Εκτύπωση

Αθήνα 28/06/2019
Αρ. πρωτ.:

Α. 1232

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της αριθμ. Α.1050/01.02.2019 ΑΥΟ (Β΄735) «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής χαρακτηριστικών ασφαλείας επί των μονάδων συσκευασίας προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά».

 

Άρθρο 1


Το άρθρο 4 της αριθμ. Α.1050/01.02.2019 ΑΥΟ (Β΄ 735) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 4
Χρήση ενσήμων ταινιών φορολογίας μηδενικής αξίας ως χαρακτηριστικά ασφαλείας προϊόντων καπνού που διατίθενται με απαλλαγή σε καταναλωτές στην ελληνική επικράτεια


1. Για τα προϊόντα καπνού που διατίθενται με απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε καταναλωτές στην ελληνική επικράτεια ως χαρακτηριστικά ασφαλείας χρησιμοποιούνται ένσημες ταινίες φορολογίας μηδενικής αξίας, οι οποίες συμμορφώνονται με όλα τα τεχνικά πρότυπα και εκπληρώνουν όλες τις λειτουργίες που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 16 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ, του άρθρου 106Β του Ν. 2960/001 και της Εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2018/576.
2. Η προμήθεια, διαχείριση, διάθεση, αποστολή σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, επικόλληση, αντικατάσταση και καταστροφή των ενσήμων ταινιών του παρόντος άρθρου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 του Ν. 2960/001 και τις κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού ισχύουσες εφαρμοστικές Αποφάσεις.
3. Η προμήθεια των ενσήμων ταινιών του παρόντος άρθρου προς εξαγωγή ή αποστολή σε άλλα κράτη μέλη για επικόλληση στις μονάδες συσκευασίας προϊόντων καπνού τα οποία παράγονται σε μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού τρίτων χωρών ή άλλων κρατών - μελών διενεργείται σύμφωνα με την αριθμ. ΔΕΦΚΦΓ 1181090 ΕΞ 2018/03.12.2018 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ, με την εξαίρεση ότι κατά την υποβολή της Αίτησης Διάθεσης Ενσήμων Ταινιών (Α.Δ.Ε.Τ.) δεν απαιτείται η καταχώριση του σήματος, του εθνικού κωδικού προϊόντος καθώς και η κατάθεση εγγύησης.
4. Παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων με γνωστοποίηση αυτής στα εμπλεκόμενα τελωνεία, να δίνεται εξουσιοδότηση από εγκεκριμένο αποθηκευτή, ο οποίος διαθέτει τα προϊόντα με απαλλαγή σε καταναλωτές στην ελληνική επικράτεια, σε άλλο εγκεκριμένο αποθηκευτή της χώρας μας για να προβεί για λογαριασμό του στην προμήθεια των ενσήμων ταινιών του παρόντος άρθρου και την εξαγωγή ή αποστολή τους σε άλλο Κ-Μ προκειμένου να επικολληθούν σε μονάδες συσκευασίας καπνικών προϊόντων.

Τα εν λόγω προϊόντα δύναται να παραλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στο εσωτερικό της χώρας στη φορολογική αποθήκη του προσώπου για λογαριασμό του οποίου έγινε η προμήθεια των ενσήμων ταινιών.
Για σκοπούς διενέργειας ελέγχων στην περίπτωση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου, εφόσον η τελωνειακή αρχή διάθεσης ενσήμων ταινιών είναι διαφορετική από την τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραλαβής των προϊόντων, η τελωνειακή αρχή διάθεσης των ενσήμων ταινιών, αποστέλλει εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστοτε μήνα στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραλαβής των προϊόντων, σχετική κατάσταση όπου εμφανίζονται αναλυτικά όλες οι υποβληθείσες κατά τον προηγούμενο μήνα Α.Δ.Ε.Τ., με αναγραφή των αναγκαίων για τη διασταύρωση στοιχείων, ήτοι του αριθμού και του τύπου των ενσήμων ταινιών, του είδους του προϊόντος καθώς και των στοιχείων του δικαιούμενου προσώπου, προκειμένου να συσχετιστούν με τα e-ΔΕ παραλαβής της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραλαβής.

Η τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραλαβής, αποστέλλει εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστοτε μήνα σχετική κατάσταση με τα e-ΔΕ παραλαβής που υποβλήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά οι ποσότητες και το είδος των παραληφθέντων προϊόντων ανά Α.Δ.Ε.Τ. καθώς και η ημερομηνία εισόδου των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη.»

 

 

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος


1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2428