Εκτύπωση

Αθήνα 15/09/2016
Αρ. πρωτ.: 1136512


ΘΕΜΑ:
Σχετικά με τη χορήγηση αιθυλικής αλκοόλης με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ. σε Υγειονομικές Περιφέρειες.

 

Σχετ.: Η αριθμ. πρωτ. Δ. 936/32/18-6-1993 ΑΥΟ (ΦΕΚ 489/B΄) αναφορικά με τους όρους και διατυπώσεις για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της αιθυλικής αλκοόλης που προβλέπεται από τα εδ. ζ΄, η΄ και θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 27 του N. 2127/93 (νυν άρθρο 83 του N. 2960/01 )-ΦΕΚ 489/B΄- όπως ισχύει.

Με αφορμή αναφορές τελωνειακών αρχών σχετικά με τη δυνατότητα παραλαβής αιθυλικής αλκοόλης με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) από Υγειονομικές Περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Υγείας και του Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι η απαλλαγή από τον ΕΦΚ της αιθυλικής αλκοόλης για ιατρικούς σκοπούς χορηγείται αποκλειστικά στα ρητά οριζόμενα στις ως άνω ισχύουσες διατάξεις δικαιούχα πρόσωπα, στα οποία δεν υπάγονται οι Υγειονομικές Περιφέρειες.
Τέλος, εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή των αρμόδιων τελωνειακών αρχών στην εντατικοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της ίδιας ως άνω ΑΥΟ, για τη νόμιμη χρησιμοποίηση των ατελώς παραλαμβανομένων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρουσιάζουν αυξημένο δημοσιονομικό ενδιαφέρον.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3877