Εκτύπωση

Αθήνα, 04/04/2008
Αρ. πρωτ.: 4618

 

Θέμα: Έλεγχοι αγοράς την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς 2008.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγραμματισμού δράσης της υπηρεσίας και ενόψει των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, οπότε αναμένεται αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην παραγωγή, στη διακίνηση και στη διάθεση προϊόντων και εμπορευμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, παρακαλούμε να προγραμματίσετε, να οργανώσετε και να πραγματοποιήσετε ελέγχους, με ιδιαίτερη έμφαση στο χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου 2008 (Σάββατο του Λαζάρου) έως 4 Μαΐου 2008 (Κυριακή του Θωμά).
Σταθερή και αμετακίνητη επιδίωξη των υπηρεσιών της ΥΠ.Ε.Ε., κατά την επίμαχη περίοδο, αποτελεί ο συνεχής έλεγχος της αγοράς, αξιοποιώντας προς τούτο το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης του προσωπικού των υπηρεσιών σας.
Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι στοχευμένοι έλεγχοι, έλεγχοι διακίνησης και εμφανείς έλεγχοι, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία κλίματος πρόληψης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την ισχύουσα φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία, σε σχέση με την έκδοση φορολογικών στοιχείων διακίνησης και αξίας και την ακριβή απόδοση του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Ε.Φ.Κ.
Για την αποτελεσματικότερη δράση των υπηρεσιών και όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση των ελέγχων αυτών, επισημαίνονται τα ακόλουθα και παρακαλούμε για την εφαρμογή τους:

 

I. ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

1. ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Με βάση και τη χαρτογράφηση των οικονομικών δραστηριοτήτων κάθε περιοχής, βαρύτητα θα δοθεί στην προετοιμασία και πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε:

1.1 Επιχειρήσεις εισαγωγής και χονδρικού εμπορίου, τροφίμων και ποτών, λαχανικών, φρούτων, νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, πτηνοτροφικών προϊόντων, πασχαλινών ειδών.
1.2 Επιχειρήσεις επεξεργασίας, συγκέντρωσης, φύλαξης, αποθήκευσης και συντήρησης αγροτικών προϊόντων (κρέατα, πουλερικά, αυγά, κηπευτικά, φρούτα κ.λ.π.), επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ψυκτικών χώρων και χώρων αποθήκευσης προϊόντων τρίτων, σφαγεία και επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.
1.3 Επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων, πτηνοτροφικών προϊόντων, εκτροφής αμνοεριφίων, άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων, κηπευτικών προϊόντων (θερμοκήπια κ.λ.π.) και οστρακοειδών.
1.4 Καταστήματα λιανικού εμπορίου κρεάτων, λαχανικών, φρούτων, τροφίμων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστείου, ένδυσης, υπόδησης, κοσμημάτων, δώρων και πασχαλινών ειδών.
1.5 Επιχειρήσεις φιλοξενίας σε αστικά κέντρα και τουριστικά θέρετρα και ιδιαίτερα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων κ.λ.π., που βρίσκονται σε νησιά και περιοχές της υπαίθρου που φημίζονται για τον παραδοσιακό εορτασμό του Πάσχα.
1.6 Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κομμωτηρίου, καλλωπισμού κ.λ.π.
1.7 Επιχειρήσεις παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας, παροχής φαγητού και ποτού για επιτόπια κατανάλωση και ιδιαίτερα στα κέντρα διασκέδασης με επώνυμους καλλιτέχνες, εστιατόρια και ταβέρνες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πελατών καθώς επίσης και σε επιχειρήσεις τροφής και ποτού για επιτόπια κατανάλωση, που δραστηριοποιούνται κυρίως σε εμπορικά κέντρα ή σε εμπορικούς δρόμους και περιοχές με αυξημένη εμπορική και τουριστική κίνηση.

Επισημαίνεται ότι για τα διατιθέμενα αλκοολούχα προϊόντα θα διενεργούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι και δειγματοληψίες, βάσει των 110651/10.7.2002 και 104420/17.5.2004 εγκυκλίων μας, ώστε να αποτραπεί κατά την περίοδο του Πάσχα, η διάθεση στην κατανάλωση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών «μπόμπες», με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για τα δημόσια έσοδα.

2. ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

Κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο, οι έλεγχοι διακίνησης θα αποτελέσουν σημαντικό στόχο του προγράμματος δράσης, λόγω του ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας πραγματοποιείται μέσα από την διακίνηση αγαθών. Για τον λόγο αυτό θα διενεργηθούν, κυρίως, έλεγχοι:

- διακίνησης αγαθών από επιχειρήσεις συγκέντρωσης - φύλαξης - αποθήκευσης - συντήρησης αγροτικών προϊόντων (ψυκτικοί θάλαμοι, χώροι αποθήκευσης, logistics κ.λ.π.)
- διακίνησης αγροτικών προϊόντων (κρεάτων - πουλερικών - αυγών - λαχανικών - φρούτων - οστρακοειδών) και λοιπών αγαθών από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (σφαγεία, πτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, τυποποιητήρια, ιχθυοτροφεία κ.λ.π.)
- διακίνησης των παραπάνω αγαθών από εισαγωγικές επιχειρήσεις
- διακίνησης οίνων και ποτών

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι διακίνησης αγαθών των ανωτέρω κατηγοριών θα διενεργούνται στο αστικό, επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, στα λιμάνια, στα διόδια και κυρίως σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου πιθανόν να παρακάμπτεται το εθνικό δίκτυο ή και σε σημεία σύνδεσης του επαρχιακού οδικού δικτύου με το εθνικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης να δοθεί σε ελέγχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων (Ρέντη κ.λ.π.), τοπικές ή δημοτικές αγορές (Βαρβάκειος, Μοδιάνο κ.λ.π.), λαϊκές αγορές, ιχθυόσκαλες, κ.λ.π.

3. ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της πασχαλινής αγοράς, στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε και σε κάθε περίπτωση ελέγχου, στα πλαίσια των ελέγχων διακίνησης και διάθεσης αγαθών σε μη στεγασμένους χώρους όπως σε λαϊκές αγορές και σε παζάρια, στο στόχαστρο των υπηρεσιών της ΥΠ.Ε.Ε. τίθεται και το παραεμπόριο που διενεργείται εκτός των χώρων αυτών (τις παρυφές των λαIκών αγορών), καθώς και σε εμπορικούς δρόμους ή κοντά σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων, μετρό, σε πεζοδρόμους κ.λ.π., σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί με τα με αριθμ. 106100/12.6.2005, 104831/20.5.2004 και 108409/3.9.2004 έγγραφά μας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακής χρήσης, μικροσυσκευών, εργαλείων, ρολογιών, υφασμάτων, κεντημάτων κ.λ.π., που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες (Κίνα, Ταϊλάνδη, Κορέα, Ταϊβάν κ.λ.π.).
Αντικείμενο των ελέγχων αυτών είναι η διαπίστωση της νόμιμης κατοχής των εμπορευμάτων που διακινούνται και διατίθενται προς πώληση όπως, παραστατικά τελωνειακά έγγραφα, φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας καθώς και δημόσια έγγραφα νομιμοποίησης διενέργειας συναλλαγών πλανοδίου εμπόρου, άδεια παραμονής και άσκησης επαγγέλματος, νομιμότητα του μεταφορικού μέσου κ.λ.π.

4. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, κατά την πασχαλινή περίοδο, ζώντων και σφαγίων αμνοεριφίων, αναμένεται αθρόα εισαγωγή από τρίτες χώρες.
Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να εντείνετε τους ελέγχους, τόσο κατά το στάδιο της διακίνησης όσο και κατά το στάδιο των στοχευμένων ελέγχων (εισαγωγείς, χονδρέμποροι, σφαγεία, κρεοπώλες), σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί με την 3048/6.3.2007 εγκύκλιό μας, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο ελληνοποίησης αμνοεριφίων προέλευσης άλλων χωρών.
Προς υποβοήθηση του ελεγκτικού σας έργου και ενόψει της εφαρμογής (από 10.4.2008) της αριθμ. Α21776/26.3.2008 Κ.Υ.Α., σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η υποχρεωτική αναγραφή αναλυτικών στοιχείων κατά τη λιανική πώληση κρέατος στις ετικέτες που εκδίδουν οι ζυγιστικές μηχανές (ζυγαριές), σκόπιμο είναι όπως διενεργούνται αντιπαραβολικοί έλεγχοι μεταξύ των στοιχείων που θα εκδίδονται από τις ως άνω ζυγισικές μηχανές (τα οποία πρέπει να φυλάσσονται υποχρεωτικά για ένα έτος) και των αντίστοιχων αποδείξεων λιανικής πώλησης από τις Φ.Τ.Μ.

5. ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ

Η συνεχής παρουσία της υπηρεσίας στην αγορά, με την μορφή εμφανών ελέγχων, είναι σημαντική προτεραιότητα των υπηρεσιών της ΥΠ.Ε.Ε. τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθόσον στοχεύει στη δημιουργία κλίματος πρόληψης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, αλλά και προστασίας των καταναλωτών.
Τα συνεργεία ελέγχου θα πραγματοποιούν εμφανείς ελέγχους σε επίκαιρα σημεία των εμπορικών δρόμων και στα εμπορικά κέντρα των αστικών κέντρων της περιοχής αρμοδιότητός σας, για τη διαπίστωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων, τα οποία θα αναζητούνται, με τη δέουσα ευγένεια και σοβαρότητα, από τους διερχόμενους ή εξερχόμενους από τα καταστήματα πελάτες. Εφ΄ όσον δεν επιδειχθούν φορολογικά στοιχεία αγοράς θα ακολουθεί ο έλεγχος μέσα στην επιχείρηση, ο οποίος θα είναι σύντομος, θα αφορά την συγκεκριμένη ελεγκτική επαλήθευση για τη διαπίστωση έκδοσης ή μη φορολογικού στοιχείου, ενώ θα θεωρούνται τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, θα ελέγχεται η νομιμότητα των φορολογικών ταμειακών μηχανών ή των ειδικών μηχανισμών ΕΑΦΔΣΣ και θα αναζητούνται οι υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α.
Σημειώνεται ότι ο καταλογισμός παράβασης δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά προέχει η ουσιαστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις υποχρεώσεις τους για εμφάνιση των συναλλαγών τους, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

II. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Αξιοποίηση του προσωπικού

Τα συνεργεία ελέγχου, πέραν εκείνων που θα διατεθούν για τον έλεγχο της διακίνησης εμπορευμάτων, θα στελεχωθούν με την αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των τμημάτων που αυτοί απασχολούνται.

2. Χρόνος διενέργειας των ελέγχων

Η κατανομή των συνεργείων ελέγχου θα πρέπει να ακολουθεί, κατ΄ αρχάς, τις συνθήκες (χρονικά) λειτουργίας της αγοράς. Δηλαδή τις ημέρες συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων, η κατανομή των συνεργείων ελέγχου πρέπει να είναι μοιρασμένη (πρωί και απόγευμα).
Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δίδεται και στον έλεγχο κατά τις ώρες εφοδιασμού των καταστημάτων. Κρίσιμες ώρες εφοδιασμού είναι οι πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ 06.00 - 08.00, οι πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες μεταξύ 14.00 - 17.00 και αυτές μεταξύ 22.00 - 24.00, ιδιαίτερα τις ημέρες που τα καταστήματα λειτουργούν και απόγευμα.

3. Προετοιμασία ελέγχου

Για να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι στοχευμένοι έλεγχοι πρέπει να υπάρξει:

- Αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν σταλεί αναφορικά με το δείγμα Α΄ τετραμήνου 2008, επιλεγμένων επιχειρήσεων.
- Αξιοποίηση του REGDATA V.
- Συγκέντρωση στοιχείων μέσω των υποσυστημάτων του TAXIS και του ICIS.
- Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων δίωξης (VAN κ.λ.π.).
- Αξιοποίηση πληροφοριών που λαμβάνονται από διάφορες υπηρεσίες, επαγγελματικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα (μετά από αξιολόγηση).

III ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ «ΑΡΤΕΜΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ «ΟΠΣ ΥΠΕΕ»

Προκειμένου να είναι εύκολη η παρακολούθηση και ο απολογισμός των ελέγχων της πασχαλινής περιόδου μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά και να καταχωρούνται στο πεδίο «Περιγραφή», στις εντολές ελέγχου, με κεφαλαία ελληνικά, χωρίς τελείες και κενά, οι χαρακτήρες ΠΑΣΧΑ08.
Στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) ΥΠΕΕ, στην οθόνη «Διαχείριση εντολών ελέγχου» και στο πεδίο «Περιγραφή εντολής», με κεφαλαία ελληνικά, χωρίς τελείες και κενά, οι χαρακτήρες ΠΑΣΧΑ08.
Επιπλέον στην ένδειξη «`Αλλες οπτικές ελέγχου», στην «Οπτική Ελέγχου», θα επιλεγεί η οπτική «Εποχιακοί έλεγχοι» (κωδικός 401) και η «Ειδική οπτική ελέγχου» ΠΑΣΧΑ2008 (κωδικός 4010002).

Γονική Κατηγορία: Φορολογικά
Κατηγορία: ΥΠΕΕ - ΣΔΟΕ
Εμφανίσεις: 6645