Open menu
20 | 04 | 2024

ΙΚΑ 22/07/2008
TO1/674/1

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 64

 

Θέμα: Οδηγίες για την ένταξη, από 1-8-2008 στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των Ταμείων: Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ (ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΣΠ-ΕΤΕ), Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΤΕ), των κλάδων σύνταξης των ταμείων: Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (ΤΑΠΑΕ-Ε), Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) και Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΕΤΒΑ (ΤΑΠ-ΕΤΒΑ) και του κλάδου σύνταξης του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ).

 

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 5 και 6 του ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58Α/3-4-08) «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα των εντασσόμενων, από 1-8-2008, στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ταμείων: ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ, των κλάδων σύνταξης των ταμείων: ΤΑΠΑΕ-Ε, ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και του κλάδου σύνταξης του ΟΑΠ-ΔΕΗ για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών και την αντιμετώπιση των θεμάτων απονομών συντάξεων που προκύπτουν από την ένταξη των ανωτέρω ταμείων και κλάδων και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

1. ΓΕΝΙΚΑ

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου εντάσσονται στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από 1-8-08, τα ταμεία: ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ και οι κλάδοι σύνταξης των ταμείων: ΤΑΠΑΕ-Ε, ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠ-ΕΤΒΑ.
Οι ασφ/νοι των ανωτέρω φορέων εξακολουθούν να διέπονται και μετά την ένταξή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις διατάξεις της νομοθεσίας των ταμείων και κλάδων που προέρχονται και οι οποίες αναφέρονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
Τονίζουμε ότι για την πλειονότητα των ασφ/νων των ανωτέρω φορέων προβλέπονται ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης, δηλ. για τους μέχρι 31-12-92 ασφ/νους εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις των φορέων όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και οι γενικές διατάξεις νόμων (1976/91, 2084/92, 2676/99, 3029/02 κ.ά.), για δε τους ασφ/νους από 1-1-93 και μετά ισχύουν αφενός οι ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανά κατηγορία ασφαλιστικού κινδύνου, αλλά και ο ίδιος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.
Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου αυτού εντάσσεται, από 1-8-08, στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο κλάδος σύνταξης του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού – ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ) ως αυτοτελής φορέας με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και μετονομάζεται σε Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού – Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΤΑΠ-ΔΕΗ). Οι ασφ/νοι του ανωτέρω κλάδου εξακολουθούν να διέπονται από τις γενικές και καταστατικές διατάξεις του  εντασσόμενου κλάδου.

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

 Α. ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ: ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ & ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ: ΤΑΠΑΕ-Ε, ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠ-ΕΤΒΑ.

Η ένταξη των ανωτέρω φορέων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 2 του νόμου και τις διατάξεις των παραγράφων 7, 8, 9 και 10 του άρθρου 5 του ν. 3029/02, ειδικότερα:

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του νόμου ρυθμίζονται θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης ως ακολούθως:

α) Όσοι προσλαμβάνονται στις τράπεζες και τις εταιρείες μετά την ένταξη των προαναφερθέντων ταμείων και κλάδων σύνταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – το προσωπικό των οποίων ασφαλιζόταν στους εντασσόμενους φορείς – υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται από τη νομοθεσία του.
β) Οι ήδη ασφαλισμένοι των ανωτέρω φορέων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων, όπως ισχύουν με τις γενικές διατάξεις των νόμων και τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Επομένως σε ότι αφορά θέματα απονομών συντάξεων διατηρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται σε περίπτωση αποχώρησης από την εργασία και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις των φορέων, και
γ) Καταργείται, από 1-1-2013, η διάταξη του εδαφ. β΄ της περ. ι΄ της παρ. 11α του άρθρου 2 του ν. 3029/02 (ΦΕΚ 160Α΄) σύμφωνα με την οποία, το ευνοϊκότερο ανά έτος ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης, για το χρονικό διάστημα μέχρι 31- 2-07, που προβλεπόταν από τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων για τους μέχρι 31-12-1982 ασφαλισμένους εξακολουθούσε να ισχύει. Συνεπώς ειδικά για τους μέχρι 31-12-82 ασφ/νους το τυχόν ευνοϊκότερο ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει για όσους συνταξιοδοτηθούν ως 31-12-2012.
Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του νόμου ορίζεται ότι εκκρεμείς δίκες με διαδίκους τους εντασσόμενους φορείς συνεχίζονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς διακοπή.
Με τις διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 2 του νόμου ορίζεται ότι το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού και η ακίνητη περιουσία των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων περιέρχεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως καθολικό διάδοχο αυτών.
Με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 2 του νόμου ορίζεται ότι για τα λοιπά θέματα που δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 7, 8, 9 και 10 του άρθρου 5 του ν. 3029/02. Από τις διατάξεις αυτές προβλέπονται τα εξής:

α) Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος στους εντασσόμενους φορείς λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
β) Οι μέχρι την ένταξη συνταξιούχοι των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων καθίστανται συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο στο εξής βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξής τους, το ύψος του ποσού της οποίας εξακολουθεί καταβαλλόμενο όπως αυτό έχει διαμορφωθεί την ημερομηνία της ένταξης, την έκδοση της οποίας μας ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών,

γ) Οι συντάξεις ακολουθούν τις αυξήσεις των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αυξάνονται κάθε φορά σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική και
δ) Καμία σύνταξη δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα εκάστοτε καταβαλλόμενα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.
Με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 2 του νόμου ορίζεται ότι ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης πλήν ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης του εντασσόμενου κλάδου κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
Σε περίπτωση όμως που έχει διανυθεί χρόνος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα ισχύουν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα ο χρόνος να θεωρείται ενιαίος.
Το ίδιο ισχύει και για τους ασφαλισμένους των κλάδων σύνταξης των Ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του ν. 3029/02 (ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΣΠ-ΑΤΕ και ΤΣΕΑΠΓΣΟ).
Τονίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα πρόσωπα τα οποία κατά την ημερομηνία ένταξης του ταμείου ή του κλάδου τους ήταν ασφαλισμένα στον εντασσόμενο φορέα και συνεχίζουν λόγω της ένταξης να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων.
Παράδειγμα 1ο: ασφ/νος στο ΤΕΒΕ από 1970 ως 1980 και στο ΤΑΠ-ΟΤΕ από 1981, συνεχίζει την απασχόλησή του στον ΟΤΕ και μετά την ένταξη και μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στην περίπτωση αυτή θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της διαδοχικής.
Παράδειγμα 2ο: ασφ/νος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1972 ως 1975 και στο ΤΑΠ-ΕΤΒΑ από 1978, συνεχίζει εργαζόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς και μετά την ένταξη. Κατά τη συνταξιοδότησή του και εφόσον δεν έχει αλλάξει απασχόληση ο χρόνος θα θεωρηθεί ενιαίος και δεν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
Επίσης διευκρινίζουμε ότι ο χρόνος ασφάλισης μεταξύ των εντασσόμενων φορέων (πλην ΤΑΠ-ΔΕΗ) λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λαμβάνεται υπόψη ως ενιαίος χωρίς εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης.
Παράδειγμα: ασφ/νος του ΤΣΠ-ΑΤΕ από 1978 ως 1985 και του ΤΣΠ-ΕΤΕ από 1986, συνεχίζει εργαζόμενος στην ΕΤΕ μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ο χρόνος ασφάλισής του θεωρείται ενιαίος και θα συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΤΣΠ-ΕΤΕ, ασφ/νος του οποίου ήταν κατά την ημερομηνία ένταξης.
Σε ότι αφορά περιπτώσεις ασφ/νων των εντασσόμενων φορέων που διέκοψαν την απασχόλησή τους για την οποία ασφαλίζονταν στο φορέα πριν την ένταξη αυτού στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν ισχύουν τα ανωτέρω. Για τα πρόσωπα αυτά και δεδομένου ότι ο χρόνος ασφάλισής τους θεωρείται μετά την ένταξη χρόνος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα εφαρμόζεται η νομοθεσία του Ιδρύματος.
Τέλος με τη διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 2 διασαφηνίζεται ότι οι διατάξεις του ίδιου νόμου οι αναφερόμενες στην εναλλακτική δυνατότητα συνταξιοδότησης των πατέρων με ανήλικα παιδιά (άρθρο 140), στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου από τις μητέρες (άρθρο 141), στην αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας (παρ. 2 και 6 άρθρου 143), στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω απόλυσης χωρίς υπαιτιότητα των εργαζομένων (παρ. 8 άρθρου 143), στη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα παιδιά (παρ. 2, 5, 6 και 7 άρθρου 144), καθώς και στη θέσπιση κινήτρων παραμονής στην εργασία (παρ. 2 και 3 άρθρου 145), έχουν εφαρμογή και στους ασφαλισμένους των ενταχθέντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κλάδων σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠ-ΙΛΤ), του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΑΤΕ) και του Ταμείου Συντάξεων και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ). Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα σας δοθούν σύντομα.

Β. ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΟΑΠ-ΔΕΗ

Η ένταξη του ανωτέρω κλάδου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου και τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 5 του ν.3029/02, ειδικότερα:

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 εντάσσεται από 1-8-08 στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο κλάδος σύνταξης του ΟΑΠ-ΔΕΗ ως αυτοτελής τομέας με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και μετονομάζεται σε Τομέα Κύριας Ασφάλισης Προσωπικού – ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ). Ασφαλιστέα στον τομέα πρόσωπα είναι τα ασφαλιζόμενα στον εντασσόμενο κλάδο σύνταξης του ΟΑΠ-ΔΕΗ.
Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου ορίζεται ότι ο ανωτέρω τομέας θα διέπεται από τις γενικές και καταστατικές διατάξεις του εντασσόμενου κλάδου οι οποίες καθίστανται καταστατικές του διατάξεις, μεταφέρονται δε σε αυτόν όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του εντασσόμενου κλάδου.
Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου ορίζεται ότι ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε και εξαγοράσθηκε ως συντάξιμος στον εντασσόμενο κλάδο, λογίζεται ως χρόνος που διανύθηκε συνολικά στην ασφάλιση του Τομέα.
Επομένως σε θέματα απονομών συντάξεων διατηρούνται σε ισχύ και μετά την ένταξη οι διατάξεις της νομοθεσίας του κλάδου σύνταξης στο σύνολό τους.
Περαιτέρω ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην μεταβολή ασφαλιστικού φορέα, ο Τομέας θεωρείται οργανισμός κύριας ασφάλισης και εφαρμόζεται η διαδοχική ασφάλιση στις περιπτώσεις που οι ασφ/νοι του Τομέα έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στα εντασσόμενα σε αυτό ταμεία και κλάδους σύνταξης.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του εδαφ. 4 της παρ. 3 του άρθρου 3 οι μέχρι την ένταξη συντ/χοι του εντασσόμενου κλάδου καθίστανται συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΔΕΗ ο οποίος στο εξής βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξης.
Με τις διατάξεις του εδαφ. 5 της παρ. 3 του άρθρου 3 ορίζεται ότι για τα λοιπά θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 9 και 10 του άρθρου 5 του ν. 3029/02. Οι διατάξεις αυτές αναφέρονται στις αυξήσεις των συντάξεων και στα κατώτατα όρια σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίες ισχύουν και για τους ασφ/νους του ΤΑΠ-ΔΕΗ (βλέπε σελ. 4).
Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 3 του νόμου ορίζεται ότι το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού που προέρχεται από τον εντασσόμενο κλάδο καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία του, περιέρχονται στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού – ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) ο οποίος αποτελεί καθολικό διάδοχό του.
Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του νόμου ορίζεται ότι εκκρεμείς δίκες με διάδικο τον εντασσόμενο κλάδο συνεχίζονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς διακοπή.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι, οι προβλεπόμενοι από το νόμο κανόνες ένταξης του κλάδου σύνταξης του ΟΑΠ -ΔΕΗ διαφέρουν από αυτούς των λοιπών φορέων που εντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ίδιου νόμου και του άρθρου 5 του ν.3029/02.
Η διαφοροποίηση συνίσταται στο ότι, ο κλάδος σύνταξης του ΟΑΠ – ΔΕΗ παρόλο που εντάσσεται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παραμένει ως αυτοτελής Τομέας αυτού με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και διατηρεί τις διατάξεις της νομοθεσίας του. Ενώ οι λοιποί εντασσόμενοι φορείς, από την ημερομηνία της ένταξης, παύουν να υφίστανται και για τους ήδη ασφαλισμένους τους διατηρούνται σε ισχύ μόνο οι διατάξεις της νομοθεσίας τους οι οποίες αναφέρονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

3. ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Με τις διατάξεις του άρθρου 5 του νόμου συνιστώνται τέσσερα (4) Τοπικά Υποκ/μα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των θεμάτων συνταξιοδότησης των ασφ/νων των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων καθώς και των ήδη ενταχθέντων κλάδων σύνταξης του ΤΣΠ-ΑΤΕ και του ΤΣΕΑΠΓΣΟ (κύρια σύνταξη).
Η τοπική αρμοδιότητα των συσταθέντων Υποκ/των εκτείνεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.
Οι τίτλοι και οι ταχ. δ/νσεις των τεσσάρων (4) νέων Τοπικών Υποκ/των, όπως μας γνωστοποιήθηκαν από τη Δ/νση Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών, έχουν ωςακολούθως:

Α: ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΣΦ/ΝΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ του ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Ταχ. Δ/νση: Αποστόλου Παύλου 12 – 151 23 Μαρούσι.
Β: ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΣΦ/ΝΩΝ του ΤΟΜΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΔΕΗ.
Ταχ. Δ/νση: Μυλλέρου 13 – 104 36 Αθήνα.
Γ: ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΣΦ/ΝΩΝ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΤΣΠ-ΑΤΕ,
ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ.
Ταχ. Δ/νση: Μαυροκορδάτου 1-3 – 106 78 Αθήνα.
Σημείωση: Το ΤΣΠ-ΤΕ θα στεγάζεται στη Ταχ. Δ/νση Σίνα 2-4 – 106 79 Αθήνα.
Δ: ΤΟΠΙΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΣΦ/ΝΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΤΣΠ-ΗΣΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΣΕΑΠΓΣΟ.
Ταχ. Δ/νση: Τσόχα 22 & Σούτσου – 115 21 Αθήνα.

Επομένως, από 1-8-08 και μετά η αρμοδιότητα επί θεμάτων παροχών συντάξεων των ασφ/νων και συντ/χων των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων (απονομή συντάξεων, πληρωμή συντάξεων κ.λπ.) ανήκει πλέον στα νεοσυσταθέντα Τοπικά Υποκ/τα.
Τονίζουμε ότι οι συνταξιοδοτικές περιπτώσεις των ασφ/νων των ήδη ενταχθέντων κλάδων σύνταξης του ΤΣΠ-ΑΤΕ και του ΤΣΕΑΠΓΣΟ (κύρια σύνταξη) που έχουν αποσταλεί για έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης (προσωρινής ή οριστικής) στα κατά τόπους αρμόδια όργανα των Περ/κών Υποκ/των σύμφωνα με τις οδηγίες των εγκυκλίων 13, 93, 110, 116 & 130/07 θα πρέπει να διεκπεραιωθούν ως 31-7-08. Περιπτώσεις που τυχόν δε διεκπεραιωθούν ως την ανωτέρω ημερομηνία (έκδοση απόφασης) θα πρέπει να διαβιβασθούν αμέσως στο καθύλην αρμόδιο νεοσυσταθέν Τοπικό Υποκ/μα.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι όσον αφορά τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ ο οποίος εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ από 1-12-07 εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την εγκύκλιο 131/07 μέχρι νεότερων οδηγιών.
Περαιτέρω σε ότι αφορά τον ενταχθέντα, από 1-6-04, κλάδο σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στο Τοπικό Υποκ/μα ασφ/νων των εντασσόμενων ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ κ.λπ. η αρμοδιότητα αντιμετώπισης των θεμάτων συνταξιοδότησης των ασφ/νων του ενταχθέντος ΤΑΠ-ΙΛΤ, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι οδηγίες των εγκυκλίων 89/04 & 44/07. Επίσης ισχύουν οι οδηγίες της εγκυκλίου 129 & 130/07 για το τ. ΤΑΠΙΛΤ σχετικά με τις διαδικασίες απονομής των προσωρινών συντάξεων της παρ.6 του άρθρου 15 του ν. 3607/07.

4. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Δοθέντος ότι, τα (4) συσταθέντα Τοπικά Υποκ/τα των εντασσομένων φορέων, από 1-8-08 και μετά, έχουν την αρμοδιότητα εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που υποβάλλονται από τους υποψηφίους συντ/χους – ασφ/νους των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων -, και έκδοσης της διοικητικής πράξης (απόφασης Δ/ντού) για όλη την Ελληνική Επικράτεια, τα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα οποία προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των ασφ/νων και να διαβιβάζουν αυτές στο καθύλην αρμόδιο Τοπικό Υποκ/μα εντασσομένων ταμείων και κλάδων για τις ενέργειες αρμοδιότητας του. Σημειώνουμε ότι για τους ασφ/νους των εντασσομένων ταμείων και κλάδων θα χρησιμοποιούνται τα έντυπα αιτήσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ευνόητο είναι ότι οι υπηρεσίες των ανωτέρω Υποκ/των θα πρέπει να παρέχουν πλήρη εξυπηρέτηση στους ασφ/νους των εντασσόμενων φορέων. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους για παροχή πληροφοριών σχετικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης στα αρμόδια Τοπικά Υποκ/τα, οι υπάλληλοι των οποίων έχουν πλήρη γνώση των καταστατικών διατάξεων των ταμείων και κλάδων και είναι σε θέση να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές.

5. ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Από 1-8-08 και μετά, η αρμοδιότητα για την πληρωμή των συντάξεων και την παρακολούθηση των μεταβολών των συντ/χων των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων καθώς και των ήδη ενταχθέντων κλάδων σύνταξης του ΤΣΠ-ΑΤΕ και ΤΣΕΑΠΓΣΟ, (κύρια σύνταξη), ανήκει στα Τμήματα Πληρωμών των τεσσάρων (4) νεοσυσταθένων Τοπικών Υποκ/των.
Επισημαίνουμε ότι η πληρωμή των συντάξεων θα συνεχίσει να πραγματοποιείται με το σύστημα πληρωμής συντάξεων των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων μέχρι τη μετάπτωση των συνταξιούχων στο σύστημα πληρωμής συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τούτο καθίσταται αναγκαίο διότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης μετάπτωσης των συντ/χων στο μηχανογραφικό σύστημα Πληρωμής Συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ελλείψει Αριθμού Μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διευθέτησης ζητημάτων που ανακύπτουν από την ένταξη των φορέων.

Αναλυτικότερα θα διατηρηθεί και μετά την ένταξη, το μηχανογραφικό σύστημα πληρωμής των συντάξεων του κάθε φορέα καθώς και η μηχανογραφική υποστήριξή του, η ίδια ημερομηνία καταβολής των συντάξεων, η ίδια Τράπεζα πληρωμής, επίσης θα συνεχίσουν να παρακρατούνται ποσά συντάξεων υπέρ τρίτων (Συνδρομές Συλλόγων, Δάνεια, κράτηση ασθενείας κ.λπ.).
Διευκρινίζουμε ότι η υποχρέωση καταβολής των συντάξεων των συνταξιούχων των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρχίζει με τη σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2008, η οποία καταβάλλεται τέλος Αυγούστου – ανάλογα με την ημερομηνία πληρωμής συντάξεων του κάθε φορέα.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι από την ίδια ως άνω ημερομηνία παύει η αρμοδιότητα τόσο των Υποκ/των του τόπου κατοικίας των ενδιαφερομένων για καταβολή ποσών (προσωρινές συντάξεις, έξοδα κηδείας, ποσά ΛΑΦΚΑ κ.ά.) – σε ότι αφορά τα ταμεία: ΤΣΠ-ΑΤΕ & ΤΣΕΑΠΓΣΟ (κύρια σύνταξη) – όσο και της Οικονομικής Δ/νσης του Περ/κού Υποκ/τος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Αθηνών το Συναλλακτικό τμήμα του οποίου έδιδε τη σχετική εντολή για την απόδοση των σχετικών ποσών συντάξεων του κλάδου κύριας σύνταξης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ (εγκ.116/07).

6. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ / ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 §1 εδαφ. β΄ του νόμου και τις διατάξεις του άρθρου 5 §6 του ν. 3029/02 ορίζεται ότι από της εντάξεως οι ασφαλισμένοι των ταμείων και κλάδων σύνταξης υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων.
Συνεπώς από της εντάξεως των Ταμείων και κλάδων εφαρμόζεται όσον αφορά τη χορήγηση σύνταξης η νομοθεσία του τ. Ταμείου μόνο για τα θέματα προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (ήτοι απαιτούμενος συντάξιμος χρόνος – συμπλήρωση ορίου ηλικίας) καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του δικαιούμενου κατά περίπτωση ποσού σύνταξης.
Επομένως η διαπίστωση της αναπηρίας/ανικανότητας των ασφ/νων που ζητούν σύνταξη λόγω αναπηρίας με τις διατάξεις των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων θα γίνεται μετά την ένταξη και την κατάργηση των Υγειονομικών Επιτροπών από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ήτοι με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η διαπίστωση της αναπηρίας στις μέχρι σήμερα εντάξεις των ΤΑΠΙΛΤ, ΤΣΠ-ΑΤΕ και ΤΣΕΑΠΓΣΟ.
Επομένως η διαπίστωση της αναπηρίας των ασφ/νων των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων θα γίνεται από τις κατά τόπους αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Επισημαίνουμε ότι για τους ασφ/νους (υποψηφίους συνταξιούχους) του ενταχθέντος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κλάδου σύνταξης του ΟΑΠ-ΔΕΗ η διαπίστωση της αναπηρίας / ανικανότητας θα αντιμετωπισθεί διαφορετικά λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει η εν λόγω ένταξη. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με νεότερες οδηγίες.

7. ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Οι συντ/χοι των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων καλύπτονται για τον κλάδο Ασθένειας από τους οικείους, κατά περίπτωση, κλάδους ασθένειας - υγείας, η πλειονότητα των οποίων εντάσσονται στο ΤΑΥΤΕΚΩ ως αυτοτελείς τομείς από 1-10-08, με παρακράτηση ποσού σύνταξης. Συνεπώς θα πρέπει να συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο – ένδειξη του εντύπου της συνταξιοδοτικής απόφασης, να γίνεται η παρακράτηση και η απόδοση του ποσού στους εν λόγω φορείς.

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm