Open menu
28 | 03 | 2024

ΝΟΜΟΣ 3548/2007

ΦΕΚ Α 68/20.3.2007

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:


Καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στο νομαρχιακό και τοπικό Τύπο και άλλες  διατάξεις.

 

¶ρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής


1. Ως νομαρχιακές εφημερίδες νοούνται οι ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που έχουν  την έδρα τους σε νομό εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και δεν είναι πανελλήνιας  κυκλοφορίας. Ως έδρα νοείται ο τόπος τον οποίο δηλώνει η εφημερίδα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.  και όπου λειτουργεί η διεύθυνση της εφημερίδας με την απαραίτητη εγκατάσταση οργανωμένου  γραφείου και δίδονται οι κατευθύνσεις για την εμφάνιση της, για τη συγκέντρωση, την  επεξεργασία και τον έλεγχο της δημοσιογραφικής ύλης, καθώς επίσης και οι οδηγίες για την  εκτύπωση της.

Στην περίπτωση δε εταιρειών που εκδίδουν εφημερίδες ως έδρα νοείται ο τόπος στον οποίο λειτουργεί η διεύθυνση της εφημερίδας με την απαραίτητη εγκατάσταση οργανωμένου γραφείου και δίνονται οι κατευθύνσεις, καθώς επίσης και οι οδηγίες σχετικά με την εμφάνιση, την ύλη και την εκτύπωσή της.

α) Ως ημερήσια νομαρχιακή εφημερίδα νοείται η εφημερίδα που εκδίδεται όχι λιγότερο από  πέντε συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα.
Το φύλλο της εφημερίδας που έχει τακτική κυκλοφορία πέραν των πέντε συνεχόμενων ημερών  την εβδομάδα δεν πληροί, κατά την έννοια του νόμου αυτού, τις προϋποθέσεις αυτοτελούς  εφημερίδας, έστω και αν εκδίδεται με παραλλαγμένο τον τίτλο της ημερήσιας νομαρχιακής  εφημερίδας. Η έκδοση της ημερήσιας νομαρχιακής εφημερίδας κατά την έκτη ημέρα της  εβδομάδας θεωρείται συνέχεια αυτής. Η έκδοση ημερήσιας νομαρχιακής εφημερίδας κατά την  έβδομη ημέρα της εβδομάδας πληροί τις προϋποθέσεις αυτοτελούς εβδομαδιαίας νομαρχιακής  εφημερίδας, υπό την προϋπόθεση ότι συντάσσεται νομίμως από διαφορετική συντακτική ομάδα  από εκείνη της ημερήσιας νομαρχιακής εφημερίδας, ανεξαρτήτως του αν φέρει τον ίδιο ή  παραλλαγμένο τίτλο σε σχέση με εκείνον της ημερήσιας έκδοσης.
β) Ως εβδομαδιαία νομαρχιακή εφημερίδα νοείται η εφημερίδα που εκδίδεται μία φορά την  εβδομάδα, σε τακτή ημέρα και χωρίς διακοπή.

2. Ως ημερήσιες και εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες νοούνται οι εφημερίδες που έχουν την  έδρα τους σε δήμο ή κοινότητα εντός των Νομών Αττικής ή Θεσσαλονίκης και δεν είναι  πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Η έννοια των ημερήσιων και εβδομαδιαίων τοπικών εφημερίδων καθορίζεται αντίστοιχα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου.
3. Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται οι ακόλουθες δημοσιεύσεις των φορέων του,  κατά την παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α), Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως εκάστοτε ισχύει, σε νομαρχιακές και τοπικές  εφημερίδες.
Ειδικότερα, στις ανωτέρω δημοσιεύσεις υπάγονται:

α) οι διακηρύξεις δημοπρασιών και  προκηρύξεις διαγωνισμών των ως άνω φορέων, εξαιρουμένων των διαγωνισμών προσλήψεων  προσωπικού,
β) οι ισολογισμοί των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που υπάγονται στις διατάξεις  του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α), όπως ισχύει, καθώς και των Τραπεζών, στο μετοχικό κεφάλαιο  των οποίων το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό άνω του 50%, ή στις οποίες το Δημόσιο  διορίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ή  τον διοικητή ή τον διευθύνοντα σύμβουλο, ύστερα από διατύπωση γνώμης της Βουλής, σύμφωνα  με το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

4. Οι νομαρχιακές και οι τοπικές εφημερίδες μπορούν να προβαίνουν, σύμφωνα με τα  οριζόμενα στο άρθρο 3, στις δημοσιεύσεις του άρθρου αυτού, εφόσον πληρούν τις  προϋποθέσεις του άρθρου 2. Ειδικώς στην περίπτωση κατά την οποία, σύμφωνα με τη διάταξη  του εδαφίου γ' της παρ. 10 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995, η ίδια επιχείρηση εκδίδει δύο  ημερήσιες νομαρχιακές εφημερίδες σε διαφορετικούς νομούς, μπορεί να προβαίνει στις  δημοσιεύσεις του άρθρου αυτού και από τις δύο προαναφερόμενες εφημερίδες, υπό την  προϋπόθεση ότι αυτές εκδίδονται με άλλο τίτλο και πληρούν αυτοτελώς τις προϋποθέσεις του  άρθρου 2.

Σε αυτή την περίπτωση ως έδρα της επιχειρήσεως νοείται η έδρα την οποία δηλώνει η εφημερίδα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του παρόντος.

¶ρθρο 2
Προϋποθέσεις για την καταχώριση δημοσιεύσεων


1. Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται κατ' έτος οι  νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες που έχουν τις προϋποθέσεις δημοσιεύσεων, σύμφωνα με  την παράγραφο 4 του άρθρου 1, εφόσον εκδίδονται με τον ίδιο τίτλο επί δύο έτη οι  ημερήσιες και τρία έτη οι εβδομαδιαίες, με την επισήμανση ότι ο έλεγχος για τις εφημερίδες που περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. 18130/2007 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας (ΦΕΚ 1226 Β΄) και στην υπ΄ αριθμ. 19734/2007 απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ανάπτυξης (ΦΕΚ 1447 Β΄), αφορά το προηγούμενο έτος από αυτό της εκδόσεως της εκάστοτε υπουργικής αποφάσεως, και συντρέχουν, καθ' όλα τα χρονικά αυτά  διαστήματα, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν πωλήσεις κατ' ελάχιστον επτακοσίων πενήντα φύλλων ανά έκδοση. Σε νομούς με  πληθυσμό μικρότερο από ογδόντα χιλιάδες κατοίκους, κατά την εκάστοτε τελευταία  διενεργηθείσα δημόσια απογραφή, οι ανωτέρω εφημερίδες αρκεί να έχουν κατ' ελάχιστον  πωλήσεις πεντακοσίων φύλλων ανά έκδοση.
β) Εκδίδονται κατ' ελάχιστο όριο σε οκτώ σελίδες οι ημερήσιες και σε δέκα σελίδες οι  εβδομαδιαίες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58x73 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο ή κατ' ελάχιστο όριο σε δεκαέξι σελίδες οι ημερήσιες και είκοσι  σελίδες οι εβδομαδιαίες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58  χ 36,5 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο (σχήμα tabloid) ή εκτυπώνονται σε ίση επιφάνεια με  το οριζόμενο ανωτέρω ως κατώτατο όριο επιφανείας, ανεξαρτήτως σελίδων για τις εφημερίδες  με μικρότερο σχήμα.
Σε νομούς με πληθυσμό μικρότερο από ογδόντα χιλιάδες κατοίκους, κατά την εκάστοτε  τελευταία διενεργηθείσα δημόσια απογραφή, οι εφημερίδες αρκεί να εκδίδονται κατ' ελάχιστο όριο σε έξι σελίδες οι ημερήσιες και οκτώ σελίδες οι εβδομαδιαίες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58x73 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο ή κατ' ελάχιστο όριο σε δώδεκα σελίδες οι ημερήσιες και δεκαέξι σελίδες οι εβδομαδιαίες, εφόσον  εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58x36,5 εκατοστά του μέτρου ανά  φύλλο (σχήμα tabloid) ή εκτυπώνονται σε ίση επιφάνεια με το οριζόμενο ανωτέρω ως κατώτατο όριο επιφανείας, ανεξαρτήτως σελίδων για τις εφημερίδες με μικρότερο σχήμα.
γ) Δεν είναι χειρόγραφες, δεν φέρουν εκτύπωση σε μία μόνον όψη και δεν εκτυπώνονται με  φωτοτυπικό μηχάνημα, πολύγραφο ή εκτυπωτή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
δ) Αναγράφουν σε κάθε αντίτυπο την ταυτότητα της εφημερίδας και ειδικότερα τον τίτλο, τη  συχνότητα έκδοσης της (ημερήσια ή εβδομαδιαία), την ημερομηνία σε κάθε σελίδα, τον αριθμό φύλλου, την τιμή μονάδας, την έδρα της επιχείρησης, τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τους  αριθμούς τηλεφώνων και τηλεομοιοτυπικών συσκευών του ιδιοκτήτη, του εκδότη, του  διευθυντή, τα ονόματα των συντακτών της και τον αριθμό και το δικαιούχο του σήματος, με  τους οποίους έχει τυχόν καταχωρισθεί ο τίτλος της εφημερίδας.
ε) Περιλαμβάνουν επίκαιρη ύλη, ειδήσεις και σχόλια γενικού πολιτικού και ειδησεογραφικού  περιεχομένου σε ποσοστό τουλάχιστον 65% της ύλης τους, από την οποία ποσοστό τουλάχιστον  50% αφορά σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος του νομού, όπου έχουν την έδρα τους οι  νομαρχιακές εφημερίδες. Οι τοπικές εφημερίδες πρέπει να περιλαμβάνουν επίκαιρη ύλη,  ειδήσεις και σχόλια γενικού πολιτικού και ειδησεογραφικού περιεχομένου σε ποσοστό  τουλάχιστον 65% της ύλης τους, από την οποία ποσοστό τουλάχιστον 50% αφορά σε θέματα  τοπικού ενδιαφέροντος του νομού, εάν έχουν την έδρα τους εντός του Νομού Θεσσαλονίκης ή  της αντίστοιχης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, εάν έχουν την έδρα τους εντός του Νομού  Αττικής. Ο έλεγχος διαπίστωσης της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων είναι δειγματοληπτικός και διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, η οποία και εισηγείται σχετικώς.
στ) Δεν περιέχουν ύλη η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου άλλου εντύπου  (εφημερίδας ή περιοδικού), που έχει δημοσιευθεί ή δημοσιεύεται σε έντυπο του ίδιου ή  διαφορετικού εκδότη. Ως αναπαραγωγή νοείται η αναδημοσίευση κειμένου άλλου εντύπου του  ίδιου ή άλλου εκδότη ή άλλης δημοσιογραφικής πηγής, χωρίς ουσιαστική συντακτική παρέμβαση και χωρίς αναφορά στην πηγή. Σε περίπτωση δημοσίευσης όμοιων κειμένων σε διαφορετικά  έντυπα, ως αναπαραγωγή νοείται το κείμενο του χρονικά επόμενου σε έκδοση εντύπου. Σε  περίπτωση δημοσίευσης όμοιων κειμένων σε διαφορετικά έντυπα, τα οποία εκδίδονται την ίδια ημέρα, ως αναπαραγωγή νοείται το κείμενο και των δύο εντύπων. Σε κάθε περίπτωση, η  αναπαραχθείσα ύλη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 10% του συνόλου της δημοσιογραφικής ύλης και πρέπει να συνοδεύεται από την αναφορά στην πηγή. Ο έλεγχος διαπίστωσης της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων είναι δειγματοληπτικός και διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, η οποία και εισηγείται σχετικώς, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του παρόντος.
ζ) Απασχολούν νομίμως δημοσιογράφους. Ειδικότερα, οι ημερήσιες εφημερίδες πρέπει να  απασχολούν τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους, ασφαλισμένους στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία.  Ειδικά για νομούς με πληθυσμό κατώτερο των ογδόντα χιλιάδων κατοίκων, σύμφωνα με την  εκάστοτε τελευταία διενεργηθείσα δημόσια απογραφή, μπορεί ένας από αυτούς να είναι ο  ιδιοκτήτης, εφόσον είναι δημοσιογράφος.
Οι εβδομαδιαίες εφημερίδες πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο,  ασφαλισμένο στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά για νομούς με πληθυσμό κατώτερο των  ογδόντα χιλιάδων κατοίκων, σύμφωνα με την εκάστοτε τελευταία διενεργηθείσα δημόσια  απογραφή, αυτός μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης, εφόσον είναι δημοσιογράφος.

Η δημοσιογραφική ιδιότητα του ιδιοκτήτη μπορεί να αποδειχθεί με την προσκόμιση ή της δημοσιογραφικής ταυτότητάς του ή ενυπόγραφων άρθρων του στην εφημερίδα ή υπεύθυνης δήλωσής του, όπου βεβαιώνεται ότι είναι συντάκτης συγκεκριμένων δημοσιευμένων άρθρων. Σε περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης ενός δημοσιογράφου, δεν δημιουργείται κώλυμα κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον προσληφθεί άλλος δημοσιογράφος εντός χρονικού διαστήματος είκοσι ημερών από την ημερομηνία παραίτησης ή της επέλευσης της απολύσεως του προηγουμένου.
η) Διατηρούν γραφεία στην έδρα τους, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1.
θ) Ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας, είτε αυτή ανήκει σε φυσικό  είτε σε νομικό πρόσωπο, δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για  κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία,  δωροδοκία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Σε περίπτωση που η εφημερίδα ανήκει σε ομόρρυθμη εταιρεία ή σε ετερόρρυθμη εταιρεία ή σε  εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η ως άνω απαγόρευση ισχύει και για τους εταίρους και τους διαχειριστές, ενώ, σε περίπτωση που η εφημερίδα ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), και  για τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2.

α) Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και σε περίπτωση μη ουσιώδους αλλαγής  του τίτλου της εφημερίδας, προκειμένου η εφημερίδα αυτή να συμπεριληφθεί στην απόφαση της προηγούμενης παραγράφου.
Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος εκδόσεως της εφημερίδας με τον αρχικό τίτλο συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου της παραγράφου 1, ακόμη και αν η εφημερίδα  εκδίδεται με άλλον εκδότη ή ιδιοκτήτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο αρχικός τίτλος δεν  αποτελεί τίτλο άλλης εφημερίδας. Η διαπίστωση του ουσιώδους ή μη χαρακτήρα της αλλαγής  του τίτλου εφημερίδας λαμβάνει χώρα κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5.
β) Σε περίπτωση συγχώνευσης δύο ή περισσότερων εφημερίδων, ο πριν από τη συγχώνευση  χρόνος κυκλοφορίας της καθεμίας προσμετράται για τον υπολογισμό του ελάχιστου χρονικού  διαστήματος του παρόντος άρθρου, εφόσον ο χρόνος της καθεμίας υπερβαίνει το ήμισυ του  προαναφερόμενου ελάχιστου χρόνου, και εφόσον η κάθε συγχωνευόμενη εφημερίδα πληροί  αυτοτελώς τις λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου αυτού. Δεν απαιτείται η συνδρομή των  προϋποθέσεων του άρθρου αυτού για καθεμία από τις συγχωνευθείσες εφημερίδες, εφόσον  καθεμία από αυτές κυκλοφορούσε τουλάχιστον πέντε έτη πριν από τη δημοσίευση του νόμου  αυτού και η από τη συγχώνευση προερχόμενη εφημερίδα πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του  άρθρου αυτού.
γ) Επιτρέπεται ετησίως, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών (από Ιούνιο έως και Αύγουστο), η διακοπή της έκδοσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων  μία φορά και για δεκαπέντε συνεχόμενες ημερολογιακές ημέρες κατ' ανώτατο όριο.

Θεωρείται δικαιολογημένη η διακοπή της έκδοσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων μόνο κατά τις επίσημες αργίες, κατά τις τοπικές αργίες ή για λόγους ανωτέρας βίας.

3. Για τον έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων της παραγράφου 1, οι νομαρχιακές και  τοπικές εφημερίδες υποχρεούνται να αποστέλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής  Γραμματείας Επικοινωνίας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) ένα αντίτυπο κάθε φύλλου τους την επόμενη ημέρα της κάθε έκδοσής τους,
β) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, σχετικά με τους δημοσιογράφους που απασχολεί και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση ασφάλισης από τα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων που νομίμως απασχολεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά ασφαλιστικές διατάξεις. Επιπλέον πρέπει να προσκομίζεται πίνακας προσωπικού θεωρημένος από την Επιθεώρηση Εργασίας,
γ) Φωτοαντίγραφο της περιοδικής ή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 του Ν. 1599/1986), στην οποία αναφέρεται ότι στις δηλώσεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από την πώληση των αντιτύπων και των συνδρομών, βεβαίωση του Ταμείου Ε.ΤΑ.Π. Μ.Μ.Ε. σχετικά με τον αριθμό των πωλουμένων κατ΄ έκδοση αντιτύπων κάθε εφημερίδας, τα νόμιμα παραστατικά παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών ή άλλων υπηρεσιών συναφούς σκοπού ή και το θεωρημένο τιμολόγιο του πρακτορείου διανομής τύπου που αφορούν τις εκάστοτε εκδόσεις της. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή από ιδιωτικές ταχυδρομικές επιχειρήσεις είτε αυτές είναι εγγραμμένες στο μητρώο της Ε.Ε.Τ.Τ. είτε όχι, καθώς και από άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες τυχόν εξυπηρετείται ο σκοπός αυτός. Σε περίπτωση διακίνησης της εφημερίδας με ίδια μέσα, πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμως απασχολούμενου διανομέα σχετικά με τον αριθμό των κατ΄ έκδοση διακινούμενων φύλλων. Στην περίπτωση που ο διανομέας είναι ασφαλισμένος στον Ο.Α.Ε.Ε., πέραν της προαναφερθείσας υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να προσκομίζεται σύμβαση θεωρημένη από την επιθε-ώρηση εργασίας και φωτοαντίγραφα των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ., του Ν. 1809/1988 και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παρεχόμενη υπηρεσία του διανομέα. Στην περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης του διανομέα δεν δημιουργείται κώλυμα κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφόσον προσληφθεί έτερος δι-ανομέας εντός χρονικού διαστήματος τριάντα ημερών από την ημερομηνία παραίτησης ή της απόλυσης του προηγούμενου.,
δ) αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσεως για τα πρόσωπα του εδαφίου θ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος.

4. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υπό στοιχεία β' - δ' πρέπει να προσκομίζονται, το αργότερο,  μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου κάθε έτους.
5. Ο έλεγχος των ανωτέρω δικαιολογητικών, καθώς και η διαπίστωση της συνδρομής των  ανωτέρω προϋποθέσεων, διενεργούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας  Επικοινωνίας, η οποία εισηγείται σχετικώς για την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 1.

 

¶ρθρο 3
Κατανομή καταχωρίσεων


Α. Νομαρχιακές εφημερίδες

1.

α) Οι περιλήψεις των διακηρύξεων και προκηρύξεων του εδαφίου α' της παραγράφου 3 του  άρθρου 1 καταχωρίζονται υποχρεωτικά, με κριτήριο την προβλεπόμενη από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995 (ΦΕΚ 159 Α') ίση κατανομή, με την αμοιβή που καθορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, από τον αρμόδιο φορέα για λογαριασμό  του οποίου δημοσιεύεται η προκήρυξη ή η διακήρυξη σε τουλάχιστον δύο ημερήσιες και μία  εβδομαδιαία νομαρχιακές εφημερίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2  και οι οποίες έχουν την έδρα τους στο νομό, που θα λάβει χώρα η υπηρεσία ή η μελέτη, η  προμήθεια αγαθών ή η εκτέλεση έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ή της  προκήρυξης.
β) Σε νομούς στους οποίους δεν εκδίδεται ημερήσια εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε δύο  τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες του νομού στον οποίο θα λάβει χώρα η υπηρεσία ή η  μελέτη, η προμήθεια αγαθών ή η εκτέλεση έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ή της προκήρυξης, εφόσον υπάρχουν.
γ) Αν οι νομοί στους οποίους θα λάβει χώρα η υπηρεσία ή η μελέτη, η προμήθεια αγαθών ή η  εκτέλεση έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ή της προκήρυξης, είναι  περισσότεροι από έναν, η δημοσίευση της διακήρυξης ή της προκήρυξης γίνεται σε  τουλάχιστον μία ημερήσια νομαρχιακή εφημερίδα κάθε νομού και μία εβδομαδιαία νομαρχιακή  εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους σε έναν από τους νομούς στους οποίους θα  λάβει χώρα η υπηρεσία ή η μελέτη, η προμήθεια αγαθών ή η εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με  το αντικείμενο της διακήρυξης ή της προκήρυξης.
δ) Σε νομούς η περιφέρεια των οποίων περιλαμβάνει μόνο νησιά, οι κατά τα ανωτέρω  δημοσιεύσεις πρέπει να καταχωρίζονται σε τουλάχιστον δύο ημερήσιες και μία εβδομαδιαία  νομαρχιακές εφημερίδες που έχουν την έδρα τους σε δύο τουλάχιστον νησιά.

2.

α) Οι ισολογισμοί του εδαφίου β' της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του νόμου αυτού  καταχωρίζονται υποχρεωτικά, με κριτήριο την προβλεπόμενη από τη διάταξη της παρ. 4 του  άρθρου 13 του ν. 2328/1995 ίση κατανομή, με την αμοιβή που καθορίζεται στην παράγραφο 2  του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, από τον αρμόδιο φορέα για λογαριασμό του οποίου  δημοσιεύεται ο ισολογισμός, σε τουλάχιστον μία ημερήσια νομαρχιακή εφημερίδα κάθε νομού,  στον οποίο εκτείνεται η αρμοδιότητα της επιχείρησης ή του οργανισμού και σε δύο  εβδομαδιαίες νομαρχιακές εφημερίδες κάθε διοικητικής περιφέρειας της αρμοδιότητας της  επιχείρησης ή του οργανισμού, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2.
β) Σε νομούς στους οποίους δεν εκδίδεται ημερήσια εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε  τουλάχιστον δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες του νομού, εφόσον υπάρχουν.

3. Η υποχρέωση των φορέων της παρ. 3 του άρθρου 1 για τις δημοσιεύσεις των προηγούμενων  παραγράφων είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση δημοσιεύσεων, η οποία προβλέπεται από άλλες διατάξεις. Οι δημοσιεύσεις του νόμου αυτού διενεργούνται επιπλέον αυτών. Αν οι διατάξεις  αυτές προβλέπουν ρητά ότι η δημοσίευση γίνεται και σε εφημερίδες του νομαρχιακού και  τοπικού Τύπου, όπως τροποποιήθηκαν με τον παρόντα νόμο, η δημοσίευση διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Β. Τοπικές εφημερίδες

1.

α) Οι περιλήψεις των προκηρύξεων και διακηρύξεων του εδαφ. α' της παρ. 3 του άρθρου 1  καταχωρίζονται υποχρεωτικά, με κριτήριο την προβλεπόμενη από τη διάταξη της παρ. 4 του  άρθρου 13 του ν. 2328/1995 ίση κατανομή, με την αμοιβή που καθορίζεται στην παρ. 2 του  άρθρου 4 του παρόντος νόμου, από τον αρμόδιο φορέα, για λογαριασμό του οποίου  δημοσιεύεται η προκήρυξη ή η διακήρυξη, σε τουλάχιστον μία ημερήσια και μία εβδομαδιαία  τοπικές εφημερίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2 και οι οποίες έχουν την έδρα τους σε δήμο ή κοινότητα εντός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, στους οποίους θα λάβει χώρα η υπηρεσία ή η μελέτη, η  προμήθεια αγαθών ή η εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ή της  προκήρυξης.
β) Σε δήμους ή κοινότητες, εντός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, που δεν εκδίδεται  ημερήσια εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε δύο τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες του  δήμου ή της κοινότητας που εδρεύει ο φορέας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι περιλήψεις  των προκηρύξεων και διακηρύξεων του εδαφ. α' της παρ. 3 του άρθρου 1 δημοσιεύονται σε δύο τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφόσον υπάρχουν.
γ) Αν οι δήμοι ή οι κοινότητες στους οποίους θα λάβει χώρα η υπηρεσία ή η μελέτη, η  προμήθεια αγαθών ή η εκτέλεση έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ή της  προκήρυξης, είναι περισσότεροι από έναν, η δημοσίευση της διακήρυξης ή της προκήρυξης  γίνεται σε τουλάχιστον μία ημερήσια τοπική εφημερίδα κάθε δήμου ή κοινότητας και μία  εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα, από εκείνες που έχουν την έδρα τους σε έναν από τους δήμους ή κοινότητες στους οποίους θα λάβει χώρα η υπηρεσία ή η μελέτη, η προμήθεια αγαθών ή η  εκτέλεση έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ή της προκήρυξης.

2.

α) Στην περίπτωση που η αρμοδιότητα της επιχείρησης ή του οργανισμού εκτείνεται και  στους Νομούς Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή μόνο στους Νομούς αυτούς, οι ισολογισμοί του εδαφ.  β' της παρ. 3 του άρθρου 1 καταχωρίζονται υποχρεωτικά, με κριτήριο την προβλεπόμενη από  τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995 ίση κατανομή, με την αμοιβή που καθορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 4, από τον  αρμόδιο φορέα για λογαριασμό του οποίου δημοσιεύεται ο ισολογισμός, σε τουλάχιστον μία ημερήσια τοπική εφημερίδα και σε δύο εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες της  διοικητικής περιφέρειας της αρμοδιότητας του οργανισμού ή της επιχείρησης, οι οποίες  περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2.
β) Στην περίπτωση που δεν εκδίδεται ημερήσια τοπική εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε  τουλάχιστον δύο εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες του Νομού Αττικής ή Θεσσαλονίκης, εφόσον  υπάρχουν.

3. Η υποχρέωση των φορέων της παρ. 3 του άρθρου 1 για τις δημοσιεύσεις των προηγούμενων  παραγράφων είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση δημοσιεύσεων, η οποία προβλέπεται από άλλες διατάξεις. Οι δημοσιεύσεις του νόμου αυτού διενεργούνται επιπλέον αυτών. Αν οι διατάξεις  αυτές προβλέπουν ρητά ότι η δημοσίευση γίνεται και σε εφημερίδες του νομαρχιακού και  τοπικού Τύπου, όπως τροποποιήθηκαν με τον παρόντα νόμο, η δημοσίευση διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

¶ρθρο 4
Αμοιβή για την καταχώριση δημοσιεύσεων


1. Οι δημοσιεύσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 αποστέλλονται από τους φορείς ή τις  επιχειρήσεις ή τους οργανισμούς προς καταχώριση στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες  νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες απευθείας. Η χρησιμοποίηση διαφημιστικών γραφείων ή  άλλων ενδιαμέσων απαγορεύεται.
2. Όλες οι ανωτέρω δημοσιεύσεις καταχωρίζονται με αμοιβή, η οποία καθορίζεται εκάστοτε  κατά διατίμηση χιλιοστομέτρου με κοινή απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται  εκάστοτε οι αρμοδιότητες Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του Υπουργού Οικονομίας και  Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση  καθορίζονται:

α) η επιτρεπόμενη έκταση τίτλων, υπότιτλων και του τίτλου του φορέα ή της επιχείρησης ή  του οργανισμού που εξέδωσε το υπό δημοσίευση κείμενο και
β) το επιτρεπόμενο μέγεθος των τυπογραφικών στοιχείων.

 

¶ρθρο 5
Κυρώσεις


1. Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού  Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από αιτιολογημένη  εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, επιβάλλονται  κυρώσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. Εις βάρος της εφημερίδας, εφόσον:

α) δήλωσε ψευδή στοιχεία, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση του άρθρου 2,
β) καταχώρισε δημοσίευση με αμοιβή μεγαλύτερη της προβλεπόμενης στην κοινή υπουργική  απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 4,
γ) καταχώρισε δημοσιεύσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 μέσω διαφημιστικών γραφείων ή  άλλων ενδιαμέσων.

Β. Εις βάρος του φορέα ή της επιχείρησης ή του οργανισμού, εφόσον ανέθεσε την καταχώριση  δημοσιεύσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 1:

α) σε νομαρχιακή ή τοπική εφημερίδα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του  άρθρου 2,
β) μέσω διαφημιστικών γραφείων ή άλλων ενδιαμέσων.

Στις περιπτώσεις των εδαφίων Α γ' και Β β' υποχρεούται να επιβληθεί κύρωση και εις βάρος  του διαφημιστικού γραφείου ή του ενδιαμέσου, εφόσον μεσολάβησε σε καταχώριση δημοσιεύσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 1.

2. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι:

Α. Εις βάρος της εφημερίδας:

α) Χρηματικό πρόστιμο, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής,  το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.
β) Διαγραφή από την απόφαση του άρθρου 2 από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, σε περίπτωση που  κατ' επανάληψη διαπιστώνεται η παράβαση από την εφημερίδα των διατάξεων του παρόντος  νόμου.

Β. Εις βάρος του φορέα ή της επιχείρησης ή του οργανισμού.

Χρηματικό πρόστιμο, ύψους μέχρι δέκα (10.000) χιλιάδων ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το  ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.

Γ. Εις βάρος του διαφημιστικού γραφείου ή του ενδιαμέσου:

α) Χρηματικό πρόστιμο ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.
β) Διαγραφή από το Μητρώο Διαφημιστών του Δημοσίου από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, εφόσον  είναι εγγεγραμμένο σε αυτό, σε περίπτωση που κατ' επανάληψη μεσολαβεί στην καταχώριση  δημοσιεύσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 1.

3. Τα ανωτέρω ποσά χρηματικών προστίμων μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του  Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε.  και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας μπορούν να προβαίνουν  αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν την τήρηση  των διατάξεων του νόμου αυτού. Κατά τη διενέργεια του ελέγχου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της  Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας έχουν τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253Α').
5. Οι αποφάσεις για την επιβολή προστίμων του άρθρου αυτού αποτελούν νόμιμους τίτλους για την είσπραξη τους ως δημοσίων εσόδων, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων  Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), και αποτελούν έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού.
6. Η απόφαση για την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου αυτού πρέπει να είναι πλήρως και  ειδικώς αιτιολογημένη και λαμβάνεται ύστερα από ακρόαση των εγκαλουμένων. Σε κάθε  περίπτωση, η επιλογή του είδους και η επιμέτρηση των διοικητικών κυρώσεων που  επιβάλλονται για κάθε παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού γίνονται με βάση την αρχή  της αναλογικότητας, λαμβανομένων ιδίως υπόψη της τυχόν ωφέλειας που αποκομίστηκε από την  παράβαση αυτή, καθώς και των ειδικών συνθηκών και περιστάσεων τέλεσης της.

¶ρθρο 6
Τροποποιούμενες διατάξεις


1. Η περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 26 του κ.ν. 2190/1920 (ΦΕΚ 37 Α), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. ζ' της παρ. 10 του άρθρου 10 του ν. 2741/1999 (ΦΕΚ 199 Α'), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"ε) σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία νομαρχιακή ή εβδομαδιαία πανελλήνιας  κυκλοφορίας εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους στην έδρα της εταιρείας και σε  περίπτωση που δεν υπάρχει εφημερίδα που να έχει την έδρα της στην περιοχή αυτή, σε μία  τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία νομαρχιακή ή εβδομαδιαία πανελλήνιας κυκλοφορίας  εφημερίδα που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα του νομού στον οποίο η εταιρεία έχει την  έδρα της.
Εξαιρετικά, αν η εταιρεία εδρεύει σε δήμο ή κοινότητα του Νομού Αττικής ή του Νομού  Θεσσαλονίκης, εκτός του Δήμου Αθηναίων ή του Δήμου Θεσσαλονίκης, η πρόσκληση πρέπει να  δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική ή εβδομαδιαία πανελλήνιας  κυκλοφορίας εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους στην έδρα της εταιρείας και σε  περίπτωση που δεν υπάρχει εφημερίδα που να έχει την έδρα της στην περιοχή αυτή, σε μία  τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική ή εβδομαδιαία πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους στην έδρα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία  υπάγεται η εταιρεία.
Οι εταιρείες που εδρεύουν εντός του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης δημοσιεύουν κατά τα εδάφια α' - δ' του άρθρου αυτού."

2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται  εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., καθορίζονται ανά έτος οι  εφημερίδες που έχουν τη δυνατότητα δημοσιεύσεων της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 26 του  ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο αυτόν. Η υπαγωγή των εν λόγω εφημερίδων στην  απόφαση αυτή γίνεται με βάση τις προϋποθέσεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος νόμου. Οι  εβδομαδιαίες πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες πρέπει να εκδίδονται μία φορά την  εβδομάδα σε τακτή ημέρα, χωρίς διακοπή, με τον ίδιο τίτλο και να πληρούν τις προϋποθέσεις του εδ. α' ή του εδ. β' της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3757/1957 (ΦΕΚ 184 Α), όπως  ισχύει.
3.

α) Η περ. γ' της παρ. 5 του άρθρου 43β'του κ.ν. 2190/1920, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. η' της παρ. 10 του άρθρου 10 του ν. 2741/1999, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"γ) σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία νομαρχιακή ή εβδομαδιαία πανελλήνιας  κυκλοφορίας εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους στην έδρα της εταιρείας και σε  περίπτωση που δεν υπάρχει εφημερίδα που να έχει την έδρα της στην περιοχή αυτή, σε μία  τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία νομαρχιακή ή εβδομαδιαία πανελλήνιας κυκλοφορίας  εφημερίδα που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα του νομού στον οποίο η εταιρεία έχει την  έδρα της.
Εξαιρετικά, αν η εταιρεία εδρεύει σε δήμο ή κοινότητα του Νομού Αττικής ή του Νομού  Θεσσαλονίκης, εκτός του Δήμου Αθηναίων ή του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα έγγραφα της  παραγράφου 4 πρέπει να δημοσιεύονται σε τουλάχιστον μία ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική ή  εβδομαδιαία πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους στην  έδρα της εταιρείας και σε περίπτωση που δεν υπάρχει εφημερίδα που να έχει την έδρα της  στην περιοχή αυτή, σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική ή εβδομαδιαία  πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους στην έδρα της  νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία υπάγεται η εταιρεία."

β) Ως προς τις εφημερίδες που έχουν τη δυνατότητα δημοσιεύσεων της περίπτ. γ' της παρ. 5  του άρθρου 43 β του κ.ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο αυτό, ισχύουν οι  προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου αυτού.

4. Οι νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, ημερήσιες και εβδομαδιαίες, που περιλαμβάνουν  επίκαιρη ύλη, ειδήσεις και σχόλια αθλητικού περιεχομένου σε ποσοστό τουλάχιστον 65% της  ύλης τους, από την οποία ποσοστό τουλάχιστον 50% αφορά σε θέματα τοπικού αθλητικού  ενδιαφέροντος του νομού, εάν έχουν την έδρα τους εντός του Νομού Θεσσαλονίκης ή της  αντίστοιχης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, εάν έχουν την έδρα τους εντός του Νομού Αττικής  έχουν τη δυνατότητα δημοσιεύσεων της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 26 και της περ. γ' της παρ. 5 του άρθρου 43Β του κ.ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο αυτόν, των  αθλητικών ανωνύμων εταιριών που έχουν την έδρα τους στην έδρα των ανωτέρω εφημερίδων. Με  κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., καθορίζονται ανά έτος οι ανωτέρω εφημερίδες  που έχουν τη δυνατότητα των προαναφερόμενων δημοσιεύσεων.

5. Το άρθρο 22 του π.δ. 28/1980 (ΦΕΚ 11 Α'), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"Οι δαπάνες δημοσίευσης της διακήρυξης, τα κηρύκεια και τα λοιπά έξοδα της δημοπρασίας,  αρχικής και επαναληπτικής, θα καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση από την αναθέτουσα αρχή, με την προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών. Τα ποσά αυτά θα παρακρατούνται από την αμοιβή  του εργολάβου ή προμηθευτή κατά την πρώτη πληρωμή του από την αναθέτουσα αρχή, εφόσον  ανακηρυχθεί ανάδοχος."

6. Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 27 του ν. 3166/2003 (ΦΕΚ 178 Α'), όπως ισχύει,  προστίθεται διάταξη ως ακολούθως:

"Η παραβίαση της διάταξης αυτής επισύρει εις βάρος του αναδόχου ή του οποιουδήποτε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου που μεσολαβεί με οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης ή ανάθεσης  ή διακίνησης διαφημιστικού υλικού στην καταχώριση ή τη μετάδοση αυτή:

α) Χρηματικό πρόστιμο ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να διπλασιάζεται.
β) Διαγραφή από το Μητρώο Διαφημιστών του Δημοσίου από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, εφόσον  είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό, σε περίπτωση που κατ' επανάληψη αναθέτει ή μεσολαβεί κατά τα ως άνω στην καταχώριση ή στη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων της παραγράφου αυτής.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.
Η απόφαση για την επιβολή των κυρώσεων πρέπει να είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένη  και λαμβάνεται ύστερα από ακρόαση των εγκαλουμένων. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του  είδους και η επιμέτρηση των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται για κάθε παράβαση των  διατάξεων του άρθρου αυτού γίνεται με βάση την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων  ιδίως υπόψη των ειδικών συνθηκών και περιστάσεων τέλεσης της.
Με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού  Τύπου και Μ.Μ.Ε. και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ανωτέρω ποσά χρηματικών προστίμων."

7. Η κατά τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα δημοσίευση των  προϋπολογισμών, απολογισμών, ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων των Ο.Τ.Α. α'  βαθμού, καθώς και η δημοσίευση των προϋπολογισμών και απολογισμών Ο.Τ.Α. β' βαθμού πρέπει να γίνεται σε εφημερίδες που έχουν την έδρα τους στο δήμο ή την κοινότητα, στην οποία  εδρεύει ο φορέας για λογαριασμό του οποίου γίνονται η δημοσίευση και οι οποίες  περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2 του νόμου αυτού. Σε περίπτωση που δεν εκδίδεται τέτοια εφημερίδα, οι ανωτέρω δημοσιεύσεις καταχωρίζονται σε εφημερίδα που έχει την έδρα  της εντός των ορίων του νομού στον οποίο εδρεύει ο δήμος ή η κοινότητα.

¶ρθρο 7
Μεταβατικές διατάξεις


1. Οι ιδιοκτήτες ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων  υποχρεούνται να προσαρμόσουν τις εφημερίδες τους στις διατάξεις του νόμου αυτού μέχρι την 30.11.2007.
2. Οι ιδιοκτήτες ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων, οι οποίες κυκλοφορούν ανελλιπώς -με τον ίδιο τίτλο και με τον ίδιο ιδιοκτήτη-άνω των 30 ετών,  υποχρεούνται να προσαρμόσουν τις εφημερίδες τους στις διατάξεις του νόμου αυτού εντός  προθεσμίας δύο ετών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
3. Κατά τα χρονικά διαστήματα των παραγράφων 1 και 2, οι προβλεπόμενες από τον παρόντα  νόμο καταχωρίσεις γίνονται από τις εφημερίδες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιεύσεων της  προϊσχύουσας νομοθεσίας.
4. Μετά την παρέλευση διετίας από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, οι εβδομαδιαίες  εφημερίδες πρέπει να εκδίδονται κατ' ελάχιστο όριο σε δώδεκα σελίδες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58x73 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο ή κατ'  ελάχιστο όριο σε είκοσι τέσσερις σελίδες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά  κατώτατο όριο, 58x36,5 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο (σχήμα tabloid) ή σε ίση επιφάνεια  με το οριζόμενο ανωτέρω ως κατώτατο όριο επιφανείας, ανεξαρτήτως σελίδων για τις  εφημερίδες με μικρότερο σχήμα. Σε νομούς με πληθυσμό μικρότερο από ογδόντα χιλιάδες  κατοίκους, κατά την εκάστοτε τελευταία διενεργηθείσα απογραφή, οι εβδομαδιαίες εφημερίδες πρέπει να εκδίδονται κατ' ελάχιστο όριο σε δέκα σελίδες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί  διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58x73 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο ή κατ' ελάχιστο όριο  σε είκοσι σελίδες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων, κατά κατώτατο όριο, 58x36,5  εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο (σχήμα tabloid) ή σε ίση επιφάνεια με το οριζόμενο ανωτέρω  ως κατώτατο όριο επιφανείας, ανεξαρτήτως σελίδων για τις εφημερίδες με μικρότερο σχήμα.

¶ρθρο 8
Καταργούμενες διατάξεις


Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 7 του  νόμου αυτού καταργούνται, κατά το μέρος που αφορούν την εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι  διατάξεις:

α) του ν.δ. 1263/1972 (ΦΕΚ 197 Α'), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 1446/1984 (ΦΕΚ 80 Α'), το ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α) και το ν. 2328/1995 (ΦΕΚ 159 Α'),
β) των άρθρων 6, 7 και 12 του ν. 4041/1960 (ΦΕΚ 36 Α'), καθώς και της ΠΥΣ  46/30.3./17.4.1961 (ΦΕΚ 64 Α'), που επαναφέρθηκαν σε ισχύ με το άρθρο 3 του ν. 1446/1984  και με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 780/1978 (ΦΕΚ 91 Α'),
γ) του άρθρου 7 του ν. 4286/1963 (ΦΕΚ 41 Α), που επαναφέρθηκε σε ισχύ με το άρθρο 3 του  ν. 1446/1984,
δ) της παρ. 4, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης Α' παρ. 1 α' και 2 α' και  της περίπτωσης Β' παρ. 1 α' και 2 α' του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, του εδαφίου α' της  παρ. 5 και του εδαφίου α' της παρ. 7 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995,
ε) του άρθρου 23 του ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α').

 

¶ρθρο 9
Λοιπές διατάξεις


1. α) Οι καταστάσεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του π.δ. 261/1997 (ΦΕΚ 186 Α'), όπως ισχύει, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας  Ενημέρωσης στο διαδίκτυο, τηρουμένων των διατάξεων του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ 50 Α'), όπως  ισχύει.
β) Οι αναθέτουσες αρχές της παρ.1 του άρθρου 2 του π.δ. 261/1997, όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει με την παρ.2 του άρθρου 27 του ν. 3166/2003, υποχρεούνται να αναρτούν στην  ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο τις καταστάσεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του π.δ. 261/1997:

i) στο τέλος κάθε τριμήνου τις αντίστοιχες καταστάσεις που αφορούν στο προηγούμενο  τρίμηνο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 4 του π.δ. 261/1997, όπως ισχύει, και
ii) το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του  προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 4 του π.δ. 261/1997,  όπως ισχύει.

2. Η προβλεπόμενη από τη διάταξη του εδαφίου β' της παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 3444/2006 (ΦΕΚ 46 Α') προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση τηλεοπτικών  και ραδιοφωνικών αδειών παρατείνεται αφότου έληξε μέχρι την 30.6.2007.
3. α) Η παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 2644/1998 (ΦΕΚ 233 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την  παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3021/2002 (ΦΕΚ 143 Α'), τροποποιείται ως ακολούθως:

"3.α) Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με  τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1866/1989 (ΦΕΚ 222 Α'), μπορούν, έως την έκδοση από το  Ε.Σ.Ρ. των αντίστοιχων αδειών, να εκπέμπουν από ένα μόνο δίαυλο ανά κέντρο εκπομπής σε  θέσεις που δεν είχαν δηλώσει στο Ε.Σ.Ρ. ότι χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δημοσίευση του  παρόντος νόμου, προκειμένου να καλύπτουν πληρέστερα και τεχνικά αρτιότερα το σύνολο της  επικράτειας.
β) Με αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) μπορούν να καθοριστούν, κατά τα ως άνω, τα κέντρα εκπομπής σε θέσεις που δεν είχαν δηλώσει στο  Ε.Σ.Ρ. ότι χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προκειμένου να  καλύπτουν πληρέστερα και τεχνικά αρτιότερα το σύνολο της επικράτειας, τα τεχνικά  χαρακτηριστικά εκπομπής ανά κέντρο εκπομπής και χορηγούνται οι αντίστοιχες άδειες για τη  λειτουργία των εγκαταστάσεων εκπομπής, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου. Η ισχύς του  παρόντος εδαφίου λήγει με την έκδοση κοινών αποφάσεων, του Υπουργού Μεταφορών και  Επικοινωνιών και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του  Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., σχετικά με τη διαμόρφωση χαρτών συχνοτήτων για την αναλογική  και την ψηφιακή τηλεόραση.
γ) Οι εκδοθησόμενες αποφάσεις της Ε.Ε.Τ.Τ. δεν θίγουν τα προβλεπόμενα κέντρα εκπομπής των νομίμως λειτουργούντων τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία  λειτουργούν εντός της γεωγραφικής περιοχής που αντιστοιχεί στον αναγραφόμενο στην αίτηση  τους για χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με τη  διαδικασία των υπ' αριθμ. 4775/1/3.3.1998 (ΦΕΚ παράρτ. 15), 4774/1/3.3.1998 (ΦΕΚ παράρτ.  14) και 15011/Ε/13.7.1998 (ΦΕΚ παράρτ. 36) αποφάσεων του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., Χάρτη
Συχνοτήτων του παραρτήματος II της υπ' αριθμ. 15587/Ε/19.8.1997 κοινής απόφασης των  Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Τύπου και Μ.Μ.Ε. (ΦΕΚ 785 Β'), όπως ισχύει, και  μόνο από εγκαταστάσεις εκπομπής που λειτουργούσαν νόμιμα κατά την ημερομηνία δημοσίευσης  της αντίστοιχης προκήρυξης.
δ) Οι ανωτέρω τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να εκπέμπουν αποκλειστικά εντός της ζώνης από  470 έως 838 MHZ εκτός των διαύλων όπου εκπέμπει η Ε.Ρ.Τ. ή αυτών που έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα με βάση τη Συμφωνία της Στοκχόλμης (ν. 1552/1985, ΦΕΚ 90 Α'). Δεν επιτρέπεται η  παρεμβολή στις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Ε.Ρ.Τ., του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντως δικτύου ή φορέα. Σε  αντίθετη περίπτωση και εφόσον η παρεμβολή βεβαιωθεί με τον προσφορότερο κατά την κρίση  των αρμόδιων υπηρεσιών τρόπο, διατάσσεται με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. η άμεση διακοπή με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο της συγκεκριμένης εκπομπής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το Ε.Σ.Ρ.  μπορεί να διατάξει την άμεση διακοπή λειτουργίας του σταθμού που την προκάλεσε.
Η απόφαση αυτή κοινοποιείται και στον αρμόδιο εισαγγελέα για την κίνηση της ποινικής  δίωξης του άρθρου 4 παρ. 7 του ν. 2328/1995. Οι διατάξεις των εδαφίων β', γ' και δ' της  παρ. 6 του άρθρου 17 εφαρμόζονται και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας."

β) Η πρώτη περίοδος της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 2644/1998 (ΦΕΚ 233 Α') αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"6. Όλοι οι σταθμοί της παραγράφου 1 οφείλουν να λειτουργούν με τους εξής τεχνικούς  όρους:".

γ) Η δεύτερη περίοδος του εδαφίου α' της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 2644/1998 (ΦΕΚ 233  Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. ΙΑ του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α'),  τροποποιείται ως ακολούθως:

"Με την ίδια διαδικασία της παραγράφου 3 μπορεί να επιτραπεί, κατόπιν αιτήσεως του  ενδιαφερομένου, η μετεγκατάσταση ή η εγκατάσταση νέων κέντρων ή άλλων θέσεων εκπομπής  εντός του ίδιου Χάρτη Συχνοτήτων στον οποίο αντιστοιχεί η υποβληθείσα αίτηση, υπό την  προϋπόθεση ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται για το σύνολο των νομίμως λειτουργούντων τοπικών  και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών των αντίστοιχων Χαρτών Συχνοτήτων, εφόσον δεν  θίγονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής των λοιπών νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών των γεωγραφικώς γειτνιαζόντων Χαρτών και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, με  σκοπό την πληρέστερη και τεχνικά αρτιότερη κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής, στην οποία  αντιστοιχεί η υποβληθείσα αίτηση. Η ισχύς του παρόντος εδαφίου λήγει με την έκδοση κοινών αποφάσεων του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., σχετικά με τη διαμόρφωση Χαρτών  Συχνοτήτων για την αναλογική και την ψηφιακή τηλεόραση."

δ) Η πέμπτη περίοδος του εδαφίου α' της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 2644/1998, όπως  αντικαταστάθηκε με την παρ. ΙΑ του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 τροποποιείται ως ακολούθως:

"Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον η παρεμβολή βεβαιωθεί με τον προσφορότερο, κατά την  κρίση των αρμόδιων υπηρεσιών τρόπο, διατάσσεται με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. η άμεση διακοπή  με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο της συγκεκριμένης εκπομπής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το  Ε.Σ.Ρ. μπορεί να διατάξει την άμεση διακοπή λειτουργίας του σταθμού που την προκάλεσε."

 

¶ρθρο 10
Τελικές διατάξεις


1. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει διαφορετικά το  αντικείμενο του νόμου αυτού, καταργείται, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους  διατάξεις του.
2. Οι αναφερόμενες στις κείμενες διατάξεις ως επαρχιακές εφημερίδες, πλην εκείνων που  έχουν την έδρα τους στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, νοούνται εφεξής για την  εφαρμογή του παρόντος νόμου ως νομαρχιακές.

 

¶ρθρο 11
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,  εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm