Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 06/02/2014
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1043


ΘΕΜΑ:
α. Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 2238/1994, οικονομικού έτους 2014 και καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων ή άλλων στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή. β. Υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 και απόδοση του φόρου, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας κατά το οικονομικό έτος 2014.

 

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΤΟΥ Ν. 2238/1994

 

Άρθρο 1


1. Ορίζουμε ότι, για το οικονομικό έτος 2014, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, των κοινοπραξιών, των αστικών εταιρειών, των συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών καθώς και των κοινωνιών αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα έντυπο Ε5, το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα στην παρούσα.
2. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία δεν αποστέλλονται ηλεκτρονικά αλλά πρέπει να φυλάσσονται.
3. Με την ολοκλήρωση υποβολής της δήλωσης, διενεργείται άμεσος προσδιορισμός φόρου του άρθρου 31 του Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)
 

Άρθρο 2


1. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ. θα υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα και θα συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτή, ενώ σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα φυλάσσονται με ευθύνη των εκπροσώπων για μελλοντικό έλεγχο.

α) Η «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» (Ε2).
β) Το «ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ» (Ε3).
γ) Η «ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ» (Ε16) όταν το νομικό πρόσωπο έχει στην κυριότητά του τέτοια μηχανήματα, για τα οποία οφείλεται τέλος χρήσης του άρθρου 20 του Ν. 2052/1992 (ΦΕΚ 94Α).{mooblock=Κλικ για ανάπτυξη του άρθρου 20 του Ν. 2052/1992} 1. Για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την έγκριση του τύπου των μηχανημάτων έργων, την απογραφή και ταξινόμηση αυτών, τη χορήγηση και αντικατάσταση άδειας κυκλοφορίας, καθώς και για τη χορήγηση και αντικατάσταση των πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα 84, 87, 88, 89 και 90 του Ν. 614/1977 (ΦΕΚ 167 Α΄). καθορίζονται τα ακόλουθα τέλη:

α) Για τη χορήγηση της έγκρισης του τύπου των μηχανημάτων έργων, δραχμές πενήντα χιλιάδες (50.000)
β) Για την απογραφή ταξινόμηση, τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και τη χορήγηση πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας αυτών, δραχμές τριάντα χιλιάδες (30.000).
γ) Για την αντικατάσταση της άδειας κυκλοφορίας ή των πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας ή αμφοτέρων, δραχμές δεκαπέντε χιλιάδες (15.000).

2. Τα ανωτέρω τέλη καταβάλλονται σε δημόσια οικονομική υπηρεσία με βάση σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων. που θα΄ προσκομίζει ο υπόχρεος.
Τα τέλη των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της προηγούμενης παραγράφου εισάγονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό σε ίδιο φορέα και κωδικό αριθμό.
Τα τέλη της περίπτωσης α΄ της προηγούμενης παραγράφου εισπράττονται υπέρ του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.) και της αποδίδονται σε λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Στα μηχανήματα έργων επιβάλλεται ετήσιο. τέλος χρήσης, το ύψος του οποίου καθορίζεται στις 350 δραχμές ανά ιππο (Αγγλικό) κινητήρα, η ισχύς του οποίου μετράται κατά DΙΝ. Το τέλος αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο του εκατονταπλάσιου του τέλους που αναλογεί στον έναν ίππο. Αν το μηχάνημα διαθέτει δύο κινητήρες, για τον υπολογισμό του τέλους αυτού λαμβάνεται υπόψη μόνο ο κινητήρας με τη μεγαλύτερη ιπποδύναμη.
4. Ως προς τον υπόχρεο για την καταβολή του τέλους της προηγούμενης παραγράφου, τη βεβαίωση, καταβολή και είσπραξη αυτού, την έκπτωση λόγω ακινησίας και την επιβολή κυρώσεων λόγω φορολογικών παραβάσεων, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά ως προς τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την επιβολή κυρώσεων στους κατόχους αυτών, καθώς και του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.
5. Το τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού εισπράττεται υπέρ του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.) και αποδίδεται σε λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
6. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας κα Δημόσιων Έργων, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου. {/mooblock}

δ) Σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (Γ΄ κατηγορίας) του Κ.Φ.Α.Σ., αντίγραφο του ισολογισμού, της κατάστασης λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης και της κατάστασης λογαριασμού Γενικής Εκμετάλλευσης, νόμιμα υπογεγραμμένα. (προαιρετικά ο ισολογισμός μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά).
ε) Οι βεβαιώσεις για τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί.
στ) Η οριζόμενη από την περ. β΄ της παρ. 1 της Α.Υ.Ο. 1040801/750/ ΠΟΛ. 1123/8.4.1997 βεβαίωση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, στην περιφέρεια της οποίας βρίσκεται το υποκατάστημα, όταν το νομικό πρόσωπο επικαλείται μείωση κατά 40% του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 118 του Ν. 2238/1994 (νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων).
ζ) Η οριζόμενη από την παράγραφο 3 της Α.Υ.Ο. 10943/Β0012/ ΠΟΛ. 1088/11-6-2010 δήλωση του νομικού προσώπου, όταν το νομικό πρόσωπο επικαλείται την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή φορολογίας, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 1-6 του άρθρου 73 του Ν. 3842/2010 . Στη δήλωση αυτή εμφανίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα, καθώς και ο μέσος όρος που προκύπτει, για κάθε μία από τις τρεις ή δύο, κατά περίπτωση, διαχειριστικές περιόδους. Με την ίδια δήλωση δηλώνονται και τα ακαθάριστα έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
η) Οι εταιρίες που πραγματοποίησαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013 δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, υπεύθυνη δήλωση για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις δαπάνες της έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποίησαν.
θ) Για τις επιχειρήσεις που υπάγονται στο άρθρο 71 του Ν. 3842/2010 , απόφαση Υπαγωγής του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως αναφέρεται στην Α.Υ.Ο. - ΠΟΛ. 1203/6.12.2010 .
ι) Για την εφαρμογή του κινήτρου της έκπτωσης του διπλάσιου μισθώματος που καταβάλλεται από το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα που μισθώνουν την εγκατάσταση τους στις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείου του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, απαιτείται η συνυποβολή με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου των ακόλουθων δικαιολογητικών:

  • Βεβαίωση του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, από την οποία να προκύπτει το είδος της ασκούμενης επαγγελματικής δραστηριότητας της επιχείρησης και η εγκατάστασή της από την 25η Νοεμβρίου 2011 και μετά στις πιο πάνω οριζόμενες περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

  • Το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου θεωρημένο από τη ΔΟΥ ή το συμβολαιογραφικό μισθωτήριο (για το οποίο δεν απαιτείται θεώρηση από τη ΔΟΥ), από το οποίο να προκύπτει η έναρξη και η λήξη της οικείας μίσθωσης, η διάρκεια αυτής, το είδος και η θέση του μισθωμένου ακινήτου και το ποσό του συμφωνημένου μισθώματος. Στην περίπτωση υπεκμίσθωσης υποβάλλονται και τα δύο μισθωτήρια των δικαιούχων.

  • Τα αποδεικτικά καταβολής του μισθώματος ετησίως.

  • Βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων ότι το προς υπαγωγή κτίριο ή χώρος στις διατά­ξεις της παρούσας υφίσταται νομίμως σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

  • Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την οποία να προκύπτει ότι η εγκατάσταση της χρήσης της ασκούμενης δραστηριότητας της επιχείρησης στις πιο πάνω περιοχές, επιτρέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις των π.δ. της 2/13.7.1994 (Δ΄ 704) και 23.7/19.8.1998 (Δ΄ 616) και είναι μεταξύ των περιλαμβανομένων στην παρ. 3 του άρθρου 1 της ΑΥΟ - ΠΟΛ. 1096/03.04.2012 .

ια) Οι κοινοπραξίες ανέγερσης και πώλησης οικοδομών στις οποίες συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κλπ.) πρέπει να συνυποβάλλουν:

αα) Κατάσταση, ανά διεύθυνση, οικοδομών, των οποίων η ανέγερση άρχισε μετά την 1/1/2004.
ββ) Αναλυτική κατάσταση των ακαθαρίστων εσόδων της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 2238/1994, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013 από την πώληση κάθε μίας χωριστά οριζόντιας ιδιοκτησίας ή άλλου κτιρίου, που ανήκει σε οικοδομή (ημιτελή ή ολοκληρωμένη), η ανέγερση της οποίας άρχισε μετά την 1/1/2004.
γγ) Κατάσταση προσδιορισμού: i) του τελικού αποτελέσματος από την πώληση ημιτελούς οικοδομής της πιο πάνω περίπτωσης στις προηγούμενες χρήσεις, η ανέγερση της οποίας ολοκληρώνεται μέσα στο 2013, και ii) του φόρου που καταβλήθηκε με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της εν λόγω οικοδομής.
δδ) Κατάσταση, ανά διεύθυνση, οικοδομών, των οποίων η ανέγερση άρχισε μέσα στα έτη 2002 και 2003 με το αντίστοιχο έτος αποπεράτωσης αυτής, καθώς και ανα­λυτική κατάσταση προσδιορισμού των κερδών από την πώληση των εν λόγω οικοδομών μέσα στη χρήση 2013.
εε) Αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού των τεκμαρτών κερδών, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013 από πωλήσεις οικοδομών των οποίων η ανέγερση είχε αρχίσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002.

ιβ) Οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 πλην των κοινοπραξιών της πιο πάνω περίπτωσης, στους οποίους συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994 , που ασχολούνται με την παράλληλη ανέγερση και πώληση νέων και παλαιών οικοδομών των οποίων οι άδειες εκδόθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά από αυτήν, πρέπει να συνυποβάλλουν:

αα) Κατάσταση, ανά διεύθυνση οικοδομών, των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από 1.1.2007 και μετά
ββ) Αναλυτική κατάσταση των ακαθαρίστων εσόδων της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 2238/1994 , που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013 από την πώληση κάθε μιας χωριστά οριζόντιας ιδιοκτησίας ή άλλου κτιρίου, που ανήκει σε οικοδομή της πιο πάνω περίπτωσης (ημιτελή ή ολοκληρωμένη).
γγ) Κατάσταση προσδιορισμού των κερδών από την πώληση των πιο πάνω οικοδομών.
δδ) Κατάσταση προσδιορισμού: i) του τελικού αποτελέσματος από την πώληση ημιτελούς οικοδομής της πιο πάνω περίπτωσης στις χρήσεις 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 η ανέγερση της οποίας ολοκληρώνεται μέσα στο 2013, και ii) του φόρου που καταβλήθηκε με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της εν λόγω οικοδομής.
εε) Αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού των τεκμαρτών κερδών, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013 από πωλήσεις οικοδομών των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε πριν από την 1 η Ιανουαρίου 2007.

ιγ) Τα υπόχρεα της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 πρόσωπα πλην των κοινοπραξιών της πιο πάνω περίπτωσης, στα οποία δεν συμμετέχει νομικό πρόσωπο της παρ. 1 του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994 (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) και τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Γ΄ κατηγορίας) του ΚΦΑΣ, για ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής εκδίδεται από 1ης Ιανουαρίου 2007 και μετά, κατάστα­ση προσδιορισμού: i) του τελικού αποτελέσματος από την πώληση ημιτελούς οικοδομής στις χρήσεις 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 η ανέγερση της οποίας ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 και ii) του φόρου που καταβλήθηκε με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της εν λόγω οικοδομής.
ιδ) Οι κοινοπραξίες κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων στις οποίες συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.) οι οποίες κατά τη χρήση 2013 εκτελούσαν έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2001, πρέπει να υποβάλουν χωριστή κατάσταση των εκτελούμενων έργων καθώς και των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών κερδών από τα εν λόγω έργα και χωριστή κατάσταση για τα έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη μετά την ημερομηνία αυτή.
ιε) Οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 πλην των κοινοπραξιών της πιο πάνω περίπτωσης, οι οποίοι ασχολούνται με την παράλληλη κατασκευή παλαιών και νέων δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων, των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά από αυτήν, πρέπει να υποβάλουν χωριστή κατάσταση των εκτελούμενων έργων των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών κερδών τόσο για τα παλαιά όσο και για τα νέα έργα.
ιστ) Οι υπόχρεοι που μειώνουν τα καθαρά τους κέρδη λόγω απασχόλησης ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 4 του Ν. 3522/2006 , πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) κατάσταση στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία των πιο πάνω ατόμων που απασχόλησαν,
ii) φωτοαντίγραφο της γνωμάτευσης της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή αν η βεβαίωση εκδόθηκε από 1/9/2011 και μετά των Κ.Ε.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), με την οποία διαπιστώνεται και βεβαιώνεται το ποσοστό αναπηρίας των πιο πάνω προσώπων και
iii) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 με την οποία να δηλώνουν ότι κατά την διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης απασχολούσαν τα πιο πάνω πρόσωπα καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους.

ιζ) κατάσταση η οποία θα περιλαμβάνει:

α) πίνακα με τα ποσά της φορολογικής αναμόρφωσης κατά κατηγορία δαπανών,

β) πίνακα με τα ποσά των φόρων που έχουν αποδοθεί,

γ) πίνακα στον οποίο θα αναγράφονται ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και ο αριθμός των απασχολουμένων στην επιχείρηση και

δ) πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα της επιχείρησης με τα κυβικά τους.

2. Ειδικά για τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής προσωπικού πρέπει να έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές όπως ορίζεται στο άρθρο 31, § 1, περ. α΄, υποπερ. αα΄.
3. O κωδικός αριθμός 911 που αφορά τους υπόχρεους καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr θα υπολογίζεται από το σύστημα και θα είναι προεκτυπωμένος στη φόρμα της δήλωσης.
Για την διαπίστωση των πληθυσμιακών εξαιρέσεων από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος και προκειμένου για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού της Ελλάδας, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, η οποία είναι αυτή της 9ης Μαΐου 2011, όπως κυρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. 11247/28-12-2012 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής αρχής (ΦΕΚ 3465 Β΄).
4. Στην περίπτωση που οι υποκείμενοι σε φόρο σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 2238/1994, συμμετέχουν σε άλλες εταιρίες ή κοινωνίες ή κοινοπραξίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994, φυλάσσουν στο αρχείο τους (στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής) ή συνυποβάλλουν (σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής στη Δ.Ο.Υ.) κατά περίπτωση, βεβαιώσεις για τα κέρδη ή τις ζημιές αυτών, που τους αναλογούν.
5. Αν η κοινωνία που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα υποβάλλει δήλωση για πρώτη φορά, μαζί με την πιο πάνω δήλωση υποβάλλεται και το στοιχείο που αποδεικνύει τη σύστασή της ως τέτοιου φορέα.

 


 

Άρθρο 3


Για την υποβολή της πιο πάνω δήλωσης θα πρέπει να υπάρχουν ή να συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Η «Δήλωση Φορολογικής Απαλλαγής», που προβλέπεται από την αρ. πρωτ. 1100384/11194/ Β0012/ ΠΟΛ. 1130/9.11.2006 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής του Ν. 3299/2004 (ΦΕΚ Α΄261/23-12-2004).
β) Οι οριζόμενες στην περίπτωση στ΄ της παραγράφου 26 του άρθρου 5 του Ν. 3299/2004 γνωμοδοτήσεις, χαρακτηρισμοί ή εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων από τις Ειδικές Επιτροπές ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, τις οποίες οι φορείς που επέλεξαν την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής, υποχρεούνται να εφοδιαστούν με ίδια πρωτοβουλία.
γ) Τρία (3) αντίτυπα δηλώσεων των πραγματοποιούμενων σε κάθε διαχειριστική χρήση επενδύσεων και αφορολογήτων εκπτώσεων των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων (Ν. 2601/1998-ΦΕΚ Α΄ 81/15-04-1998, Ν. 1892/1990 - ΦΕΚ Α΄ 101/31-07-1990, Ν. 1262/1982, κ.λπ.).
δ) Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παραγράφου 27 του άρθρου 6 του Ν. 2601/1998 αίτηση και την κατάσταση που πρέπει να συνοδεύει αυτήν για τις επενδύσεις του ίδιου νόμου που ολοκληρώθηκαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013.
ε) Απόφαση έναρξης και ολοκλήρωσης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης βάσει του Ν. 3908/2011.
στ) τα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση - ΠΟΛ 1132/6.6.2011 (ΦΕΚ Β΄ 1392/16.6.2011) των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 9 έως 13 του άρθρου 73 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 A΄/23.4.2010).

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 ΤΟΥ Ν. 2238/1994.


Άρθρο 1
Τρόπος υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994.


1. Υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο www.qsis.gr., οι αρχικές εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ν.Π. της παρ. 4 του άρθρου 2, ανεξάρτητα αν το προκύπτον από αυτές υπόλοιπο είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό και τα συνυποβαλλόμενα με αυτές έντυπα αναλυτι­κής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2) και του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3) συμπεριλαμβανομένων και των καταστάσεων φορολογικής αναμόρφωσης.
Αρχικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα έντυπα Ε3 (με συνημμένη εφαρμογή υποβολής φορολογικής αναμόρφωσης) και Ε2 (εφόσον συντρέχει περίπτωση) και ακολουθεί η υποβολή του σχετικών εντύπων.
Η καταχώριση των αναλυτικών στοιχείων του ισολογισμού είναι προαιρετική.
Τα λοιπά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την οικεία απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται για έλεγχο.
2. Οι πάσης φύσεως τροποποιητικές και συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ.
3. Επίσης, η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ. όταν το νομικό πρόσωπο:

α. Έχει κάνει διακοπή εργασιών έως 30 Νοεμβρίου του οικείου οικονομικού έτους (περίπτωση ε΄ παράγραφος 1 άρθρο 64 Ν. 2238/1994 ΦΕΚ 151 Α΄/16.9.1994).
β. Ζητάει συμψηφισμό του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011 .
γ. Έχει τεθεί σε εκκαθάριση ή υποβάλλει με επιφύλαξη.
δ. Είναι εταιρίες που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών ή την εκτέλεση δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και προσδιορίζουν τεκμαρτά κέρδη (κωδ. 100 της δήλωσης Ε5).
ε. Εταιρείες που υποβάλουν δηλώσεις για υπερδωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδο (περίπτωση γ, παραγράφου 1 του άρθρου 64 Ν. 2238/1994 ΦΕΚ 151 Α΄/16.9.1994).
στ. Κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 118 του Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄/16.9.1994) και συμπεριλαμβάνονται κέρδη από υποκαταστήματα που δεν υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.
ζ. Προέρχονται από μετατροπή ή μετασχηματισμό ή συγχώνευση ή απορρόφηση στο έτος της διαχειριστικής περιόδου.
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και των συνυποβαλλόμενων εντύπων και εφόσον δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) η δήλωση θεωρείται ότι υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 10 εργασίμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στη Δ.Ο.Υ.
Ως τεχνική αδυναμία θεωρείται:

α. Όταν εμφανίζονται λάθος δεδομένα από το Μητρώο TAXIS, είτε στο ΝΠ είτε στα μέλη με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται ορθά οι συντελεστές φορολόγησης. Στις περιπτώσεις αυτές ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, αποτελεί η εκτύπωση της πρώτης και της τελευταίας σελίδας της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία.
β. Όταν εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν έχετε υποχρέωση υποβολής για το συγκεκριμένο έντυπο και για το διάστημα αναζήτησης υποχρεώσεων που επιλέξατε» και εφόσον, το Ν.Π. είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης και έχει επιλεγεί από αυτό ο σωστός τύπος εντύπου Φ.Ε., τότε στις περιπτώσεις αυτές ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, αποτελεί η εκτύπωση της σελίδας με το μήνυμα όπου εμφανίζεται ο Α.Φ.Μ. του Ν.Π.

Στις παραπάνω περιπτώσεις (α, β) εφόσον ο φορολογούμενος διορθώσει την εικόνα του στο Μητρώο TAXIS θα μπορεί να υποβάλει τη δήλωση μέσω διαδικτύου.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή δηλώσεων εταιρειών, οι οποίες έχουν εισοδήματα που απαλλάσσονται της φορολογίας στο όνομα του νομικού προσώπου (οι κοινωνίες αστικού δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 φορτηγά ή επιβατικά Δ.Χ., οι λοιποί υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 που εκμεταλλεύονται ένα μόνο αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης και οι συνιδιοκτησίες που συνεκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι και δέκα (10) κόρους ολικής χωρητικότητας, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματίες αλιείς, (άρθρο 64 παρ. 7 του Κ.Φ.Ε.), θα γίνεται χρήση του κωδικού 059 του εντύπου Ε5, τόσο στο TAXIS (εφαρμογή της Δ.Ο.Υ.) όσο και στο TAXISNET (διαδίκτυο).
Ο κωδικός αυτός θα λειτουργεί ως μειωτικός των κερδών που έχουν αναγραφεί στον κωδικό 040 θα αφορά ποσά που προέρχονται από εισοδήματα που απαλλάσσονται της φορολογίας στο όνομα του νομικού προσώπου.
Ο κωδικός 048 θα περιλαμβάνει μόνο τα κέρδη για τα οποία το νομικό πρόσωπο πρέπει να φορολογηθεί.
Η περιγραφή του κωδ. 059 συμπληρώνεται με την αιτιολογία της εκάστοτε περίπτωσης από τον υποβάλλοντα.
4. Η υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε5) με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet πραγματοποιείται από 03 Μαρτίου 2014.
 

 

Άρθρο 2
Ηλεκτρονική υποβολή κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης


1. Η φορολογική αναμόρφωση υποβάλλεται, σε όλες τις περιπτώσεις, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.
2. Δεδομένου ότι η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται ηλεκτρονικά, η φορολογική αναμόρφωση συνυποβάλλεται με το έντυπο Ε3.
3. Επιπλέον σε περίπτωση που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 και δεν συνυποβλήθηκε εκ παραδρομής η φορολογική αναμόρφωση, τότε αυτή μπορεί να υποβληθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της ανεξάρτητης εφαρμογής του δικτύου TAXISnet.
4. Όταν από την ανωτέρω φορολογική αναμόρφωση προκύπτουν ποσά που έπρεπε να καταχωρηθούν στο Ε3, και συγκεκριμένα στον κωδικό 196 ή στους κωδικούς 564-567, τότε προκύπτει υποχρέωση υποβολής σε έντυπη μορφή (χειρόγραφα), τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
5. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των πινάκων της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης, θα εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα προκειμένου οι υπόχρεοι να επιβεβαιώνουν ότι η υπόψη κατάσταση είναι μηδενική.
6. Στις περιπτώσεις τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος λόγω της φορολογικής αναμόρφωσης, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή (χειρόγραφα) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενώ η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης θα υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, μέσω της ανεξάρτητης εφαρμογής του δικτύου TAXISnet.
Σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής της δήλωσης, τα έντυπα εκτυπώνονται από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
7. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τροποποίηση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά απαιτείται η συμπλήρωση του IV πίνακα με τους έμμεσους - παρακρατηθέντες φόρους τότε θα υποβάλλεται μόνο η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης μέσω της ανεξάρτητης εφαρμογής υποβολής.
 

 

Άρθρο 3
Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής.


1. Για τα Ν.Π. που υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, ως χρόνος υποβολής της δήλωσης, θεωρείται ο χρόνος οριστικοποίησης αυτής από τον υπόχρεο και λήψης του μοναδικού αριθμού καταχώρισης. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, βεβαιώνεται ο φόρος στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης και εκδίδεται «Ταυτότητα οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας όπως αυτή ορίζεται.
2. Ο φόρος καταβάλλεται σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι επτά επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των επτά επόμενων μηνών, από τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση εφ΄ άπαξ καταβολής υπάρχει έκπτωση 1,5%.
3. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, ο πρόσθετος φόρος που οφείλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2523/1997 καταλογίζεται αυτόματα από το σύστημα.
4. Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωθέντος φόρου θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 53 και 57 του Ν. 4174/2013 .
5. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής μηδενικής ή πιστωτικής δήλωσης, επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 4 του Ν. 2523/1997 με τον περιορισμό το καταβλητέο σε καθεμία περίπτωση ποσό να μην ξεπερνά το προβλεπόμενο στο άρθρο 54 παρ. 2 περίπτωση α΄ του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας , (Ν. 4174/2013).
 

 

Άρθρο 4
Ημερομηνία υποβολής


1. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής, είναι η 30η Απριλίου 2014.
2. Η πιο πάνω προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ισχύει και για τις εταιρίες που υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή (χειρόγραφα) στην Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. (περιπτώσεις δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).

 

 

Άρθρο 5
Έλεγχος - Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.


1. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται ηλεκτρονικά με την οριστικοποίηση της δήλωσης, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώριση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο σύστημα TAXIS.
2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εμφάνισης του περιεχομένου των δηλώσεων Φόρου εισοδήματος καθώς και των συνυποβαλλόμενων εντύπων.
 

Άρθρο 6
Ισχύς της Απόφασης


1. Η παρούσα απόφαση ισχύει για το οικονομικό έτος 2014 και η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος και Απόδοσης του Φόρου με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, είναι υποχρεωτική εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται ανωτέρω.
 

Άρθρο 7


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 


Υπόδειγμα.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm