Εκτύπωση

 

Π.Δ. 518/1989

Δικηγορικές εταιρείες

 

 

Το Π.Δ.518/1989 καταργήθηκε με το Π.Δ. 81/2005. Δεν καταργήθηκε το άρθρο 45. Στο άρθρο 45 καταργήθηκε το 2ο εδάφιο της παραγράφου 3.

 

 

Άρθρο 1
ΣΥΣΤΑΣΗ - Έννοια και αριθμός εταίρων


1. Δύο ή περισσότεροι δικηγόροι μέλη του ίδιου Δικηγορικού Συλλόγου μπορούν να συστήσουν "Αστική Επαγγελματική Εταιρεία Δικηγόρων", με σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σε τρίτους και τη διανομή των συνολικών καθαρών αμοιβών, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητά τους αυτή.
2. Σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας ο συνολικός αριθμός των δικηγορικών εταιρειών και των δικηγόρων που ασκούν μόνοι τους ελεύθερη δικηγορία απαγορεύεται να περιοριστεί με σύσταση εταιρειών κάτω από το συνολικό αριθμό επτά (7).
3. Σε Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν έως και 35 μέλη και με τον παραπάνω περιορισμό, απαγορεύεται η σύσταση εταιρείας με παραπάνω από 3 εταίρους δικηγόρους. Σε Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν από 36 έως 60 μέλη απαγορεύεται η σύσταση εταιρείας με παραπάνω από 5 εταίρους δικηγόρους. Σε Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν από 61 έως 100 μέλη απαγορεύεται η σύσταση εταιρείας με παραπάνω από 7 εταίρους δικηγόρους.

Σε Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν από 101 έως 300 μέλη απαγορεύεται η σύσταση εταιρείας με παραπάνω από 11 εταίρους δικηγόρους. Σε Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν πάνω από 300 μέλη απαγορεύεται η σύσταση Εταιρείας με λιγότερους από 5 εταίρους δικηγόρους.
4. Απαγορεύεται η σύσταση δικηγορικής εταιρείας από δικηγόρους τοποθετημένους ειδικώς σε Ειρηνοδικείο που εδρεύει έξω από την έδρα του Πρωτοδικείου.

 

Αρχή

 

 

Άρθρο 2
Απαγόρευση συμμετοχής


1. Απαγορεύεται η συμμετοχή σε δικηγορική εταιρεία νομικού προσώπου ή και φυσικού προσώπου που δεν είναι δικηγόρος, καθώς και η με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή στα κέδρη της εταιρείας νομικού προσώπου ή και φυσικού που δεν είναι δικηγόρος έναντι παροχής κεφαλαίου ή εργασίας προς αυτή.
2. Απαγορεύεται επίσης η κατ' επάγγελμα και με οποιοδήποτε άμεσα ή έμμεσα ανταλλάγματα ανάθεση από φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικηγορικών υποθέσεων τρίτων σε δικηγόρο ή σε δικηγορική εταιρεία. Σ' όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι συμφωνίες είναι άκυρες και τα ανταλλάγματα που τυχόν θα καταβληθούν ανήκουν αυτοδικαίως στο Ταμείο Συνεργασίας Δικηγόρων του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Αρχή

 

 

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις σύστασης εταιρείας


Για τη σύσταση της δικηγορικής εταιρείας απαιτείται καταστατικό, το οποίο, για να είναι έγκυρο, απαιτείται να συνταχθεί εγγράφως, να υπογράφεται από όλα τα ιδρυτικά μέλη και να καθορίζει:

1) το σκοπό, την επωνυμία, και την έδρα της εταιρείας,

2) τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ιδρυτικών τους μελών,

3) τους όρους της εισόδου, της αποχώρησης και της αποβολής των μελών,

4) τις εισφορές των εταίρων και την αύξηση ή μείωσή τους,

5) τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταίρων,

6) τη διοίκηση της εταιρείας και το διορισμό διαχειριστή και αναπληρωτή διαχειριστή,

8) την ύπαρξη όχι δικαιώματος εναντίωσης στις πράξεις του διαχειριστή η του αναπληρωτή διαχειριστή,

9) τους λόγους ανάκλησης του διαχειριστή,

10) τον τρόπο της δικαστικής και εξώδικης αντιπροσώπευσης της εταιρείας,

11) τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της εταιρείας και τις τυχόν αυξημένες πλειοψηφίες της συνέλευσης των μελών της εταιρείας,

12) τις υποχρεώσεις απέναντι στους τρίτους,

13) τη διανομή των κερδών και των ζημιών,

14) τους λόγους λύσης της Εταιρείας,

15) την εκκαθάριση της Εταιρείας μετά την λύση.

Αρχή

 

 

¶ρθρο 4
Έγκριση Καταστατικού


1. Το Καταστατικό της Εταιρείας υποβάλλεται για έγκριση στο Δικηγορικό Σύλλογο στον οποίο ανήκουν οι δικηγόροι - εταίροι.
Η έγκριση του καταστατικού γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου ύστερα από εισήγηση ενός μέλους του. Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ελέγχει αν οι διατάξεις του Καταστατικού συμφωνούν η όχι με τις διατάξεις του παρόντος Προεδρικού Δ/τος, του Κώδικος Δικηγόρων και τη δικηγορική δεοντολογία.
Η απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου που εγκρίνει το καταστατικό της Εταιρείας, περιέχει την γενική αναφορά ότι συντρέχουν οι νόμιμοι όροι έγκρισης που καταστατικού της Εταιρείας.
Αντίθετα, η απόφαση που δεν εγκρίνει το καταστατικό της Εταιρείας πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 5
Δημοσιότητα σύστασης της Εταιρείας

 

1. Η απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου με την οποία εγκρίνεται το Καταστατικό, διατάζει:

α. Τη δημοσίευση της στο Νομικό Βήμα για τις Εταιρείες που έχουν έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά.
β. Την εγγραφή της Εταιρείας στα βιβλία των Εταιρειών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.
γ. Την ταυτάριθμη με την εγγραφή αυτή τομοδέτηση του Καταστατικού.
δ. Την τοιχοκόλληση της στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Οι υπ' αριθ. 2, 3 και 4 πράξεις γίνονται υποχρεωτικά μέσα σε δύο εργάσιμες μέρες από την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, που εγκρίνει το Καταστατικό.
2. Στο τέλος του Καταστατικού της Εταιρείας γίνεται ταυτόχρονα με την έγκριση του έγγραφη βεβαίωση από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου ή το νόμιμο αναπληρωτή του και κατατίθεται για τομοδέτηση στο αρμόδιο γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου.
3. Τα βιβλία των δικηγορικών Εταιρειών αριθμούνται και σφραγίζονται σε κάθε σελίδα από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο και θεωρούνται στην τελευταία σελίδα από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 6
Προσβολή απορριπτικής απόφασης


Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, που δεν εγκρίνει το Καταστατικό της Εταιρείας, υπόκειται μόνο σε έφεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της περιφέρειας του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου μέσα σε εξήντα ημέρες από την κοινοποίηση της στα ιδρυτικά μέλη που υπογράφουν το καταστατικό και στις διευθύνσεις που γράφονται σ' αυτό. Δικαίωμα έφεσης έχουν μόνο τα ιδρυτικά μέλη που υπογράφουν το Καταστατικό που δεν εγκρίθηκε.

 

Αρχή

 

 



¶ρθρο 7
Νομική προσωπικότητα


Η Δικηγορική Εταιρεία αποκτά νομική προσωπικότητα από τη στιγμή που θα εγγραφεί στο βιβλίο των Εταιρειών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και θα τομοδετηθεί το Καταστατικό της στον ίδιο Σύλλογο.

 

Αρχή

 

 

 



¶ρθρο 8
Δημοσιότητα τροποποίησης και λύσης της Εταιρείας


1. Οι διατάξεις για τη σύσταση της Εταιρείας εφαρμόζονται και σε περίπτωση τροποποίησης του Καταστατικού της. Η τροποποίηση σημειώνεται δίπλα στην εγγραφή της Εταιρείας στο βιβλίο των Εταιρειών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου με τον ίδιο αριθμό και τομοδετείται με τον ίδιο αριθμό το νέο Καταστατικό με την ένδειξη ότι έγινε τροποποίηση του Καταστατικού.
2. Σε περίπτωση λύσης της Εταιρείας με συμφωνία των εταίρων, η συμφωνία γίνεται εγγράφως και υποβάλλεται στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Την ίδια μέρα γίνεται σημείωση της λύσης δίπλα στην εγγραφή της Εταιρείας στα οικεία βιβλία του Συλλόγου και ενσωματώνεται η
έγγραφη συμφωνία λύσης στο τομοδετημένο Καταστατικό της Εταιρείας που λύνεται. Αν με τη συμφωνία λύσης ορίζεται και εκκαθαριστής, σημειώνεται στο οικείο βιβλίο και το όνομα του εκκαθαριστή.

 

Αρχή

 

 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


¶ρθρο 9
Επωνυμία της Εταιρείας

 

1. Η Εταιρική επωνυμία σχηματίζεται από τα ονόματα όλων η ορισμένων μόνον εταίρων με τη σειρά που ορισμένων μόνον εταίρων με τη σειρά που ορίζεται στο Καταστατικό και τοποθετείται κάτω από το γενικό τίτλο "ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ".
2. Σε περίπτωση που εταίρος τελεί σε αναστολή από τη δικηγορία, το όνομα του απαλείφεται από την επωνυμία της Εταιρείας, όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή. Τα έγγραφα της Εταιρείας αναγράφουν υποχρεωτικά τα ονόματα όλων των δικηγόρων - εταίρων και στην είσοδο των γραφείων της Εταιρείας τοποθετούνται υποχρεωτικά πινακίδες με τα ονόματα όλων των δικηγόρων - εταίρων και των δικηγόρων που εργάζονται με πάγια μηνιαία αντιμισθία σ' αυτή.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 10
Εισφορές των εταίρων


1. Οι εισφορές των εταίρων συνίστανται απαραίτητα σε εργασία με την οποία θα εκδηλώνεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δεν απαγορεύονται όμως και οι συμπληρωματικές εισφορές σε χρήματα η σε άλλα κινητά πράγματα καθώς και σε χρήση μόνο ακινήτου με αυστηρό προορισμό της στέγαση των γραφείων της Εταιρείας, χωρίς όμως οι εισφορές αυτές να αποτελούν κριτήριο προσδιορισμού του ύψους της μερίδας συμμετοχής του εταίρου που τις παρέχει. Για τον ίδιο σκοπό επιτρέπεται η κτήση κυριότητας ακινήτου από την Εταιρεία με αγορά από τα κέρδη της, ύστερα από ομόφωνη απόφαση των εταίρων της.
2. Ο εταίρος δικηγόρος, αν δεν συμφωνήθηκε διαφορετικά, δεν έχει υποχρέωση να αυξήσει την εισφορά του, ούτε και να την συμπληρώσει, αν μειώθηκε εξαιτίας ζημιών μετά την πραγματοποίηση της.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 11
Κίνδυνος και ευθύνη για την εισφορά

 

Ως προς τον κίνδυνο της εισφοράς και την ευθύνη για ελαττώματα της εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τη μίσθωση, αν η εισφορά συνίσταται στη χρήση πράγματος και οι διατάξεις για την πώληση, αν η εισφορά συνίσταται στην κυριότητα του πράγματος.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 12
Απαγόρευση συμμετοχής σε άλλη Εταιρεία

 

Ο εταίρος δικηγόρος απαγορεύεται να συμμετέχει και σε άλλη Δικηγορική Εταιρεία ή να ασκεί ατομική δικηγορία και γενικά να ενεργεί για δικό του η ξένο λογαριασμό πράξεις αντίθετες με τα συμφέροντα της Εταιρείας.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 13
Ευθύνη των εταίρων μεταξύ τους

 

Ο εταίρος δικηγόρος, εφόσον δεν είναι διαχειριστής ή αναπληρωτής διαχειριστής, ευθύνεται απέναντι στους λοιπούς εταίρους και στην Εταιρεία μόνο για την επιμέλεια που δείχνει στις δικές του υποθέσεις, απέναντι όπως στους τρίτους ευθύνεται και για ελαφριά
αμέλεια.

 

Αρχή

 



¶ρθρο 14
Ευθύνη του νομικού προσώπου της Εταιρείας


Το νομικό πρόσωπο της Εταιρείας ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τις πράξεις η παραλείψεις των εταίρων δικηγόρων εφόσον η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά τη διαχείριση η την αντιπροσώπευση της Εταιρείας, καθώς και κατά το χειρισμό υπόθεσης εντολέα της Εταιρείας.
Εις ολόκληρο ευθύνεται και ο υπαίτιος για την πράξη η την παράλειψη δικηγόρος εταίρος. Κατά το ποσό που η Εταιρεία ικανοποιήσει τον τρίτο έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του υπαίτιου εταίρου. Τυχόν όμως ασφάλιση της Εταιρείας για την αστική της ευθύνη απέναντι στους τρίτους, ισχύει υπέρ όλων των εταίρων. Στην περίπτωση αυτή, δικαιώματα αναγωγής κατά του υπαιτίου εταίρου έχει η Εταιρεία μόνο για το ποσό που δεν καλύφθηκε από την ασφαλιστική αποζημίωση που εισέπραξε.

 

Αρχή

 

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ


¶ρθρο 15
Διοίκηση και εκπροσώπηση της εταιρείας


1. Η εταιρεία διοικείται υποχρεωτικά από ένα διαχειριστή και ένα αναπληρωτή διαχειριστή.
Ο διαχειριστής έχει τη διοίκηση του νομικού προσώπου της εταιρείας φροντίζει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις της και την αντιπροσωπεύει  δικαστικά και εξώδικα.
Ο αναπληρωτής διαχειριστής επιβλέπει τα έργα του διαχειριστή και τον αναπληρώνει:

1) Όταν ο διαχειριστής από λόγους πραγματικούς η νομικούς κωλύεται να ασκήσει τη διοίκηση και τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων.

2) Όταν συμφέροντα του διαχειριστή συγκρούονται με τα συμφέροντα της εταιρείας.

3) Όταν πρόκειται για επείγον μέτρο από την παράλειψη του οποίου απειλείται σοβαρή ζημία της εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή, ο αναπληρωτής διαχειριστής, ενεργεί χωρίς τη συναίνεση του διαχειριστή και των λοιπών εταίρων ή παρά την εναντίωση κάποιου απ' αυτούς. Σε περίπτωση θανάτου, ανάκλησης η παραίτησης του διαχειριστή και μέχρι να διοριστεί νέος, τη διοίκηση, την εκπροσώπηση  και τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων ασκεί ο αναπληρωτής διαχειριστής.

2. Σε δικηγορικές εταιρείες που έχουν μέχρι και τέσσερις εταίρους δεν διορίζεται αναπληρωτής διαχειριστής. Στην περίπτωση αυτή τα έργα του αναπληρωτή διαχειριστή ανήκουν σε όλους μαζί τους λοιπούς εταίρους, για κάθε πράξη τους όμως χρειάζεται, με την επιφύλαξη της διάταξης της παρ.3 αριθ.3 του παρόντος άρθρου, η συναίνεση όλων, εκτός αν συμφωνήθηκε η απόφαση, για το σκοπό αυτό να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 16
Ανάκληση διαχειριστή


Ο διαχειριστής και ο αναπληρωτής διαχειριστής μπορούν να ανακληθούν μόνο για σπουδαίο λόγο. Η συμφωνία που αποκλείει την ανάκληση για σπουδαίο λόγο, είναι άκυρη.
Σπουδαίος λόγος θεωρείται ιδίως η βαριά παράβαση καθηκόντων η η ανικανότητα για τακτική διαχείριση η προκειμένου για τον αναπληρωτή διαχειριστή και η ανικανότητα ή η αδιαφορία για επίβλεψη των έργων του διαχειριστή. Η ανάκληση γίνεται με ομόφωνη απόφαση όλων των λοιπών εταίρων, εκτός αν υπάρχει αντίθετη συμφωνία.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 17
Παραίτηση διαχειριστή


Ο διαχειριστής και ο αναπληρωτής διαχειριστής έχουν δικαίωμα να παραιτηθούν από τα έργα της διαχείρισης που τους έχουν ανατεθεί με την εταιρική σύμβαση μόνο για σπουδαίο λόγο. Σπουδαίος λόγος θεωρείται ιδίως η ασθένεια η η δήλωση του διαχειριστή ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του. Συμφωνία που αποκλείει την παραίτηση για σπουδαίο λόγο, είναι άκυρη. Όποιος παραιτείται άκαιρα, αλλά χωρίς σπουδαίο λόγο, που να δικαιολογεί την άκαιρη παραίτηση του, ευθύνεται για τη ζημία της εταιρείας από την ενεργεία του αυτή.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 18
Ευθύνη διαχειριστή


Ο διαχειριστής και ο αναπληρωτής διαχειριστής ευθύνονται απέναντι στους άλλους εταίρους για κάθε πταίσμα και δεν έχουν δικαίωμα να υποκαταστήσουν άλλον εταίρο για την εκτέλεση των έργων τους εκτός αν εξαναγκαστούν από τις περιστάσεις, Παρέκκλιση από τα όρια της διαχείρισης επιτρέπεται μόνο όταν αδυνατούν να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών εταίρων.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 19
Λογοδοσία διαχειριστή


Ο διαχειριστής και ο αναπληρωτής διαχειριστής έχουν υποχρέωση κάθε τέλος του έτους και το αργότερο μέχρι της 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, να λογοδοτήσουν στους λοιπούς εταίρους και να παραδώσουν στην εταιρεία κάθε τι που έλαβαν από οποιοδήποτε αιτία για την εκτέλεση της διαχείρισης ή απέκτησαν από την εκτέλεση της. Αν χρησιμοποίησαν για τον εαυτό τους χρήματα της εταιρείας, οφείλουν τόκο γι' αυτά, από τότε που τα χρησιμοποίησαν.

Αντίθετη συμφωνία για τη μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων είναι άκυρη.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 20
Ανόρθωση από την εταιρεία ζημίας του διαχειριστή


Η εταιρεία οφείλει να ανορθώσει κάθε ζημία που ο διαχειριστής ή ο αναπληρωτής διαχειριστής έπαθαν, χωρίς πταίσμα τους κατά την εκτέλεση της διαχείρισης.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 21
Αμοιβή διαχειριστή


Ο διαχειριστής δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει ιδιαίτερη αμοιβή για τη διαχείριση, εκτός αν στο καταστατικό της εταιρείας, υπάρχει αντίθετη συμφωνία.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 22
Παροχή πληροφοριών. Ενέργεια για επείγον μέτρο


Κάθε εταίρος έχει δικαίωμα να πληροφορείται αυτοπροσώπως για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων, να εξετάζει τα βιβλία και τα έγγραφα καθώς και να καταρτίζει περίληψη της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας. Επίσης έχει δικαίωμα να ενεργεί μόνος του, χωρίς τη συναίνεση του διαχειριστή, του αναπληρωτή διαχειριστή και των λοιπών εταίρων ή παρά την εναντίωση κάποιου απ' αυτούς, αν πρόκειται για επείγον μέτρο από την παράλειψη του οποίου απειλείται σοβαρή ζημία της εταιρείας. Αντίθετη συμφωνία στις παραπάνω περιπτώσεις είναι άκυρη.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 23
Δικαιώματα στην εισφορά ή στα αποκτήματα


Οι εισφορές των εταίρων, καθώς και κάθε τι άλλο που  αποκτάται για την εταιρεία από τη διαχείριση της ή από το διαχειριστή στο όνομα του κατά την αντιπροσώπευση της εταιρείας, ανήκει στην εταιρεία.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 24
Δικαιοπραξίες του νομικού προσώπου της εταιρείας


Δικαιοπραξίες που επιχείρησε ο διαχειριστής ή ο αναπληρωτής διαχειριστής μέσα στα όρια της εξουσίας που του παρέχει το καταστατικό της εταιρείας υποχρεώνουν το νομικό πρόσωπο της εταιρείας.

 

Αρχή

 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ - ΑΠΟΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ - ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ - ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝ

 

¶ρθρο 25
Είσοδος - Αποχώρηση - Αποβολή μελών


1. Η είσοδος νέων μελών επιτρέπεται πάντοτε με ομόφωνη απόφαση όλων των εταίρων.
2. Η αποχώρηση μέλους επιτρέπεται πάντοτε μετά προηγούμενη έγγραφη γνωστοποίηση στην Εταιρεία, που γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε  έτους και ισχύει για το τέλος του έτους που έγινε.
3. Η αποβολή μέλους επιτρέπεται μόνο για σπουδαίο λόγο. Η αποβολή γίνεται με ομόφωνη απόφαση όλων των λοιπών εταίρων εκτός αν υπάρχει αντίθετη συμφωνία στο Καταστατικό ότι αρκεί πλειοψηφία των λοιπών εταίρων. Σπουδαίος λόγος θεωρείται ιδίως η βαριά παράβαση καθηκόντων, η ανικανότητα για την εκτέλεση τους, καθώς και η αντιδεοντολογική συμπεριφορά του εταίρου που συνιστά βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα και που μπορεί να μειώσει το κύρος και τη φήμη της Εταιρείας απέναντι στους τρίτους. Συμφωνία που αποκλείει την αποβολή για σπουδαίο λόγο, είναι άκυρη. Το μέλος που έχει αποβληθεί έχει δικαίωμα να προσφύγει στη διαιτησία του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου μέσα σε ένα μήνα αφότου του γνωστοποιήθηκε έγγραφα η απόφαση, εφόσον δεν υπήρχαν σπουδαίοι λόγοι για την αποβολή του.
4. Στις περιπτώσεις αποχώρησης η αποβολής μέλους από την Εταιρεία, το Καταστατικό ορίζει υποχρεωτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εταίρου, που αποχωρεί ή αποβάλλεται, απέναντι της Εταιρείας καθώς και τη διαδικασία και της προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες ο εταίρος έχει δικαίωμα να αναλάβει υποθέσεις πελατών από την Εταιρεία.
5. Η είσοδος, η αποχώρηση καθώς και η αποβολή μέλους, συνιστούν τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας και συνεπάγονται υποχρεωτικά στα ποσοστά συμμετοχής στα κέρδη και στις ζημίες των εταίρων.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 26
Απαρτία για λήψη αποφάσεων


1. Οι αποφάσεις των εταίρων είναι δεσμευτικές για την Εταιρεία αν παρίστανται κατά την έκδοσή τους σε εταιρείες με 2 εταίρους, οι 2 εταίροι, σε Εταιρείες με 3 εταίρους, οι 2 εταίροι, σε εταιρείες με 4 και περισσότερους εταίρους τα 3/4 τουλάχιστον των εταίρων.
2. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατ' απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού όλων των εταίρων, εκτός αν στο Καταστατικό έχει συμφωνηθεί άλλο αυξημένο ποσοστό.
3. Οι εταίροι καλούνται εγγράφως πριν πέντε ημέρες από την ημέρα της συνεδρίασης, από τον διαχειριστή ή τον αναπληρωτή διαχειριστή ή και την πλειοψηφία των εταίρων, για να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων για τα θέματα που αναγράφονται στην πρόσκληση. Είναι όμως έγκυρη η λήψη αποφάσεων αν παρίστανται όλοι οι εταίροι και δεν προβάλλεται αντίρρηση, έστω και αν δεν έγινε έγγραφη πρόσκληση με αναγραφή θεμάτων.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 27
Μερίδες, συμμετοχή στα κέρδη και στις ζημιές. Έκτακτη αμοιβή


1. Οι μερίδες των εταίρων ορίζονται υποχρεωτικά σε εκατοστιαία ποσοστά. Με βάση τα ποσοστά αυτά, οι εταίροι μετέχουν στα κέρδη και τις ζημιές της Εταιρείας.
2. Το Καταστατικό μπορεί να προβλέπει και έκτακτη αμοιβή για το δικηγόρο εταίρο, που θα επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα και ζήλο στο χειρισμό των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί ή που πέτυχε διεύρυνση της πελατείας ή σύμβαση υπέρ της Εταιρείας με εντολέα του οποίου η υπόθεση έχει ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αντικείμενο. Στις περιπτώσεις αυτές θα μοιρασθεί μεταξύ όλων των εταίρων το υπόλοιπο των εσόδων της Εταιρείας.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 28
Διανομή και προείσπραξη κερδών


1. Ο τελικός λογαριασμός της διαχείρισης κλείνεται και τα κέρδη μοιράζονται στους εταίρους στο τέλος κάθε έτους και το αργότερο μέχρι τη 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, που γίνεται και η λογοδοσία του διαχειριστή και του αναπληρωτή διαχειριστή.
2. Υποχρεωτικά στο Καταστατικό πρέπει να ορίζεται και μηνιαία προείσπραξη από τους εταίρους ποσοστού τουλάχιστον 75% από τα κέρδη της Εταιρείας. Αντίθετα η συμφωνία και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι άκυρη.

 

Αρχή

 

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΕΙΣ

 

¶ρθρο 29
Απαγόρευση εντολής με αντίθετα συμφέροντα. Παροχή πληροφοριών και πληρωμή αμοιβών.


1. Απαγορεύεται στην Εταιρεία να δεχθεί εντολές διαφορετικών προσώπων με αντίθετα μεταξύ τους συμφέροντα.
2. Με την επιφύλαξη του άρθρ. 14 του παρόντος προεδρικού δ/τος την ευθύνη για το χειρισμό της υπόθεσης και της παροχής πληροφοριών για την εξέλιξή της απέναντι στον εντολέα, την έχει η Εταιρεία παράλληλα με τον δικηγόρο εταίρο που χειρίστηκε την υπόθεση.
3. Οι αμοιβές που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι εντολείς για τις παρεχόμενες σ' αυτούς δικηγορικές, δικαστικές και εξώδικες υπηρεσίες  από τους δικηγόρους εταίρους, συμφωνούνται με τον νόμιμο αντιπρόσωπο της Εταιρείας εισπράττονται μόνο από αυτόν και καταχωρίζονται ως έσοδα της Εταιρείας στα βιβλία, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο, τηρούνται απ' αυτή.

 

Αρχή

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ


¶ρθρο 30
Χρόνος διαρκείας της Εταιρείας


Ο χρόνος διαρκείας της Εταιρείας ορίζεται με το Καταστατικό. Διαφορετικά η Εταιρεία είναι αόριστης διαρκείας. Ο χρόνος όμως διαρκείας της Εταιρείας δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρία έτη.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 31
Λύση της Εταιρείας


Η Εταιρεία που έχει συσταθεί για ορισμένο χρόνο λύνεται μόλις περάσει αυτός ο χρόνος. Μπορεί όμως με απόφαση της πλειοψηφίας των εταίρων, που δεν δεσμεύει όσους μειοψήφησαν, να παραταθεί ο χρόνος διαρκείας της Εταιρείας. Η απόφαση των εταίρων για την παράταση της διάρκειας της Εταιρείας, πρέπει να γίνει έξι τουλάχιστον μήνες πριν από το χρόνο λήξης της Εταιρείας, διαφορετικά είναι άκυρη. Όσοι εταίροι μειοψήφησαν μπορούν να αλλάξουν γνώμη και να δηλώσουν έγγραφα μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη της απόφασης για την παράταση, ότι αποδέχονται την απόφαση και παραμένουν στην Εταιρεία, διαφορετικά αποχωρούν από την Εταιρεία μόλις λήξει η διάρκειά της.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 32
Λύση της Εταιρείας με απόφαση της πλειοψηφίας


Η Εταιρεία που έχει συσταθεί για ορισμένο χρόνο λύνεται και πριν περάσει ο χρόνος αυτός με απόφαση της πλειοψηφίας των εταίρων, που λαμβάνεται υποχρεωτικά μέχρι τέλους Ιουλίου κάθε έτους και ισχύει για το τέλος του έτους, αν υπάρχει σπουδαίος λόγος. Αντίθετη συμφωνία που περιορίζει με προθεσμία ή με άλλον τρόπο το δικαίωμα αυτό της πλειοψηφίας είναι άκυρη. Σπουδαίος λόγος θεωρείται ιδίως η βαριά παράβαση καθηκόντων, η ανικανότητα ή η αδιαφορία για επαγγελματική δραστηριότητα και οι αδικαιολόγητες έριδες μεταξύ των εταίρων. Αν η Εταιρεία λύθηκε χωρίς σπουδαίο λόγο, οι εταίροι της πλειοψηφίας ενέχονται εις ολόκληρο απέναντι στους λοιπούς εταίρους για τη ζημιά που τους προξένησαν με την άκαιρη λύση της Εταιρείας.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 33
Λύση Εταιρείας αόριστης διάρκειας


Εταιρεία που έχει αόριστη διάρκεια λύνεται οποτεδήποτε με απόφαση της πλειοψηφίας σύμφωνα με τους όρους και με τις συνέπειες που ορίζει το προηγούμενο άρθρο.
Η Εταιρεία που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται ότι ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά την παρέλευση του χρόνου που συμφωνήθηκε συνεχίζεται χωρίς κατά τη λήξη της να αποχωρήσει εταίρος.
 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 34
Ευθύνη του παραβάτη εταίρου


Αν ο σπουδαίος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η λύση της Εταιρείας με απόφαση της πλειοψηφίας, συνίσταται στο ότι κάποιος από τους εταίρους έχει παραβεί τις εταιρικές υποχρεώσεις του, ο εταίρος αυτός ενέχεται για τη ζημιά που προκάλεσε η λύση της Εταιρείας στους λοιπούς εταίρους.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 35
Αποκλεισμός από την εταιρεία του υπαιτίου


Αν ο σπουδαίος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε, σύμφωνα με τα άρθρ. 32 και 33 του παρόντος προεδρικού δ/τος, η λύση της Εταιρείας ή σύμφωνα με το άρθρ. 25 παρ. 3 του ίδιου προεδρικού δ/τος η αποβολή μέλους από την εταιρεία, αφορά βαριά παράβαση των υποχρεώσεων του εταίρου, η Διαιτησία του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου μπορεί μετά από αίτηση όλων των λοιπών εταίρων να αποκλείσει από την Εταιρεία τον υπαίτιο. Αφότου επιδοθεί η διαιτητική απόφαση, η Εταιρεία συνεχίζεται μεταξύ των λοιπών εταίρων.

 

Αρχή

 

 

 

¶ρθρο 36
Συνέχιση Εταιρείας

 

Σε περίπτωση θανάτου, απαγόρευσης, παραίτησης ή παύσης από το λειτούργημα κάποιου από τους εταίρους, η Εταιρεία δεν λύνεται, αλλά συνεχίζεται μεταξύ των λοιπών εταίρων.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 37
Προσαύξηση μερίδας


Σε κάθε περίπτωση που η εταιρεία συνεχίζεται μεταξύ των λοιπών εταίρων εφόσον στο καταστατικό δεν προβλέπεται διαφορετικά, η μερίδα αυτού που έπαυσε για οποιοδήποτε λόγο να είναι εταίρος ή που τελεί σε αναστολή του λειτουργήματος και για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή, προσαυξάνει στους λοιπούς ανάλογα με τις μερίδες τους. Η προσαύξηση θεωρείται τροποποίηση του Καταστατικού.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 38
Λύση με ομόφωνη απόφαση


Η Εταιρεία ορισμένου ή αορίστου χρόνου παρατείνεται και λύνεται οποτεδήποτε με ομόφωνη απόφαση όλων των εταίρων. Η Εταιρεία λύνεται σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο αριθμός των ενεργών μελών της, σε Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν παραπάνω από 300 μέλη, μειωθεί, κάτω των πέντε εταίρων, εκτός αν μέσα σε δύο μήνες από το λόγο που επέφερε τη μείωση γίνει με ομόφωνη απόφαση των εταίρων που απόμειναν είσοδος του απαραίτητου αριθμού νέων μελών.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 39
Τροποποίηση Καταστατικού


Το Καταστατικό για τα λοιπά θέματα που αφορούν δικαιώματα και υποχρεώσεις των εταίρων και ιδίως την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στα κέρδη και στις ζημίες της Εταιρείας τροποποιείται μόνο με ομόφωνη απόφαση όλων των εταίρων.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 40
Εκκαθάριση. Εκκρεμείς υποθέσεις


1. Σε περίπτωση λύσης της Εταιρείας ακολουθεί η εκκαθάριση. Εκκαθαριστές είναι οι Δικηγόροι-Εταίροι. Το Καταστατικό μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους εταίρους ως εκκαθαριστές. 

Μέχρι τη λήξη της εκκαθάρισης και για τις ανάγκες της η Εταιρεία έχει νομική προσωπικότητα.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρ. 779 έως και 783 του Αστικού Κώδικα.
2. Εκκρεμείς υποθέσεις παραδίδονται στους εντολείς, οι οποίοι και αποφασίζουν για την ανάθεση του περαιτέρω χειρισμού τους.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 41
Πρόσληψη ασκούμενων δικηγόρων


Ασκούμενοι δικηγόροι μπορούν να κάνουν παραστάσεις στα δικαστήρια με όλους τους εταίρους.
Κάθε Εταιρεία μπορεί να έχει τόσους ασκούμενους δικηγόρους όσους ατομικά έχουν δικαίωμα οι εταίροι της, σύμφωνα με τον Κώδικα των Δικηγόρων.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 42
Λύση διαφορών με διαιτησία


Κάθε διαφορά που γεννιέται από την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος δ/τος ή του Καταστατικού της Εταιρείας μεταξύ των εταίρων ή αυτών και της Εταιρείας, επιλύεται αμετάκλητα από τη Διαιτησία του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Οι διαιτητές ορίζονται για ένα χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Αρχή

 

¶ρθρο 43

ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ

 

Κάθε Εταιρεία μπορεί να παρέχει νομικές υπηρεσίες με τόσες πάγιες αντιμισθίες των μελών της όσα είναι και τα μέλη της. Στην περίπτωση αυτή το ετήσιο συνολικό εισόδημα του εταίρου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο της πάγιας αντιμισθίας, της έμμισθης θέσης του.

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 44


Δικηγόροι που εργάζονται σε δικηγορική Εταιρεία με πάγια μηνιαία αντιμισθία, σύμφωνα με τους όρους του Νομ. 1093/80, μετά την πάροδο 3ετίας από της πρόσληψής τους και με τον περιορισμό του άρθρου 1 παρ. 3 του παρόντος Προεδρικού Δ/τος, καθίστανται εφόσον το επιθυμούν, με έγγραφη δήλωσή τους προς την Εταιρεία, εταίροι της ίδιας δικηγορικής Εταιρείας, με ποσοστό τέτοιο που να μην είναι κατώτερο των απολαβών τους του τελευταίου έτους, σε σχέση με τα αντίστοιχα καθαρά έσοδα της Εταιρείας στον ίδιο χρόνο.
 

Αρχή

 


¶ρθρο 45
ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


1. Η Εταιρεία τηρεί βιβλία Β' κατηγορίας (εσόδων - εξόδων) σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, αλλά αντί τιμολογίων εκδίδει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 13 παρ. 12 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Στο Βιβλίο εσόδων - εξόδων και στις τελευταίες σελίδες του, στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου και το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα από τη λήξη της, καταχωρίζεται και ανάλυση που εμφανίζει το ποσόν καθαρών εσόδων, που αναλογεί σε κάθε εταίρο, σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας, και τις αποφάσεις των εταίρων.
2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρ. 1 του Π.Δ. 99/1977 δεν εφαρμόζεται για τις δικηγορικές εταιρείες.
3. Κατά τα λοιπά για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της Εταιρείας και του φορολογητέου εισοδήματος των εταίρων, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τις ομόρρυθμες εταιρείες.

Δεν εφαρμόζονται όμως οι διατάξεις του άρθρου 16 του Νομ. 820/1978, που προβλέπουν την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων του νομικού προσώπου της Εταιρείας.


Το Π.Δ.518/1989 καταργήθηκε με το Π.Δ. 81/2005. Δεν καταργήθηκε το άρθρο 45. Στο άρθρο 45 καταργήθηκε το 2ο εδάφιο της παραγράφου 3.
 

Αρχή

Κατηγορία: Νόμοι - Π.Δ.
Εμφανίσεις: 9948