Open menu
29 | 03 | 2024
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Από το βράδυ των εκλογών τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, με αφορμή την άνοδο του φασιστικού ναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» και την παρουσία της στη Βουλή, προβάλλουν καθημερινά αυτό το «φαινόμενο», με την αιτιολογία - όπως ισχυρίζονται - «για να καταλάβει ο κόσμος τι ψήφισε»... Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζουν συνεντεύξεις ακόμα και μιας ώρας σε κεντρικά δελτία ειδήσεων (ΣΚΑΪ περασμένη Πέμπτη) ή ειδικές εκπομπές (ΑΛΦΑ και ΝΕΤ περασμένη Τετάρτη). Ξαφνικά, αυτοί που είχαν κηρύξει εμπάργκο στα «βρωμοκάναλα» και «τσοντοκάναλα» του κατεστημένου - κατά δήλωση Μιχαλολιάκου - τείνουν να μετατραπούν σε γλάστρες του τηλεοπτικού τοπίου των αστικών ΜΜΕ και τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής. Και με κουστουμάκι παρακαλώ.

Ας δούμε συνοπτικά τι προκύπτει από αυτές τις εμφανίσεις. Κατ' αρχήν, οι δημοσιογράφοι που μιλούν με τους Χρυσαυγίτες βάζουν θέμα εάν είναι «φασιστική, ναζιστική οργάνωση», εάν «θαυμάζουν τον Χίτλερ», «ποια είναι η γνώμη τους για τον Παπαδόπουλο και το Μεταξά», «εάν είναι με τη Χούντα του '67-'74». Πριν ή ακόμα και μετά από αυτές τις ερωτήσεις εξηγούν ότι κάνουν τέτοιες ερωτήσεις για να τους εκθέσουν. Οι Χρυσαυγίτες λοιπόν με τις απαντήσεις τους μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Και με ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα, γνωρίζοντας ότι απευθύνονται στο σύνολο του λαού μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράδειγμα 1ο: Εμφανίζονται ως «Ελληνες πατριώτες εθνικιστές που ενδιαφέρονται για το καλό της πατρίδας».

Στο αυτί του ακροατή - που διόλου απίθανο να συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων στις πλατείες - ηχεί σαν η λογική συνέχεια όσων εδώ και 2, 3 χρόνια καλλιεργούν σκόπιμα συγκεκριμένα κέντρα του αστικού πολιτικού συστήματος, αστικά μέσα ενημέρωσης επιχειρηματιών, με αφορμή το Μνημόνιο με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ που χτύπησε ανελέητα εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όροι όπως «υποδούλωση από τους ξένους», «κυβέρνηση υποταγής στον ξένο παράγοντα», «γερμανική κατοχή», «ξεπούλημα της χώρας στο ΔΝΤ» κλπ. κλπ. κυριαρχούν σαν συνθήματα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης όπου το κεφάλαιο προσπαθεί να βρει τρόπους να βγει αλώβητο χτυπώντας αλύπητα την εργατική τάξη. Τα παραπάνω θέτουν ως κυρίαρχο ζήτημα «να ενωθούν οι Ελληνες καπιταλιστές και οι Ελληνες εργάτες να διώξουν τους ξένους καπιταλιστές κατακτητές». Αυτό προβάλλει ως βασικό πολιτικό ζήτημα η «Χρυσή Αυγή». Αναφέραμε πιο πάνω τις πλατείες και τους αγανακτισμένους γιατί και εκεί καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα αυτή η λογική («έξω οι δοσίλογοι», «έξω οι κλέφτες», «οι 300 στο Γουδή», «έρχονται κρεμάλες» και άλλα τέτοια). Εν ολίγοις το σύνθημά τους είναι το ίδιο με το «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Μόνο που αυτό το λανσάρισε το ΠΑΣΟΚ.

«Ποια χούντα...;»

Παράδειγμα 2ο: Οταν απαντούν για τον Χίτλερ, λένε ότι «έχουν κι άλλοι ευθύνη για όσα έγιναν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εκτός από τον Χίτλερ», πως «επί Παπαδόπουλου έγιναν και ορισμένα καλά για τη χώρα» και πως «για ποια χούντα μιλάτε; Αυτό που ζούμε τώρα είναι χούντα».

Την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξή τους εμφάνισαν το πραγματικό αντικομμουνιστικό τους πρόσωπο όταν διαστρέβλωσαν την ιστορική πραγματικότητα και είπαν: «Το 1941 αυτοί που πολεμούσαν τους Γερμανούς στα οχυρά του Μεταξά ήταν οι Ελληνες εθνικιστές. Οι κομμουνιστές εκείνη την εποχή ήταν σύμμαχοι των Γερμανών του Χίτλερ και έκαναν την πάπια. Και όταν έναν χρόνο μετά έγινε η εισβολή - μερικούς μήνες μετά - έγινε στη Σοβιετική Ενωση, τότε αποφάσισαν οι κομμουνιστές να πάρουν τα όπλα στην Ελλάδα». Η πιο χυδαία εκδοχή διαστρέβλωσης της Ιστορίας προκειμένου να κάνουν επίσης χυδαίο αντικομμουνισμό.

«Πατούν» πάνω στην άγνοια, ιδιαίτερα των νέων ηλικιών σε τέτοια ιστορικά ζητήματα, για να χύσουν το δηλητήριό τους. Αλλωστε το ΚΚΕ ήταν το Κόμμα που αν και σε παρανομία, αν και τσακισμένο από την Ασφάλεια του Μεταξά και του Μανιαδάκη, βγήκε με κάλεσμα παλλαϊκού αγώνα αμέσως με την επίθεση των Ιταλών φασιστών. Ο Μεταξάς μάλιστα δεν επέτρεψε στους φυλακισμένους κομμουνιστές να πάνε στον πόλεμο και τους παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές.

Τέτοια ρητορική και τέτοια επιχειρήματα έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και δεκαετίες οι συνεργάτες των Γερμανών, οι ένθερμοι υποστηρικτές του Χίτλερ. Μάλιστα, οι Χρυσαυγίτες επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά ότι «και ο Στάλιν έκανε εγκλήματα».

Τι λογικές αναπαράγουν

Στο αυτί του ακροατή η απόπειρα εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού δεν είναι πρωτάκουστο. Είναι βασική και η πιο αντιδραστική αιχμή της αστικής προπαγάνδας. Δεν είναι μόνο το αγαπημένο σπορ των Χρυσαυγιτών. Απλά επιβεβαιώνουν ότι είναι γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος που λατρεύει την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, που θέλει να διδάσκεται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ, για μέρα μνήμης των εγκλημάτων ναζισμού - κομμουνισμού (23 Αυγούστου).

Αστοί δημοσιολόγοι, που τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή», δυο τρεις μέρες πριν τις εκλογές έγραφαν: «Γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και όχι η Χρυσή Αυγή;» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τα περί χούντας και η λογική «τώρα δεν έχουμε χούντα;», δεν το ακούμε πρώτη φορά από τη «Χρυσή Αυγή». Είναι λογική που αναπαράχθηκε στις πλατείες όχι ίσως τόσο ωμά (σ.σ. για να μην ενεργοποιήσουν άλλα αντανακλαστικά), αλλά το έκαναν πιο μαστόρικα, ταυτίζοντας το ίδιο το Μνημόνιο με χούντα («κάτω η χούντα του Μνημονίου») και συνδέοντάς το και αυτό με μια «εθνικοπατριωτική αντίληψη» (θέσεις περί «κατοχής», «υποδούλωσης» κλπ.). Αντίστοιχες λογικές καλλιεργήθηκαν από ομάδες όπως η «Σπίθα» (τώρα στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ), η ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., το ΕΠΑΜ του Καζάκη, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Καμμένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. που μιλούν για πολιτικές ηγεσίες που πρόδωσαν την Ελλάδα στους ξένους.

Βεβαίως, το σύνθημα «χούντα είναι θα περάσει», το λανσάρισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της 10ετίας του '90 ακόμη. Και διαμόρφωναν ανάλογες συνειδήσεις.

Το ναζιστικό μόρφωμα το «φουσκώνουν» οι αστοί, επιδιώκοντας την κοινοβουλευτική του έκφραση, όπως έκαναν με το ιστορικό προηγούμενο του Χίτλερ στη Γερμανία (η σοσιαλδημοκρατία με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες τον ανέβασαν στην κυβέρνηση), φρόντισαν να εξισώσουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό, να προπαγανδίζουν ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας, ενισχύοντας τη φασιστική δράση ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Σημαία τους το «έξω οι κλέφτες»

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο: Τους ρώτησαν για το ναζιστικό χαιρετισμό. Απάντησαν: «Σήμερα στη χώρα μας ο λαός δεν κινδυνεύει από αυτό το χαιρετισμό αλλά από έναν άλλο». Και έδειξαν τη γνωστή κίνηση που κάνει ο λαός όταν θέλει να πει ότι κάποιος έκλεψε. Λένε, λοιπόν, ότι για την οικονομική κατάσταση της χώρας φταίνε οι κλέφτες πολιτικοί, τα λαμόγια, ότι αυτοί έφεραν την κρίση που οφείλεται στις κλεψιές τους και πρέπει να πάνε φυλακή. Επικεφαλής αυτής της προπαγάνδας ήταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

Μήπως με σημαία τη διαφάνεια, τις μίζες, τη διαπλοκή δεν έκανε την προεκλογική του εκστρατεία όταν στις εκλογές του 2009 πήρε 44%; Η λογική των «λαμογιών» δεν προετοίμασε συνειδήσεις ώστε τώρα να μπορούν πιο εύκολα να χωνέψουν καθετί που τους πασάρουν φασιστοειδή τύπου «Χρυσής Αυγής», περί κλεφτών πολιτικών; Λες και οι μίζες, η διαπλοκή, τα μυστικά κονδύλια δεν είναι σύμφυτα με την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια για να εξασφαλίσουν από το πολιτικό προσωπικό και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους καλύτερο μερίδιο στην αγορά για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

«Μανούλες» στον κοινωνικό αυτοματισμό

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4ο: Ρωτήθηκαν ποιες είναι οι θέσεις τους για την Υγεία. Λένε: «Δεν μπορεί να πηγαίνει ο Ελληνας στο νοσοκομείο και να είναι μπροστά του πριν από αυτόν 100 Πακιστανοί. Ετσι καταστρέφονται τα ασφαλιστικά ταμεία».

Εδώ συγκαλύπτουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης στον τομέα Υγείας με στόχο το κέρδος γιατί δε διαφωνούν, ίσα - ίσα το αντίθετο, τη στηρίζουν. Συγκαλύπτουν τις δραστικές περικοπές του κράτους στο συγκεκριμένο τομέα γιατί τις υπερασπίζονται. Μήπως η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είναι αυτή που αποκλείει εκατομμύρια ανθρώπους από την Υγεία με τα χαράτσια στα νοσοκομεία, τις περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις για τους ασφαλισμένους;

Επομένως ρίχνουν την αιτία στους μετανάστες, για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που παραδίδει τον τομέα Υγείας στους καπιταλιστές. Και ταυτόχρονα στρέφει λαϊκές δυνάμεις της Ελλάδας ενάντια σε άλλες λαϊκές δυνάμεις που είναι μετανάστες. Αλλου είδους «κοινωνικός αυτοματισμός» και εθνικιστικό, φασιστικό μίσος ταυτόχρονα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5ο: Λένε: «Αν δεν υπήρχαν μετανάστες, οι Ελληνες θα είχαν δουλειά». Πέρα από το ότι συγκαλύπτουν τα πραγματικά ταξικά αίτια για την ανεργία, που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, οι πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο. Πώς νοιάζονται για τους εργάτες, όπως λένε; Το έδειξαν στην απεργία των χαλυβουργών στη Μαγνησία. Τι έλεγαν στην ανακοίνωση τους; «Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας. Η πρόταση της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" προς τους εργαζόμενους (σ.σ. για μείωση ωρών εργασίας και μισθών) ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά». Να για ποιον νοιάζονται πραγματικά.

Ο λαός να διορθώσει την ψήφο του και ως προς τη «Χρυσή Αυγή»

Συμπερασματικά, δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα οργανώνει και ενισχύει αντιδραστικές δυνάμεις συνδεδεμένες με κρατικούς μηχανισμούς, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τέτοιο ρόλο είχε αναθέσει στον ΛΑ.Ο.Σ. το προηγούμενο διάστημα, για τέτοιο ρόλο προετοιμάζει τη «Χρυσή Αυγή».

Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ναζισμού και του φασισμού τις δεκαετίες 1920 και 1930, πρωτοστατώντας στην αντισοβιετική και αντικομμουνιστική εκστρατεία (βλέπε άρθρα στον «Ριζοσπάστη», 27/11/2011 και 8/4/2012). Ο αντικομμουνισμός στον οποίο πρωτοστάτησε το ΠΑΣΟΚ - το οποίο σημειωτέον στήριξε άμεσα και έμμεσα και τον ΛΑ.Ο.Σ. - συμβάλλει στο να θρέφονται τέτοιες δυνάμεις. Αλλωστε, και στην περίπτωση της Γαλλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσωπικά ο Μιτεράν πρωτοστάτησαν στην ενίσχυση του Λεπέν.

Η Ιστορία έχει διδάξει ότι απέναντι στην περαιτέρω αντιδραστικοποίηση, που είναι ένα φυσικό επακόλουθο σε συνθήκες κρίσης, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να επαγρυπνούν. Μόνο ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει και να βάλει στο περιθώριο τέτοιες επικίνδυνες φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις που φορούν φιλολαϊκή προβιά. Στις επικείμενες εκλογές ο λαός πρέπει να διορθώσει την ψήφο του και ως προς τη «Χρυσή Αυγή».

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm