14 | 11 | 2019

Αθήνα 11/01/2007
Αρ. Πρωτ.:  1003662

ΠΟΛ. 1005
 

ΘΕΜΑ: Χορήγηση απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1078/1980, όπως ισχύουν, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε πολίτες των νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας δίνουμε τις ακόλουθες οδηγίες προς ενιαία και σύννομη αντιμετώπισή τους.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1078/1980 (Φ.Ε.Κ. 238 Α΄) παρέχεται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, προκειμένου για συμβάσεις μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
2. Με την υπ΄ αριθμ. 1013762/80/Α0013/ΠΟΛ. 1034/10.2.1992 Εγκύκλιο του Υπ. Οικ. (Κεφ. Γ΄, σελ. 19-20) προβλέπεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 εφαρμόζονται και στους υπηκόους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που αυτές εφαρμόζονται και για τους ημεδαπούς, σύμφωνα με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης των κοινοτικών εργαζομένων εντός της Ε.Ε. (Σχ. Γνωμ. 865/1991 της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ.).
Περαιτέρω, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1036725/147/Α0013/ΠΟΛ. 1060/7.4.2005 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 515 Β΄/19.4.2005) το ελάχιστο συνεχόμενο χρονικό διάστημα κατοικίας και εργασίας στην Ελλάδα, το οποίο απαιτείται για τη χορήγηση της απαλλαγής σε υπηκόους κράτους μέλους της Ε.Ε., ορίζεται σε ένα (1) έτος.
3. Όπως είναι γνωστό, από 1ης Μαΐου 2004 πραγματοποιήθηκε η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δέκα (10) νέα κράτη (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) έγιναν πλήρη μέλη της Ε.Ε..
Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2007 προσχώρησαν στην Ε.Ε. δύο νέα κράτη μέλη, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
4. Κατά συνέπεια, πλέον των υπηκόων των ανωτέρω δέκα κρατών μελών, από 1ης Ιανουαρίου 2007 δικαιούνται της απαλλαγής πρώτης κατοικίας και οι υπήκοοι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της απαλλαγής καθορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 1051240/385/Α0013/ΠΟΛ. 1057/21.6.2004 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 973 Β΄/29.6.2004).

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm