Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 09/05/2011
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1104

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων εναλλακτικού τρόπου καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών και λοιπών λεπτομερειών για την εφαρμογή του αρ. 29 του Ν. 3943/2011.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....

κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ


Την καθιέρωση εναλλακτικού τρόπου καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3943/2011.

Αρθρο 1
Ορισμοί


Κάρτα Αποδείξεων: μαγνητική κάρτα που χορηγείται στους φορολογούμενους πολίτες φυσικά πρόσωπα με στόχο τη χρησιμοποίησή της για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών).
Συναλλαγή: Κάθε καταγραφή αξίας λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων.
Τράπεζες Διάθεσης: Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εντάσσονται στο σύστημα παραγγελίας και διάθεσης Καρτών Αποδείξεων.
Φορείς Εκκαθάρισης: Οι φορείς (όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών κ.α.) που συλλέγουν Συναλλαγές με τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων.
Τερματικό Point of Sales ( POS ): Ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται από επιτηδευματίες για την είσπραξη μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.


Αρθρο 2
Περιγραφή της λειτουργίας της κάρτας αποδείξεων


1. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων κατά την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών σύμφωνα με το άρ. 9 παρ. 1 Ν. 2238/1994, όπως ισχύει, καθορίζεται εναλλακτικός τρόπος καταγραφής στοιχείων μέσω της Κάρτας Αποδείξεων.
2. Η Κάρτα Αποδείξεων αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που έχουν εκδοθεί για φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο.
3. Ο χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω διαδικτύου (internet) και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Για λόγους ορθής χρήσης, είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις (3) κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη του άρθρου 7 ΚΦΕ της οικογένειάς του.
4. Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
5. Βάσει της ανωτέρω αποστολής καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.
6. Τα αναλυτικά καταγεγραμμένα στοιχεία διαγράφονται εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

Αρθρο 3
Υποχρεώσεις τρίτων φορέων συνεργασίας


1. Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών Διάθεσης, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει. Οι Τράπεζες Διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
2. Οι Φορείς Εκκαθάρισης υποχρεούνται να ενημερώσουν τους επιτηδευματίες με τους οποίους συνεργάζονται για τη δυνατότητα των τερματικών τους Point Of Sales (POS) να χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων που εκδίδουν, όποτε τους εγχειρίζεται Κάρτα Αποδείξεων.
3. Οι Συναλλαγές συλλέγονται από το κέντρο επεξεργασίας του Φορέα Εκκαθάρισης και διαχωρίζονται από τις λοιπές συναλλαγές που διεξάγονται με κάρτες πληρωμών. Η απαιτούμενη για την Κάρτα Αποδείξεων τροποποίηση του υλικολογισμικού των τερματικών Point Of Sales (POS) είναι υποχρέωση των Φορέων Εκκαθάρισης που παρέχουν τα αντίστοιχα τερματικά.
4. Οι Φορείς Εκκαθάρισης αποστέλλουν καθημερινά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών το αρχείο των καταγεγραμμένων συναλλαγών, όπου αναφέρονται: α) ο κωδικός της Κάρτας Αποδείξεων, β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία και δ) το ποσό της συναλλαγής.
5. Οι Φορείς Εκκαθάρισης απαγορεύεται να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις Κάρτες Αποδείξεων, με εξαίρεση την επεξεργασία που περιγράφεται στην παρούσα, και υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν μετά την οριστική παραλαβή τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
6 Οι Τράπεζες Διάθεσης υποχρεούνται να λειτουργούν ως Φορείς Εκκαθάρισης. Τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λειτουργούν ως Φορείς Εκκαθάρισης προαιρετικά. Οι ανωτέρω φορείς συνεργασίας θα ενταχθούν στο έργο κατόπιν αποδοχής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδώσει η Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου Οικονομικών εντός 10 ημερών από την υπογραφή της παρούσης.

Αρθρο 4
Έναρξη εφαρμογής


Ο εναλλακτικός τρόπος καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα εφαρμοστεί για τη χρήση του έτους 2011 και επόμενες.

Αρθρο 5
Παραρτήματα


Η παρούσα συνοδεύεται από τρία (3) Παραρτήματα (Α, Β και Γ). Στο Παράρτημα A καθορίζονται οι προδιαγραφές της Κάρτας Αποδείξεων. Στο Παράρτημα Β καθορίζονται οι προδιαγραφές λειτουργίας των τερματικών Point Of Sales (POS). Στο Παράρτημα Γ καθορίζονται οι προδιαγραφές αποστολής των αρχείων συναλλαγών.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α:
«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ»


Α.1. Μορφή Εμπρόσθιας Όψης Κάρτας Αποδείξεων

• Η κάρτα έχει διαστάσεις 85.60 χ 53.98 mm και γωνίες καμπύλες με ακτίνα 3.18 mm
• Η εμπρόσθια όψη έχει λευκό φόντο
• Παρουσιάζει το εθνόσημο, "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και "Υπουργείο Οικονομικών"
• Περιέχει τον 9ψηφίο ΑΤΕΚ της Κάρτας Αποδείξεων με μικρά στοιχεία
• Περιέχει 10-ψήφιο αριθμό, το σημαντικότερο οπτικά στοιχείο της
• Τα 10-ψηφία εμφανίζονται ομαδοποιημένα σε 2-4-4 (π.χ. "12 3456 7890")
• Περιέχει την ονομασία "Κάρτα Αποδείξεων"
• Περιέχει το σλόγκαν "Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα"
• Περιέχει το διαδικτυακό σύνδεσμο "http://link.minfin.gr/karta"

To Υπουργείο παρέχει τη μορφή της εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης της κάρτας, σε ηλεκτρονική μορφή μακέτας, η οποία περιλαμβάνει σαφή κωδικοποίηση ως προς τον τύπο και το μέγεθος της γραμματοσειράς, ως προς τα χρησιμοποιούμενα χρώματα αλλά και ως προς την ακριβή θέση των ανωτέρω στοιχείων μέσα στο πλαστικό δελτίο.

Ακολουθεί η μορφή της εμπρόσθιας όψης της κάρτας:



Α.2. Μορφή Οπίσθιας Όψης Κάρτας Αποδείξεων
Η οπίσθια όψη της Κάρτας Αποδείξεων μπορεί να διαμορφωθεί ελεύθερα από την κάθε Τράπεζα Διάθεσης στα πλαίσια χορηγίας της για την έκδοσή της. Η διαμόρφωση αυτή θα κοινοποιείται στο Υπουργείο και μπορεί να μεταβάλλεται σε κάθε παραγγελία. Η μόνη υποχρέωση είναι η αναγραφή των προτάσεων:

«ΧΟΡΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΡΤΑΣ»,

«Για την ενεργοποίηση της κάρτας μπείτε στο http://link.minfin.gr/karta ή στείλτε SMS στο 54053 με τον ΑΦΜ σας, κενό και τον 10ψήφιο αριθμό της κάρτας» και
«Η κάρτα αυτή δεν είναι τραπεζικό προϊόν. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών στο τηλ.: 211 0007111»
To Υπουργείο μπορεί να αρνηθεί το προτεινόμενο περιεχόμενο εάν κρίνει ότι αντίκειται στη φιλοσοφία του έργου.

Ακολουθεί ενδεικτική μορφή της οπίσθιας όψης της κάρτας:

Η δομή της μαγνητικής ταινίας ακολουθεί τα αντίστοιχα πρότυπα των πιστωτικών καρτών και θα περιέχει τον 19ψήφιο αριθμό της κάρτας. Στην οπίσθια όψη της κάρτας δεν θα τυπώνεται κάποιο από τα περιεχόμενα των tracks. Ειδικότερα:

• Η μαγνητική ταινία θα πρέπει να είναι τεχνολογίας HiCo (High coercivity)
• Η μαγνητική ταινία θα πρέπει να έχει trackl και track2
• Τόσο το trackl όσο και το track2 θα δημιουργούνται με τους ίδιους κανόνες που δημιουργούνται τα αντίστοιχα tracks των καρτών πληρωμών
• Οι τιμές που θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα πεδία των tracks είναι:

• Trackl: Name -> spaces
• Trackl/2: Expiration Date -> 3012
• Trackl/2: Service Code -> 501
• Trackl/2: PVV -> 1111
• Trackl/2: PVKI -> 1
• Trackl/2: CVV -> 111

A .3. Δομή Αρίθμησης Κάρτας Αποδείξεων

Ο αριθμός της κάρτας έχει 19 ψηφία με την ακόλουθη δομή:

930090766 ΤΤ ΑΑΑΑΑΑΑ C


Όπου:

• 930090766: ο αριθμός ΑΤΕΚ που έχει αποδοθεί για την Κάρτα Αποδείξεων από τον ΕΛΟΤ.
• ΤΤ: ο διψήφιος κωδικός της Τράπεζας Διάθεσης, ο οποίος θα της αποδίδεται κατά την αποδοχή της δήλωσης συμμετοχής της.
• ΑΑΑΑΑΑΑ: ο επταψήφιος αύξων αριθμός κάρτας της συγκεκριμένης Τράπεζας Διάθεσης
• C: To ψηφίο ελέγχου (check digit), σύμφωνα με τον αλγόριθμο LUHN 19 ψηφίων. Στην πρόσοψη της κάρτας υπάρχουν εκτυπωμένοι με μικρά στοιχεία ο αριθμός ΑΤΕΚ (930090766) και με μεγάλα στοιχεία οι 10 τελευταίοι αριθμοί (ΤΤ ΑΑΑΑΑΑΑ C) με τη μορφή 2-4-4 (σύμφωνα με το Παράρτημα A.1).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β:
«ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ POINT OF SALES »


B .1. Λειτουργικότητα Συσκευών POS

Με τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων είναι εφικτές τρεις ενέργειες:

• Καταγραφή ποσού αγοράς.
• Ακύρωση συναλλαγής για περιπτώσεις λανθασμένης καταχώρησης μιας αγοράς πριν αυτή αποσταλεί στη συνεργαζόμενη τράπεζα.
• Επιστροφή ποσού απόδειξης (για περιπτώσεις λανθασμένης συναλλαγής που στάλθηκε στη συνεργαζόμενη τράπεζα ή για περιπτώσεις επιστροφής ποσών με μετρητά ή με πίστωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας).

Επίσης, όσον αφορά τη χρήση της κάρτας:

• Τα στοιχεία των αποδείξεων μπορούν να υποβάλλονται μόνο με την επίδειξη της κάρτας.
• Η συναλλαγή γίνεται είτε εκτός σύνδεσης (off-line), είτε με σύνδεση (on-line) σύμφωνα με την επιλογή του Φορέα Εκκαθάρισης.
• Οι συναλλαγές θα εκπέμπονται προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα αυτόματα σε ημερήσια βάση.
• Θα εκτυπώνεται μονό αποδεικτικό καταχώρισης, μόνο για τον πολίτη.
• Η χρήση της κάρτας αφορά συναλλαγές EFT/POS (face to face) και προαιρετικά e-POS συναλλαγές (π.χ. για αγορές μέσω διαδικτύου).

Β.2. Μορφή Αποδεικτικού
To αποδεικτικό πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα:

• Header
- "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"
- "Υπουργείο Οικονομικών"

• Στοιχεία καταστήματος
- Επωνυμία ή Διακριτικός Τίτλος ο ΑΦΜ (εφόσον είναι διαθέσιμος στο POS)
- `Αλλα προαιρετικά στοιχεία της επιχείρησης (τηλέφωνο, διεύθυνση, e-mail, web site κ.λπ.)

• Στοιχεία συναλλαγής
- Ημερομηνία και ώρα (από το POS, που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση)
- "ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ"
- 10ψήφιος αριθμός κάρτας
- «ΠΟΣΟ ΑΓΟΡΑΣ ΕΥΡΩ» ή «ΠΟΣΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΥΡΩ» ή «ΑΚΥΡΩΣΗ»

• Footer
- «ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ» ο «ΣΤΗ ΓΓΠΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ»
- «ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ 211 0007111»

• Λοιπά στοιχεία
- Ακολουθούν οι διάφοροι κωδικοί που εκτυπώνει το POS (κωδικός POS, κωδικός συναλλαγής κ.α.)
- Λογότυπο και μήνυμα τράπεζας (προαιρετικά)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ:
«ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ»

Γ.1. Περιεχόμενο και Δομή Αρχείου αποστολής συναλλαγών

ΠΕΔΙΑ

ΜΗΚΟΣ

ΜΟΡΦΗ

ΣΧΟΛΙΑ

HEADER RECORD Length=62

Κωδ. Τύπος Εγγραφής

01

NUM

Value =0 ( header record)

Κωδ. Τράπεζας

02

NUM

O Κωδ της Τράπεζας 11,12, ...

Ημ. Αποστολής

08

NUM

YYYYMMDD

Ώρα Αποστολής

04

NUM

HHMM

Α/Α αρχείου

01

NUM

A/A αρχείου την ιδία μέρα

Filler

46

CHAR

Filler for future use

DETAIL RECORD Length=62

Κωδ. Τύπος Εγγραφής

01

CHAR

Value =1( detail record)

Κωδικός κάρτας

19

NUM

1234567891234567890 όπου τα 9 πρώτα ψηφία θα είναι ο ΑΤΕΚ.

ΑΦΜ

09

CHAR

ΠΟΣΟ

08

NUM

12345612 όπου τα δύο τελευταία ψηφία θα είναι δεκαδικά

Ημ Συναλλαγής

08

NUM

YYYYMMDD

Ώρα Συναλλαγής

04

NUM

HHMM

Είδος Συναλλαγής

01

NUM

Αγορά=0, επιστροφή=2

Α/Α Συναλλαγής

04

NUM

Η Α/Α της συναλλαγής που έχουν εισαχθεί στο POS την ίδια μέρα

Αριθμός Τερματικού POS(TID)

08

CHAR

Αν κάποια τράπεζα έχει TID μεγαλύτερο των 8 CHAR θα βάζει τους 8 CHAR

TRAILER RECORD Length=62

Κωδ. Τύπος Εγγραφής

01

NUM

Value =2 (trailer record)

Πλήθος συν/γων

06

NUM

To πλήθος των απεσταλμένων συν/γων

Filler

55

CHAR

Filler for future use

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1. H ταυτότητα του αρχείου προκύπτει από τον κωδικό του Φορέα Εκκαθάρισης, την ημερομηνία εργασίας και τον αύξοντα αριθμό του αρχείου στη διάρκεια της ημέρας.

2. Τα αριθμητικά πεδία είναι στοιχισμένα δεξιά και τα αλφαριθμητικά είναι στοιχισμένα αριστερά.

3. Τα αριθμητικά πεδία συμπληρώνονται με μηδέν και τα αλφαριθμητικά με κενά. Οι ακυρωθείσες συναλλαγές δεν μεταφέρονται στο Φορέα Εκκαθάρισης για να προωθούνται στην συνέχεια στην ΓΓΠΣ.

4. Σε περίπτωση που ο Φορέας Εκκαθάρισης δεν έχει συναλλαγές να αποστείλει για αποστολή προς τη ΓΓΠΣ, αποστέλλεται το Header συμπληρωμένο, το Detail και το Trailer με αντίστοιχο ΤΥΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ και υπόλοιπα πεδία με initial values (Με τον όρο initial values εννοείται όπου NUM πεδίο όλα «0» και όπου CHAR πεδίο όλα «spaces»).

5. To αρχείο συναλλαγών ελέγχεται από τη Γ.Γ.Π.Σ. για την ορθότητα των εξής στοιχείων: α) όνομα αρχείου, β) γραμμογράφηση αρχείου και γ) πλήθος εγγραφών.

6. Η αποστολή των αρχείων από τους Φορείς Εκκαθάρισης προς τη ΓΓΠΣ θα γίνεται μόνο τις εργάσιμες ημέρες και έως την 11.59 μ.μ. [23.59] το αργότερο, οι συναλλαγές κάθε ημέρας θα πρέπει να αποστέλλονται εντός της επόμενης εργάσιμης (οι συναλλαγές Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής θα αποστέλλονται τη Δευτέρα).

7. Αν ένας Φορέας Εκκαθάρισης δεν πάρει θετική απάντηση (ΟΚ) για κάποιο αρχείο εντός τριών εργασίμων ημερών, θα πρέπει να ελέγξει και να ξαναστείλει το αρχείο συναλλαγών. Για το σκοπό αυτό οι Φορείς Εκκαθάρισης θα πρέπει να φυλάσσουν τα αρχεία τουλάχιστον για πέντε εργάσιμες ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θετικής απάντησης από τη Γ.Γ.Π.Σ.. Μετά την παρέλευση πέντε εργάσιμων ημερών οι Φορείς Εκκαθάρισης υποχρεούνται να καταστρέψουν τα αρχεία συναλλαγών.

8. Οι Φορείς Εκκαθάρισης και η Γ.Γ.Π.Σ. θα πρέπει να ορίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων εκπροσώπων τους για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης προβλημάτων.

Γ.2. Ονοματολογία Αρχείου αποστολής συναλλαγών

Όνομα αρχείου: CR_KF_YYYYMMDDNN.DAT

Όπου:

KF

Κωδικός Φορέα Εκκαθάρισης

YYYYMMDD

Ημερομηνία αποστολής, έτος/μήνας/ημέρα

ΝΝ

διψήφιος αύξων αριθμός αρχείου στη διάρκεια της ημέρας (αρχίζει από το 01).

Γ.3. Περιγραφή αρχείου απάντησης

To αρχείο απάντησης είναι αρχείο κειμένου είκοσι τριών (23) ή είκοσι τεσσάρων (24) χαρακτήρων, εκ των οποίων οι πρώτοι είκοσι (20) χαρακτήρες είναι το όνομα του αρχείου που αφορά η απάντηση. Η σωστή παραλαβή του επιβεβαιώνεται με την προσθήκη ενός κενού (ASCII 32), ακολουθούμενο από τους χαρακτήρες ΟΚ (ASCII code 79 και 75). Μη ορθή παραλαβή (λόγω λάθους στην αποστολή ή στη γραμμογράφηση των περιεχομένων) θα απαντάται με ένα κενό (ASCII 32) ακολουθούμενο από τους χαρακτήρες ΝΟΚ (ASCII code 78, 79, 75).

Γ.4. Ονοματολογία αρχείου απάντησης

To όνομα του αρχείου απάντησης περιέχει το όνομα του αρχείου αποστολής συναλλαγών που απαντά συν την κατάληξη «.REP». Π.χ. αν το αρχείο αποστολής συναλλαγών είχε το όνομα CR_11_2011010101.DAT τότε το αρχείο απάντησης έχει το όνομα CR_11_2011010101.DAT. REP.

Γ.5. Μηχανισμός Αποστολής Αρχείων

Ο Φορέας Εκκαθάρισης θα αποστέλλει αρχείο με τα στοιχεία των συναλλαγών όπως προδιαγράφεται παραπάνω.

Ο μορφότυπος (format) των αρχείων που ανταλλάσσονται είναι τύπου ASCII fixed length, τα οποία ασφαλίζονται για την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα με τεχνολογία Δημόσιου/Ιδιωτικού Κλειδιού (PGP/GPG). 0 κάθε Φορέας Εκκαθάρισης έχει το δικό του όνομα χρήστη (username) και κωδικό πρόσβασης (password), καθώς και ένα ζεύγος κλειδιών (ιδιωτικό, δημόσιο). Επίσης γνωρίζει το δημόσιο κλειδί της Γ.Γ.Π.Σ.

Η επικοινωνία γίνεται μέσω της υφιστάμενης υποδομής και διαδικασίας Secure FTP της Γ.Γ.Π.Σ., με συγκεκριμένο εξυπηρετητή που έχει ήδη υλοποιηθεί και χρησιμοποιείται για ανταλλαγές αρχείων με τρίτους οργανισμούς. Κάθε Φορέας Εκκαθάρισης έχει το δικό του ιδιωτικό φάκελο με υποφακέλους IN και OUT. Στον υποφάκελο IN τοποθετεί τα αρχεία αποστολής και από τον υποφάκελο OUT παραλαμβάνει τα αρχεία απαντήσεων.

Για κάθε αρχείο συναλλαγών παράγεται από τη Γ.Γ.Π.Σ. ένα αρχείο απάντησης για την επιβεβαίωση ή μη της σωστής λήψης. To αρχείο αυτό τοποθετείται στον φάκελο IN του Φορέα Εκκαθάρισης εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή του αρχείου συναλλαγών. Αν ένας Φορέας Εκκαθάρισης δεν λάβει σωστή απάντηση για ένα αρχείο εντός τριών ημερών, θα πρέπει να το ξαναστείλει.

Σε περίπτωση που το αρχείο συναλλαγών απορριφθεί λόγω λανθασμένου ονόματος, πλήθους εγγραφών, ή γραμμογράφησης, τότε αποστέλλεται αρχείο αρνητικής απάντησης, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm