Εκτύπωση

Αθήνα 02/10/2020
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2156

ΘΕΜΑ: Παρέχονται οδηγίες αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)

 

ΣΧΕΤ.: α) Η υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5041345 ΕΞ 2013/28-11-2013 Ε.Δ.Υ.Ο.
β) Η υπ'αριθμ. ΔΕΦΚΓ 5022241 ΕΞ 2014/19.9.2014 ΕΔΥΟ
γ) Η υπ'αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Δ 5014582 ΕΞ 2015/3.7.2015 ΕΔΥΟ
δ) Η υπ'αριθμ, ΔΕΦΚΦ Β 1160300 ΕΞ 2018 εγκύκλιος Διαταγή του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

Με αφορμή την έναρξη της νέα αποστακτικής περιόδου για τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του άρθρου 7 Ε' του ν. 2969/2001 (Α'281) «Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα», και στο πλαίσιο της διευκόλυνσης και απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης των αδειών απόσταξης των ανωτέρω αναφερόμενων επιτηδευματιών, τη μείωση του χρόνου συναλλαγής, του διοικητικού βάρους και τον περιορισμό της φυσικής παρουσίας των συναλλασσομένων στα τελωνεία, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του COVID-19, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Από την τρέχουσα αποστακτική περίοδο παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άδειας απόσταξης με ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στην υπό στοιχείο δ' σχετική εγκύκλιο διαταγή στους αμπελοκαλλιεργητές - μέλη συνεταιρισμών, οι οποίοι παραδίδουν τη συγκομισθείσα από αυτούς ποσότητα σταφυλιών στον συνεταιρισμό τους, ο οποίος στη συνέχεια παραδίδει τις ποσότητες των προϊόντων των μελών του προς επεξεργασία σε οινοποιείο, για στέμφυλα, τα οποία επιστρέφονται σε αυτούς από τα οινοποιεία μέσω του συνεταιρισμού.
Στην περίπτωση αυτή, για λόγους ελέγχου, μαζί με τη δήλωση του μικρού αποσταγματοποιού (διήμερου) πέραν της προβλεπόμενης στις διατάξεις του άρθρου 7 Ε' του ν.2969/2001 βεβαίωσης της οικείας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) υποβάλλονται:

• αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης συγκομιδής σταφυλιών
• τα παραστατικά διακίνησης- παράδοσης των σταφυλιών στο συνεταιρισμό,
• ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ αμπελοκαλλιεργητή και συνεταιρισμού για την επιστροφή των στεμφύλων, εφόσον αυτό δεν αναγράφεται στο παραστατικό διακίνησης
• αντίγραφο του παραστατικού διακίνησης των σταφυλιών από το συνεταιρισμό στο οινοποιείο
• ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του συνεταιρισμού και του οινοποιείου για την επιστροφή των στεμφύλων, εφόσον αυτό δεν αναγράφεται στο παραστατικό διακίνησης
• αντίγραφο του παραστατικού διακίνησης των στεμφύλων από το οινοποιείο στο συνεταιρισμό
• το παραστατικό διακίνησης των στεμφύλων από το συνεταιρισμό στον αμπελοκαλλιεργητή.
• Κατάσταση που έχει εκδοθεί από τον συνεταιρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο των αμπελοκαλλιεργητών - μελών, τα προϊόντα των οποίων παραδίδονται από το συνεταιρισμό στο οινοποιείο και τις αντίστοιχες ποσότητες σταφυλιών τους, στην περίπτωση που το παραστατικό διακίνησης αφορά σε προϊόντα περισσότερων του ενός αμπελοκαλλιεργητή.
• Κατάσταση που έχει εκδοθεί από τον συνεταιρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο των αμπελοκαλλιεργητών - μελών του συνεταιρισμού και τις αντίστοιχες ποσότητες στεμφύλων που επιστρέφονται από το οινοποιείο στο συνεταιρισμό, στην περίπτωση που το παραστατικό διακίνησης στεμφύλων από το οινοποιείο στο συνεταιρισμό αφορά σε στέμφυλα περισσοτέρων του ενός αμπελοκαλλιεργητών.

2. Με τις ανωτέρω α' και β' σχετικές Ε.Δ.Υ.Ο. καθιερώθηκε η υποχρεωτική υποβολή της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ε.Φ.Κ. του παραγόμενου από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) προϊόντος απόσταξης, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 82 του ν.2960/2001 (Α'265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», ενώ με την υπ' αριθ. Α.1437/2019 (Β'4443) Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. από 01-01-2020, είναι υποχρεωτική, χωρίς ουδεμία εξαίρεση, η ηλεκτρονική υποβολή, μεταξύ άλλων, των υποστηρικτικών δικαιολογητικών εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (ΔΕΦΚ) που υποβάλλεται για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και η τήρηση σε αρχείο των εν λόγω εγγράφων.
Ως εκ τούτου και στην περίπτωση της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία υποβάλλεται για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ε.Φ.Κ. που αναλογεί στο προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ε.Φ.Κ. και στη συνέχεια την έκδοση της απαιτούμενης από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 Ε' του ν. 2969/2001 (Α'281) «Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα» άδειας απόσταξης.
Ειδικότερα, κατόπιν της απόδοσης MRN στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και από την αρχική σελίδα ηλεκτρονικής υποβολής της ΔΕΦΚ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ενέργειες Αίτηση με συνημμένα αρχεία από Οικονομικό Φορέα Δημιουργία συνυποβαλλόμενων αρχείων) υποβάλλονται τα δηλωθέντα στη θέση 44.2 της ΔΕΦΚ δικαιολογητικά.
Στο Παράρτημα Ι της παρούσας, αναγράφονται οι κωδικοί των υποστηρικτικών δικαιολογητικών με τους οποίους συμπληρώνεται η θέση 44.2 της Δήλωσης Ε.Φ.Κ. για την περίπτωση αυτή ενώ κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην υπ' αριθ. Α.1437/2019 (Β'4443) Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε, που κοινοποιήθηκε με την υπ' αριθ. Ε.2205/2019 εγκύκλιο Διαταγή, η οποία έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έλαβε ΑΔΑ: ΨΜ9346ΜΠ3Ζ-Τ9Ξ.
Υπενθυμίζεται ότι με τις ανωτέρω α' και β' σχετικές εγκυκλίους διαταγές μας καθώς και στο σχετικό εγχειρίδιο που είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη της εφαρμογής ICISnet (www.icisnetgr /ηλεκτρονικές συναλλανές /Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Ε.Φ.Κ.) έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη συμπλήρωση της Δήλωσης Ε.Φ.Κ.
Εφιστάται η προσοχή για την ακρίβεια των ανωτέρω δικαιολογητικών, καθόσον σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ι' της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 2969/2001 (Α'281) στην περίπτωση υποβολής ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) για την έκδοση άδειας απόσταξης ή προσκόμισης ψευδούς βεβαίωσης για την ιδιότητα του παραγωγού, τη θέση και την έκταση του κτήματός τους και την ποσότητα των παραχθεισών πρώτων υλών, επιβάλλεται σε αυτούς, καθώς σε όσους εκδίδουν την εν λόγω ψευδή βεβαίωση, διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ, με την επιφύλαξη της εφαρμογής και των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του ν.2960/2001.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της υπ' αριθμ. Α.1437/2019 (Β'4443) Απόφασης του Διοικητή οι εν λόγω επιτηδευματίες υποχρεούνται:

• Να τηρούν σε φυσικό αρχείο τα απαιτούμενα για την έκδοση της άδειας απόσταξης δικαιολογητικά για δέκα έτη και οπωσδήποτε για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών Αρχών (άρθρο 6 παρ. 1) και
• Να υποβάλλουν στο αρμόδιο τελωνείο ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα (το έντυπο του οποίου συνημμένα αποστέλλεται), αναφορικά με τον τόπο τήρησης του προαναφερόμενου αρχείου (άρθρο 6 παρ. 2).

Η εν λόγω αίτηση / δήλωση δύναται να συνυποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με τη Δήλωση ΕΦΚ.

3. Η εκδοθείσα άδεια απόσταξης θα αποστέλλεται στον συναλλασσόμενο με e-mail και για το λόγο αυτό, επί της Δήλωσης Ε.Φ.Κ., στην καρτέλα Στίχοι - Γενικά στοιχεία- Σημεία και αριθμού (θέση 31) πρέπει να συμπληρώνεται απαραίτητα από τον συναλλασσόμενο το e-mail, στο οποίο επιθυμεί να λάβει την άδεια απόσταξης που θα εκδοθεί.
4. Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι με τις διατάξεις της υπ' αριθ. πρωτ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 2014/30.12.2014 (Β'3675) Απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για τον ορισμό Κεντρικού Διαχειριστή, όπως ισχύει και την υπ' αριθ. πρωτ. ΔΤΔ Δ 5014582 ΕΞ 2015/3.7.2015 Εγκύκλιο Διαταγή παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του Ε.Φ.Κ.
Για την ηλεκτρονική πληρωμή του Ε.Φ.Κ. θα πρέπει επί της ΔΕΦΚ στην καρτέλα Στίχοι - Υπολογισμός Φόρου - Τρόπος πληρωμής καθώς και στην καρτέλα Στίχοι - υπολογισμός φόρου- τρόπος πληρωμής να επιλέγεται ο κωδικός Η : ηλεκτρονική πληρωμή.
5. Εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή από τις τελωνειακές αρχές, ως προς την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών αναφορικά με τη χορήγηση αδειών απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) και ιδίως της άδειας που χορηγείται κατόπιν υποβολής μιας Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για περισσότερους από έναν παραγωγούς (π.χ. από τον αμβικούχο, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με την υπ' αριθ. ΔΕΦΚΓ 5022241 ΕΞ 2014/19.9.2014 ΕΔΥΟ) καθώς και στην καταχώρηση των στοιχείων της άδειας απόσταξης, προκειμένου να υπάρχει ακριβή αντιστοίχηση αυτών με τα στοιχεία της Δήλωσης ΕΦΚ και ιδιαίτερα της ποσότητας προϊόντος απόσταξης που αναγράφεται στην άδεια απόσταξης με αυτή της Δήλωσης ΕΦΚ για την οποία καταβλήθηκε ο ΕΦΚ .

Τέλος, οι αρμόδιες τελωνειακές Αρχές παρακαλούνται για την άμεση κοινοποίηση της παρούσας στους δήμους και τις δημοτικές και Κοινοτικές ενότητες της περιοχής χωρικής τους αρμοδιότητας, για την άμεση ενημέρωση των συναλλασσομένων και την πιστή τήρηση των όσων διαλαμβάνονται σε αυτή.

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2455