Εκτύπωση

Αθήνα 16/03/1993
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1102

ΘΕΜΑ: Έκδοση ειδικών στοιχείων κατά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων από τους πράκτορες, τα τουριστικά και τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

 

Ορίζουμε από 1ης Μαΐου 1993 και στο εξής την έκδοση ειδικών στοιχείων από τους πράκτορες και τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία, για την πώληση εισιτηρίων αεροπορικών εταιριών και τις λαμβανόμενες προμήθειες, και από τις αεροπορικές εταιρίες για τις χορηγούμενες εκπτώσεις, καθώς και την υποβολή στη φορολογική Αρχή ορισμένων στοιχείων, ως ακολούθως:

1. Οι πράκτορες και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία, κατά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων ή την έκδοση M.C.O. (Miscellaneous Charge Order) ή την πώληση εισιτηρίων και υπηρεσιών (πακέτο), εκδίδουν διπλότυπη θεωρημένη απόδειξη πώλησης, το πρώτο αντίτυπο της οποίας, μαζί με το εισιτήριο, και τα λοιπά στοιχεία παραδίδεται στον αγοραστή, ανεξάρτητα αν η πώληση γίνεται μετρητοίς ή επί πιστώσει.

Στην απόδειξη αυτή αναγράφονται, εκτός από τα στοιχεία που ορίζονται από την παράγρ. 5 του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ., το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του αγοραστή, ο αριθμός του εισιτηρίου, η αεροπορική εταιρία, ο τόπος αναχώρησης και προορισμού και η αξία πώλησης.

Σε περίπτωση ακύρωσης του εισιτηρίου ή των πωληθεισών μαζί με αυτό υπηρεσιών εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο, με περιεχόμενο αντίστοιχο της πιο πάνω απόδειξης πώλησης, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ. 13 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., ανεξάρτητα αν η πώληση που ακυρώνεται είχε γίνει σε επιτηδευματία ή σε ιδιώτη πελάτη.

Ως αξία αναγράφεται στο πιστωτικό τιμολόγιο το ποσό, που επιστρέφεται στον πελάτη, λόγω ακύρωσης του εισιτηρίου ή των τυχόν άλλων υπηρεσιών.
Η απόδειξη πώλησης της παραγράφου αυτής μπορεί να μην εκδίδεται από τον υπόχρεο, όταν τα αεροπορικά εισιτήρια πωλούνται από αυτόν στην ονομαστική τους αξία.

Κάθε πώληση εισιτηρίου, για την οποία δεν εκδόθηκε από τον υπόχρεο η πιο πάνω απόδειξη πώλησης, τεκμαίρεται ότι έγινε στην ονομαστική του αξία και δεν αναγνωρίζεται η χορήγηση έκπτωσης στον αγοραστή του συγκεκριμένου εισιτηρίου, εκ των υστέρων.
2. Οι πράκτορες και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία εκδίδουν θεωρημένο τιμολόγιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. και την προμήθεια για τις τυχόν λοιπές πρόσθετες παροχές που τους χορηγούνται από τις αεροπορικές εταιρίες, όπως η έκπτωση λόγω τζίρου στο τέλος της χρήσεως.
3. Για τη χορήγηση εκ των υστέρων έκπτωσης από τους πράκτορες και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία στους πελάτες τους επιτηδευματίες, επί της αξίας πωλήσεως σ΄ αυτούς εισιτηρίων και άλλων ενδεχομένως υπηρεσιών εκδίδεται, από τον χορηγούντα την έκπτωση πράκτορα, το πιστωτικό τιμολόγιο της παραγρ. 13 του άρθρου 12.

Για τα πιστωτικά αυτά τιμολόγια υποβάλλονται κάθε χρόνο, από τους εκδότες τους, ιδιαίτερες συγκεντρωτικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., μη επιτρεπομένου του συμψηφισμού της αξίας τους με την αξία χρεωστικών τιμολογίων του ίδιου πελάτη.

Η εκ των υστέρων χορήγηση έκπτωσης επί της αξίας αεροπορικών εισιτηρίων που πωλήθηκαν σε ιδιώτες δεν επιτρέπεται.
4. Ακαθάριστα έσοδα του πράκτορα από την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ. είναι η προμήθεια και οι τυχόν λοιπές πρόσθετες παροχές, που χορηγούνται σ΄ αυτόν από τις αεροπορικές εταιρίες, καθώς και η διαφορά της τιμής αγοράς από την τιμή πώλησης, όταν τα εισιτήρια αγοράζονται από τις αεροπορικές εταιρίες σε καθαρές τιμές.
5. Οι πράκτορες υποχρεούνται να διατηρούν και να διαφυλάσσουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 (παράγρ. 2) του Κ.Β.Σ. και για όσο χρόνο ορίζεται από αυτές, τις μηνιαίες εκκαθαρίσεις που τους εκδίδει ο οργανισμός ΙΑΤΑ - BSP Ελλάδος.
6. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των αεροπορικών εταιριών παρακολουθούνται στα βιβλία των πρακτόρων, τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.

Οι διαφορές, θετικές ή αρνητικές, που προκύπτουν από την παρακολούθηση και τακτοποίηση των δοσοληψιών αυτών μεταφέρονται στα αποτελέσματα της χρήσεως του πράκτορα, ταξιδιωτικού και τουριστικού γραφείου.
7. Όταν η πώληση των εισιτηρίων από τις αεροπορικές εταιρίες στους πράκτορες γίνεται σε καθαρές τιμές, ο οργανισμός IATA - BSP Ελλάδας υποχρεούται να εμφανίζει στις μηνιαίες εκκαθαρίσεις που εκδίδει, κατά αεροπορική εταιρία και πράκτορα, εκτός από την αναγραφόμενη τιμή, και την καθαρή τιμή των εισιτηρίων.

Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 1994, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ανάλογη τροποποίηση και προσαρμογή των μηχανογραφικών προγραμμάτων του BSP Ελλάδας.
8. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται να εκδίδουν πιστωτικό τιμολόγιο κατά πράκτορα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 13 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. είτε κατά το μήνα έκδοσης είτε κατά το μήνα χρησιμοποίησης των εισιτηρίων, για τη χορηγούμενη έκπτωση από τις αναγραφόμενες σ΄ αυτά τιμές, όπως αυτές αναγράφονται στη μηνιαία εκκαθάριση του οργανισμού (ΙΑΤΑ) BSP Ελλάδας, καθώς και για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ αναγραφόμενης και καθαρής τιμής, όταν τα εισιτήρια πωλούνται στους πράκτορες σε καθαρές τιμές από τις αεροπορικές εταιρίες.

Στο πιστωτικό τιμολόγιο αναγράφεται το συνολικό μηνιαίο ποσό της έκπτωσης ή της διαφοράς τιμής.
Επίσης, οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο συγκεντρωτικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. για τα πιο πάνω εκδιδόμενα απ΄ αυτές πιστωτικά τιμολόγια.
9. Οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 8 της απόφασης αυτής ισχύουν αναλόγως και στις περιπτώσεις που οι αεροπορικές εταιρίες πωλούν εισιτήρια σε ιδιώτες ή πράκτορες απευθείας από τα εκδοτήρια τους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2184