Open menu
28 | 03 | 2024

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Αθήνα 02/03/2012
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1056


ΘΕΜΑ: Καθορισμός του τρόπου και της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ


Άρθρο 1
Επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)


Το ειδικό τέλος, που προβλέπεται με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011 , επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται, κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν.2130/1993 (ΦΕΚ 62 Α΄).
Ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, και κατά την 31η Μαρτίου 2012, για το έτος 2012. Η αλλαγή χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας στο ως άνω πεδίο μετά τις ημερομηνίες αυτές δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. των ετών 2011 και 2012 αντίστοιχα.
Το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης, που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου, και επί το συντελεστή προσαύξησης, που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011.
Τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012. Αν στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, ο συντελεστής παλαιότητας ισούται με 1 (ένα). Αν τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΤΑΠ είναι υπερδιπλάσια της μεγαλύτερης τιμής τετραγωνικών μέτρων μεταξύ εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, όταν δεν έχουν υπολογισθεί δημοτικά τέλη και τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται για τον υπολογισμό τους έχουν τιμή ίση με μηδέν (0).
Η πληροφορία για τη γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση ακινήτου, ώστε να μην υπολογισθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η., κατά τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και κατά την 31-3-2012, για το έτος 2012 αντίστοιχα.
Η πληροφορία για τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, ώστε να μην υπολογισθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., λαμβάνεται από τον Κωδικό Απαλλαγής του Ν.2130/1993 και τον Ειδικό Κωδικό Οικονομικής Δραστηριότητας για τα κοινόχρηστα, όπως αυτός αποτυπώνεται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά τη 17-9-2011 και κατά την 31-3-2012, για τα έτη 2011 και 2012 αντίστοιχα.
Για τα κύρια τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και κάμπινγκ), ως κοινόχρηστοι χώροι λογίζονται αποκλειστικά οι χώροι προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, για τον υπολογισμό των οποίων η συνολική ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στο λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνεται κατά ποσοστό 35%.
Για τον υπολογισμό των κοινόχρηστων χώρων των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, η συνολική ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στο λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνεται κατά ποσοστό 17%.
Η πληροφορία για τα ακίνητα εμβαδού ακινήτου άνω των χιλίων (1.000) ή άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων, που δεν έχουν οικιακή χρήση, για τον υπολογισμό μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του τέλους κατά 30% ή 60% αντίστοιχα, προκύπτει ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (ανεξάρτητα αν με την εν λόγω παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες), σύμφωνα με το συνολικό εμβαδό που αναγράφεται στον αντίστοιχο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ενσωματώνεται διακριτά, μαζί με τον τρόπο υπολογισμού του, στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και συνεισπράττεται υποχρεωτικά από αυτούς.
Υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή δικαιούχος των ευεργετημάτων του άρθρου 53 του Ν.4021/2011 είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου, ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Άρθρο 2
Διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των απαλλαγών της παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011


1. Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής

Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος με υπολογισμό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011, τότε:

1.1. Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά. Η αίτηση έχει ως το υπόδειγμα 1.
Ειδικά για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 μπορεί να εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της περ. 1.2. της παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας.
1.2. Η Δ.Ο.Υ., μετά την παραλαβή της αίτησης, αποφαίνεται για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος.
Σε περίπτωση που το αίτημα γίνεται δεκτό, με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. συντάσσεται Α.Φ.ΕΚ. και, εάν από την εκκαθάριση αυτού προκύψει ποσό προς διαγραφή, τούτο διαγράφεται, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, και της Α.Υ.Ο. 1109793/6134/ ΠΟΛ. 1223/24.11.1999 (ΦΕΚ 214 Β΄) περί χορήγησης ενημερότητας, κατά τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 6 της παρούσας. Η απόφαση απαλλαγής από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έχει ως το υπόδειγμα 2.
Σε περίπτωση που το αίτημα δεν γίνεται δεκτό, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τον υπόχρεο.

2. Δικαιολογητικά απαλλαγής

Η αίτηση της περίπτωσης 1.1 της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου αυτού συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, είτε επισημασμένου για την εξόφληση είτε συνοδευόμενου με οποιοδήποτε αποδεικτικό εξόφλησης, καθώς και δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2011 ή 2012 αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα πλην του Ελληνικού Δημοσίου και των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, ή εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, για τα φυσικά πρόσωπα, και επιπλέον, κατά περίπτωση, από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις, το συστατικό τους έγγραφο ή το οικείο Φ.Ε.Κ..
β) Για την απαλλαγή των κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών και δογμάτων, του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου, της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους, το συστατικό τους έγγραφο ή το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

Για την απαλλαγή σωματείων ή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν μόνο θρησκευτικούς σκοπούς και δικαιοπρακτούν για λογαριασμό των αντίστοιχων εκκλησιών - ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας ή δόγματος, με τους οποίους συνδέονται άμεσα, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το θρησκευτικό τους σκοπό:

i. άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριου οίκου - ναού - μονής από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή το οικείο Φ.Ε.Κ.,
ii. βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ότι το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση απαλλαγής είναι γνωστή θρησκεία ή δόγμα κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος,
iii. καταστατικό του συναφούς σωματείου ή ιδρύματος, νομίμως δημοσιευμένο, από το οποίο να προκύπτει η σύνδεση αυτού με το γνωστό δόγμα ή θρησκεία και τον ευκτήριο οίκο.

γ) Για την απαλλαγή ημεδαπών νομικών προσώπων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους, το συστατικό τους έγγραφο νομίμως δημοσιευμένο ή το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
Για την απαλλαγή μη κερδοσκοπικών αλλοδαπών νομικών προσώπων με τον όρο της αμοιβαιότητας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους:

i. κυρωμένο αντίγραφο του συστατικού τους εγγράφου, με επίσημη μετάφρασή του.
ii. βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της αλλοδαπής ότι το υπό κρίση νομικό πρόσωπο έχει ιδρυθεί νόμιμα, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιδιώκει τουλάχιστον έναν από τους ανωτέρω αναφερόμενους σκοπούς και εξακολουθεί να υπάρχει και να εκπληρώνει στην πραγματικότητα τους σκοπούς αυτούς, με επίσημη μετάφρασή της,
iii. φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων,
iv. το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην αλλοδαπή με επίσημη μετάφρασή του, σχετικά με απαλλαγή από αντίστοιχο τέλος επί των ακινήτων των ελληνικών μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων με παρόμοιους σκοπούς, ή σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένη ή, σε περίπτωση αδυναμίας ταύτισης των εκατέρωθεν νομοθετικών ρυθμίσεων, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της αλλοδαπής αναφορικά με την εν τοις πράγμασι μη επιβολή αντίστοιχων τελών στα ελληνικά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

δ) Για την απαλλαγή των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών, βεβαίωση της πράξης αναγνώρισής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
ε) Για την απαλλαγή ακινήτων ιδιοκτησίας ξένων κρατών που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των πρεσβειών και προξενείων αυτών, με τον όρο της αμοιβαιότητας, βεβαίωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
στ) Για την απαλλαγή διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το οικείο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο ακίνητο είναι κενό.
ζ) Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, το οικείο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους.
η) Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι η συγκεκριμένη παροχή, κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.
Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση αλλά δεν υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής χρήσης κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, πολεοδομική άδεια ειδικού κτιρίου ή, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής, κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κ.λπ.).
Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση αλλά δεν υπάρχει τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, άδεια λειτουργίας εν ισχύ κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο αυτό δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κ.λπ.).
θ) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι, κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. είχε καταχωρηθεί ο Ειδικός κωδικός οικονομικής δραστηριότητας για τα κοινόχρηστα.
Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η., ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, βεβαίωση του οικείου δήμου ότι ο λογαριασμός αυτός αφορούσε, κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας.
ι) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ), βεβαίωση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου.
ια) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, φωτοτυπία του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ, το οποίο έχει εκδοθεί με το σύστημα των κλειδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 3337/2000 (ΦΕΚ 281 Α΄).


Άρθρο 3
Προϋποθέσεις και διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011 για την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή τον υπολογισμό αυτού με μειωμένο συντελεστή 0,5


1. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011

Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή ή για την απαλλαγή από αυτό κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011, η Γ.Γ.Π.Σ. λαμβάνει ειδικότερα υπόψη τα εξής:

α) Επιβολή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή σε πολύτεκνους.

Προβλέπεται μειωμένος συντελεστής (0,5) για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή κατά ποσοστό σε:

i. σε πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του Ν. 1910/1944, εφόσον, κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους, τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του Ν. 1910/1944 τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο ς (Ν.2238/1994, ΦΕΚ 151 Α΄), και το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο,
ii. στον ή στη σύζυγο του πολύτεκνου καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους. Αν το ακίνητο ανήκει και στους δύο συζύγους ή σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων ή η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Για το χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη αυτοτελώς ο αριθμός των τέκνων των κωδικών 003 και 004 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, εφόσον είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 4.
Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που αναγράφονται στον πίνακα 4 (φορολογούμενα πραγματικά εισοδήματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το μειωμένο τέλος δεν ισχύει, αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία στον πολύτεκνο και σε τρίτο πρόσωπο μη δικαιούχο μειωμένου συντελεστή, ο μειωμένος συντελεστής υπολογίζεται στο ποσοστό που ανήκει στον πολύτεκνο.

β) Επιβολή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ανάπηρο ή βαρύνεται με ανάπηρο.

Προβλέπεται μειωμένος συντελεστής (0,5) για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή κατά ποσοστό σε:

i. σε πρόσωπο, που το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω ή, προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του αναπήρου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο,
ii. στον ή στη σύζυγο του αναπήρου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Όταν το ακίνητο ανήκει και στους δύο συζύγους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το μειωμένο τέλος δεν ισχύει, αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και για το πλέον των 120 τ. μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε ανάπηρο και σε πρόσωπο μη δικαιούχο μειωμένου συντελεστή, ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται στο ποσοστό που ανήκει στον ανάπηρο.

γ). Απαλλαγή ανέργων από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Προβλέπεται απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή κατά ποσοστό σε:

i. μακροχρόνια άνεργο, με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού κάθε έτους που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή
ii. άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού κάθε έτους που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε..

Και στις δύο περιπτώσεις, το οικογενειακό εισόδημα του άνεργου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και η αξία της ακίνητης περιουσίας του, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Η απαλλαγή δεν ισχύει, αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και για το πλέον των 120 τ. μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που αναγράφονται στον πίνακα 4 (φορολογούμενα πραγματικά εισοδήματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε άνεργο και σε πρόσωπο μη δικαιούχο μειωμένου συντελεστή ή απαλλαγής, η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό που ανήκει στον άνεργο.

2. Ηλεκτρονική διαδικασία για την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή τον υπολογισμό αυτού με μειωμένο συντελεστή

Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τα πιο πάνω στοιχεία, παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή δικαιούνται τον υπολογισμό αυτού με μειωμένο συντελεστή, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.
Μετά από τη λήψη του αρχείου της Γ.Γ.Π.Σ., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές εκδίδουν για τα πρόσωπα αυτά λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς χρέωση ή με μειωμένη χρέωση Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε..

3. Διαδικασία και δικαιολογητικά για την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή τον υπολογισμό αυτού με μειωμένο συντελεστή από τη Δ.Ο.Υ.

Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται ή το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. πρέπει να υπολογισθεί με μειωμένο συντελεστή κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011, η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή διενεργείται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του δικαιούχου Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 ή οικονομικού έτους 2012 κατά περίπτωση, του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός με μειωμένο συντελεστή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή. Η απόφαση απαλλαγής από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή υπολογισμού αυτού με μειωμένο συντελεστή έχει ως τα υποδείγματα 2 και 3 κατά περίπτωση.
Εκτός των ανωτέρω, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει και τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

α) προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας (υγειονομική επιτροπή, ασφαλιστικό φορέα),
β) προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.

Άρθρο 4
Διαδικασία βεβαίωσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.


