Open menu
29 | 03 | 2024

ΙΚΑ 12/08/2008

Τ00/572/9
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 78

 

Θέμα: Ένταξη από 1/8/08 του Ταμείου Συντάξεως Προσωπικού Η.Σ.Α.Π. (Τ.Σ.Π. – Η.Σ.Α.Π.) στον κλάδο Σύνταξης του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Αντιμετώπιση Θεμάτων Ασφάλισης – Εσόδων και Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.).

 

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 5 παρ.1 Δ) του Ν. 3655/08 (Φ.Ε.Κ. 58 Α΄/3.4.08): «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων Ασφάλισης - Εσόδων που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους:

 

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Σύμφωνα με κοινοποιούμενες διατάξεις, το Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού Η.Σ.Α.Π. αλλά και λοιπά αυτοτελή Ταμεία Σύνταξης και κλάδοι (Τ.Σ.Π. - Ε.Τ.Ε., Τ.Σ.Π. - Τ.Ε.,Τ.Α.Π. - Ο.Τ.Ε., Τ.Α.Π.Α.Ε.- Ε., Τ.Α.Π. - Ε.Τ.Β.Α.) εντάσσονται από 1.8.08 στον κλάδο Σύνταξης του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Οι ασφαλισμένοι των ανωτέρω Ταμείων και κλάδων Σύνταξης υπάγονται από την ανωτέρω ημερομηνία στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. αλλά εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της Σύνταξης από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων όπως ισχύουν με τις γενικές διατάξεις νόμων και του ν.3655/08.

Από την ημερομηνία της ένταξης (1/8/08) των ανωτέρω Ταμείων και κλάδων όσοι προσλαμβάνονται σε εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, το προσωπικό των οποίων ασφαλίζονταν στα τ. Ταμεία και τους κλάδους αυτούς, υπάγονται πλέον υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και διέπονται από την νομοθεσία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για τους μέχρι την ημερομηνία ένταξης ασφαλισμένους των ως άνω Ταμείων και κλάδων μειώνονται ισόποσα και σταδιακά, κάθε τρία (3) χρόνια και μέσα σε μια δεκαετία, αρχής γενομένης από 1.1.2013, μέχρι να εξισωθούν πλήρως με τα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ.

Οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη είναι πλέον πόροι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.ΑΜ., όπως και τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και των αποθεματικών, καθώς και κάθε άλλο έσοδο των τ. Ταμείων και κλάδων που εντάσσονται στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Εκκρεμείς δίκες που αφορούν διαφορές ή υποθέσεις των εντασσόμενων φορέων και κλάδων, συνεχίζονται από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. χωρίς να επέρχεται διακοπή δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται ισχύουν έναντι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Εξάλλου με τις διατάξεις της παρ. 1Δ) του άρθρου 5 του ίδιου νόμου, συνιστάται στη Διοικητική Περιφέρεια Αττικής μεταξύ άλλων, «Υποκατάστημα ασφαλισμένων του εντασσόμενου Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π. και του εντασσόμενου κλάδου Σύνταξης Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο.» επιπέδου Τοπικού Υποκαταστήματος, υπαγόμενο στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθήνας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των θεμάτων συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του εντασσόμενου φορέα.

Στη διάρθρωση του Υποκαταστήματος αυτού περιλαμβάνεται και «Τμήμα Ανακεφαλαίωσης και Αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης» με τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στις κοινοποιούμενες διατάξεις.

Η τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

 

Β. ΣΥΣΤΑΣΗ - ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π.

Το Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π. συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 44461/1915 απόφαση Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, το δε καταστατικό του εγκρίθηκε ως είχε τροποποιηθεί μέχρι τότε με την υπ΄ αριθμ. 34333/31.6.1935 (Φ.Ε.Κ. παρ. 145/35) απόφαση ομοίως του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με την οποία έλαβε και την σημερινή του επωνυμία.

Λειτούργησε με την μορφή Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και διοικείτο από πενταμελές (5) Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ασφάλιση του τ. Ταμείου κάλυπτε μόνο τον κλάδο κύριας Σύνταξης.

 

Γ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η.Σ.Α.Π. (Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π.)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του καταστατικού του Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π. στην ασφάλιση του εντασσόμενου Ταμείου υπάγονται υποχρεωτικά :

Το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ» (Η.Σ.Α.Π.) από την ημερομηνία προσλήψεως τους.

Δεν ασφαλίζονταν οι προσλαμβανόμενοι από την εταιρεία για έκτακτη και παροδική εργασία.

 

Δ. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η.Σ.Α.Π. (Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π.) ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.7.08

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του εντασσόμενου Ταμείου, βάση για τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ του κλάδου Σύνταξης ήταν οι πάσης φύσεως απολαβές των ασφαλισμένων που αφορούσαν το μισθό ή το ημερομίσθιο, τα πρόσθετα επιδόματα, στις χιλιομετρικές αποζημιώσεις και γενικά όλες τις δευτερεύουσες απολαβές.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται τόσο για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα - πλην Ο.Γ.Α. - μέχρι 31/12/92 («παλαιοί» ασφαλισμένοι) όσο και τους υπαχθέντες για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε φορέα μετά την 1/1/93 («νέοι» ασφαλισμένοι), χωρίς τους περιορισμούς της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών αντίστοιχα.

Τα ποσοστά ασφάλισης βάσει των οποίων υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές υπέρ του εντασσόμενου Ταμείου έχουν ως εξής:

 

«ΠΑΛΑΙΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου:

11 %

• Εισφορά εργοδότη:

25 %

ΣΥΝΟΛΟ:

36 %

«ΝΕΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου:

6,67 %

• Εισφορά εργοδότη:

13,33 %

ΣΥΝΟΛΟ:

20 %

 

Ε. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - Η.Σ.Α.Π. (Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π.) ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ 1.8.08 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ

Τόσο για τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους που είχαν προσληφθεί πριν την ημερομηνία ένταξης (1.8.08), η βάση υπολογισμού των εισφορών για περιόδους απασχόλησης από την ημερομηνία ένταξης και εφεξής παραμένει η ίδια που ίσχυε στο τ. Ταμείο, όπως προσδιορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, χωρίς τον περιορισμό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους και το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τους «νέους» ασφαλισμένους.

Ομοίως, τα ποσοστά εισφορών που προαναφέρθηκαν παραμένουν τα ίδια μέχρι και την 31.12.2012, αφού από 1.1.2013 με τις κοινοποιούμενες διατάξεις μειώνονται για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους ισόποσα και σταδιακά κάθε τρία (3) χρόνια ώστε να εξισωθούν πλήρως με τα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

Για την σταδιακή αυτή αποκλιμάκωση (που αφορά ως είναι ευνόητο μόνο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους) θα παρασχεθούν οδηγίες στο μέλλον.

 

ΣΤ. ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΑΚΕΤΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ 1/8/08 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ τ. Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να ανακύψουν θέματα αναδρομικής ασφάλισης, δηλαδή ασφάλισης στον εντασσόμενο κλάδο για περιόδους μέχρι 31/7/08, ενδιαφέρουν μόνο οι Κωδικοί Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ) που θα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της ασφάλισης τόσο των «παλαιών», όσο και των «νέων» ασφαλισμένων του εντασσόμενου Τ.Σ.Π. -Η.Σ.Α.Π. ενόψει του δευτέρου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 2 των κοινοποιούμενων διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες, οι ασφαλισμένοι αυτοί εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις καταστατικές διατάξεις του Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π.

Οι Κ.Π.Κ που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

• Για «παλαιούς» ασφαλισμένους : 017

• Για «νέους» ασφαλισμένους : οι Κ.Π.Κ. που προβλέπονται από τον ΟΣΥΚ με την χρήση της Ειδικής Περίπτωσης 13

 

Ζ. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Η.Σ.Α.Π. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ - ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ -Κ.Π.Κ.

Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 2 των κοινοποιούμενων διατάξεων, από την ένταξη των Ταμείων και κλάδων του άρθρου 1, δηλαδή από 1.8.08, όσοι προσλαμβάνονται σε εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα των οποίων το προσωπικό ασφαλίζονταν στα τ. Ταμεία και κλάδους Σύνταξης, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.. και διέπονται από την νομοθεσία του.

Συνεπώς η ασφάλιση των εν λόγω προσώπων στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. θα χωρεί όπως και για τους λοιπούς ασφαλισμένους κατά τα γνωστά (βάση υπολογισμού εισφορών, ποσοστά ασφάλισης, υπαγωγή στον Κ.Β.Α.Ε. αν η εργασία είναι από τις υπαγόμενες στις διατάξεις του, ασφάλιση στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., Κωδικοί Πακέτων Κάλυψης, κ.λ.π.)

 

Η. ΥΠΟΒΟΛΗ Α.Π.Δ.

Για τους απασχολούμενους στους Η.Σ.Α.Π. η απεικόνιση της ασφάλισης θα γίνεται ως ακολούθως:

α) Για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» δημιουργήθηκε νέος Κωδικός Ειδικότητας «933381» με λεκτική περιγραφή Προσωπικό (παλαιοί ασφαλισμένοι) Η.Σ.Α.Π. με Κ.Π.Κ. 017 (ποσοστό ασφάλισης 36 %).

Ο εργοδότης, για μισθολογικές περιόδους από 01/08/2008 και εφεξής, θα πραγματοποιεί δύο (2) ξεχωριστές εγγραφές για κάθε μήνα απασχόλησης ανά εργαζόμενο ως εξής:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6020

ΚΑΔ

6020

Κωδ. Ειδικότητας

933381

Κωδ. Ειδικότητας

933230

Τυπ. Αποδοχών

01

Τυπ. Αποδοχών

44

Κ.Π.Κ.

017

Κ.Π.Κ.

133

Με τις αντίστοιχες ημέρες ασφάλισης και αποδοχές.

Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας τύπων αποδοχών, που θα χρησιμοποιούνται για την δεύτερη εγγραφή.

β) Για τους νέους που απασχολούνταν την ημερομηνία ένταξης (1.8.08) θα χρησιμοποιηθεί ο ΚΑΔ 6021 με τις αντίστοιχες ειδικότητες, καταχωρώντας στο πεδίο της Α.Π.Δ. την Ειδική Περίπτωση 13, ώστε να προκύπτει Κ.Π.Κ. (π.χ. Κ.Π.Κ: 109), ο οποίος δεν περιέχει ασθένεια σε είδος και χρήμα.

γ) Για τους προσλαμβανόμενους μετά την 1.8.2008 και εφεξής η απεικόνιση στην Α.Π.Δ. θα προκύπτει από τον ΚΑΔ 6021 με τις αντίστοιχες ειδικότητες, ώστε να προκύπτει Κ.Π.Κ. που αντιστοιχεί σε πλήρη ασφάλιση, χωρίς ασθένεια σε είδος και χρήμα, χρησιμοποιώντας Ειδική Περίπτωση 13 ανάλογα αν η ειδικότητα απασχόλησης υπάγεται ή όχι στο ΚΒΑΕ.

 

Θ. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Α.Π.Δ

Για μισθολογικές περιόδους από 1.8.2008 έως 30.9.2008 θα είναι δυνατή η υποβολή, μέχρι 30.1.2009, Συμπληρωματικής (04) Α.Π.Δ. Γ΄ τριμήνου 2008, χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η Α.Π.Δ. αυτή θα υποβληθεί με μαγνητικό μέσο στο Υποκατάστημα της έδρας του εργοδότη.

Ι. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τ. Ταμείου οι τρέχουσες εισφορές για τους ασφαλισμένους του, έπρεπε να καταβληθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου της πληρωμής των αποδοχών μηνός.

Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τις τρέχουσες εισφορές των περιόδων απασχόλησης μέχρι 31/7/08, η καταβολή των οποίων θα πραγματοποιηθεί κατά τα ισχύοντα στο Τ.Σ.Π. - Η.Σ.Α.Π.

Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών για τις μισθολογικές περιόδους από 1/8/08 και εφεξής θα πραγματοποιείται κατά τα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με την χρήση δηλαδή του Αριθμού Μητρώου Εργοδότη (Α.Μ.Ε.) που έχει αποδοθεί στους εργοδότες του τ. Ταμείου και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από την νομοθεσία του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (άρθρο 9 παρ. 6 του Ν. 3232/04 σχετική Εγκύκλιος 14/04 της Διεύθυνσής μας).

Εκπρόθεσμες καταβολές θα επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη κατά τα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω διατάξεις (ν.3232/04).

 

ΙΑ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Για την αντιμετώπιση λοιπών θεμάτων που ανέκυψαν ή πρόκειται να ανακύψουν από την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων θα παρασχεθούν νεότερες οδηγίες.

Πίνακας Τύπων αποδοχών

 

ΤΥΠΟΙ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΔ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ σε συνδυασμό με συνεισπραττόμενες εισφορές Κ.Π.Κ. 133

Κ.Π.Κ. 133

40

Επίδομα Ισολογισμού

ΟΧΙ

133

41

Υπερωρίες

ΟΧΙ

133

42

Αναδρομικές αποδοχές

ΟΧΙ

133

43

Bonus

ΟΧΙ

133

44

Τακτικές αποδοχές

ΝΑΙ

133

45

Δώρο Χριστουγέννων

ΟΧΙ

133

46

Δώρο Πάσχα

ΟΧΙ

133

47

Επίδομα Αδείας

ΟΧΙ

133

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm