Εκτύπωση

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Αθήνα 04/07/2013
Αρ. πρωτ.: 1108434


ΘΕΜΑ: Μειωτικός συντελεστής αξίας ακινήτου σε τακτοποιούμενο χώρο.

Σε απάντηση του ερωτήματος που μας απευθύνατε με το ανωτέρω σχετικό σας, ως προς το ζήτημα της χρήσης μειωτικού συντελεστή κατά τον υπολογισμό της αξίας τακτοποιούμενου χώρου (σοφίτας), ο οποίος έχει τακτοποιηθεί ως βοηθητικός χώρος με τις διατάξεις του Ν. 4014/11, επισημαίνουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 22 του Ν. 4014/11 ... «Για τη χρήση κατοικίας κατά τον υπολογισμό της αξίας για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου (φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμός τεκμηρίου διαβίωσης) για όλους τους χώρους σε υπόγειες στάθμες, τα πατάρια που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο και τις σοφίτες, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%.»
Η έννοια της «χρήσης κατοικίας», όσον αφορά την εφαρμογή της παραπάνω φορολογικής διάταξης, ταυτίζεται με το είδος της τακτοποίησης του συγκεκριμένου χώρου (με την καταβολή του αντίστοιχου ενιαίου ειδικού προστίμου) ως κύριου χώρου κατοικίας και, κατά συνέπεια, χώροι που έχουν τακτοποιηθεί ως βοηθητικοί δεν υπάγονται σε μειωτικό συντελεστή για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.
Όσον αφορά την αιτιολογική βάση για τον καθορισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου τακτοποίησης των βοηθητικών χώρων κατοικιών, δεν είναι υποχρεωτικά ταυτόσημη με εκείνη του κατά τα ανωτέρω μειωτικού συντελεστή κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 4471