1. Ενέργειες Δ.Ε.Η. και εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος

1.1. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να αποστέλλουν άμεσα στη Γ.Γ.Π.Σ. μηχανογραφημένες καταστάσεις με τους καταναλωτές στους οποίους έχει επιβληθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., στις οποίες περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο αυτών και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), όπου υπάρχει, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση του ακινήτου.
1.2. Αν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλω ή εν μέρει, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του οικείου έτους, διαγράφουν το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των υπόχρεων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση 1.3 του άρθρου αυτού.
Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου μπορεί, με αίτησή του προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο (αλλαγή προμηθευτή κ.λπ.), να καταβάλει τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις και να λάβει βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα 5, εφόσον βεβαιωθούν οι υπόλοιπες δόσεις. Με την προσκόμιση της βεβαίωσης, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, διαγράφουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε..
1.3. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν, ταυτόρρονα με τη διαγραφή του οφειλόμενου ποσού του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., να αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις των καταναλωτών για τους οποίους διαγράφηκε η απαίτηση Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., στις οποίες περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του καταναλωτή, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση του ακινήτου, το συνολικό ποσό του τέλους που έχει βεβαιωθεί, το ποσό που έχει καταβληθεί και το υπόλοιπο - οφειλόμενο ποσό.
1.4. Στην περίπτωση που διακοπεί το συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ της 17-9-2011 ή της 31-3-2012, κατά περίπτωση, και της ημερομηνίας έκδοσης των πρώτων λογαριασμών που θα περιέχουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο Διαχειριστής Δικτύου θα υπολογίσει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και θα αποστείλει σε κάθε προμηθευτή τις χρεώσεις που αφορούν τον ενεργό κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού πελάτη, ώστε ο προμηθευτής να συμπεριλάβει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου δεν βρεθεί ενεργός πελάτης σε οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος κατά την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών (ενώ υπήρχε ενεργός πελάτης κατά τη 17-9-11 ή την 31-3-2012 αντίστοιχα), ο Διαχειριστής Δικτύου αποστέλλει στη Γ.Γ.Π.Σ. κατάσταση, στην οποία αναγράφονται τα οφειλόμενα τέλη, με την παρατήρηση ότι δεν χρεώθηκαν σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
1.5. H Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν να αποστείλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. για τα έτη 2011 και 2012 καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα στοιχεία όλων των παροχών, στις οποίες δεν επιβλήθηκε Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., που θα περιλαμβάνουν την αιτιολογία της απαλλαγής.

2. Ενέργειες της Γ.Γ.Π.Σ.

2.1. Η Γ.Γ.Π.Σ., μετά την παραλαβή και επεξεργασία των καταστάσεων της περ. 1.1. του άρθρου αυτού, τις αποστέλλει άμεσα σε όλες τις Δ.Ο.Υ., προκειμένου αυτές να προβούν στις απαλλαγές και μειώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 1 του άρθρου 2 και την περίπτωση 2 του άρθρου 3 της παρούσας.
Οι ανωτέρω καταστάσεις με το σύνολο των παροχών για τις οποίες έχει εκδοθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και το ποσό του τέλους που έχει βεβαιωθεί ανά παροχή, περιέχουν και πεδία για συμπλήρωση του Α.Φ.Μ. του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου, του αριθμού απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. περί απαλλαγής ή μείωσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., του αριθμού και της ημερομηνίας έκδοσης αυτής, του ποσού που πρέπει να επιστραφεί καθώς και του αριθμού διπλοτύπου είσπραξης.
2.2. Η Γ.Γ.Π.Σ., μετά την επεξεργασία των καταστάσεων των περ. 1.3. και 1.4. του άρθρου αυτού, τις αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου ή, αν δεν είναι γνωστά τα στοιχεία αυτού, στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του καταναλωτή. Αν από τις καταστάσεις που έχουν αποσταλεί δεν προκύπτει η αρμόδια Δ.Ο.Υ., τότε η κατάσταση αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο. Ταυτόχρονα με την αποστολή των ανωτέρω καταστάσεων, οι οποίες αποτελούν χρηματικούς καταλόγους, η Γ.Γ.Π.Σ. εκδίδει και αποστέλλει ειδοποιήσεις για την οφειλή αυτή στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ή, αν δεν είναι γνωστά τα στοιχεία αυτού, στον καταναλωτή, ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.
Με τις ανωτέρω καταστάσεις - χρηματικούς καταλόγους το οφειλόμενο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011 βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα. Το οφειλόμενο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012, εφόσον δεν έχει λήξει η προθεσμία καταβολής καμίας δόσης, βεβαιώνεται και καταβάλλεται σε πέντε (5) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα και οι επόμενες την τελευταία εργάσιμη μέρα των διμήνων που ακολουθούν. Εφόσον έχει λήξει η προθεσμία καταβολής του, βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα. Εφόσον έχει λήξει η προθεσμία καταβολής ορισμένων δόσεων, το μεν ληξιπρόθεσμο ποσό βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα, το δε υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται και καταβάλλεται σε τόσες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις όσες οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.
2.3. Η Γ.Γ.Π.Σ. επεξεργάζεται τις καταστάσεις της περίπτωσης 1.5. του άρθρου αυτού και, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διευθύνσεις, αποστέλλει καταλόγους με τους υπόχρεους σε καταβολή του τέλους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ώστε να βεβαιωθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που δεν υπολογίστηκε μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος στις κατά το νόμο προβλεπόμενες δόσεις.

3. Ενέργειες των Δ.Ο.Υ.

3.1. Μετά την παραλαβή των χρηματικών καταλόγων της υποπερίπτωσης 2.2 της περ. 2 του άρθρου αυτού από τη Γ.Γ.Π.Σ., οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνονται κατά του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου, ο οποίος είναι και υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου για το οποίο οφείλεται Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και να βεβαιωθεί στο όνομα του υπόχρεου. Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου είναι διαφορετική από τη Δ.Ο.Υ. του καταναλωτή, η τελευταία διαβιβάζει το χρηματικό κατάλογο στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.
Η ίδια ως άνω διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάλογα και από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου.
3.2. Σε περίπτωση εξόφλησης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ο.Υ. οφείλει να χορηγεί βεβαίωση προς τον υπόχρεο ή στον καταναλωτή κατά περίπτωση, την οποία ο τελευταίος προσκομίζει στη Δ.Ε.Η. ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να επαναχορηγηθεί το ρεύμα ή να πραγματοποιηθεί η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Η βεβαίωση έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα 4.

Για το έτος 2012, προκειμένου να γίνει αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, ο καταναλωτής υποχρεούται να προσκομίσει το μισθωτήριο συμβόλαιο και να εξοφλήσει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε που περιλαμβάνεται στους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης εκδοθέντες λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, στον Α.Φ.Μ. του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου (και σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός εξ αυτών). Η Δ.Ο.Υ., αφού βεβαιώσει τις υπόλοιπες δόσεις του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, χορηγεί βεβαίωση γι΄ αυτό, σύμφωνα με το υπόδειγμα 5, την οποία ο καταναλωτής θα προσκομίσει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.


Άρθρο 5
Διαδικασία απόδοσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από τη Δ.Ε.Η. στο Ελληνικό Δημόσιο


1. Μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011 (ή την επόμενη εργάσιμη μέρα), η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν να αποδίδουν το εισπραχθέν ποσό στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων Εξωτερικού (Κ.Α.Ε 0224) με τραπεζική επιταγή σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συνοδεύεται από κατάσταση, σε δύο (2) αντίγραφα, στην οποία αναγράφεται ο μήνας και το έτος είσπραξης, το πλήθος των εισπραχθέντων Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το συνολικό ποσό της είσπραξης, το ποσό που παρακρατήθηκε και το συνολικά αποδιδόμενο μετά την παρακράτηση ποσό.
2. Κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν να αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις, στις οποίες αναγράφονται ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του καταναλωτή, όπου υπάρχει, και το εισπραχθέν ποσό ανά παροχή και στο σύνολο.
3. Η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση και αποστέλλονται από το Διαχειριστή Δικτύου, τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος στη Γ.Γ.Π.Σ.

Άρθρο 6
Διαδικασία επιστροφής ή διαγραφής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.


H διαδικασία επιστροφής ή διαγραφής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τους δικαιούχους απαλλαγής ή μείωσης έχει ως ακολούθως:

Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου τέλους έχει καταβάλει ολόκληρο το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εκδίδει Α.Φ.ΕΚ., μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της. Εφόσον οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, το Α.Φ.ΕΚ. εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου που έχει υποβάλει την αίτηση, και, εφόσον προκύπτει ποσό για επιστροφή, επιστρέφεται σε αυτόν.
Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.ΤΗ.Δ.Ε. έχει εξοφλήσει μέρος του βεβαιωθέντος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. διενεργείται νέος υπολογισμός και εκδίδεται Α.Φ.ΕΚ. για το επιπλέον καταβληθέν ποσό ή εισπράττεται το υπόλοιπο ποσό κατά περίπτωση. Εφόσον οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, το Α.Φ.ΕΚ. εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου που έχει υποβάλει την αίτηση, και, εφόσον προκύπτει ποσό για επιστροφή, επιστρέφεται σε αυτόν.
Αν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.ΤΗ.Δ.Ε. δεν έχει καταβάλει καμία δόση, μετά από αίτησή του ή μετά την παρέλευση του τετραμήνου και την αποστολή από τη Γ.Γ.Π.Σ. των καταστάσεων της περ. 1.3 του άρθρου 4 της παρούσας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της εκδίδει Α.Φ.ΕΚ. και διαγράφει τη βεβαιωμένη οφειλή, ενώ, σε περίπτωση που ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή, μετά τον υπολογισμό του, διαγράφεται η επί πλέον οφειλή από τη Δ.Ο.Υ. και το υπόλοιπο καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Άρθρο 7


Για τη συνδρομή των προϋποθέσεων της περ. β του άρθρου 11 του Ν. 4021/2011 αποφαίνεται ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μετά από αίτηση του υπόχρεου, η οποία υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ.
Για το έτος 2011, καταληκτική ημερομηνία για ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, κατά την περίπτωση β του άρθρου 11 του Ν. 4021/2011, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του κυρίου και χρήστη του ακινήτου, ο οποίος διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, είναι η 20ή Μαρτίου 2012.
Για το έτος 2012, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιέχει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, για το έτος 2011, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει κατάσταση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με πληροφοριακά στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία των αιτούντων.


Άρθρο 8


1. Σε περίπτωση μισθωμένου ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή, και εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο κύριος του ακινήτου μπορεί, προκειμένου να προβεί σε αλλαγή των στοιχείων του καταναλωτή ή σε επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, να υποβάλει στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματός του αίτηση για καταβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 6, στην οποία αναγράφει τον αριθμό παροχής και προσκομίζει τα φορολογικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο ή το μισθωτήριο συμβόλαιο. Η Δ.Ο.Υ., αφού εντοπίσει στην κατάσταση που έχει αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τον αριθμό παροχής, εκδίδει διπλότυπο είσπραξης, με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, για την καταβολή του ληξιπρόθεσμου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.. Μετά την καταβολή αυτού και τη βεβαίωση των υπολοίπων δόσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. 2.2 του άρθρου 4 της παρούσας, η Δ.Ο.Υ. χορηγεί βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 ή 5 της παρούσας, κατά περίπτωση, και ενημερώνει την κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης, προκειμένου στη συνέχεια να προσκομισθεί η βεβαίωση αυτή στη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τη διαγραφή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε από αυτούς.
2. Σε περίπτωση διακοπής του συμβολαίου μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος μετά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012, κατά περίπτωση, και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που περιέχουν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου (ή ένας εξ αυτών, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας), εφόσον επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προσέρχεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματός του και υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 6 της παρούσας, προκειμένου να καταβάλει το τυχόν ληξιπρόθεσμο, κατά την παρ. 9 του άρθρου 53 του Ν.4021/2011 , ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί σε αυτή και να λάβει την οικεία βεβαίωση καταβολής του τέλους, σύμφωνα με τα υποδείγματα 4 ή 5 της παρούσας. Για την είσπραξη του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντοπίζει τον αριθμό παροχής στην ανωτέρω κατάσταση, εκδίδει διπλότυπο είσπραξης του τέλους, με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου, τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης. Το υπόλοιπο ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. και καταβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. 2.2 του άρθρου 4 της παρούσας. Όταν υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες ή επικαρπωτές επί ακινήτου που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή, η βεβαίωση χορηγείται, εφόσον έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ληξιπρόθεσμο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., που αντιστοιχεί στην παροχή, και έχει βεβαιωθεί το υπόλοιπο.
Σε περίπτωση που ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου, που επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελεί απαλλασσόμενο πρόσωπο ή πρόσωπο που δικαιούται υπολογισμού του τέλους με μειωμένο συντελεστή, υποβάλλει την ανωτέρω αίτηση επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που ορίζονται κατά περίπτωση στην παρούσα και τον τελευταίο πριν τη διακοπή λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Η Δ.Ο.Υ., μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών και αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και λάβει υπόψη της τους ισχύοντες περιορισμούς τετραγωνικών μέτρων, υπολογίζει το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή βάσει του εμβαδού που αναγράφεται στον προσκομιζόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και, αν απαιτείται, εκδίδει διπλότυπο είσπραξης του ληξιπρόθεσμου τέλους, με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, βεβαιώνει τις υπόλοιπες δόσεις και, αφού εντοπίσει τον αριθμό παροχής, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή, την ένδειξη «απαλλαγή» (κατά ποσοστό), τον αριθμό διπλοτύπου και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης. Στη συνέχεια χορηγεί τη βεβαίωση, σύμφωνα με τα υποδείγματα 4 ή 5, ώστε να διαγραφεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε..
3. Στις περιπτώσεις που η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές καταστάσεις που έχουν αποσταλεί στις Δ.Ο.Υ. από τη Γ.Γ.Π.Σ., η Δ.Ο.Υ. χορηγεί σχετική προς τούτο βεβαίωση στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ή στον καταναλωτή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος ή για αλλαγή παρόχου.

Άρθρο 9


1. Στην παραπάνω απόφαση επισυνάπτονται, ως παράρτημα, 6 (έξη) υποδείγματα αιτήσεων και βεβαιώσεων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.
2. Η απόφαση ΠΟΛ.1211/10.10.2011 καταργείται.
3. Η απόφαση αυτή, που ισχύει από 3-10-2011, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm