Εκτύπωση

Αθήνα 24/05/2006
ΣΛΟΤ  210ΑΠ

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ (ΕΛΤΕ)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)
 

ΘΕΜΑ: Προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό μιας συμμετοχής ως θυγατρικής ή συγγενούς.
 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ
Με επιστολή σας της 26 ης Απριλίου 2006 θέτετε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό μιας συμμετοχής ως θυγατρικής ή συγγενούς.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Ο προσδιορισμός της σχέσης της εταιρείας σας με την εισηγμένη, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των διοικήσεων των δύο επιχειρήσεων η οποία κρίνεται από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.
Τα κριτήρια για να διαπιστωθεί η σχέση σας με την εισηγμένη είναι τα οριζόμενα από :

(α) την παράγραφο 13 του ΔΛΠ 27,
(β) τις παραγράφους 6 και 7 του ΔΛΠ 28, και
(γ) τις παραγράφους 3-12 και 24 του ΔΛΠ 31.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθορίζονται τριών ειδών σχέσεις:

  • Σχέση μητρικής – θυγατρικής εφόσον η μητρική έχει την ικανότητα (power criterion) να ασκεί έλεγχο στην θυγατρική (ΔΛΠ 27, Ολική Ενοποίηση)

  • Σχέση Επενδυτή – Συγγενούς εφόσον ο επενδυτής ασκεί ουσιώδη επιρροή (significant influence) στην Συγγενή (ΔΛΠ 28, Μέθοδος Καθαρής Θέσης)

  • Σχέση Κοινοπρακτούντος – Κοινοπραξίας εφόσον ο κοινοπρακτών ασκεί έλεγχο από κοινού με άλλους κοινοπρακτούντες (joint control / ΔΛΠ 31 Μέθοδος Αναλογικής Ενοποίησης ή Μέθοδος Καθαρής Θέσης).

Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται η εφαρμογή των ΔΠΧΠ από την επιχείρησή σας, είτε για τη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων (περίπτωση Μητρικής – Θυγατρικής) είτε για την παροχή στοιχείων στην εισηγμένη επιχείρηση με την οποία έχετε σχέση.
 

Γονική Κατηγορία: Λογιστικά
Κατηγορία: Λογιστικό Σχέδιο
Εμφανίσεις: 5822