Εκτύπωση

Αθήνα, 07/04/06
Αρ. πρωτ.: 3652

 

Θέμα: "Έλεγχοι Πασχαλινής αγοράς και Πρωτομαγιάς"


Γενικά
Ενόψει των εορτών του Πάσχα, οπότε αναμένεται αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην παραγωγή, στη διακίνηση και στη διάθεση προϊόντων και εμπορευμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, κυρίως στους κλάδους φιλοξενίας, εστίασης, ψυχαγωγίας, καλλωπισμού και μεταφοράς προσώπων, να οργανώσετε και διενεργήσετε, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος δράσης των υπηρεσιών σας, ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, στο χρονικό διάστημα από 10/4 έως 1/5 (Πρωτομαγιά), όπως αναλυτικά θα αναφερθεί παρακάτω.

Μέσω των συγκεκριμένων ελέγχων (στοχευμένοι έλεγχοι, έλεγχοι διακίνησης και εμφανείς έλεγχοι) και της ενεργοποίησης του συνόλου της διαθέσιμης δύναμης του προσωπικού των υπηρεσιών, θα επιδιωχθεί ο συνεχής έλεγχος της αγοράς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κλίμα πρόληψης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την ισχύουσα φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία, σχετικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων διακίνησης και αξίας καθώς και στην ακριβή απόδοση του οφειλόμενου Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ.

Για την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση των αναφερομένων ελέγχων, δίνονται οι παρακάτω οδηγίες:

I. ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ:

1. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε:

1.1 Επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων:

  • Επιχειρήσεις εκτροφής αμνοεριφίων

  • ¶λλων κτηνοτροφικών προϊόντων

  • Λαχανικών-κηπευτικών προϊόντων (θερμοκήπια κ.λ.π.)

  • Οστρακοειδών

1.2 Επιχειρήσεις επεξεργασίας-συγκέντρωσης-φύλαξης-αποθήκευσης-συντήρησης αγροτικών προϊόντων (κρέατα, κηπευτικά, φρούτα κ.λ.π.):

  • Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ψυκτικών χώρων και χώρων αποθήκευσης προϊόντων τρίτων

  • Σφαγεία

  • Επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων

1.3 Επιχειρήσεις εισαγωγικές και χονδρικού εμπορίου

  • Τροφίμων και ποτών

  • Λαχανικών, φρούτων

  • Κρεάτων νωπών και κατεψυγμένων

  • Πασχαλινών ειδών

1.4. Καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών

  • Κρεάτων

  • Λαχανικών και φρούτων

  • Τροφίμων και ποτών

  • Ειδών ζαχαροπλαστείου

  • Ένδυσης και υπόδησης

  • Κοσμημάτων, δώρων και πασχαλινών ειδών

  • Κομμωτηρίων, καλλωπισμού κ.λ.π.

  • Τροφής και ποτού για επιτόπια κατανάλωση, κυρίως σε αυτά που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα ή σε εμπορικούς δρόμους και περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση

1.5 Eπιχειρήσεις φιλοξενίας σε αστικά κέντρα και τουριστικά θέρετρα (νησιά και επώνυμες περιοχές της υπαίθρου όπου γιορτάζεται παραδοσιακά το Πάσχα).

  • Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

  • Επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων κ.λ.π.

1.6 Επιχειρήσεις παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας, παροχής φαγητού και ποτού για επιτόπια κατανάλωση κ.λ.π., σύμφωνα με τις κατά καιρούς εγκύκλιες οδηγίες μας. Επισημαίνεται ότι ειδικά για τα διατιθέμενα αλκοολούχα προϊόντα θα διενεργούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι και δειγματοληψίες, βάσει και της 104420/17-05-04 εγκυκλίου μας, ώστε να αποτραπεί κατά την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, η διάθεση στην κατανάλωση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών «μπόμπες», με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για τα δημόσια έσοδα.

 

2. Έλεγχοι διακίνησης

Μεγάλο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων εκφράζεται μέσα από τη διακίνηση αγαθών με αποτέλεσμα οι έλεγχοι διακίνησης, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική περίοδο, να αποτελούν σημαντικό στόχο του προγράμματος δράσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιούνται, κυρίως, έλεγχοι:

  • διακίνησης αγροτικών προϊόντων (κρεάτων-λαχανικών-φρούτων-οστρακοειδών) και λοιπών αγαθών από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (σφαγεία, θερμοκήπια, τυποποιητήρια, ιχθυοτροφεία κ.λ.π.)

  • διακίνησης των παραπάνω αγαθών από εισαγωγικές επιχειρήσεις

  • διακίνησης οίνων και ποτών

  • διακίνησης αγαθών από επιχειρήσεις συγκέντρωσης-φύλαξης-αποθήκευσης-συντήρησης αγροτικών προϊόντων (ψυκτικοί θάλαμοι, χώροι αποθήκευσης, logistics κ.λ.π.)

Οι έλεγχοι διακίνησης αγαθών των ανωτέρω κατηγοριών θα διενεργούνται σε όλο το οδικό δίκτυο (επαρχιακό, αστικό και εθνικό ), στα λιμάνια, στα διόδια και κυρίως σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου πιθανόν να παρακάμπτεται το εθνικό δίκτυο ή και σε σημεία σύνδεσης του επαρχιακού οδικού δικτύου με το εθνικό. Έλεγχοι επίσης θα διενεργηθούν σε κεντρικές αγορές (Ρέντη κ.λ.π.), τοπικές δημοτικές (Βαρβάκειος, Μοδιάνο κ.λ.π.), λαϊκές αγορές , ιχθυόσκαλες κ.λ.π.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι διακίνησης , λόγω και της σπουδαιότητάς τους , να ενταντικοποιηθούν ιδιαίτερα κατά το χρονικό διάστημα από 10/4 έως και 22/4/06.

3. Έλεγχοι παράνομου εμπορίου

Με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της πασχαλινής αγοράς, στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε και σε κάθε περίπτωση ελέγχου, στα πλαίσια των ελέγχων διακίνησης και διάθεσης αγαθών σε μη στεγασμένους χώρους όπως σε λαϊκές αγορές και σε παζάρια, στο στόχαστρο των υπηρεσιών της ΥΠ.Ε.Ε. τίθεται και το παραεμπόριο που διενεργείται εκτός των χώρων αυτών (τις παρυφές των λαïκών αγορών), καθώς και σε εμπορικούς δρόμους ή κοντά σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων, μετρό, σε πεζοδρόμους κ.λ.π., σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί με τα με αριθμ. 106100/12-06-05, 108409/3-9-04 και 104831/20-5-04 έγγραφά μας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακής χρήσης, μικροσυσκευών, εργαλείων, ρολογιών, υφασμάτων, κεντημάτων κ.λ.π., που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες (Κίνα, Ταϊλάνδη, Κορέα, Ταϊβάν κ.λ.π.).
Αντικείμενο των ελέγχων αυτών είναι η διαπίστωση της νόμιμης κατοχής των εμπορευμάτων που διακινούνται και διατίθενται προς πώληση όπως, παραστατικά τελωνειακά έγγραφα, φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας καθώς και δημόσια έγγραφα νομιμοποίησης διενέργειας συναλλαγών πλανοδίου εμπόρου, άδεια παραμονής και άσκησης επαγγέλματος, νομιμότητα του μεταφορικού μέσου κ.λ.π.

4.Έλεγχοι εισαγόμενων αμνοεριφίων

Λόγω της αυξημένης ζήτησης ζώντων και σφαγίων αμνοεριφίων, κατά την Πασχαλινή περίοδο, αναμένεται αθρόα εισαγωγή από τρίτες χώρες.
Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να εντείνετε τους ελέγχους, τόσο κατά το στάδιο της διακίνησης όσο και κατά το στάδιο των στοχευμένων ελέγχων (εισαγωγείς, χονδρέμποροι, σφαγείς, κρεοπώλες), ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο ελληνοποίησης τριτοχωρίτικων αμνοεριφίων.
Για τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων, έχουν ζητηθεί από τα Τελωνεία, παραστατικά έγγραφα των εισαγωγέων - εμπόρων που έχουν πραγματοποιήσει ή θα πραγματοποιήσουν εισαγωγές αμνοεριφίων από 01-03-06 έως τις 15-05-06, τα οποία και θα σας αποσταλούν.
Οι παραπάνω έλεγχοι, που στόχο έχουν την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και του καταναλωτή, θα διεξάγονται σύμφωνα με την 103609/07-04-05 εγκύκλιό μας, καθώς και με τις λοιπές οδηγίες που σας έχουν δοθεί κατά το παρελθόν.

5. Εμφανείς έλεγχοι

Εκτός των ανωτέρω ελέγχων θα επιδιωχθεί ο έλεγχος, μέσω της διαρκούς παρουσίας-με τη μορφή των εμφανών ελέγχων- της υπηρεσίας στην αγορά.
Τα συνεργεία ελέγχου θα πραγματοποιούν εμφανείς ελέγχους χωρίς αυτοκίνητα στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα των πόλεων της περιοχής ευθύνης σας, για τη διαπίστωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων, τα οποία θα αναζητούνται από τους εξερχόμενους από τα καταστήματα πελάτες. Εφ’ όσον δεν επιδειχθούν φορολογικά στοιχεία αγοράς θα ακολουθεί ο έλεγχος μέσα στην επιχείρηση. Είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος μέσα στην επιχείρηση θα είναι σύντομος, θα αφορά την συγκεκριμένη ελεγκτική επαλήθευση για τη διαπίστωση έκδοσης ή όχι απόδειξης πώλησης, ενώ θα θεωρούνται τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία και θα ελέγχεται η νομιμότητα των φορολογικών ταμειακών μηχανών ή των ειδικών μηχανισμών ΕΑΦΔΣΣ.
Επίσης εμφανείς έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από προσωπικό που θα φέρει την ειδική ενδυμασία της υπηρεσίας, καθώς επίσης και με υπηρεσιακά αυτοκίνητα με τα διακριτικά σήματα της υπηρεσίας.
Τα συνεργεία ελέγχου, πέραν εκείνων που θα διατεθούν για τον έλεγχο της διακίνησης εμπορευμάτων, θα στελεχωθούν με την αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των τμημάτων που αυτοί απασχολούνται.

II. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Αξιοποίηση του προσωπικού

Η κατανομή του προσωπικού στους ελέγχους θα πρέπει να ακολουθεί , κατ’αρχήν, τις συνθήκες (χρονικά) λειτουργίας της αγοράς. Δηλαδή τις ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων πρωί και απόγευμα, η κατανομή των συνεργείων ελέγχου μπορεί να είναι 60% της διαθέσιμης δύναμης το πρωί και 40% το απόγευμα. Η κατανομή των συνεργείων ελέγχου θα πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως στις μεγάλες περιφερειακές διευθύνσεις (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης).

2. Χρονική διάρκεια των ελέγχων

Οι παραπάνω έλεγχοι, εκτός από τους ελέγχους διακίνησης που ορίζονται διαφορετικά, θα ενταθούν το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως και 1 Μαϊου 2006.
Επισημαίνεται ότι, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δίδεται στον έλεγχο κατά τις ώρες εφοδιασμού των καταστημάτων. Κρίσιμες ώρες εφοδιασμού είναι οι πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ 06.00-08.00, οι πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες μεταξύ 14.00-17.00 και αυτές μεταξύ 20.00-22.00 τις ημέρες που τα καταστήματα λειτουργούν και απόγευμα.

3. Προετοιμασία ελέγχου

Για να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι στοχευμένοι έλεγχοι πρέπει να υπάρξει:

  • Πλήρης αξιοποίηση του REGDATA V

  • Συγκέντρωση στοιχείων μέσω των υποσυστημάτων του TAXIS

  • Σωστή αξιοποίηση των μέσων δίωξης (VAN κ.λ.π.)

III ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣ

Προκειμένου να είναι εύκολη η παρακολούθηση και ο απολογισμός των ελέγχων της πασχαλινής περιόδου μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά και να καταχωρούνται στο πεδίο «Περιγραφή», στις εντολές ελέγχου, με κεφαλαία ελληνικά, χωρίς τελείες και κενά, οι χαρακτήρες « ΠΑΣΧΑ06».

Γονική Κατηγορία: Φορολογικά
Κατηγορία: ΥΠΕΕ - ΣΔΟΕ
Εμφανίσεις: 5909