Εκτύπωση

Αθήνα 29/06/2021
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2132

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για μη καλυπτόμενες δαπάνες από τα μη κερδοσκοπικού νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την προϋπόθεση ii της υποπερ. δδ΄ της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/2021 (ΦΕΚ Β΄2236), όπως ισχύει, για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, για το διάστημα από 1 η Απριλίου 2020 ως και 31 η Δεκεμβρίου 2020, υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχουν οριστικοποιήσει το έντυπο Ε3 για το φορολογικό έτος 2020, έως και την προθεσμία της παρ. 7 της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/2021, εφόσον τηρούν διαχειριστική χρήση που λήγει την 31η Δεκεμβρίου.
2. Με βάση την παρ. 7 του άρθρου 1 της πιο πάνω ΚΥΑ η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα ως άνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως τις 2 Ιουλίου 2021.
3. Με την παρ. 11 του άρθρου 1 της Α. 1112/2021 (Β΄ 2110) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, καθώς και όταν αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.
4. Με βάση τα ανωτέρω με την παρούσα γίνεται δεκτό, για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής, ότι προκειμένου για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, απαιτείται η οριστικοποίηση του εντύπου Ε3, αναγράφοντας το σύνολο των αποτελεσμάτων τους (έσοδα και έξοδα) και όχι μόνο τα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές.

Για σκοπούς χορήγησης της υπόψη ενίσχυσης, θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του εντύπου Ε3, όπως αυτό θα έχει οριστικοποιηθεί κατά τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 7 του άρθρου 1 της πιο πάνω ΚΥΑ με βάση τα ανωτέρω.

Κατά τον χρόνο της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δύναται να οριστικοποιηθεί μέχρι την 27η Αυγούστου 2021, το έντυπο Ε3 θα τροποποιηθεί αναλόγως προκειμένου να υποβληθεί με βάση τα οριζόμενα στην Α. 1112/2021 απόφαση.

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 1217