Εκτύπωση

Αθήνα 28/02/2005
Αρ. Πρωτ.:  1021425/1096/206/Β0014
ΠΟΛ. 1036

 

ΘΕΜΑ: ΦΠΑ στη διοργάνωση εξετάσεων ξένων γλωσσών για λογαριασμό ξένων πανεπιστημίων

 

Από ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με το ανωτέρω θέμα, προκύπτει ότι:

 

Επιχειρήσεις, εγκατεστημένες στην Ελλάδα, συμβάλλονται με ξένα πανεπιστήμια και αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή εξετάσεων ξένων γλωσσών στην Ελλάδα, υπό τους ακόλουθους όρους.

α) Οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα επιχειρήσεις:

· αναλαμβάνουν την εξεύρεση αιθουσών, εξεταστών και επιτηρητών και καταβάλλουν το αντίστοιχο κόστος.
· συγκεντρώνουν τις αιτήσεις των υποψηφίων και ενημερώνουν για τους χώρους διεξαγωγής των εξετάσεων.
· πραγματοποιούν τις προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων, τα αποτελέσματα των οποίων αποστέλλουν στα ξένα πανεπιστήμια.
· εισπράττουν τα προβλεπόμενα εξέταστρα για λογαριασμό των πανεπιστημίων.

β) Τα θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι, τόσο των γραπτών, όσο και των προφορικών εξετάσεων, συντάσσονται από τα ξένα πανεπιστήμια, στα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται, αφενός τα γραπτά για διόρθωση και αφετέρου τα αποτελέσματα των προφορικών εξετάσεων.
γ) Το πανεπιστήμιο εκδίδει τα αποτελέσματα για τους επιτυχόντες και αποτυχόντες, καθώς και τα πτυχία για τους επιτυχόντες και τα αποστέλλει στην οργανώτρια επιχείρηση, για να τα προωθήσει στους ενδιαφερόμενους.
δ) Για τις ανωτέρω παρεχόμενες υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις εισπράττουν αμοιβή από τα ξένα πανεπιστήμια, η οποία μπορεί να υπολογίζεται ως ποσοστό επί των εξέταστρων που καταβάλλονται από τους εξεταζόμενους.

Με αφορμή τα ανωτέρω εκτεθέντα και για την ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. Ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), η εξέταση υποψηφίων θεωρείται παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατά συνέπεια απαλλάσσεται από ΦΠΑ, στην περίπτωση που ο παρέχων τις υπηρεσίες αυτές έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέταση αυτή και απονέμει τους σχετικούς τίτλους σπουδών στους επιτυχόντες.
2. Στην προκειμένη περίπτωση, παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης πραγματοποιείται από τα ξένα πανεπιστήμια. Για την υπηρεσία αυτή τα ξένα πανεπιστήμια εισπράττουν την αμοιβή τους (εξέταστρα) από τους υποψήφιους, η οποία απαλλάσσεται από το φόρο.
3. Παράλληλα, όπως διευκρινίστηκε με την αριθ. 938/1985 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το εισόδημα που αποκτούν τα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, από την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης που πραγματοποιούν, δεν φορολογείται, όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, στην Ελλάδα.
4. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα δεν παρέχουν υπηρεσία εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης διεξαγωγής των εξετάσεων, οι οποίες υπάγονται σε ΦΠΑ και με συντελεστή 18%.
5. Για τις ανωτέρω πράξεις οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να εκδίδουν:

· Απόδειξη είσπραξης για λογαριασμό τρίτων, για την είσπραξη των εξέταστρων από τους εξεταζόμενους, καθώς τα εν λόγω εξέταστρα αποτελούν αμοιβή των ξένων πανεπιστημίων για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης που παρέχουν στους εξεταζόμενους.
· Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών για την είσπραξη της αμοιβής τους από τα ξένα πανεπιστήμια, η οποία θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 18%.

6. H παροχή υπηρεσιών από τους επιτηρητές που χρησιμοποιούνται κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, υπάγεται στο φόρο με συντελεστή 18%, εφόσον τα πρόσωπα αυτά έχουν την ιδιότητα του υποκειμένου στο φόρο επιτηδευματία. Αντίθετα στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά δεν είναι υποκείμενα στο φόρο και απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ (Π.Δ.186/92), δεν υπάγονται σε Φ.Π.Α. και για την καταβολή της αμοιβής τους οι ελληνικές επιχειρήσεις διεξαγωγής των εξετάσεων, θα εκδίδουν απόδειξη δαπάνης.
7. Η αμοιβή που καταβάλλεται στους εξεταστές καθηγητές των προφορικών εξετάσεων, δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.1 του
άρθρου 3 του ιδίου Κώδικα. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ (Π.Δ.186/92), για την καταβολή της αμοιβής τους οι καταβάλλουσες αυτές ελληνικές επιχειρήσεις διεξαγωγής των εξετάσεων, θα εκδίδουν απόδειξη δαπάνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 15 του ιδίου Κώδικα.
8. Τα ξένα πανεπιστήμια δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης ή επιστροφής του ΦΠΑ που αναλογεί στην παροχή υπηρεσιών από τις διοργανώτριες των εξετάσεων ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η εν λόγω δαπάνη των ξένων πανεπιστημίων συνιστά εισροή για απαλλασσόμενη, σύμφωνα με το
άρθρο 22 πράξη (¶ρθρο 34, παράγραφος 2).

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 11179