Εκτύπωση

EΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ – ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ – ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Πολλές φορές τα εμπορεύματα που αγοράζουμε από το εξωτερικό χρειάζονται να επισκευαστούν και για αυτό πρέπει να αποσταλούν στον αρχικό προμηθευτή από όπου το αγοράσαμε.

Θα κόψουμε κανονικά ένα δελτίο αποστολής προς το εξωτερικό και στον σκοπό αποστολής του δελτίου μας θα γράψουμε for repair δηλαδή για επισκευή . Το θέμα είναι αν θα συντάξουμε Intrastate για αυτό. Η απάντηση είναι ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ θα συντάξουμε Intrastate. Το έντυπο της intrastate για αποστολή και θα βάλουμε στην φύση συναλλαγής τον κωδικό 43 δηλαδή αποστολή για επισκευή χωρίς αμοιβή ( τα περισσότερα είδη που στέλνουμε για επισκευή είναι εντός εγγύησης και δεν έχουν χρέωση). Στο τιμολογούμενο ποσό θα βάλουμε 1 ( μια μονάδα ) και στην στατιστική αξία , την αξία που θα είχε το είδος αυτό αν το πουλάγαμε.
Το έντυπο αυτό της Intrastate το κρατάμε πίσω από το δελτίο που κρατάμε για αντίγραφο στο λογιστήριο ( όταν εκδίδουμε διπλότυπο το ένα το στέλνουμε στον πελάτη και το άλλο το κρατάμε στο λογιστήριο ). Όταν το είδος έρθει επισκευασμένο τότε το κάνουμε παραλαβή ποσοτικά στην αποθήκη μας και συντάσσουμε έντυπο Intrastate άφιξης αυτή την φορά με κωδικό φύση συναλλαγής 53 , τιμολογούμενο ποσό μια μονάδα και στατιστική αξία την τιμή που θα είχε το είδος αυτό αν το πουλάγαμε. Τέλος θα κάνουμε και εγγραφή 04.91 σε 08.91 στην λογιστική μας με τιμή 1.
Σε περίπτωση που το είδος αυτό δεν μπορεί για κάποιο λόγο να επισκευαστεί αλλά μας είχε τιμολογηθεί θα πρέπει να μας το πιστώσουν. Να σημειώσω εδώ ότι και για τα πιστωτικά όπως γνωρίζετε κάνουμε εγγραφή Intrastate δηλαδή 04.91 σε 08.91 με την αντίστοιχη αξία Φ.Π.Α πάντα εγγραφή με μείον ( - ). Δηλαδή αν το πιστωτικό που περιμένουμε έχει αξία – 300 ευρώ η εγγραφή που θα κάνουμε θα είναι 04.91 – 300,00 σε πίστωση του 08.91 – 300,00 κι αντίστοιχο Φ.Π.Α 54.00.20… - 57,00 σε πίστωση του 54.00.80.. -57,00.
Τώρα λογικό να έχετε την εξής απορία : όταν στέλνουμε ένα είδος για επισκευή κάνουμε και Intrastate αποστολής θα κάνουμε και τριμηνιαίο ανακεφαλαιωτικό πίνακα Intrastate αποστολής ; η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν χρειάζεται να κάνουμε Intrastate αποστολής εφόσον οι αξίες που στέλνουμε είναι 1 μονάδα, Τριμηνιαία Intrastate αποστολής κάνουμε όταν πουλάμε στο εξωτερικό .
Ας δούμε πως συντάσσουμε ένα γράμμα για να ζητήσουμε πότε το είδος που στείλαμε για επισκευή θα μας έρθει πίσω.

Dear Sirs,

On 2/1/2006 we went you for repair the following items ( see our document No 67 2/1/2006 ) εδώ αναφέρουμε το δελτίο αποστολής το δικό μας . We would like to know when we will receive them back after repair.

Kindest regards
Maria Mouka
Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα είδος μας στέλνεται για δοκιμή και όχι για πώληση. Σε αυτή την περίπτωση παραλαμβάνουμε το είδος με delivery note μόνο από τον οίκο του εξωτερικού. Θα συντάξουμε έντυπο Intrastate άφιξης κανονικά και στον κωδικό φύση συναλλαγής θα βάλουμε τον κωδικό 12 (αποστολές ειδών προς έλεγχο ή αποστολές δειγμάτων) . Τιμολογούμενο ποσό 1 και στατιστική αξία την αξία που θα είχε αυτό το είδος αν το πουλάγαμε κανονικά. Εννοείται ότι θα κάνουμε εγγραφή στην λογιστική 04.91 σε 08.91 με μια μονάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το είδος αυτό μπορεί να το πάρουμε με δελτίο αποστολής αλλά και τιμολόγιο ( invoice ) με μηδενική αξία .Πάλι θα κάνουμε τις ίδιες ενέργειες .


ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ – ΠΡΟΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Όταν παραλαμβάνουμε μια εισαγωγή ,πάνω στο τιμολόγιο αναγράφεται ο τρόπος εξόφλησης του τιμολογίου. Συνήθως οι διακανονισμοί με το εξωτερικό είναι 30 – 60 ή και 90 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου. Όταν πληρώνουμε στην τράπεζα μας συνήθως τα δικαιολογητικά που πάμε είναι τα εξής :

1. συμπληρωμένη αίτηση της τράπεζας με υπογραφή και σφραγίδα της εταιρείας
2. πρωτότυπο τιμολόγιο του οίκου του εξωτερικού ( εννοείται εμείς κρατάμε φωτοτυπία αυτού )
3. πρωτότυπο απόκομμα φορτωτικής ( κρατάμε αντίγραφο )
4. αν είναι οδική η μεταφορά βάζουμε πρωτότυπη την διατακτική , αντίγραφο του τιμολογίου του μεταφορέα ( εμείς κρατάμε το πρωτότυπο ) και το πρωτότυπο CMR ( εμείς κρατάμε αντίγραφο ). Το δελτίο αποστολής δεν χρειάζεται να το βάλουμε στα δικαιολογητικά.
5. Πάντα ζητάμε από το εξωτερικό σε περίπτωση που δεν αναγράφονται στο τιμολόγιο τους ( συνήθως τα περισσότερα είναι τυπωμένα πάνω στο τιμολόγιο) , τον λογαριασμό τους σε μορφή ΙΒΑΝ και το swift code της τράπεζας τους. Να ένα γράμμα σύντομο για το πώς τα ζητάμε :


Dear Sirs,

We would be grateful if you could send us by fax or via email your bank account ( IBAN ) and your swift code to settle the payment of your invoice No…. EURO ….

Many thanks for your prompt attention in this matter

Maria Mouka
Acc dep


Αφού πληρώσουμε και πάρουμε τα χαρτιά από την τράπεζα οι εγγραφές που κάνουμε είναι οι εξής .
 

ΧΡΕΩΣΗ 50.01.00.0000 5000,00 €  
ΠΙΣΤΩΣΗ 38.03.00.0001    5000,00 €


Εξόφληση τιμολογίου Νο 50

Δηλαδή χρεώνω τον προμηθευτή μου και πιστώνω την τράπεζα μου με την αξία που είχε το τιμολόγιο του οίκου του εξωτερικού.
Τώρα τα έξοδα της τράπεζας θα τα περάσω ως εξής :
 

ΧΡΕΩΣΗ  65.98.00.0001 20,00 €  
ΠΙΣΤΩΣΗ 38.03.00.0001   20,00 €


Αυτά δεν επιβαρύνουν τον προμηθευτή μου και για αυτό τα πάω σε ένα λογαριασμό τον 65.98 λοιπά έξοδα τραπεζών.
Τώρα πολλές φορές όταν ξεκινάμε μια νέα συνεργασία με ένα νέο προμηθευτή μας ζητάνε να προπληρώσουμε πρώτα και μετά να μας στείλουν τα εμπορεύματα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μας εκδώσει ένα προτιμολόγιο δηλαδή proforma invoice.

Πάμε λοιπόν στην τράπεζα το προτιμολόγιο και στην αίτηση της κάθε τράπεζας υπάρχει το πεδίο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ εκεί συμπληρώνουμε ΠΡΟΕΜΒΑΣΜΑ ( pre- payment ). Σε περίπτωση κανονικής εξόφλησης βάζουμε ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ στο συγκεκριμένο πεδίο.

Όταν πάρουμε τα χαρτιά από την τράπεζα η εγγραφή που κάνουμε είναι η εξής :
 

ΧΡΕΩΣΗ 50.01.00.0000 500,00 €  
ΧΡΕΩΣΗ 50.01.00.0000 30,00 €  
ΠΙΣΤΩΣΗ 38.03.00.0000   530,00€



Προσοχή : όταν προπληρώνουμε τα έξοδα της τράπεζας ( εδώ τα 30 € ) , θα επιβαρύνουν το κόστος της εισαγωγής μας όταν παραλάβουμε τα εμπορεύματα. Για να ήμαστε σωστοί τα 30 ευρώ που είναι έξοδα τράπεζας δεν θα τα πάμε στον 65.98 αλλά στον 50.01 και μετά με την παραλαβή της εισαγωγής θα πάνε στον 20.00.00.0000 ειδικά έξοδα ενδοκοινοτικών χωρίς ΦΠΑ.

Προσοχή : ποτέ δεν κλείνουμε εισαγωγή με προτιμολόγιο . Με προτιμολόγιο πληρώνω με ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ κλείνω την εισαγωγή μου !!!!!


ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ;;;;;;

Στην επόμενη δημοσίευση θα δούμε τα πάντα γύρω από τις ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ , εισαγωγές , δασμοί εκτελωνισμοί κλπ.

 

Σύνταξη : Mαρία Σ Μούκα

Email : marym@freemail.gr

Γονική Κατηγορία: Λογιστικά
Κατηγορία: Φορο - Λογιστικές Λύσεις
Εμφανίσεις: 9965