningar", "sparbanker", "6msesidiga fdrsakringsboIag"- "fOrsSkringsforeningar"",
(κη) οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
κθ) εταιρείες κροατικού δικαίου με την επωνυ μία: "dionicko drustvo", "drustvo s organicenom odgovornoscu", καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κροατικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Κροατία

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm