Open menu
29 | 03 | 2024
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 19/07/2013
Αρ. πρωτ.: 60730/13


ΘΕΜΑ: Καταβολή οικογενειακού επιδόματος έτους 2013.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται:

(α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. Ν.Δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 Ν. 1346/83 ).
(Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών).
(β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ( αρθ. 1 παρ. 1 Ν. 4075/2012 ).
(γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού ( αρθ. 1 παρ. 2 Ν.4075/2012 ).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΕΝΑΡΞΗ-ΛΗΞΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 2013
Το Δ.Σ. του Οργανισμού, με την υπ΄ αριθμ. 1852/36/17-7-2013 απόφασή του, όρισε ως ημερομηνία έναρξης καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων:

1) την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω
2) τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά
3) την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 για τους δικαιούχους με ένα παιδί

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.
Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά από δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της ορισθείσας.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2013 ορίζεται η 31-01-2014. (Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού το με αριθμ. πρωτ. Β126860/08.07.2011 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης με θέμα: «Απόρριψη αιτήσεων Οικογενειακού Επιδόματος λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών»).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

• η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ Δ.Λ.Ο.Ε.Μ., ή
• τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
• τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
• τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας -λοχείας.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΙ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ

1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού ( άρθρο 18 Ν. 1346/83 ). (μόνο από νέους δικαιούχους)
3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο A.M. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

Στο σημείο αυτό παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
Σύμφωνα με τις παρ. 4 του άρθρου 2 της με αριθμ. 6/28.02.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38/Α΄/28.02.2012), η οποία εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του άρθρου 1 παρ. 6 του Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α΄/14.02.2012) ορίζεται ότι:

«4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του Ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. [...]»

Συνεπώς, οι Υπηρεσίες θα συγκρίνουν ανά ατομική περίπτωση το επίδομα παιδιών που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης βάσει της παραπάνω διάταξης, με το επίδομα παιδιών που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.
Επαναλαμβάνεται ότι δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, που βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών ( άρθρο 18 παρ. 4 Ν. 1346/83 ).
Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις αλλαγές στις ΣΣΕ (Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές, Επιχειρησιακές κτλ) μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: http://www.ypakp.gr (αριστερά της οθόνης: ΘΕΜΑΤΑ -> Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Δ.Α. - Κ.Υ.Α.). και επικουρικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΜΕΔ: http:/΄/www.omed.gr.
Τέλος, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα με αριθ. πρωτ. Β136143/21.09.2011 και Β149281/12.12.2011 Γεν. Έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης (υπερίσχυση Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε περίπτωση συρροής της με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).

Α2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ:

1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2012, κατ΄ εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690/06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δ/σεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.). ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν, έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης.
Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση, θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.
3. Δελτίο Ταυτότητας
4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλλεται, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ.
Σημείωση: Θα σημειώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ενδιαφερόμενο (όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο (σταθερό/κινητό) κ.λπ.).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗ! ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων μερών του συμφώνου συμβίωσης (τόσο στην περίπτωση έναρξης ισχύος όσο και λύσης του συμφώνου).
Σημειώνεται ότι εφόσον ένα παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητάς του, θεωρείται γνήσιο τέκνο και ισχύει ό,τι και για τα τέκνα τα οποία προέρχονται από γάμο.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Για τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες δικαιούχων απαιτούνται επιπλέον των υποχρεωτικών δικαιολογητικών των παραγράφων Α.1 και Α.2 και τα εξής ανά κατηγορία δικαιολογητικά:

Β1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ή ΔΙΑΖΕΥΞΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

• Απόφαση δικαστικής επιμέλειας των παιδιών ή
• Ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια των παιδιών ή
• Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι βρίσκεται σε διάσταση ή διάζευξη και ότι η σύζυγος έχει την επιμέλεια των παιδιών και αδυνατεί να προσκομίσει Υ.Δ. του συζύγου που πληροί τις προϋποθέσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις περιπτώσεις διάστασης ή διάζευξης στις οποίες ως αιτών παρουσιάζεται ο σύζυγος, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β129165/10-8-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης.

Β2. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ

ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Απόκομμα σύνταξης μηνός Απριλίου του έτους της επιδότησης
2. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) του/της συζύγου. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ
ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελέσει γάμο.
2. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: Σε κάθε περίπτωση δικαιούχος είναι η μητέρα, ως έχουσα εκ του νόμου τη γονική μέριμνα.

Η μητέρα που δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης από τον ΔΛΟΕΜ, μπορεί να εισπράξει το οικογενειακό επίδομα για τα εκτός γάμου τέκνα της με τις προϋποθέσεις του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει (τα εν λόγω τέκνα θεωρούνται γνήσια και δεν δικαιούνται προσαύξηση. Σχετ. το με αριθμ.πρωτ. 114558/10-10-1991 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης). Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται ο Α.Μ.ΙΚΑτου πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει.
Όταν η μητέρα αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, τότε μπορεί να είναι δικαιούχος ο πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται Απόφαση Δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη γονική μέριμνα. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β4. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΖΥΓΟ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα για το ποσοστό αναπηρίας και το χρόνο αναπηρίας (50% και άνω - Ν.1902/90).
2. Αν ο/η ανάπηρος/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα για το ποσό της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.

Β5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Για παιδιά κάτω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα, εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).
2. Για παιδιά άνω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω), εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

Β6. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (18 ΜΕΧΡΙ 22 ΕΤΩΝ)
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση Σπουδών (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων), από την οποία να προκύπτει ότι η σχολή είναι ενταγμένη σε βαθμίδα εκπαίδευσης ή ότι ανήκει στο Δημόσιο, εκδοθείσα από 1η Απριλίου και μετά του έτους επιδότησης. Τονίζεται ότι τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια) που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια ΔΕΝ είναι ενταγμένα σε βαθμίδα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση λήψης οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για τέκνα ηλικίας άνω των 18 και μέχρι 22 ετών, τα οποία σπουδάζουν στις εν λόγω ιδιωτικές σχολές (σχετ. το με αριθμ. πρωτ. Β101827/17.01.2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην παρούσα Εγκύκλιο επισυνάπτονται ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΧΟΛΩΝ, οι οποίες υπάγονται αντίστοιχα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Οι Βεβαιώσεις των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ και ΙΕΚ θα πρέπει να είναι θεωρημένες από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως εμφανίζονται στους πίνακες 1 και 2 του παραρτήματος 2. Οι Βεβαιώσεις των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού, θα πρέπει να είναι θεωρημένες από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Δ/νσης θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Β7. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι:

• έχει εγκαταλειφθεί η οικογένεια από τον ένα γονέα
• ο άλλος γονέας δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης
• συντηρούνται τα αδέλφια από τον /την αδελφό /αδελφή

Β8. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του γονέα, (αυτεπάγγελτη αναζήτηση) (Προκοσμίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).
2. Απόδειξη ότι δεν εργάζεται ο επιζών γονέας ή ότι δεν δικαιούται επίδομα παιδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι:

• συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους
• ο γονέας που επιζεί δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης

Β9. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας του έχει ανατεθεί η επιτροπεία των παιδιών. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β10. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Διερευνάται από την Υπηρεσία του Οργανισμού.

Β11. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ:

Βιβλιάριο Ασθενείας

Β12. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση από τη Στρατιωτική Μονάδα με την ακριβή ημερομηνία στράτευσης.

Β13. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση της αρμόδιας Δημόσιας Αρχής ή του αρμόδιου Σωφρονιστικού Καταστήματος με την ακριβή ημερομηνία έναρξης εκτίσεως της ποινής.

* ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ: Επισημαίνουμε την υποχρέωση των Υπηρεσιών μας σύμφωνα και με τις εγκυκλίους της Διεύθυνσης Διοικητικού, να αναζητούν αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τα αναφερόμενα στις παραγράφους Α1.2, Β2.2, Β6, Β8.1 δικαιολογητικά της παρούσας εγκυκλίου, εάν δεν έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Τα ποσά του οικογενειακού επιδόματος για το έτος 2013 εμφανίζονται στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ (1ος ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

ΕΤΗΣΙΟ ΠΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 3ΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

1

8,22

98,64

133,80

2

24,65

295,80

330,96

3

55,47

665,64

700,80

4

67,38

808,56

843,72

5

78,68

944,16

979,32

6

89,98

1.079,76

1.114,92

7

101,28

1.215,36

1.250,52

8

112,57

1.350,84

1.386,00

9

123,87

1.486,44

1.521,60

10

135,17

1.622,04

1.657,20

11

146,47

1.757,64

1.792,80

12

157,77

1.893,24

1.928,40

13

169,06

2.028,72

2.063,88

14

180,36

2.164,32

2.199,48

• Για κάθε παιδί πέρα από τα τέσσερα έχει ήδη προστεθεί το ποσό των 11,30 € το μήνα (άρθρο 1 Π.Δ. 154/2004). Επίδομα τρίτου παιδιού ( άρθρο 18 Ν. 1346/83 ). Μηνιαίο ποσό 2,93 € και ετήσιο ποσό 35,16 €.
• Κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε ότι το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 3,67 € μηνιαίως, δηλαδή κατά 44,04 € ετησίως, για κάθε παιδί στις περιπτώσεις που απαιτείται ( άρθρο 1 παρ. 3 Π.Δ. 412/1985 ).

Σε ό,τι αφορά στην προσαύξηση του επιδόματος ως προς το γονέα, αυτή χορηγείται μόνο εφόσον:

α) ο/η δικαιούχος δεν συνταξιοδοτείται λόγω θανάτου του άλλου συζύγου ή
β) η μηνιαία σύνταξή του/της δεν είναι μεγαλύτερη από το 20πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει την 1η Ιανουαρίου του έτους επιδότησης ή
γ) εφόσον ο/η ανάπηρος σύζυγος δεν συνταξιοδοτείται ή
δ) η μηνιαία σύνταξή του/της δεν είναι μεγαλύτερη από το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει την 1η Ιανουαρίου του έτους επιδότησης.

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη ανερχόταν την 1-1-2013 στο ποσό των 26,18 ευρώ. Επομένως για να χορηγηθεί η ως άνω προσαύξηση στον/στην δικαιούχο πρέπει η μηνιαία σύνταξή του/της να μην είναι μεγαλύτερη από 523,60 ευρώ (26,18x20). Η μηνιαία σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τη σύγκριση με το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, είναι εκείνη του μηνός Απριλίου του έτους επιδότησης, χωρίς να υπολογίζεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Διευκρινίζεται, ότι το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπολογίζεται, προκειμένου να καταβληθεί ή όχι η προσαύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης (δεν αφαιρούνται δηλαδή οι κρατήσεις) που παίρνει ο δικαιούχος από τον κύριο φορέα ασφάλισης και την επικουρική σύνταξη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο: ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΛΟΕΜ
Για την εφαρμογή του άρθρου 18 παρ. 4 του Ν. 1346/83 ερευνάται και συγκρίνεται το μηνιαίο ποσό του επιδόματος που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης βάσει Σ.Σ.Ε, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, με εκείνο που χορηγείται από τον ΔΛΟΕΜ [σχετ. ο παρακάτω ΠΙΝΑΚΑΣ (2ος)], ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι μεγαλύτερο. Η ανωτέρω σύγκριση θα γίνεται στον ίδιο αριθμό παιδιών κατά σειρά γέννησης, όπως προκύπτει από το οικογενειακό ασφαλιστικό βιβλιάριο (σχετική η με αριθμό 3126/18-9-1997 γνωμοδότηση και η από 18-3-2008 νεότερη απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ).

Ενδεικτικά παραδείγματα παρατίθενται κατωτέρω:

 

Α/Α

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1.

Μισθωτός με τρία παιδιά λαμβάνει από τον εργοδότη του μηνιαίο ποσό 45,00 ® δηλαδή μικρότερο από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Θα λάβει επίδομα και για τα τρία παιδιά από τον ΔΛΟΕΜ

2.

Μισθωτός για τα τρία παιδιά λαμβάνει από τον εργοδότη του μηνιαίο ποσό 80.00 €, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Δεν θα λάβει επίδομα από τον ΔΛΟΕΜ

3.

Μισθωτός με τέσσερα παιδιά λαμβάνει από τον εργοδότη του μηνιαίο επίδομα για τα τρία του παιδία 50,00 €, δηλαδή μικρότερο από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Θα λάβει από τον ΔΛΟΕΜ επίδομα για τα τέσσερα παιδιά.

.4

Μισθωτός με τέσσερα παιδιά λαμβάνει από τον εργοδότη του μηνιαίο επίδομα για τρία παιδιά 80,00 €, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Θα λάβει από τον Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. επίδομα για ένα παιδί (δηλαδή για το τέταρτο).

5.

Μισθωτός με πέντε παιδιά λαμβάνει από το εργοδότη του μηνιαίο επίδομα για το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο παιδί 60,00 €, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Θα λάβει από τον ΔΛΟΕΜ μόνα για τα δύο πρώτα παιδιά.

6.

Μισθωτός με πέντε παιδιά λαμβάνει μηνιαίο επίδομα από τον εργοδότη του για το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο παιδί 40,00 €, δηλαδή μικρότερο ποσό από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών

Θα λάβει από τον ΔΛΟΕΜ για πέντε παιδιά

7.

Μισθωτός με έξι παιδιά λαμβάνει από τον εργοδότη του για τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο παιδί μηνιαίο επίδομα 90,00 €, δηλαδή μεγαλύτερο ποσό από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Θα λάβει από τον ΔΛΟΕΜ μόνο για τα δύο πρώτα παιδιά.

8.

Μισθωτός με έξι παιδιά λαμβάνει από τον εργοδότη του για τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο παιδί 40,00€, δηλαδή μικρότερο ποσό από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Θα λάβει από τον ΔΛΟΕΜ επίδομα και για τα έξι παιδιά

 


Σε κάθε περίπτωση καθιερώνεται ενιαίος τρόπος σύγκρισης ποσών για όλες τις ΣΣΕ και παύει να ισχύει η σύγκριση των ποσών στο συνολικό από την κάθε πηγή (εργοδότη-ΔΛΟΕΜ) καταβλητέο ποσό. Επιπλέον παραθέτουμε προς διευκόλυνση σας πίνακα, όπου φαίνεται το μηνιαίο οικογενειακό επίδομα για κάθε δικαιούμενο παιδί, κατά σειρά γέννησης. Με βάση αυτόν τον πίνακα, θα γίνεται σύγκριση του ποσού που χορηγείται από τον εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό στον ίδιο αριθμό παιδιών που χορηγείται από τον Ο.Α.Ε.Δ.
Για παράδειγμα: Στην περίπτωση εργαζομένων με τρία παιδιά, όπου ο ΔΛΟΕΜ χορηγεί επίδομα για τα δύο πρώτα παιδιά και ο εργοδότης για το τρίτο, γίνεται σύγκριση του ποσού που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για το τρίτο παιδί δηλ. 30,82 € (ποσό που προκύπτει από την αφαίρεση του ποσού των δύο παιδιών από το συνολικό ποσό των 55,47 € των τριών παιδιών δηλ. 55,47 €-24,65 €=30,82 € σύμφωνα και με τον συνημμένο πίνακα), με το αντίστοιχο ποσό που χορηγεί ο εργοδότης π.χ. 45,00 €. Σε αυτήν την περίπτωση ο δικαιούχος θα λάβει για τα δύο πρώτα παιδιά από τον ΔΛΟΕΜ και για το τρίτο από τον εργοδότη, διότι το επίδομα που χορηγεί ο εργοδότης για το τρίτο παιδί είναι μεγαλύτερο από αυτό που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β127284/31-7-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης καθώς και στις οδηγίες που αναρτήθηκαν από τη Δ/νση Μηχανογραφίας στις ανακοινώσεις του ΟΠΣ 2 την 1/08/2012.

ΠΙΝΑΚΑΣ (2ος) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑ ΠΑΙΔΙ (ΣΕ ΕΥΡΩ)

98,64

8,22

8,22

295,80

24,65

16,43

665,64

55,47

30,82

808,56

67,38

11,91

944,16

78,68

11,3

1.079,76

89,98

11,3

1.215,36

101,28

11,.3

1.350,84

112,57

11,3

1.486,44

123,87

11,3

10°

1.622,04

135,17

11,3

11°

1.757,64

146,47

κ.λπ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Τα ποσά στην τέταρτη στήλη του πίνακα προκύπτουν αφαιρώντας από το μηνιαίο ποσό του συνόλου των παιδιών (τρίτη στήλη) το ποσό των προηγούμενων παιδιών. (Π.χ. για να βρούμε το ποσό που αντιστοιχεί στο τρίτο παιδί αφαιρούμε από το 55,47€ τα ποσά των δύο προηγούμενων παιδιών: 55,47€-24,65€=30,82€).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο ασφαλισμένος δικαιούται οικογενειακές παροχές σύμφωνα με τη νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα μέλη της οικογένειάς του που κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος, σαν να κατοικούσαν στο έδαφος του πρώτου κράτους μέλους (άρθρ. 67, Καν. 883/2004). Εάν, κατά την ίδια περίοδο και για τα ίδια μέλη οικογένειας, προβλέπονται παροχές δυνάμει των νομοθεσιών περισσοτέρων του ενός κρατών μελών, τότε οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν βάσει συγκεκριμένων κανόνων (άρθρ. 68, Καν. 883/2004) για την προτεραιότητα και έπειτα χορηγούνται οι οικογενειακές παροχές.
Στα πλαίσια της ορθής εφαρμογής των ανωτέρω Κανονισμών, όταν ο αιτών διαμένει πλέον σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν εξεταστεί η αίτησή του για το οικογενειακό επίδομα από τον Οργανισμό μας, πρέπει να ελεγχθεί αν ο αιτών δικαιούται οικογενειακό επίδομα από το νέο κράτος μέλος στο οποίο μετακινήθηκε. Ο έλεγχος γίνεται με τη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού εντύπου Ε 411 GR.
Πιο συγκεκριμένα συμπληρώνεται το Ε 411 GR, μέρος Α με τα στοιχεία του αιτούντα στην παράγραφο 2 και αποστέλλεται στον φορέα χορήγησης των οικογενειακών παροχών του άλλου κράτους μέλους. Όταν επιστραφεί το έντυπο κατάλληλα συμπληρωμένο, λαμβάνεται υπόψη το τυχόν δικαίωμα του αιτούντα στο οικογενειακό επίδομα που αυτός λαμβάνει από τον αρμόδιο φορέα του νέου κράτους μέλους και τότε μόνο εξετάζεται η αίτησή του.
Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τα τέκνα του σπουδάζει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 402.
Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τέκνα του είναι ανάπηρο και βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 404 ή Ε 407.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση που οι Υπηρεσίες δε διαθέτουν τα ως άνω Κοινοτικά Έντυπα, παρακαλούνται να απευθύνονται στην αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης Ασφάλισης κ. Λαμπράκη Λαμπρινή στο τηλέφωνο: 210 9989158.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αιτήματα πολιτών κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων θα γίνονται δεκτά, εφόσον αυτοί έχουν τα υπό του Νόμου οριζόμενα δικαιολογητικά, δηλαδή, άδεια διαμονής για εργασία ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 3386/05 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 4, παρ. 3, περίπτωση γ του Ν. 4018/2011 και ισχύει μέχρι σήμερα, ότι έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοσή της.
Σύμφωνα με το Ν.3731/2008 και με την αριθμ. 15/2009 ερμηνευτική εγκύκλιο: «Όλα τα ανήλικα τέκνα νόμιμα διαμενόντων στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών που γεννιούνται ή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καλύπτονται από την άδεια διαμονής του γονέα με τον οποίο διαμένουν και από τον οποίον συντηρούνται, μέχρι να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση σε αυτά ατομικής άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης».
Τα στοιχεία των ως άνω δικαιούχων (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός) να γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες, όπως στα επίσημα έγγραφά τους.
Τονίζεται ότι δεν χορηγείται επίδομα για τέκνα πολιτών τρίτων χωρών τα οποία δε διαμένουν στην Ελλάδα, εκτός αν αυτά είναι ενήλικα που φοιτούν στο εξωτερικό (σχετ. η αμέσως παρακάτω «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ»).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όσον αφορά στις άδειες διαμονής παιδιών άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Στο ίδιο έγγραφο παραπέμπουμε και για τα τέκνα πολιτών της ίδιας κατηγορίας που σπουδάζουν σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού.

Η παραμονή των τέκνων των αλλοδαπών στην Ελλάδα αποδεικνύεται με:

• `Αδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση και στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μαθητές ή σπουδαστές, θα προσκομίζεται βεβαίωση φοίτησης εκδοθείσα από την αντίστοιχη εκπαιδευτική μονάδα (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων).

Στις περιπτώσεις που, αντί της άδειας διαμονής προσκομίζεται βεβαίωση κατάθεσης αίτησης με πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής για εργασία, θα ζητείται και το διαβατήριο, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος από την Ελλάδα των μελών της οικογένειας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Για την καλύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών μέσω ΚΕΠ και την ελαχιστοποίηση φαινομένων άσκοπης ταλαιπωρίας, τόσο των δικαιούχων όσο και των Υπηρεσιών μας, συνιστάται με την έναρξη καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων, η άμεση συνεργασία των αρμοδίων Υπαλλήλων του ΔΛΟΕΜ με τους υπευθύνους των ΚΕΠ και η παροχή σχετικών οδηγιών και διευκρινίσεων. Στις περιπτώσεις νέων δικαιούχων προτείνεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις Υπηρεσίες μας.
2. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, παρακαλούμε να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο των Υπηρεσιών ανακοίνωση με τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος. Επιπλέον, στην ανακοίνωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η πληροφορία προς τους ασφαλισμένους, ότι είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν τον αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και να προσκομίσουν το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
3. Σε κάθε περίπτωση, και όπου οι Υπηρεσίες μετά τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών κρίνουν απαραίτητο, θα αναζητούνται διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία από τις εκδούσες αρχές (π.χ. βεβαιώσεις φοίτησης, δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, άδειες αλλοδαπών κ.λπ.).
4. Υπενθυμίζουμε το με αριθμ. Β147394/1-12-2009 έγγραφο μας σχετικά με τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος στους εργαζομένους στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στη ΜΟΤΟΡ - ΟΙΛ και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αναφερόμενα σχετικά με την αναγραφή του ενδιαφερόμενου στο βιβλιάριο ΕΤΕ ως πρώτου δικαιούχου θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις Υπηρεσίες για όλες τις παροχές του Οργανισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο: ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1. Το Ν.Δ. 3868/58
2. Το Π.Δ. 1178/80
3. Ο Ν. 1346/83 (άρθρο 18)
4. Το Π.Δ. 527/84
5. Ο Ν. 1483/84 (άρθρο 23)
6. Το Π.Δ. 412/85
7. Το Π.Δ. 154/2004
8. Η ΚΥΑ με αριθμ. ΔΟΛΚΕΠ/Φ.15/10/16891

Με ευθύνη των προϊσταμένων να λάβουν γνώση με υπογραφή όλοι οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm