Εκτύπωση

Αθήνα 25/06/2020
Αρ. πρωτ.: 1073213


ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση της Επιτροπής (2020/C196/06) προς τους εξαγωγείςσχετικά με την εφαρμογή του συστήματος REXστην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους σκοπούς της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με το Βιετνάμ.

 

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την αναφερόμενη στο θέμα ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στο τεύχος C196/11.6.20.

1. Η παρούσα κοινοποιούμενη ανακοίνωση απευθύνεται για ενημέρωση και εφαρμογή σε εξαγωγείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγουν καταγόμενα προϊόντα προς το Βιετνάμ και δηλώνουν την καταγωγή τους προκειμένου αυτά να επωφεληθούν από την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση που προβλέπεται στη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με το Βιετνάμ (EVFTA).

Όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο 1 της EVFTA για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας και ειδικότερα στο άρθρο 15 αυτού, όπου καθορίζονται οι γενικές απαιτήσεις για τα αποδεικτικά καταγωγής, για να χορηγηθεί η δασμολογική προτιμησιακή μεταχείριση στα καταγόμενα από την ΕΕ προϊόντα κατά την εισαγωγή τους στο Βιετνάμ θα πρέπει να προσκομισθεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα αποδεικτικά καταγωγής:

α) Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR1που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές του εξάγοντος Μέρους το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρα 16 έως 18 του πρωτοκόλλου 1 (άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο α)

β) Δήλωση καταγωγής που συντάσσεται από Εγκεκριμένο Εξαγωγέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 20 του παραπάνω πρωτοκόλλου, ανεξάρτητα από την αξία της αποστολής, ή από οποιοδήποτε εξαγωγέα, όταν η συνολική αξία αυτής δεν υπερβαίνει τις 6000 ευρώ (άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β)

γ) Βεβαίωση καταγωγής που συντάσσεται από εξαγωγέα εγγεγραμμένο σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, αφότου η Ένωση γνωστοποιήσει στο Βιετνάμ ότι εφαρμόζεται τέτοια νομοθεσία στους εξαγωγείς της.

Σε αυτή τη γνωστοποίηση μπορεί να ορίζεται ότι τα στοιχεία α) και β) παύουν να εφαρμόζονται στην Ένωση (άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο γ).

Η προαναφερθείσα ηλεκτρονική βάση δεδομένων είναι το «σύστημα «REX», σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ (άρθρο 68 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησε στο Βιετνάμ, στις 8 Απριλίου 2020, ότι το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του πρωτοκόλλου 1 της EVFTA θα εφαρμοστεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της EVFTA και ότι τα στοιχεία α) και β) της ίδιας παραγράφου δεν θα εφαρμόζονται.

Συνεπώς τα καταγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα επωφελούνται, κατά την εισαγωγή τους στο Βιετνάμ, από τη δασμολογική προτίμηση της EVFTA, εφόσον προσκομισθούν βεβαιώσεις καταγωγής συνταχθείσες από εγγεγραμμένο εξαγωγέα (REX) ή από οποιονδήποτε εξαγωγέα, αν πρόκειται για αποστολή της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδονται ούτε συντάσσονται πιστοποιητικά καταγωγής EUR. 1 και δηλώσεις καταγωγής με σκοπό την υπαγωγή στην προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση στο Βιετνάμ.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 παρ. 6 του πρωτοκόλλου 1 της EVFTA, οι όροι για τη σύνταξη καταγωγής που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 5 του ίδιου άρθρου εφαρμόζονται αναλογικά στις βεβαιώσεις καταγωγής. Ειδικότερα το κείμενο της βεβαίωσης καταγωγής είναι το κείμενο της δήλωσης καταγωγής που καθορίζονται στο παράρτημα VI του πρωτοκόλλου 1 της EVFTA.

Οι οικονομικοί φορείς της ΕΕ, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι με σκοπό να επωφεληθούν από άλλα προτιμησιακά καθεστώτα, χρησιμοποιούν τον αριθμό REX που τους έχει ήδη αποδοθεί.

2. Επίσης σας γνωρίζουμε ότι η αναφερθείσα στο θέμα συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ - Βιετνάμ, θα κοινοποιηθεί από την υπηρεσία μας αμέσως μετά την δημοσίευσή της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρ. Ένωσης

3. Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται για την άμεση ενημέρωση των μελών τους.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2027