Εκτύπωση

Αθήνα 19/08/2016
Αρ. πρωτ.: 1122236


ΘΕΜΑ:
Παροχή διευκρινίσεων επί της ΠΟΛ.1043.

 

Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1043/2016 ΕΔΥΟ με την οποία κοινοποιήθηκε η ΠΟΛ.1026 Απόφαση ΓΓΔΕ με θέμα «Θέση μη κοινοτικών και εγχώριων εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη: α. Διαδικασία απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη, β. Διαδικασία καταβολής του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά την έξοδο των εμπορευμάτων από την Ελεύθερη Ζώνη και την ανάλωση τους στο εσωτερικό της χώρας» (ΦΕΚ 577/Β/2016 - ΑΔΑ: ΩΒΙ0Η-Κ6Θ) και έχοντας λάβει υπόψη:

σας γνωρίζουμε ότι για την παρακολούθηση των μεταβιβαζόμενων εντός της Ελεύθερης Ζώνης εμπορευμάτων μέσω της τηρούμενης λογιστικής αποθήκης μπορεί, εναλλακτικά, αντί της τήρησης ιστορικού αποθετών υπό τον ίδιο Α.Κ.Λ.Α. να πραγματοποιείται νέα λογιστική καταχώριση (δηλαδή νέος Α.Κ.Λ.Α.), στην οποία θα περιλαμβάνονται οι πληροφορίες του νέου αποθέτη, με ταυτόχρονη πίστωση της αρχικής καταχώρισης και καταγραφή σχετικής παρατήρησης.
Σε αυτή την περίπτωση, στο πεδίο «ΑΚΛΑ» του Δελτίου Μεταβίβασης Εμπορευμάτων συμπληρώνεται:

- εάν δεν έχει προηγηθεί άλλη μεταβίβαση των εμπορευμάτων εντός της Ελεύθερης Ζώνης, ο Α.Κ.Λ.Α. που αποδόθηκε στα εμπορεύματα κατά την είσοδό τους στην Ελεύθερη Ζώνη,
- εάν έχει προηγηθεί μία ή περισσότερες μεταβιβάσεις των εμπορευμάτων εντός της Ελεύθερης Ζώνης, ο Α.Κ.Λ.Α. που αποδόθηκε στα εμπορεύματα κατά την αμέσως προηγούμενη μεταβίβαση.

Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης ή η εγκατεστημένη εντός της Ελεύθερης Ζώνης επιχείρηση επισυνάπτει στο Δελτίο Μεταβίβασης εκτυπωμένη κατάσταση της νέας λογιστικής καταχώρισης που πραγματοποιεί λόγω της τελευταίας μεταβίβασης των εμπορευμάτων.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 4085