Εκτύπωση

Αθήνα 12/11/2021
Αρ. πρωτ.:

Α. 12141

ΘΕΜΑ: Διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ των παραδόσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης αναγκών των πληγέντων από τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την 27-9-2021 και των ζημιών που αυτή προκάλεσε στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών - Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής της περίπτωσης ιε΄ της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ, για την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών χωρίς ΦΠΑ σε υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος έχει σκοπό να τα διαθέσει περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος στους φορείς της υποπερ. δδ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ιδίου Κώδικα, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών πληγέντων από τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την 27-9-2021 και των ζημιών που αυτή προκάλεσε στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών - Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης ως εξής:

1. Για την εφαρμογή της παρούσας:

α. Προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών είναι κάθε υποκείμενος στο φόρο εγκατεστημένος στην Ελλάδα.
β. Δωρητές είναι πρόσωπα υποκείμενα στο φόρο, οι οποίοι πρόκειται να διαθέσουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους προμηθευτές, για την αντιμετώπιση αναγκών των πληγέντων από τον σεισμό.
γ. Αποδέκτες των αγαθών και υπηρεσιών είναι οι φορείς της υποπερ. δδ΄ της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ).

2. Μεταξύ του δωρητή και του αποδέκτη συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης / παραλαβής των αγαθών ή πρωτόκολλο παροχής / λήψης των υπηρεσιών.

Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί αποδεικτικό πραγματοποίησης της δωρεάν διάθεσης των αγαθών ή των υπηρεσιών, συντάσσεται εις διπλούν και υπογράφεται και στα δύο αντίτυπα από το δωρητή και τον αποδέκτη.

Το πρωτόκολλο παράδοσης / παραλαβής ή παροχής/λήψης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον, την περιγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών που διατέθηκαν, την ποσότητα των αγαθών, την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεσή τους, την αξία τους, τα στοιχεία του δωρητή και του αποδέκτη των αγαθών ή υπηρεσιών, όπως επωνυμία, αριθμός φορολογικού μητρώου, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, και την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου.
3. Ο δωρητής προσκομίζει σε κάθε προμηθευτή αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δωρεάν διάθεση των ειδών, ακριβές αντίγραφο του ανωτέρω υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου παράδοσης / παραλαβής ή παροχής / λήψης, προκειμένου αυτός να εκδώσει το σχετικό παραστατικό άνευ ΦΠΑ, αναγράφοντας σε αυτό την ένδειξη «Απαλλαγή βάσει της υπό στοιχεία Α. 1241/2021 » απόφασης.
4. Οι δωρητές και οι προμηθευτές των αγαθών και υπηρεσιών οφείλουν να διαφυλάττουν το αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης /παραλαβής αγαθών ή παροχής / λήψης υπηρεσιών για όσο χρόνο προβλέπεται από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) η διαφύλαξη λογιστικών αρχείων.
5. Στην περίπτωση που η έκδοση του σχετικού παραστατικού έχει προηγηθεί της προσκόμισης του ακριβούς αντιγράφου του πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο μόνο για το ποσό του ΦΠΑ που επιστρέφεται στο δωρητή.

Στο πιστωτικό αυτό τιμολόγιο αναγράφεται η ένδειξη «Επιστροφή ΦΠΑ λόγω απαλλαγής βάσει της υπό στοιχεία Α. 1241/2021 απόφασης».

Η απόφαση αυτή, η οποία ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 27-9-2021, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 943