Εκτύπωση

Αθήνα 21/03/2019
Αρ. πρωτ.:  838

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΘΕΜΑ: Μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος.

 

Άρθρο 1
Σκοπός


Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται:

α) τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος,

β) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75 % επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, από τους πρώτους αγοραστές, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας.


 

 

 

Άρθρο 2
Πεδίο Εφαρμογής Αρμόδιες Αρχές


1. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 παρ. 1.
2. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων σε εφαρμογή της παρούσας, καθώς και για τη λειτουργία και τη διαχείριση της διαδικτυακής εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 5 της παρούσας, εφεξής «αρμόδια αρχή ελέγχου».
Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για την εποπτεία των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε εφαρμογή της παρούσας, καθώς και της λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 5 της παρούσας, εφεξής «εποπτεύουσα αρχή».

 

 

 

 

Άρθρο 3
Ορισμοί


1. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(α) «Παραγωγοί γάλακτος» νοούνται οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και συλλογικοί φορείς κτηνοτρόφων, όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, εφόσον παραδίδουν το γάλα που παράγουν οι ίδιοι ή τα μέλη τους αντίστοιχα, στους «πρώτους αγοραστές».
(β) «Πρώτος αγοραστής» νοείται η επιχείρηση ή ο συλλογικός φορέας που:

(βα) αγοράζει γάλα από εγχώριους παραγωγούς προκειμένου, διαζευκτικά ή σωρευτικά, να το συλλέξει, αποθηκεύσει, ψύξει, τυποποιήσει, συσκευάσει, μεταποιήσει, μεταπωλήσει.
(ββ) αγοράζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: γάλα νωπό, γάλα θερμικά επεξεργασμένο, συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη γάλακτος, σκόνη πρωτεϊνών γάλακτος, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τυρόπηγμα, απευθείας από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες, για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση μέρους ή του συνόλου αυτών, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση.

2. Με τον όρο «δεύτερος», «τρίτος» κ.ο.κ. «αγοραστής» νοείται η επιχείρηση ή συλλογικός φορέας που αγοράζει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από τον «πρώτο», «δεύτερο» κ.ο.κ. «αγοραστή» για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση στην εγχώρια αγορά, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση.
3. «Τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων γάλακτος» νοείται η δήλωση του παραγωγού γάλακτος που αφορά στην παραγωγή και στην παράδοση ποσοτήτων γάλακτος ανά μήνα και υποβάλλεται κάθε τρεις μήνες, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1.1..
4. «Μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος» νοείται η δήλωση από τους πρώτους αγοραστές της περίπτωσης (βα) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, που αφορά στην ποσότητα γάλακτος που παρέλαβαν ανά παραγωγό για κάθε είδος γάλακτος με την αντίστοιχη αξία τους μηνιαίως, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1.2..
5. «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου εισροών/εκροών γάλακτος» νοείται η δήλωση από όλους τους αγοραστές γάλακτος που αφορά τις ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή/και γαλακτοκομικών συστατικών και υποπροϊόντων επεξεργασίας γάλακτος (τυρόγαλα και ορός τυρογάλακτος) που αγοράζονται μηνιαίως από την επιχείρηση τους και τις αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων που πωλούνται από αυτούς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

 

 

 

Άρθρο 4
Διαδικασία χορήγησης ηλεκτρονικού κωδικού έγκρισης παραγωγών και αγοραστών γάλακτος


1. Οι παραγωγοί γάλακτος του άρθρου 3, προκειμένου να διαθέτουν το παραγόμενο γάλα, πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και της συνεχούς ενημέρωσης του σχετικού μητρώου που διασυνδέεται με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης χορηγείται από την αρμόδια αρχή ελέγχου, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ύστερα από αίτηση υπεύθυνη δήλωση (Υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος) του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται σε αυτήν, στην οποία υποχρεωτικά δηλώνεται ο κωδικός εκμετάλλευσης (EL) του παραγωγού.
Στην περίπτωση που ο παραγωγός γάλακτος είναι συλλογικός φορέας, όπως αυτοί ενδεικτικά αναφέρονται στο άρθρο 3 παρ. 1 α), προσκομίζει αναλυτική κατάσταση των μελών του με τους αντίστοιχους κωδικούς εκμετάλλευσης (EL) που αυτοί φέρουν.

2. Όλοι οι αγοραστές του άρθρου 3 πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και της συνεχούς ενημέρωσης του σχετικού μητρώου που διασυνδέεται με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης χορηγείται από την αρμόδια αρχή ελέγχου, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ύστερα από αίτηση υπεύθυνη δήλωση (Υπόδειγμα 2 του Παραρτήματος) του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται σε αυτήν και συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα:

α) πιστοποιητικό καταχώρησης στο Γ.Ε.Μ.Η ή στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων ή κάθε άλλο πιστοποιητικό που από ειδική νομοθεσία υποκαθιστά το πιστοποιητικό του Γ.Ε.Μ.Η.
β) απόφαση έγκρισης του ΕΦΕΤ για τις εγκαταστάσεις της μεταποιητικής μονάδας ή υπεύθυνη δήλωση περί της άσκησης αποκλειστικά και μόνο εμπορικής δραστηριότητας και όχι μεταποιητικής. Στην περίπτωση χρήσης μισθωμένης μεταποιητικής μονάδας ή κατά παραγγελία (φασόν) μεταποίησης σε εγκαταστάσεις άλλης επιχείρησης, προσκομίζεται η απόφαση έγκρισης του ΕΦΕΤ της τελευταίας μαζί με αντίγραφο του μεταξύ τους καταρτισθέντος ιδιωτικού συμφωνητικού.
γ) στην περίπτωση της άσκησης εμπορικής δραστηριότητας του αγοραστή, απαιτείται και η προσκόμιση άδειας καταλληλότητας των χρησιμοποιούμενων οχημάτων μεταφοράς γάλακτος/ γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιοκτησίας τους ή μη.
δ) βεβαίωση έναρξης εργασιών και μεταβολών δραστηριοτήτων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

3. Οι παραγωγοί γάλακτος, οι οποίοι μεταποιούν οι ίδιοι το γάλα που παράγουν, πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και της συνεχούς ενημέρωσης του σχετικού μητρώου που διασυνδέεται με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης χορηγείται από την αρμόδια αρχή ελέγχου μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ύστερα από αίτηση υπεύθυνη δήλωση (Υπόδειγμα 2 του Παραρτήματος) του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται σε αυτήν, στην οποία υποχρεωτικά δηλώνεται ο κωδικός εκμετάλλευσης (EL) του παραγωγού και η οποία συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα:

α) βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010 (Α' 151) ή στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνιτών (ΚΗΜΟ), σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 4912/120862/ 2015 υπουργική απόφαση (Β' 2468), κατά περίπτωση.
β) απόφαση έγκρισης του ΕΦΕΤ για τις εγκαταστάσεις μεταποίησης του γάλακτος. Στην περίπτωση χρήσης μισθωμένης μεταποιητικής μονάδας ή κατά παραγγελία (φασόν) μεταποίησης σε εγκαταστάσεις άλλης επιχείρησης, προσκομίζεται η απόφαση έγκρισης του ΕΦΕΤ της τελευταίας μαζί με αντίγραφο του μεταξύ τους καταρτισθέντος ιδιωτικού συμφωνητικού.
γ) άδεια καταλληλότητας τυχόν χρησιμοποιούμενων οχημάτων μεταφοράς γάλακτος / γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιοκτησίας τους ή μη.
δ) βεβαίωση έναρξης εργασιών και μεταβολών δραστηριοτήτων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

4. Εάν κατά τη διενέργεια των ελέγχων του άρθρου 7 στους παραγωγούς και αγοραστές των παραγράφων 1,2 και 3 του παρόντος άρθρου διαπιστωθεί από την αρμόδια αρχή ελέγχου

α) η έλλειψη ή μη ισχύς ενός ή περισσότερων από τα αναγκαία ως άνω δικαιολογητικά ή / και

β) η μη τήρηση του περιεχομένου της υπεύθυνης δήλωσης, η αρμόδια αρχή ελέγχου προβαίνει σε απενεργοποίηση του ηλεκτρονικού κωδικού έγκρισης και διαγραφή του ενδιαφερομένου από το αντίστοιχο μητρώο,

αφού προηγουμένως τηρηθεί η διαδικασία κοινοποίησης της έκθεσης ελέγχου και υποβολής τυχόν αντιρρήσεων, όπως αναφέρεται στην παρ. 5 του άρθρου 7, προσκομίζοντας παράλληλα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά έγγραφα και προβάλλοντας τους λόγους για τους οποίους δεν υποβλήθηκαν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή δεν τηρήθηκε το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης.
5. Εάν η αρμόδια αρχή ελέγχου διαπιστώσει ότι παραγωγός ή αγοραστής των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου δεν έχει υποβάλλει τις δηλώσεις του άρθρου 6 για χρονικό διάστημα άνω του ενός (1) έτους, προβαίνει σε απενεργοποίηση του ηλεκτρονικού κωδικού έγκρισης και διαγραφή του ενδιαφερομένου από το αντίστοιχο μητρώο, αφού προηγουμένως τηρηθεί η διαδικασία κοινοποίησης της έκθεσης ελέγχου και υποβολής τυχόν αντιρρήσεων, όπως αναφέρεται στην παρ. 5 του άρθρου 7.
6. Παραγωγός ή αγοραστής των παραγράφων 1, 2 και 3, του οποίου ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης απενεργοποιήθηκε για τους λόγους των παραγράφων 4 και 5, μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για χορήγηση κωδικού έγκρισης στην αρμόδια αρχή, ο οποίος του χορηγείται εφόσον πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις των παρ. 1,2 και 3 αντίστοιχα.
7. Οι ηλεκτρονικοί κωδικοί έγκρισης που έχουν ήδη χορηγηθεί τόσο σε αγοραστές όσο και σε παραγωγούς από την αρμόδια αρχή ελέγχου μέχρι την έκδοση της παρούσας, παραμένουν σε ισχύ.

 

 

 

Άρθρο 5
Διαδικτυακή Εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ


1. Η διαδικτυακή εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων παραδόσεων και παραλαβών γάλακτος και των μηνιαίων δηλώσεων ισοζυγίου εισροών/εκροών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των παραγωγών και των αγοραστών αντίστοιχα, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 6 της παρούσας.
2. Η εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ επιτρέπει την παρακολούθηση και αξιολόγηση του συστήματος ελέγχου, μέσω της καταχώρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου κάθε σχετικού στοιχείου, όπως το είδος των παραβάσεων, την επιβολή κυρώσεων, την είσπραξη των προστίμων και ο,τι άλλο κριθεί απαραίτητο από την εποπτεύουσα αρχή για τη συνεχή βελτίωση του συστήματος ελέγχων στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου.
3. Η αρμόδια αρχή ελέγχου υποχρεούται να παρέχει στην εποπτεύουσα αρχή πλήρη πρόσβαση στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και να της χορηγεί πληροφορίες, στατιστικά δεδομένα ή ιστορικά αρχεία σχετικά με τα καταχωρημένα στοιχεία.

Η πρόσβαση λοιπών φορέων στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τελεί υπό την έγκριση της εποπτεύουσας αρχής.
4. Η εποπτεύουσα αρχή αποφασίζει, συντονίζει και επιβλέπει κάθε τεχνικής φύσης τροποποίηση της εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ, κάθε τυχόν επέκταση των τεχνικών της δυνατοτήτων, την τυχόν αναβάθμισή της, καθώς και ζητήματα σχετικά με την ηλεκτρονική διασύνδεση της εφαρμογής με άλλες ψηφιακές βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το ΥπΑΑΤ, από εποπτευόμενους φορείς του ΥπΑΑΤ ή από άλλες αρμόδιες αρχές, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ειδικότερα για το ενδοενωσιακό εμπόριο γάλακτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολούθησης της διακίνησης προϊόντων στα σημεία εισόδου στη χώρα, σε περίπτωση διενέργειας δειγματοληπτικού ελέγχου, δύνανται να σαρώνουν ηλεκτρονικά τα σχετικά παραστατικά διακίνησης των φορτίων γάλακτος που εισέρχονται στην επικράτεια και κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας αρχής ελέγχου, να της αποστέλλουν τα σχετικά αρχεία για την αποτελεσματικότερη διασταύρωση των δηλούμενων στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ στοιχείων.
5. Η εποπτεύουσα αρχή μεριμνά για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και παρουσίαση στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ στατιστικών στοιχείων της αγοράς, όπως αυτά αντλούνται από την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ, με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση και ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

 

 

 

 

Άρθρο 6
Υποχρεώσεις «αγοραστών» και «παραγωγών» γάλακτος


1.Τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων και Μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος.

1.1. Κάθε παραγωγός γάλακτος που παραδίδει γάλα σε αγοραστές υποχρεούται να υποβάλλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τριμηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων γάλακτος, υπό τη μορφή μίας συγκεντρωτικής, αναλυτικής κατάστασης των παραδόσεων που πραγματοποιεί ο παραγωγός ανά μήνα σε διάστημα τριών μηνών, μαζί με την αξία αυτών, για κάθε είδος γάλακτος χωριστά και σύμφωνα με το Υπόδειγμα 3 του Παραρτήματος της παρούσας.

Η δήλωση υποβάλλεται κάθε τρίμηνο και το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τέλος του τριμήνου στο οποίο αφορούν οι παραδόσεις γάλακτος.
1.2. Κάθε πρώτος αγοραστής γάλακτος υποχρεούται να υποβάλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ τη μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος, η οποία συνίσταται σε μια συγκεντρωτική, αναλυτική κατάσταση των παραλαβών του μηνιαίως, μαζί με την αξία αυτών, για κάθε είδος γάλακτος χωριστά, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το χρόνο της παραλαβής του γάλακτος.
1.3. Οι παραγωγοί που μεταποιούν οι ίδιοι το σύνολο ή/και μέρος του γάλακτος της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης έχουν υποχρέωση καταχώρισης στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ των πληροφοριών της παρ. 1.1. και παρ. 1.2. του παρόντος άρθρου.
1.4. Σε περίπτωση που για κάποιο μήνα ή τρίμηνο δεν έγιναν παραδόσεις ή παραλαβές αντίστοιχα γάλακτος, οι υπόχρεοι υποβολής της αντίστοιχης μηνιαίας / τριμηνιαίας δήλωσης, καταχωρούν τη σχετική πληροφορία στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, από το μήνα που δεν πραγματοποιήθηκε καμία παράδοση ή παραλαβή.
1.5. Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια των ελέγχων μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός των παρ. 1.1. και 1.2., διαπιστωθεί από την αρμόδια αρχή ελέγχου η εσφαλμένη καταχώριση στοιχείων στο πλαίσιο των τριμηνιαίων/μηνιαίων δηλώσεων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος, επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο για μη ακριβή δήλωση στοιχείων του άρθρου 8 παρ. 1.3 και 1.7 αντίστοιχα ενώ, παράλληλα, η αρμόδια αρχή μεριμνά για τη διόρθωση και ορθή καταχώριση των στοιχείων αυτών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
 Κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός, όπως προβλέπεται στις παραγράφους 1.1. και 1.2. του παρόντος άρθρου, τυχόν εσφαλμένες για οποιαδήποτε αιτία καταχωρίσεις στο πλαίσιο των τριμηνιαίων/μηνιαίων δηλώσεων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος, είναι δυνατόν να διορθωθούν από τους ίδιους τους υπόχρεους, εφόσον δεν έχει προηγουμένως διαπιστωθεί η παράβαση στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου, και επιβάλλεται αντίστοιχα το πρόστιμο των παραγράφων της παραγράφου 1.5 και 1.9 του άρθρου 8 της παρούσας.
1.6. Οι αγοραστές παραλαμβάνουν γάλα μόνο από άλλους αγοραστές που διαθέτουν ενεργό ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης της παρ. 2 του άρθρου 4 από την αρμόδια αρχή ελέγχου και μόνο από κτηνοτρόφους που διαθέτουν ενεργό κωδικό εκμετάλλευσης (EL) με τον αντίστοιχο αριθμό ζώων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου.
1.7. Οι παραγωγοί γάλακτος παραδίδουν γάλα μόνο σε αγοραστές που διαθέτουν ενεργό ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης της παρ. 2 του άρθρου 4 από την αρμόδια αρχή ελέγχου.
1.8. Οι αγοραστές, καθώς και οι παραγωγοί γάλακτος, είναι υποχρεωμένοι:

(α) Να τηρούν σε φυσικό αρχείο τα παραστατικά όλων των παραδόσεων / παραλαβών, όπως αυτές έχουν καταχωρηθεί στις αντίστοιχες τριμηνιαίες / μηνιαίες δηλώσεις, για τουλάχιστον 3 ημερολογιακά έτη από τον χρόνο έκδοσής τους. Από τα παραστατικά πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια η χώρα προέλευσης του γάλακτος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων.
(β) Να θέτουν στη διάθεση των αρμοδίων ελεγκτικών κλιμακίων, που διενεργούν τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, κάθε στοιχείο και πληροφορία που αφορά στην αγορά, επεξεργασία, παραγωγή και πώληση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών συστατικών / προϊόντων.

2. Υπολογισμός και διαδικασία καταβολής της εισφοράς γάλακτος

2.1. Οι «πρώτοι αγοραστές» γάλακτος έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξη και την καταβολή ειδικής εισφοράς στην αρμόδια αρχή ελέγχου.

Ο υπολογισμός της ειδικής αυτής εισφοράς στην περίπτωση του νωπού γάλακτος βασίζεται σε έναν επιμερισμό του 0,75%, επί της ανά κιλό τιμής της παραληφθείσας ποσότητας γάλακτος, μεταξύ των «παραγωγών» και των «αγοραστών», σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2.2. Η ειδική εισφορά καταβάλλεται στην αρμόδια αρχή ελέγχου το αργότερο ένα μήνα μετά την τιμολόγηση της αγοράς του γάλακτος.

Σε διαφορετική περίπτωση, η οφειλή θα τοκίζεται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, δωδεκάμηνης διάρκειας.

Η ειδική εισφορά επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%.
2.3. Στην περίπτωση των παραγωγών που αξιοποιούν οι ίδιοι εμπορικά μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους, είναι οι ίδιοι υπόχρεοι καταβολής του μέρους ή του συνόλου, αντίστοιχα, της εισφοράς.

Σε περίπτωση που δεν γίνεται τιμολόγηση και δεν υπάρχει το στοιχείο της αξίας του γάλακτος, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με βάση την ελάχιστη τιμή γάλακτος του τελευταίου έτους, όπως αυτή καταγράφεται από την αρμόδια αρχή ελέγχου σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τη διαδικασία της δήλωσης παραλαβών.
2.4. Στην περίπτωση νομικών προσώπων που εκπροσωπούν ένα σύνολο παραγωγών, για την καταβολή της εισφοράς υπόχρεοι παραμένουν οι αγοραστές του γάλακτος, οι οποίοι για το σκοπό αυτό παρακρατούν από τα εν λόγω νομικά πρόσωπα το συνολικό ποσοστό της εισφοράς που αναλογεί στους παραγωγούς μέλη τους και αποδίδουν το σύνολο της εκάστοτε οφειλόμενης ειδικής εισφοράς στην αρμόδια αρχή ελέγχου.
2.5. Η αρμόδια αρχή ελέγχου αποστέλλει στην εποπτεύουσα αρχή, ανά τρίμηνο, πλήρη ανάλυση των δηλωμένων ποσοτήτων ανά είδος γάλακτος, την αντίστοιχη συνολική παρακράτηση εισφοράς, τη διαμορφούμενη μέση τιμή ανά είδος γάλακτος και τις εισπραχθείσες ποσότητες εισφοράς.

Η αρμόδια αρχή ελέγχου επικαιροποιεί τα ανωτέρω με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των στοιχείων και ενημερώνει την εποπτεύουσα αρχή αμελλητί για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την ανωτέρω διαδικασία είσπραξης εισφοράς.
2.6. Κάθε πρώτος αγοραστής γάλακτος, προκειμένου να ενταχθεί στο μειωμένο ποσό της ειδικής εισφοράς, όπως προβλέπεται στο άρθρο 94 του ν. 2127/1993, ως τροποποιηθείς ισχύει, οφείλει να δηλώσει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου, τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιεί τον έλεγχο ποιότητας του νωπού γάλακτος που παραλαμβάνει από τους παραγωγούς.
2.7. Σε περίπτωση που οι αγοραστές γάλακτος συνεργάζονται στο πλαίσιο του αυτοελέγχου με ιδιωτικά εργαστήρια υποχρεούνται να συνάπτουν μεταξύ τους συμφωνητικά συνεργασίας, τα πρωτότυπα των οποίων οφείλουν να αποστέλουν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου άμεσα με την υπογραφή τους, πλήρως συμπληρωμένα, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τους δύο συμβαλλομένους (Υπόδειγμα 4 του Παραρτήματος).

Η ημερομηνία υπογραφής του συμφωνητικού πρέπει να προηγείται της ημερομηνίας εμπρόθεσμης υποβολής των παραλαβών γάλακτος στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.

Το εν λόγω συμφωνητικό αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή ελέγχου το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους. Στα συμφωνητικά δηλώνονται τα είδη γάλακτος για τα οποία ο αγοραστής θεωρείται αυτοελεγχόμενος, σύμφωνα με τις μηνιαίες δηλώσεις παραλαβών που υποβάλλει στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
2.8. Με ευθύνη των αυτοελεγχόμενων, τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων αυτοελέγχου νωπού γάλακτος, που έχουν διενεργήσει είτε στο δικό τους εργαστήριο αυτοελέγχου ή στα ιδιωτικά εργαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα συναφθέντα ιδιωτικά συμφωνητικά της ανωτέρω παραγράφου είναι εν ισχύ, υποβάλλονται στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ μηνιαίως, και το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

 Για τους μήνες που δεν πραγματοποιούνται αγορές γάλακτος από παραγωγούς και ως εκ τούτου ούτε αναλύσεις γάλακτος, με ευθύνη των αυτοελεγχόμενων υποβάλλεται δήλωση μη διενέργειας αναλύσεων.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποστολής συμφωνητικού συνεργασίας στο πλαίσιο του αυτοελέγχου, είτε μη διενέργειας των αναλύσεων αυτοελέγχου, είτε εκπρόθεσμης, είτε ανακριβούς ή ελλιπούς υποβολής των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ, η εισφορά θα υπολογίζεται από την αρμόδια αρχή ελέγχου στο 0.75 % της ανά κιλό αξίας γάλακτος.
Οι αυτοελεγχόμενοι μεριμνούν για την έγκαιρη ανανέωση των συμφωνητικών μεταξύ αυτών και των εργαστηρίων αυτοελέγχου.

Όταν παύσει οριστικά η συνεργασία με το ιδιωτικό εργαστήριο αυτοελέγχου, το εργαστήριο ή ο αγοραστής γάλακτος ενημερώνει άμεσα εγγράφως την αρμόδια αρχή ελέγχου.

Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και στην περίπτωση που διακοπεί η συνεργασία από το εργαστήριο, ενώ είχε υπογραφεί συμφωνητικό συνεργασίας και η επιχείρηση συνεχίζει να αγοράζει γάλα από παραγωγούς.
2.9. Σε περίπτωση, που οι αγοραστές γάλακτος, απευθύνονται για τη διενέργεια αναλύσεων στο πλαίσιο του αυτοελέγχου στα κατά τόπους εργαστήρια της αρμόδιας αρχής ελέγχου, δύνανται να συνάπτουν μεταξύ τους «ιδιωτικά συμφωνητικά συνεργασίας» (Υπόδειγμα 5 του Παραρτήματος), τα πρωτότυπα των οποίων αποστέλλονται από τα εργαστήρια στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου άμεσα με την υπογραφή τους, πλήρως συμπληρωμένα, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τους δύο συμβαλλόμενους.

3. Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος

3.1. Όλοι οι παραγωγοί και οι αγοραστές, εξαιρουμένων των παραγωγών που δεν μεταποιούν και εμπορεύονται οι ίδιοι το γάλα που παράγουν, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή ελέγχου για κάθε μήνα, το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα, μέσω της εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ, τη Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος, στην οποία καταχωρούνται:

α) όλες οι ποσότητες όλων των ειδών γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών προϊόντων που παραλήφθηκαν από παραγωγούς ή αγοραστές είτε από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή από Τρίτες Χώρες, με λεπτομερή περιγραφή της μορφής του διακινούμενου γάλακτος (νωπό γάλα, παστεριωμένο, συμπυκνωμένο, κρέμα, τυρόπηγμα, σκόνη, κ.λπ.), με πλήρη περιγραφή του είδους, της χώρας προέλευσης και την αντίστοιχη αξία τους ανά κιλό,
β) όλες οι ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων από την επεξεργασία των παραληφθέντων ποσοτήτων γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών προϊόντων, ανά κατηγορία, όπως προκύπτουν από την επίσημη αποθήκη ή το βιβλίο ημερήσιας παραγωγής προϊόντων που τηρείται υποχρεωτικά (Υπόδειγμα 6 του Παραρτήματος).

Στις περιπτώσεις που στην επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τελικών προϊόντων έχει γίνει επίκληση συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης, θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρείται η σχετική τεκμηρίωση βάσει των αντίστοιχων παραστατικών, από την οποία να είναι δυνατή η συσχέτιση της πρώτης ύλης με τα συγκεκριμένα τελικά προϊόντα.
γ) όλες οι ποσότητες πρώτων υλών ή ημιέτοιμων προϊόντων με την ακριβή ονομασία και σύνθεσή τους που διατίθεται σε δεύτερους ή τρίτους, κ.ο.κ. αγοραστές.
δ) όλες οι ποσότητες υποπροϊόντων που παρήχθησαν ή παραλήφθηκαν από άλλους ή παραδόθηκαν σε τρίτους.

Γ ια όλες τις ανωτέρω ποσότητες προϊόντων δηλώνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία ταυτοποίησης των προμηθευτών ή αγοραστών τους αντίστοιχα (επωνυμία, έδρα, τηλέφωνο και Α.Φ.Μ.), ανεξάρτητα αν αυτοί βρίσκονται εντός ή εκτός της χώρας.

Στην περίπτωση διάθεσης προϊόντων απευθείας στη λιανική δεν απαιτείται η ανωτέρω δήλωση στοιχείων ταυτοποίησης αγοραστών.
3.2. Τα υπόχρεα τυποποιητήρια συσκευαστήρια / ανασυσκευαστήρια καταχωρούν, μέσω της εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ, τις ποσότητες των τελικών προϊόντων που παρελήφθησαν και τις ποσότητες των προϊόντων που ανασυσκευάστηκαν και παραδόθηκαν σε τρίτους, με πλήρη περιγραφή των προϊόντων (ποσότητα και χώρα προέλευσης ανά είδος) και των στοιχείων των προμηθευτών/αποδεκτών (επωνυμία, έδρα και Α.Φ.Μ.), ανεξάρτητα αν αυτοί βρίσκονται εντός ή εκτός της χώρας.
3.3. Σε περίπτωση, που κατά τη διενέργεια των ελέγχων μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός της παραγράφου 3.1., διαπιστωθεί από την αρμόδια αρχή ελέγχου η εσφαλμένη καταχώριση στοιχείων στο πλαίσιο των μηνιαίων δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών/ Εκροών Γάλακτος, επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο για μη ακριβή δήλωση στοιχείων του άρθρου 8 παρ. 1.12 ενώ παράλληλα η αρμόδια αρχή μεριμνά για τη διόρθωση και ορθή καταχώριση των στοιχείων αυτών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
Κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του ενός μηνός, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3.1. του παρόντος άρθρου, τυχόν εσφαλμένες για οποιαδήποτε αιτία καταχωρίσεις στο πλαίσιο των μηνιαίων δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος, είναι δυνατόν να διορθωθούν από τους ίδιους τους υπόχρεους, εφόσον δεν έχει προηγουμένως διαπιστωθεί η παράβαση στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου, και επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 8 παρ. 1.13 της παρούσας.

 

 

 

Άρθρο 7
Έλεγχοι

 

1. Για τους σκοπούς της παρούσας, η αρμόδια αρχή ελέγχου διενεργεί διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, τακτικούς ή έκτακτους σε όλους τους παραγωγούς και αγοραστές.

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της διενέργειας των ελέγχων, ο ΕΦΕΤ κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή ελέγχου κάθε πράξη χορήγησης κωδικού έγκρισης για τις εγκαταστάσεις της παραγωγικής μονάδας, ο οποίος αποτελεί αναγκαίο για τους σκοπούς της παρούσας δικαιολογητικό, καθώς και κάθε πράξη ανάκλησης κωδικού έγκρισης.
2. Για την αποτελεσματικότερη άσκηση του ελεγκτικού της έργου, η αρμόδια αρχή ελέγχου αποκτά δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα των αρμοδίων αρχών και φορέων της επόμενης παραγράφου με τη μεσολάβηση της εποπτεύουσας αρχής.

Ειδικότερα, μετά από σχετικό αίτημα της εποπτεύουσας αρχής, τίθενται στη διάθεσή της από τις αρμόδιες αρχές και φορείς της επόμενης παραγράφου, τα αναγκαία στοιχεία για τους ελεγχόμενους (σχετικά με την ιδιότητά τους ως παραγωγοί ή αγοραστές) που τηρούνται σε αυτές στο πλαίσιο της δικής τους αρμοδιότητας.
3. Οι διοικητικοί έλεγχοι είναι καθολικοί και διενεργούνται από την αρμόδια αρχή μέσω της παρακολούθησης του πληροφοριακού συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ και συνίστανται σε:

α. έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων του άρθρου 6 περί καταχώρισης στη διαδικτυακή εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ των αναγκαίων πληροφοριών από τους υπόχρεους του ίδιου άρθρου.
β. διασταυρωτικό έλεγχο, ήτοι έλεγχο των πληροφοριών που εισάγουν οι υπόχρεοι στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ σε συνδυασμό με έλεγχο των πληροφοριών που εισάγουν οι ίδιοι σε άλλες ψηφιακές βάσεις δεδομένων του ΥπΑΑΤ, των εποπτευόμενων φορέων του και του Υπουργείου Οικονομικών με σκοπό την επαλήθευση των στοιχείων που δηλώνουν οι υπόχρεοι.

Για το σκοπό αυτό ειδικότερα:

i) η αρμόδια αρχή ελέγχου έχει πρόσβαση στα αρχεία ζωικού κεφαλαίου που τηρούνται στη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ καθώς και στα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ο.Σ.Δ.Ε.), όπου οι παραγωγοί δηλώνουν εφεξής υποχρεωτικά τις ποσότητες του γάλακτος που παρέδωσαν συνολικά. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να προσαρμόσει τη σχετική Εφαρμογή Υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για τα έτη 2019 και εντεύθεν για την υλοποίηση των διασταυρωτικών ελέγχων.
ii) η αρμόδια αρχή ελέγχου έχει πρόσβαση σε στοιχεία και αρχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών και ιδίως στην Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ).

4. Οι επιτόπιοι έλεγχοι,

(α) συνίστανται σε:

i. έλεγχο των αρχείων (φυσικών ή ηλεκτρονικών), των παραστατικών και των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων των αγοραστών και παραγωγών για τη διασταύρωση του ισοζυγίου των εισροών/εκροών γάλακτος,
ii. έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι το στάδιο της ωρίμανσης συντήρησης,
iii. έλεγχο της εμπορίας, διακίνησης και μεταφοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,
iv. έλεγχο της διάθεσης και διαχείρισης του τυρογάλακτος και των αποθεμάτων,
v. έλεγχο στις κτηνοτροφικές μονάδες των παραγωγών γάλακτος, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι παραδιδόμενες ποσότητες γάλακτος του παραγωγού ανταποκρίνονται στις παραληφθείσες ποσότητες του αγοραστή,
vi. έλεγχο των παραγωγών γάλακτος, κατά τον οποίο εξετάζονται τα στοιχεία παραγωγής ζωικού κεφαλαίου (όπως γεννήσεις, μεταβολές, μεταβιβάσεις, αντιστοιχία ζωικού κεφαλαίου με δυναμικότητα παραγωγής γάλακτος, κινήσεις τρέχοντος έτους, απογραφή ζωικού κεφαλαίου, αγορά ενωτίων κ.α.) και αντιπαραβάλλονται τουλάχιστον με παραστατικά εμπορίας, δηλώσεις στοιχείων παραδόσεων / παραλαβών γάλακτος και το μητρώο της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων,
vii. εργαστηριακό έλεγχο των πρώτων υλών, ενδιάμεσων ή/και τελικών προϊόντων, ο οποίος δεν είναι εφικτό να διενεργηθεί επί τόπου. Ειδικότερα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, οι ελεγκτές προβαίνουν σε σχετικές δειγματοληψίες και τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση στα εργαστήρια της αρμόδιας αρχής ή σε άλλα εργαστήρια επίσημων ελέγχων,
viii. οποιονδήποτε άλλο έλεγχο κριθεί αναγκαίος και αποτελεσματικός για τους σκοπούς της παρούσας, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας.

(β) διενεργούνται από διμελή κλιμάκια, αποτελούμενα από υπαλλήλους της αρμόδιας αρχής ελέγχου ή υπάλληλο της αρμόδιας αρχής ελέγχου και υπαλλήλους των τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων των Δ/νσεων Αποκεντρωμένων Δομών.

Η συγκρότηση των μικτών κλιμακίων της αρμόδιας αρχής ελέγχου και Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, μετά από εισήγηση της Εποπτεύουσας Αρχής,
(γ) δύναται να διενεργηθούν από κοινά κλιμάκια, αποτελούμενα από υπαλλήλους της αρμόδιας αρχής ελέγχου (ή/και των τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων των Δ/νσεων Αποκεντρωμένων Δομών του ΥπΑΑΤ) και υπαλλήλους αρμόδιων Διευθύνσεων των Περιφερειών της χώρας ή/και του Ε.Φ.Ε.Τ. ή/και υπαλλήλους των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συνδυαστεί με άλλους ελέγχους στον ίδιο ελεγχόμενο, μετά από συνεννόηση και σε συνεργασία με την εποπτεύουσα αρχή,
δ) είναι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και συγκεκριμένα είναι ετήσιοι και καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του συνόλου των ελεγχόμενων του άρθρου 2.

Η αρμόδια αρχή ελέγχου, για κάθε εξάμηνη περίοδο, υποβάλλει προς έγκριση στην εποπτεύουσα αρχή και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, Ετήσιο Πρόγραμμα Ελέγχου, το οποίο καταρτίζεται βάσει μεθοδολογίας ανάλυσης κινδύνου. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η αρμόδια αρχή ελέγχου δύναται να αναθεωρήσει και να μεταβάλει το αρχικό Πρόγραμμα Ελέγχου, σε συνεργασία με την εποπτεύουσα αρχή.

Το εν λόγω Πρόγραμμα, περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τους προβλεπόμενους ελέγχους, και ιδίως ως προς το πλήθος, τη γεωγραφική κατανομή, το είδος και το μέγεθος των υπό έλεγχο επιχειρήσεων.

Στα κριτήρια της ανάλυσης κινδύνου, συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά οι μεγάλες αυξομειώσεις παραλαβών του προηγούμενου οικονομικού έτους του ελεγχόμενου, η ιστορικότητα της παραβατικής του συμπεριφοράς, ο αριθμός, το είδος και το μέγεθος επιχειρήσεων / παραγωγών, η γεωγραφική κατανομή επιχειρήσεων / παραγωγών καθώς και τυχόν καταγγελίες.
Ο τρόπος υπολογισμού του δείγματος ελέγχου, βάσει της μεθοδολογίας ανάλυσης κινδύνου, καθορίζεται με εγκύκλιο της εποπτεύουσας αρχής, η οποία δύναται να αναθεωρείται ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες και δεδομένα της αγοράς καθώς και τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες και δεδομένα της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας του γάλακτος και των προϊόντων του.

5. Μετά την ολοκλήρωση της διενέργειας εκάστου ελέγχου, και στην περίπτωση που έχει διαπιστωθεί παράβαση, συντάσσεται σχετική Έκθεση Ελέγχου ως εξής:

α. εάν πρόκειται για την ολοκλήρωση διοικητικού ελέγχου, συντάσσεται Έκθεση Ελέγχου, η οποία υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Δ/νσης Διαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος. Κάθε Έκθεση Ελέγχου μπορεί να αφορά έναν ή περισσότερους ελεγχόμενους.

Η έκθεση ελέγχου κοινοποιείται ηλεκτρονικά στον κάθε ελεγχόμενο ξεχωριστά, περιλαμβάνοντας υποχρεωτικά το είδος της παράβασης, την κύρωση που προβλέπεται και τη δυνατότητα υποβολής από τον ελεγχόμενο έγγραφων αντιρρήσεων εντός 5 ημερολογιακών ημερών στη Δ/νση Διαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου,
β. εάν πρόκειται για την ολοκλήρωση επιτόπιου ελέγχου, συντάσσεται ηλεκτρονική έκθεση ελέγχου, επί τόπου μετά το πέρας του ελέγχου και υπογράφεται από τους ελεγκτές και από το νόμιμο εκπρόσωπο του ελεγχομένου.

Η Έκθεση Ελέγχου, κοινοποιείται ηλεκτρονικά σε ψηφιακό αντίγραφο στον ελεγχόμενο καθώς και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου, περιλαμβάνοντας υποχρεωτικά το είδος της παράβασης, την κύρωση που προβλέπεται και τη δυνατότητα υποβολής από τον ελεγχόμενο αντιρρήσεων εντός 10 ημερολογιακών ημερών, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, στη Δ/νση Διαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου.

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής σύνταξης του πρακτικού ελέγχου κατά τον επιτόπιο έλεγχο για τεχνικούς λόγους, η Έκθεση Ελέγχου συντάσσεται χειρόγραφα σε δύο (2) πρωτότυπα και το ένα (1) πρωτότυπο κοινοποιείται με αποδεικτικό παραλαβής στον ελεγχόμενο, περιλαμβάνοντας υποχρεωτικά το είδος της παράβασης, την κύρωση που προβλέπεται και τη δυνατότητα υποβολής από τον ελεγχόμενο έγγραφων αντιρρήσεων εντός 10 ημερολογιακών ημερών στη Δ/νση Διαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος της αρμόδιας αρχής ελέγχου.
6. Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται χωρίς προειδοποίηση.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η προειδοποίηση είναι απαραίτητη και πλήρως δικαιολογημένη για τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου, αυτή περιορίζεται στην ελάχιστη αναγκαία διάρκεια η οποία κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες.

7. Έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους, η αρμόδια αρχή ελέγχου αποστέλλει στην εποπτεύουσα αρχή πλήρη έκθεση με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήχθησαν κατά το προηγούμενο έτος, με περιεχόμενο και μορφή που προσδιορίζεται με έγγραφο της εποπτεύουσας αρχής.
8. Τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων της αρμόδιας αρχής ελέγχου, κοινοποιούνται με επιμέλεια της τελευταίας στην εποπτεύουσα αρχή μέσω της εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ.
 

 

 

 

Άρθρο 8
«Διοικητικές κυρώσεις και διοικητικά μέτρα»


1. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των εκθέσεων ελέγχου, τις τυχόν έγγραφες παρατηρήσεις των ελεγχόμενων καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό στοιχείο, η αρμόδια αρχή ελέγχου προτείνει στην εποπτεύουσα αρχή, η οποία εισηγείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να επιβληθούν με τη διαδικασία του άρθρου 10 της παρούσας, οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και διοικητικά μέτρα ως ακολούθως:

1.1.

α) Εάν διαπιστώσει, ότι παραγωγοί παραδίδουν γάλα σε αγοραστές που δεν έχουν ενεργό ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ή χωρίς οι ίδιοι προηγουμένως να έχουν λάβει ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 200 € συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος.
β) Εάν διαπιστώσει, ότι αγοραστές παραλαμβάνουν γάλα ή / και γαλακτοκομικά συστατικά / προϊόντα που προορίζονται για περαιτέρω χονδρική πώληση ή μεταποίηση, από παραγωγούς ή άλλους αγοραστές που δεν έχουν ενεργό ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ή χωρίς προηγουμένως οι ίδιοι να έχουν λάβει ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 500 € συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραλαβών γάλακτος ή / και γαλακτοκομικών συστατικών/προϊόντων.
γ) Εάν διαπιστωθούν οι παραβάσεις που περιγράφονται στο άρθρο 4 παρ. 4 και 5 από τους παραγωγούς ή τους αγοραστές αντίστοιχα, η αρμόδια αρχή ελέγχου προβαίνει σε απενεργοποίηση του ηλεκτρονικού κωδικού έγκρισης και διαγραφή του παραβάτη από το μητρώο, κατά τα οριζόμενα στις αντίστοιχες ως άνω διατάξεις.

1.2. Εάν διαπιστωθεί μη έγκαιρη υποβολή της Τριμηνιαίας Δήλωσης Παραδόσεων γάλακτος από τους παραγωγούς, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ συν το 2,5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος.
1.3. Εάν διαπιστωθεί μη ακριβής Τριμηνιαία Δήλωση Παραδόσεων γάλακτος από τους παραγωγούς, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ συν το 2,5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος.
1.4. Εάν διαπιστωθεί μη υποβολή της Τριμηνιαίας Δήλωσης Παραδόσεων Γάλακτος για διάστημα άνω του εξαμήνου, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ συν το 2,5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος.
1.5. Εάν διαπιστωθεί διόρθωση της Τριμηνιαίας Δήλωσης Παραδόσεων Γάλακτος μετά την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 παρ. 1.1. καταληκτική προθεσμία υποβολής της, επιβάλλεται το 20% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται στην ανωτέρω παρ. 1.3. του παρόντος άρθρου.
1.6. Εάν διαπιστωθεί μη έγκαιρη υποβολή της Μηνιαίας Δήλωσης Παραλαβών γάλακτος, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.7. Εάν διαπιστωθεί μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Παραλαβών γάλακτος, ως προς τις ποσότητες, την αξία ή την προέλευση αυτού, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ συν το 1% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.8. Εάν διαπιστωθεί μη υποβολή της Μηνιαίας Δήλωσης Παραλαβών Γάλακτος για διάστημα άνω του εξαμήνου, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ συν το 1,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.9. Εάν διαπιστωθεί διόρθωση της Μηνιαίας Δήλωσης Παραλαβών Γάλακτος μετά την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 παρ. 1.2. καταληκτική προθεσμία υποβολής της, επιβάλλεται το 20% του αντίστοιχου προστίμου, που προβλέπεται στην ανωτέρω παρ. 1.7. του παρόντος άρθρου.
1.10. Εάν διαπιστωθεί μη έγκαιρη υποβολή της Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος πέραν της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 7 παράγραφος 3, επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ συν το 2,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.11. Εάν διαπιστωθεί μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος ή/και του Βιβλίου Ημερήσιας Παραγωγής βάσει της ποσότητας και του είδους της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στα παραγόμενα προϊόντα καθώς και της ζύγισης των παραγόμενων προϊόντων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να εμφανίζονται εκτός ορίων της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το αντίστοιχο προϊόν, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 € συν το 1% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.12. Εάν διαπιστωθεί διόρθωση της Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος μετά την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 παρ. 3.1 καταληκτική προθεσμία υποβολής της, επιβάλλεται το 20% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται στην ανωτέρω παρ. 1.11. του παρόντος άρθρου.
1.13. Εάν διαπιστωθεί μη υποβολή Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου εισροών / εκροών για διάστημα άνω του εξαμήνου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 € συν το 1,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.14. Εάν διαπιστωθεί η μη συμφωνία των δηλωμένων ποσοτήτων και πρώτων υλών, συγκρίνοντας τη Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου εισροών / εκροών, το Βιβλίο ημερήσιας παραγωγής και τη Τριμηνιαία Δήλωση Παραδόσεων γάλακτος, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 € συν το 2% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.15. Εάν διαπιστωθεί, ότι από τα παραστατικά εμπορίας ή από άλλα αποδεικτικά στοιχεία δεν προκύπτει με σαφήνεια η χώρα προέλευσης του γάλακτος ή των γαλακτοκομικών συστατικών / προϊόντων ή διαπιστωθεί παραπλανητική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος ή και των γαλακτοκομικών συστατικών / προϊόντων, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ συν 3% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.16. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη παραστατικών εμπορίας που αφορούν σε όλα τα είδη γάλακτος, στις λοιπές πρώτες ύλες, στα ημιέτοιμα προϊόντα γάλακτος καθώς και στα παραγόμενα προϊόντα και πωλήσεις, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ € συν το 3% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων / παραλαβών γάλακτος.
1.17. Εάν διαπιστωθεί μη ορθή παρακράτηση της εισφοράς που αναλογεί στους παραγωγούς από τους πρώτους αγοραστές, επιβάλλεται στους δεύτερους πρόστιμο 2.000 ευρώ συν 2% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.18. Εάν διαπιστωθεί εκπρόθεσμη ή μη ορθή απόδοση της αναλογούσας εισφοράς στην αρμόδια αρχή, επιβάλλεται στους πρώτους αγοραστές πρόστιμο 2.000 ευρώ συν 3% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.19. Εάν διαπιστωθεί αδυναμία αντιστοίχισης των δηλωμένων παραλαβών, εισροών και εκροών με τη φυσική ροή των προϊόντων κατά το στάδιο της παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας, επιβάλλεται πρόστιμο 3.500 ευρώ συν 3,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
1.20. Για τη μη τήρηση αρχείου παραστατικών παραδόσεων / παραλαβών γάλακτος για τουλάχιστον τρία έτη από τους παραγωγούς και τους αγοραστές, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 € συν 2% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων / παραλαβών γάλακτος.
1.21. Εάν διαπιστωθεί μη διευκόλυνση κατά τον έλεγχο, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 € συν το 2% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων / παραλαβών γάλακτος.
1.22. Εάν διαπιστωθεί άρνηση ή παρεμπόδιση του ελέγχου, ώστε αυτός να μην καθίσταται εφικτός, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 4.000 € συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων / παραλαβών γάλακτος.
1.23. Ως προς τις κυρώσεις για παραβάσεις της διαχείρισης του τυρογάλακτος, ως υποπροϊόντος της παραγωγικής διαδικασίας, θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες εθνικές διατάξεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, στις οποίες διαβιβάζονται από την αρμόδια αρχή ελέγχου τα σχετικά ευρήματα αμελλητί.
1.24. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη η αξία των ετήσιων παραδόσεων ή παραλαβών γάλακτος ή/ και γαλακτοκομικών συστατικών / προϊόντων, για τον υπολογισμό του ύψους των προστίμων, προστίθεται η προβλεπόμενη για κάθε παράβαση τιμή όπως αυτή παρατίθεται στα 1.1. έως και 1.23 συν το ήμισυ του αντίστοιχου ποσοστού επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του ελεγχόμενου.

Σε κάθε περίπτωση, η αξία των ετήσιων παραδόσεων ή παραλαβών, αναφέρεται στα επαληθευμένα στοιχεία του ολοκληρωμένου οικονομικού έτους που προηγείται του χρόνου διαπίστωσης της παράβασης.

Στην περίπτωση νέου παραγωγού ή νέας επιχείρησης, που δεν έχει ακόμη δραστηριότητα ενός ολοκληρωμένου οικονομικού έτους ώστε να υπάρχει το στοιχείο της αξίας των ετήσιων παραγωγών ή παραλαβών, η αξία αυτή δεν συνυπολογίζεται στον καθορισμό του ύψους του προστίμου.

2. Εφόσον σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι στη διάθεση της αρμόδιας αρχής ελέγχου η ακριβής αξία των παραδόσεων ή παραλαβών, μπορεί να ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της η μέση τιμή της αξίας που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική επικράτεια βάσει επίσημων στοιχείων, ανά είδος γάλακτος ή κατηγορία προϊόντος.
3. Το τελικό ποσό της διοικητικής κύρωσης που προκύπτει σε όλες τις περιπτώσεις, στρογγυλοποιείται σε δύο δεκαδικά ψηφία.
4. Εάν διαπιστωθεί υποτροπή για τις παραβάσεις των περιπτώσεων 1.8, 1.13, 1.14, 1.15, 1.16, 1.19 και 1.22 της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια αρχή ελέγχου απενεργοποιεί τον ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης του παραγωγού ή του αγοραστή του άρθρου 4 της παρούσας και διαγράφει τον παραβάτη από το μητρώο.

Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης επαναχορηγείται κατόπιν νέας αίτησης του ενδιαφερόμενου, εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωσή του και πλήρης εξόφληση των επιβληθέντων προστίμων.

Εάν διαπιστωθεί δεύτερη υποτροπή για τις παραβάσεις των περιπτώσεων 1.8, 1.13, 1.14, 1.15, 1.16, 1.19 και 1.22 της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια αρχή ελέγχου απενεργοποιεί τον ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης του παραγωγού ή του αγοραστή του άρθρου 4 της παρούσας και διαγράφει τον παραβάτη από το μητρώο για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης επαναχορηγείται μετά το πέρας του εξαμήνου κατόπιν νέας αίτησης του ενδιαφερόμενου, εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωσή του και πλήρης εξόφληση των επιβληθέντων προστίμων.
«Υποτροπή» νοείται η τέλεση των στην παρ. 4 του παρόντος οριζομένων παραβάσεων τουλάχιστον δύο (2) φορές, εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) ετών.
5. Η αρμόδια αρχή ελέγχου ενημερώνει για τα ανωτέρω την εποπτεύουσα αρχή.

Στις περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων αρμοδιότητας άλλων αρμόδιων αρχών, αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου διαβιβάζεται από την αρμόδια αρχή ελέγχου προς αυτές, με κοινοποίηση στην εποπτεύουσα αρχή, για την επιβολή ενδεχόμενων επιπλέον κυρώσεων σύμφωνα με τα κατά περίπτωση ισχύοντα.
 

 

 

Άρθρο 9
Έλεγχοι της Εποπτεύουσας Αρχής


Η Εποπτεύουσα Αρχή, στο πλαίσιο της άσκησης εποπτείας στο σύστημα ελέγχου που προβλέπεται με τις διατάξεις της παρούσας, δύναται να προβαίνει σε διοικητικούς ή επιτόπιους ελέγχους σε παραγωγούς ή αγοραστές, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε αντίστοιχους ελέγχους της αρμόδιας αρχής ελέγχου, προκειμένου να διαπιστώσει την τήρηση ή μη των προβλεπόμενων διαδικασιών ελέγχου.
 

 

 

Άρθρο 10
Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων


1. Κατόπιν παρέλευσης των προθεσμιών του άρθρου 7 παρ. 5 περ. α' και β' για την άσκηση του δικαιώματος ακρόασης του ελεγχόμενου, μέσω της υποβολής αντιρρήσεων επί της κοινοποιηθείσας Έκθεσης Ελέγχου, και λαμβάνοντας υπόψιν την Έκθεση Ελέγχου και τις τυχόν υποβληθείσες αντιρρήσεις, το ΔΣ της αρμόδιας αρχής ελέγχου προτείνει στην εποπτεύουσα αρχή την επιβολή ή μη διοικητικών μέτρων και κυρώσεων και η τελευταία εισηγείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση περί επιβολής ή όχι προστίμου, βάσει των παραβάσεων του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης.
Η απόφαση περί επιβολής των διοικητικών κυρώσεων, είναι εκτελεστή και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με κάθε πρόσφορο μέσο, με αποδεικτικό παραλαβής, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεσή της.

 

 

 

 

Άρθρο 11
Είσπραξη και απόδοση οφειλών και προστίμων


1. Η διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων, η είσπραξη των προστίμων και ό,τι άλλο σχετικό κριθεί αναγκαίο καταχωρείται από την αρμόδια αρχή ελέγχου στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.
2. Η ειδική εισφορά καταβάλλεται και βεβαιώνεται ως έσοδο «υπέρ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ»
3. Τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα, βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα, εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και αποτελούν έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (ΤΓΚ).
4. Σε περίπτωση που οι παραγωγοί και οι αγοραστές δεν αποδίδουν έγκαιρα τις οφειλές από την επιβολή των προστίμων αυτές βεβαιώνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), όπως ισχύει.
5. Τυχόν ανάγκη επίδοσης του προστίμου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2717/1999 «Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας» (άρθρα 4757).
6. Η επιχείρηση υποχρεούται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την επομένη της καταβολής του προστίμου στη αρμόδια Δ.Ο.Υ να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το σχετικό πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης.

 

 

 

Άρθρο 12
Μεταβατικές διατάξεις


1. Παραβάσεις που αφορούν στο άρθρο 8, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας και δεν έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται ανωτέρω, εφόσον γι' αυτές δεν προβλέπονταν κατά τον χρόνο τέλεσης τους ηπιότερες κυρώσεις από αυτές που προβλέπει η παρούσα απόφαση.
2. Ενστάσεις κατά πράξεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων, που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα και δεν έχουν κριθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, εξετάζονται από τη Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
3. Η υποχρέωση χορήγησης ηλεκτρονικού κωδικού έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, βάσει του άρθρου 4 της παρούσας για παραγωγούς ή αγοραστές που δεν είχαν την ως άνω υποχρέωση μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας, οφείλουν να υποβάλλουν σχετική αίτηση χορήγησης ηλεκτρονικού κωδικού έγκρισης το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Ειδικά για τους παραγωγούς οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 6 αρχίζουν να έχουν ισχύ και να εφαρμόζονται μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από τον χρόνο δημοσίευσης της παρούσας, και γι' αυτό το λόγο θεσπίζεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι παραγωγοί καλούνται να αποστέλλουν ηλεκτρονικά δήλωση παραδόσεων γάλακτος βάσει του Υποδείγματος 3 του Παραρτήματος στην αρμόδια αρχή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω μεταβατικής περιόδου θα γίνονται συστάσεις προς τους υπόχρεους για τη συμμόρφωσή τους, ενώ δύνανται να υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή ελέγχου σχετικά ερωτήματα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της παρούσας.

 

 

 

 

Άρθρο 13
Καταργούμενες Διατάξεις


Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι υπ' αριθμ. 175180/2011 (Β' 1721) και 2038/1333890/2015 (Β' 2711) κοινές υπουργικές αποφάσεις καθώς και η υπ' αριθμ. 1678/11128/2015 (Β' 2257) υπουργική απόφαση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 12 της παρούσας.

Σε κάθε αναφορά στις άνω καταργούμενες αποφάσεις νοείται η παρούσα.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2283