Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 29/11/2010
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1
176


ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων έτους 2010.

Με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3842/2010 τροποποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (άρθρα 15, 16 και 17 του Ν. 3091/2002). Ειδικότερα, με τις ισχύουσες διατάξεις από το έτος 2010 αναπροσαρμόσθηκε ο φορολογικός συντελεστής της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 3091/2002 από 3% σε 15% και διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των προσώπων - οντοτήτων που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης και καταβολής του φόρου.
Αναλυτικότερα από το έτος 2010 υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

α) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.
β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.
γ) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου.

Συγκεκριμένα:

  • Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α΄), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄), το Ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α΄) και το Ν. 2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α΄) και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ. 15).

  • Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15).

  • Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν (περ. δ΄ παρ. 3, αρ. 15).

Η δήλωση υποβάλλεται σε ένα έντυπο που ορίζεται στην ΠΟΛ. 1159/2010. Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και μέχρι την 20η Μαΐου του έτους φορολογίας.
Ειδικά για το έτος 2010 τι δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1158/2010 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Τρόπος συμπλήρωσης της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των ακινήτων
Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ TOY ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε.Φ.Α.

Προς τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.: Αναγράφεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλεται η δήλωση Ε.Φ.Α.

Η δήλωση του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.: Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. που υπεβλήθη η δήλωση το προηγούμενο έτος. Εάν η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά, αναγράφεται η λέξη «ΠΡΩΤΗ».

Είδος Δήλωσης: Σημειώνεται (X) στην ένδειξη ΑΡΧΙΚΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗ, ME ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ανάλογα με το είδος της δήλωσης. Σημειώνεται (X) στην ένδειξη ME ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ όταν συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση ρητή και αιτιολογημένη η επιφύλαξη του φορολογούμενου. Τονίζεται ότι κάθε γενική και αόριστη επιφύλαξη θεωρείται ανύπαρκτη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

  • Πίνακας Α. Στοιχεία Υποχρέου: Συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλα τα στοιχεία του υπόχρεου σε δήλωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

  • Πίνακας Β. Στοιχεία εκπροσώπου: Συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλα τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

  • Πίνακας Γ. Εκκαθάριση Ειδικού Φόρου επί των ακινήτων. Στον πίνακα αυτόν προσδιορίζεται το συνολικό ποσό για καταβολή του Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων.

Συγκεκριμένα:

  • Στο κωδικό 012 «ΑΞΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της πλήρους κυριότητας των ακινήτων. To αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 17 του εσωτερικού του εντύπου.

  • Στο κωδικό 013 «ΑΞΙΑ ΨΙΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της ψιλής κυριότητας επί των ακινήτων. To αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 19 του εσωτερικού του εντύπου.

  • Στο κωδικό 014 «ΑΞΙΑ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της επικαρπίας επί των ακινήτων. To αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 18 του εσωτερικού του εντύπου.

  • Στο κωδικό 015 «ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

  • Στον κωδικό 016 αναγράφεται το ποσό του ειδικού φόρου για καταβολή, δηλαδή το αποτέλεσμα του γινομένου της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με τον οικείο φορολογικό συντελεστή (15%).

  • Στον κωδικό 017 αναγράφεται το ποσό του πρόσθετου φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αρχικής δήλωσης. Στο κενό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των λέξεων «Πρόσθετος Φόρος» και «% λόγω εκπροθέσμου» αναγράφεται αριθμητικώς το ποσοστό επί τοις εκατό λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

  • Στον κωδικό 018 αναγράφεται το άθροισμα των αριθμητικών ποσών των κωδικών 016 και 017.

  • Επιπρόσθετα στον κωδικό 019 αναγράφεται το σύνολο της αξίας των απαλλασσόμενων ακινήτων. To αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από τον αντίστοιχο κωδικό του εσωτερικού του εντύπου.

Τέλος, η δήλωση Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ TOY ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

To εσωτερικό του εντύπου της δήλωσης χωρίζεται σε δύο πίνακες. Στον πρώτο πίνακα αναγράφονται τα ακίνητα που υπόκεινται σε φόρο και στον δεύτερο πίνακα αναγράφονται τα ακίνητα που απαλλάσσονται.

Β1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στον πίνακα αυτό αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που υπάγονται σε φόρο και η αξία τους. Για το λόγο αυτό ο πίνακας χωρίζεται σε στήλες με ενδεικτικούς αριθμούς 1 έως και 22 και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο με ευανάγνωστα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ως ακολούθως:

 

Α/Α (ΣΤΗΛΗ 1)

Αναγράφεται ο αύξων αριθμός κάθε ακινήτου. Η αρίθμηση της στήλης 1 είναι συνεχής (1, 2, 3, κ.λπ.)
Ξεχωριστή σειρά και Α/Α καταλαμβάνει κάθε ακίνητο που για τον προσδιορισμό της αξίας του απαιτείται η συμπλήρωση χωριστού φύλλου εντύπου προσδιορισμού αξίας ή η αξία του υπολογίζεται με συγκριτικά στοιχεία.
Όταν υποβάλλεται συμπληρωματική ή ανακλητική δήλωση: Στις περιπτώσεις που προστίθεται - εισάγεται ένα νέο εμπράγματο δικαίωμα που δεν είχε δηλωθεί στην αρχική δήλωση Ε.Φ.Α., ως Α/Α αναγράφεται ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της αρχικής ή προηγούμενης δήλωσης.
Στις περιπτώσεις που μεταβάλλονται στοιχεία ακινήτου ή διαγράφεται ακίνητο ως Α/Α χρησιμοποιείται αυτός της πρώτης αναγραφής του ακινήτου.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ (ΣΤΗΛΗ 3)

Η στήλη αυτή συμπληρώνεται όταν η συνολική αξία του ακινήτου προσδιορίζεται με περισσότερα του ενός φύλλα υπολογισμού (π.χ. πολυώροφο κτίσμα χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, θέση στάθμευσης ή αποθήκη η οποία αποτελεί παρακολούθημα μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας κ.λπ.).
Στη στήλη αυτή αναγράφεται ο κωδικός του εντύπου με το οποίο προσδιορίζεται η αξία του ακινήτου ως ακολούθως:

Με Α/Α 1 (στήλη 1) αναγράφεται επαγγελματική στέγη και με Α/Α 2 αποθήκη η οποία αποτελεί παρακολούθημα αυτής.
Στην περίπτωση αυτή στη στήλη ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ (στήλη 2) της σειράς που απεικονίζεται η αποθήκη συμπληρώνεται ο αριθμός 1 (δηλαδή ο Α/Α της επαγγελματικής στέγης της οποίας αποτελεί παρακολούθημα).

Α/Α

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

 

1

2

 

1

 

ΕΠΑΓ/ΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

2

1

ΑΠΟΘΗΚΗ

 

 

 

Με Α/Α 14 (στήλη 1) αναγράφεται βιομηχανοστάσιο, με Α/Α 15 μια αποθήκη (ξεχωριστό κτίσμα) και με Α/Α 16 το αγροτεμάχιο επί του οποίου βρίσκονται τα αναφερόμενα κτίσματα.
Στην περίπτωση αυτή στη στήλη ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ (στήλη 2) των σειρών που αναγράφονται τα κτίσματα συμπληρώνεται ο αριθμός 14 δηλαδή ο Α/Α του βιομηχανοστασίου (η πρώτη γραμμή καταχώρησης του ακινήτου).

Α/Α

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

 

1

2

 

 

 

 

14

 

ΒΙΟΜΗΧ/ΣΙΟ

15

14

ΑΠΟΘΗΚΗ

16

14

ΑΓΡ/ΧΙΟ

 

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ (ΣΤΗΛΗ 3)

Στη στήλη αυτή αναγράφεται ο κωδικός του εντύπου με το οποίο προσδιορίζεται η αξία του ακινήτου ως ακολούθως:

ΚΩΔ

 

Α1

Φύλλο υπολογισμού αξίας Κατοικίας ή Διαμερίσματος σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή οικισμού (Εντυπο 1)

Α2

Φύλλο υπολογισμού αξίας Επαγγελματικής στέγης στο ισόγειο ή υπόγειο και σε όροφο κτηρίου που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια είναι κτήριο Γραφείων ή Γραφείων - Καταστημάτων (Εντυπο 2)

A3

Φύλλο υπολογισμού αξίας Οικοπέδου εντός σχεδίου ή σε οικισμό (Εντυπο 3)

Α4

Φύλλο υπολογισμού αξίας Αποθήκης σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή σε οικισμό (Εντυπο 4)

Α5

Φύλλο υπολογισμού αξίας Θέσης Στάθμευσης αυτοκινήτου σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή σε οικισμό (Εντυπο 5)

Κ1

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Κατοικίας πλην μονοκατοικίας σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (έντυπο Κ1)

Κ2

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Μονοκατοικίας σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (έντυπο Κ2)

Κ3

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Επαγγελματικής στέγης σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (έντυπο Κ3)

Κ4

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Σταθμού Αυτοκινήτων -Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού κτηρίου (έντυπο Κ4)

Κ5

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Γεωργικών και Κτηνοτροφικών κτιρίων - Αποθηκών (έντυπο Κ5)

Κ6

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων γενικά καθώς και νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων (έντυπο Κ6)

Κ7

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Εκπαιδευτηρίων (έντυπο Κ7)

Κ8

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτισμάτων και εγκαταστάσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων (έντυπο Κ8)

Κ9

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτισμάτων που δεν εντάσσονται στις κατηγορίες Κ1 έως Κ8 (έντυπο Κ9)

ΑΓ

Φύλλο υπολογισμού αξίας αγροτεμαχίου (έντυπο A. A. ΓΗΣ)

ΣΚ

Όταν χρησιμοποιούνται συγκριτικά στοιχεία για τον προσδιορισμό αξίας οικοπέδου

ΝΟΜΟΣ (ΣΤΗΛΗ 4)

Αναγράφεται ο νομός στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

ΔΗΜΟΣ ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΣΤΗΛΗ 5)

Αναγράφεται ο Δήμος ή η Κοινότητα που βρίσκεται το ακίνητο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΣΤΗΛΗ 6)

Αναγράφεται το Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

ΟΔΟΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ή ΟΙΚΙΣΜΟΣ ή ΘΕΣΗ (ΣΤΗΛΗ 7)

Αναγράφεται η οδός και ο αριθμός ή ο οικισμός ή η θέση που βρίσκεται το ακίνητο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΣΤΗΛΗ 8)

Αναγράφεται ο κωδικός κατηγορίας ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔ . ΑΚΙΝΗΤΟΥ

 

1

Κατοικία ή Διαμέρισμα

2

Μονοκατοικία

3

Επαγγελματική Στέγη

4

Οικόπεδο

5

Αποθήκες

51

Γεωργικά ή Κτηνοτροφικά κτίρια

6

Θέση στάθμευσης

7

Σταθμοί Αυτοκινήτων

8

Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτήρια

9

Ξενοδοχεία, Τουριστικές εγκαταστάσεις

10

Εκπαιδευτήρια

11

Αθλητικές Εγκαταστάσεις

12

Κτίρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις πιο πάνω κατηγορίες

14

Νοσηλευτήρια και Ευαγή Ιδρύματα

15

Αγροτεμάχιο

 

ΟΡΟΦΟΣ (ΣΤΗΛΗ 9)

Αναγράφεται ο κωδικός ορόφου του ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΡΟΦΟΣ

Υ

Υπόγειο. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός Υπόγειοι όροφοι, τότε αναγράφουμε Υ1 για το 1° υπόγειο, Υ2 για το 2° υπόγειο κ.ο.κ.

0

Ισόγειο ή ημιυπόγειο

1

1ος όροφος ή ημιόροφος

2

2ος όροφος

3

3ος όροφος

4

4ος όροφος

5 κ.ο.κ

5ος κ.ο.κ. όροφος

98

Ειδικά κτίρια (σχετικά: Έντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9)

 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΕ Τ.Μ. ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΣΤΗΛΕΣ 10 - 12)

ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

Κύριοι Χώροι (στήλη 10)

Αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των κυρίων χώρων των κτισμάτων.

Βοηθητικοί Χώροι (στήλη 11)

Αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων των κτισμάτων.

ΓΗΠΕΔΩΝ (ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ή ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ) (στήλη 12)

Αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου.

 

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (ΣΤΗΛΗ 13)

Αναγράφεται με τετραψήφιο αριθμό το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή της τελευταίας ουσιαστικής αναθεώρησής της.

ΕΙΔΟΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ (ΣΤΗΛΗ 14)

Αναγράφεται ο κωδικός του είδους εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ως εξής

ΚΩΔ

 

1

Πλήρης Κυριότητα

2

Ψιλή Κυριότητα

3

Επικαρπία

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝ/ΣΙΑΣ (ΣΤΗΛΗ 15)

Αναγράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τοις εκατό (%) και μέχρι πέντε δεκαδικά ψηφία.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ (ΣΤΗΛΗ 16)

Αναγράφεται το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Η στήλη αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε περίπτωση που δηλώνεται ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΣΤΗΛΕΣ 17 -19)

ΑΞΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ (στήλη 17)

Αναγράφεται η αξία πλήρους κυριότητας του ακινήτου

ΑΞΙΑ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑΣ (στήλη 18)

Αναγράφεται η αξία του εμπράγματου δικαιώματος της επικαρπίας επί ακινήτου

ΑΞΙΑ ΨΙΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ (στήλη 19)

Αναγράφεται η αξία του εμπράγματου δικαιώματος της ψιλής κυριότητας επί ακινήτου

ΕΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ TOY ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ή ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ (ΣΤΗΛΗ 20)

Αναγράφεται με τετραψήφιο αριθμό το έτος κτήσης του ακινήτου ή του εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα

ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ. ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΣΤΗΛΗ 21)

Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. στη περιοχή της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ (ΣΤΗΛΗ 22)

Η στήλη αυτή συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής συμπληρωματικής ή ανακλητικής δήλωσης

ΚΩΔΙΚΟΣ

 

1

Για την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος, στη δήλωση του ιδίου έτους φορολογίας

2

Όταν μεταβάλλονται στοιχεία ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος που έχει ήδη δηλωθεί με προηγούμενη δήλωση, στη δήλωση του ιδίου έτους φορολογίας

3

Όταν διαγράφεται ακίνητο ή εμπραγμάτου δικαιώματος, που έχει ήδη δηλωθεί με προηγούμενη δήλωση, στη δήλωση του ιδίου έτους φορολογίας.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στον πίνακα αυτόν αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που απαλλάσσονται του φόρου και η αξία τους. Για το λόγο αυτό ο πίνακας χωρίζεται σε στήλες με ενδεικτικούς αριθμούς από 1 έως και 21 και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο με ευανάγνωστα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ως ακολούθως:

 

 

Α/Α (ΣΤΗΛΗ 1)

Αναγράφεται ο αύξων αριθμός κάθε ακινήτου. Η αρίθμηση της στήλης 1 είναι συνεχής (1, 2, 3, κ.λπ.)
Ξεχωριστή σειρά και Α/Α καταλαμβάνει κάθε ακίνητο που για τον προσδιορισμό της αξίας του απαιτείται η συμπλήρωση χωριστού φύλλου εντύπου προσδιορισμού αξίας, ή η αξία του υπολογίζεται με συγκριτικά στοιχεία.
Όταν υποβάλλεται συμπληρωματική ή ανακλητική δήλωση: Στις περιπτώσεις που προστίθεται - εισάγεται ένα νέο εμπράγματο δικαίωμα που δεν είχε δηλωθεί στην αρχική δήλωση Ε.Φ.Α., ως Α/Α αναγράφεται ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της αρχικής ή προηγούμενης δήλωσης.
Στις περιπτώσεις που μεταβάλλονται στοιχεία ακινήτου ή διαγράφεται ακίνητο ως Α/Α χρησιμοποιείται αυτός της πρώτης αναγραφής του ακινήτου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ (ΣΤΗΛΗ 2)

Η στήλη αυτή συμπληρώνεται όταν η συνολική αξία του ακινήτου προσδιορίζεται με περισσότερα του ενός φύλλα υπολογισμού (π.χ. χωρίς σύσταση, διαφορετική παλαιότητα, μεζονέτα, λόγω ρυμοτομίας, επειδή είναι παρακολούθημα κ.λπ.).
Στις περιπτώσεις αυτές ως αριθμός σύνδεσης των γραμμών που ακολουθούν χρησιμοποιείται ο αύξων αριθμός της πρώτης γραμμής καταχώρησης του ακινήτου.
Παραδείγματα συμπλήρωσης της στήλης αυτής δίδονται στην αντίστοιχη στήλη του πρώτου πίνακα.

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ (ΣΤΗΛΗ 3)

Στη στήλη αυτή αναγράφεται ο κωδικός του εντύπου με το οποίο προσδιορίζεται η αξία του ακινήτου ως ακολούθως:

ΚΩΔ

 

Α1

Φύλλο υπολογισμού αξίας Κατοικίας ή Διαμερίσματος σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή οικισμού (Εντυπο 1)

Α2

Φύλλο υπολογισμού αξίας Επαγγελματικής στέγης στο ισόγειο ή υπόγειο και σε όροφο κτηρίου που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια είναι κτήριο Γραφείων ή Γραφείων - Καταστημάτων (Εντυπο 2)

A3

Φύλλο υπολογισμού αξίας Οικοπέδου εντός σχεδίου ή σε οικισμό (Εντυπο 3)

Α4

Φύλλο υπολογισμού αξίας Αποθήκης σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή σε οικισμό (Εντυπο 4)

Α5

Φύλλο υπολογισμού αξίας Θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή σε οικισμό (Εντυπο 5)

Κ1

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Κατοικίας πλην μονοκατοικίας σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (έντυπο ΚΙ)

Κ2

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Μονοκατοικίας σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (έντυπο Κ2)

Κ3

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Επαγγελματικής στέγης σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (έντυπο Κ3)

Κ4

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Σταθμού Αυτοκινήτων -Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού κτηρίου (έντυπο Κ4)

Κ5

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Γεωργικών και Κτηνοτροφικών κτιρίων - Αποθηκών (έντυπο Κ5)

Κ6

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων γενικά καθώς και νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων (έντυπο Κ6)

Κ7

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτίσματος Εκπαιδευτηρίων (έντυπο Κ7)

Κ8

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτισμάτων και εγκαταστάσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων (έντυπο Κ8)

Κ9

Φύλλο υπολογισμού αξίας κτισμάτων που δεν εντάσσονται στις κατηγορίες Κ1 έως Κ8 (έντυπο Κ9)

ΑΓ

Φύλλο υπολογισμού αξίας αγροτεμαχίου (έντυπο A.A.ΓΗΣ)

ΣΚ

Όταν χρησιμοποιούνται συγκριτικά στοιχεία για τον προσδιορισμό αξίας οικοπέδου

 

ΝΟΜΟΣ (ΣΤΗΛΗ 4)

Αναγράφεται ο νομός στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

ΔΗΜΟΣ ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΣΤΗΛΗ 5)

Αναγράφεται ο Δήμος ή η Κοινότητα που βρίσκεται το ακίνητο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΣΤΗΛΗ 6)

Αναγράφεται το Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο

ΟΔΟΣ - ΑΡΙΘΜΟΣ ή ΟΙΚΙΣΜΟΣ ή ΘΕΣΗ (ΣΤΗΛΗ 7)

Αναγράφεται η οδός και ο αριθμός ή ο οικισμός ή η θέση που βρίσκεται το ακίνητο

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΣΤΗΛΗ 8)

Αναγράφεται ο κωδικός κατηγορίας ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

 

 

ΚΩΔ . ΑΚΙΝΗΤΟΥ

 

1

Κατοικία ή Διαμέρισμα

2

Μονοκατοικία

3

Επαγγελματική Στέγη

4

Οικόπεδο

5

Αποθήκες

51

Γεωργικά ή Κτηνοτροφικά κτίρια

6

Θέση στάθμευσης

7

Σταθμοί Αυτοκινήτων

8

Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτήρια

9

Ξενοδοχεία, Τουριστικές εγκαταστάσεις

10

Εκπαιδευτήρια

11

Αθλητικές Εγκαταστάσεις

12

Κτίρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις πιο πάνω κατηγορίες

14

Νοσηλευτήρια και Ευαγή Ιδρύματα

15

Αγροτεμάχιο

 

ΟΡΟΦΟΣ (ΣΤΗΛΗ 9)

Αναγράφεται ο κωδικός ορόφου του ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΡΟΦΟΣ

Υ

Υπόγειο.
Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός Υπόγεια τότε αναγράφουμε Υ1 για το 1° υπόγειο Υ2 για το 2° υπόγειο κ.ο.κ.

0

Ισόγειο ή ημιυπόγειο

1

1ο όροφος ή ημιόροφος

2

2ος όροφος

3

3ος όροφος

4

4ος όροφος

5

5ος κ.ο.κ. όροφος

98

Ειδικά κτίρια (σχετικά: Έντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9)

 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΕ Τ.Μ. ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΣΤΗΛΕΣ 10 - 12)

ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

Κύριοι Χώροι (στήλη 10)

Αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των κυρίων χώρων των κτισμάτων.

Βοηθητικοί Χώροι (στήλη 11)

Αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων των κτισμάτων.

ΓΗΠΕΔΩΝ (ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ή ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ) (στήλη 12)

Αναγράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων των κτισμάτων.

 

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (ΣΤΗΛΗ 13)

Αναγράφεται με τετραψήφιο αριθμό το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή της τελευταίας ουσιαστικής αναθεώρησής της.

ΕΙΔΟΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ (ΣΤΗΛΗ 14)

Αναγράφεται ο κωδικός του είδους εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ως εξής:

ΚΩΔ

 

1

Πλήρης Κυριότητα

2

Ψιλή Κυριότητα

3

Επικαρπία

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝ/ΣΙΑΣ (ΣΤΗΛΗ 15)

Αναγράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τοις εκατόν (%) και μέχρι πέντε δεκαδικά ψηφία.

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ (ΣΤΗΛΗ 16)

Αναγράφεται το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Η στήλη αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε περίπτωση που δηλώνεται ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΣΤΗΛΗ 17)

Αναγράφεται η αξία του απαλλασσόμενου ακινήτου ή του εμπραγμάτου σε αυτό δικαιώματος

ΕΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ TO ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ή ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ (ΣΤΗΛΗ 18)

Αναγράφεται με τετραψήφιο αριθμό το έτος κτήσης του ακινήτου ή του εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα

ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ. ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΣΤΗΛΗ 19)

Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. στη περιοχή της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

 

ΛΟΓΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΣΤΗΛΗ 20)

Η στήλη αυτή συμπληρώνεται σε περίπτωση απαλλαγής του ακινήτου ή του εμπραγμάτου σε αυτό δικαιώματος από τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3091/2002 όπως ισχύει, και αναγράφεται ο κωδικός απαλλαγής ακινήτου ως εξής:

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΑΠΑΛΛΑΓΗ

1

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο το οποίο ανήκει σε εταιρεία της οποίας οι μετοχές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά (περ. α, παρ. 2, αρ. 15)

2

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο το οποίο ανήκει σε εταιρεία η οποία ασκεί εμπορική, μεταποιητική, βιομηχανική, βιοτεχνική ή παροχής υπηρεσιών δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον κατά το οικείο οικονομικό έτος τα ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητά αυτή είναι μεγαλύτερα των ακαθαρίστων εσόδων από ακίνητα (περ. β, παρ. 2, αρ. 15)

3

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, το οποίο ανεγείρεται από εταιρεία προκειμένου να το ιδιοχρησιμοποιήσει για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής γενικώς επιχείρησης επτά έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο 3° και 4° εδάφιο της περ. β παρ. 2 αρ. 15 (περ. β, παρ. 2, αρ. 15)

4

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που ιδιοχρησιμοποιείται ως γραφείο, αποθήκη ή θέση στάθμευσης από ναυτιλιακή επιχείρηση που έχει εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132/Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α΄), το Ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄), το Ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α΄) και το Ν. 2234/1994 (142 Α΄) (περ. γ, παρ. 2, αρ. 15)

5

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που ιδιοχρησιμοποιείται από πλοιοκτήτρια εταιρεία εμπορικών πλοίων αποκλειστικά ως γραφείο ή αποθήκη ή θέση στάθμευσης για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών (περ. γ, παρ. 2, αρ. 15).

6

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που ανήκει σε εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (περ .δ, παρ. 2, αρ. 15).

7

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που ανήκει σε νομικό πρόσωπο το οποίο αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν για τον κοινωφελή, πολιτιστικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό σκοπό, για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται εφόσον το προϊόν της εκμετάλλευσης διατίθενται αποδεδειγμένα για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών καθώς και τα ακίνητα που αποδεδειγμένα είναι κενά ή δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα (περ. στ, παρ. 2 αρ. 15

8

Ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που ανήκει σε εταιρεία της οποίας το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, ανήκουν σε Ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό (περ. δ, παρ. 3 αρ. 15)

9

Χρήση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 58 του νόμου 3842/2010

10

Λοιπές Απαλλαγές

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ (ΣΤΗΛΗ 20)

Η στήλη αυτή συμπληρώνεται μόνο σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής συμπληρωματικής ή ανακλητικής δήλωσης

ΚΩΔΙΚΟΣ

 

1

Για την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος, στη δήλωση του ιδίου έτους φορολογίας

2

Όταν μεταβάλλονται στοιχεία ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος που έχει ήδη δηλωθεί με προηγούμενη δήλωση, στη δήλωση του ιδίου έτους φορολογίας

3

Όταν διαγράφεται ακίνητο ή εμπραγμάτου δικαιώματος, που έχει ήδη δηλωθεί με προηγούμενη δήλωση, στη δήλωση του ιδίου έτους φορολογίας

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

1. Στις περιπτώσεις που στη δήλωση αναγράφεται κτίσμα για τον υπολογισμό του οποίου χρησιμοποιούνται τα έντυπα από Κ1 έως Κ9 αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή και τα στοιχεία της εδαφικής έκτασης επί της οποίας βρίσκεται το κτίσμα. Τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν αναγραφούν στοιχεία γηπέδου, συνεπάγεται ότι το ακίνητο δεν έχει περιγραφεί πλήρως και επέρχονται όλες οι κυρώσεις περί ανακριβούς δήλωσης.
2. Στις περιπτώσεις που στη δήλωση αναγράφονται απαλλασσόμενα ακίνητα (συμπληρώνεται ο Πίνακας Β) συμπληρώνεται ο αντίστοιχος πίνακας της 4ης σελίδας της δήλωσης και απαιτείται η συνυποβολή των παραστατικών που ορίζονται στις ΠΟΛ. 1075/2010 & ΠΟΛ. 1093/2010 Αποφάσεις Υπουργού Οικονομικών.
Σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες βεβαιώσεις της ΠΟΛ. 1075/2010 ΑΥΟ η δήλωση υποβάλλεται συνοδευόμενη από φωτοτυπία της αίτησης απαλλαγής.
Για τα απαλλασσόμενα ακίνητα δεν απαιτείται η συνυποβολή φύλλων υπολογισμού της αξίας τους.
3. Στις περιπτώσεις που νομική οντότητα ή νομικό πρόσωπο το οποίο έκανε χρήση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 58 του νόμου 3842/2010, υποβάλλει δήλωση Ε.Φ.Α., τότε συνυποβάλλει με τη δήλωση αυτή και φωτοτυπία του μεταβιβαστικού συμβολαίου του ακινήτου.
4. Στις περιπτώσεις υποβολής δήλωσης με περισσότερες από μία σελίδες:

α. αναγράφεται το λεκτικό «ΣΕΛΙΔΑ ......... ΑΠΟ ...........» σε κάθε σελίδα της δήλωσης.
β. η αρίθμηση των ακινήτων (Α/Α) είναι συνεχόμενη και στις επόμενες σελίδες, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών,
γ. στην τελευταία γραμμή του εσωτερικού του εντύπου κάθε σελίδας πραγματοποιείται άθροιση των αναγραφόμενων στις στήλες 17 έως 19 και μεταφορά των αθροισμάτων στις αντίστοιχες στήλες της πρώτης γραμμής της επόμενης σελίδας.
δ. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνονται τα συνολικά ποσά όλων των σελίδων μόνο στην εξωτερική σελίδα της πρώτης σελίδας του εντύπου.

 

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm