Εκτύπωση

Αθήνα 27/01/2020
Αρ. πρωτ.:

Α. 1001

ΘΕΜΑ: Διαδικασία εφοδιασμού των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών.

 

Άρθρο 1
Σκοπός - Πεδίο εφαρμογής


1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός:

α) της διαδικασίας εφοδιασμού των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών,
β) της διαδικασίας εξαγωγής των ενσήμων ταινιών σε Τρίτες Χώρες ή αποστολής αυτών σε άλλα Κράτη - Μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να επικολληθούν στις μονάδες συσκευασίας των προϊόντων αυτών, τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας καθώς και
γ) της διαδικασίας αποστολής των ενσήμων ταινιών από εγκεκριμένους αποθηκευτές της χώρας σε καπνοβιομηχανίες στο εσωτερικό της χώρας, προς επικόλληση στις μονάδες συσκευασίας των προϊόντων, τα οποία παράγονται από τις εν λόγω καπνοβιομηχανίες, κατόπιν σχετικής συμφωνίας, και παραλαμβάνονται από τους εγκεκριμένους αποθηκευτές, με σκοπό τη διάθεσή τους για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά.

2. Ειδικότερα, καθορίζονται:

α) οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για τον εφοδιασμό των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών,
β) το σχετικό παραστατικό με το οποίο διενεργείται ο εφοδιασμός των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών,
γ) η διαδικασία χορήγησης ενσήμων ταινιών στα δικαιούμενα πρόσωπα,
δ) οι παρεχόμενες εγγυήσεις,
ε) η διαδικασία εξαγωγής ή αποστολής ενσήμων ταινιών σε άλλα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. ή στο εσωτερικό της χώρας,
στ) η διαδικασία εισαγωγής ή παραλαβής των βιομηχανοποιημένων καπνών με επικολλημένες τις ένσημες ταινίες,
ζ) η διαδικασία διαχείρισης των παραστατικών και παραλαβής των προϊόντων σε περίπτωση μετεγκατάστασης φορολογικής αποθήκης,
η) το βιβλίο καταχώρησης του παραστατικού διάθεσης ενσήμων ταινιών.

 

 

 

Άρθρο 2
Ορισμοί - Αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές


1. Για τους σκοπούς της παρούσας Απόφασης ορίζονται ως:

α) Μονάδα συσκευασίας: Η μικρότερη ατομική συσκευασία των βιομηχανοποιημένων καπνών που διατίθενται στην αγορά.
β) Δικαιούμενα πρόσωπα: Τα πρόσωπα που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 106 του Ν. 2960/2001 , στα οποία διατίθενται ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών.
γ) Καπνοβιομηχανία: Η μονάδα παραγωγής καπνικών προϊόντων, η οποία έχει λάβει άδεια σύστασης καπνοβιομηχανίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 , 2 και 4 του άρθρου 100 Α΄ του Ν. 2960/2001.

2.

α) Ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για την υποβολή του παραστατικού διάθεσης ενσήμων ταινιών, τον εφοδιασμό των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών, τον έλεγχο της διαδικασίας αποστολής των ενσήμων ταινιών και παραλαβής των προϊόντων με επικολλημένες τις ταινίες καθώς και της επιστροφής των ενσήμων ταινιών σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 106 του Ν. 2960/2001 , ορίζεται η τελωνειακή αρχή, η οποία είναι αρμόδια για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ε.Φ.Κ.
β) Στην περίπτωση που εγκεκριμένος αποθηκευτής αποστέλλει ταινίες σε καπνοβιομηχανία στο εσωτερικό της χώρας για επικόλληση, σύμφωνα με την περίπτωση γ) της παρ. 1 του άρθρου 1, ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για τις διαδικασίες του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται η αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου και εποπτείας της φορολογικής αποθήκης του.
γ) Στην περίπτωση καπνοβιομηχανίας που διαθέτει πέραν της φορολογικής αποθήκης παραγωγής και άλλες φορολογικές αποθήκες, ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για τις διαδικασίες του εδαφίου α) ορίζεται η αρμόδια τελωνειακή αρχή εποπτείας και ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραγωγής.

Σε περίπτωση παραλαβής των προϊόντων με επικολλημένες τις ένσημες ταινίες σε άλλη φορολογική αποθήκη από την φορολογική αποθήκη παραγωγής, ο έλεγχος της παραλαβής των προϊόντων καθώς και η βεβαίωση και η είσπραξη των φόρων πραγματοποιούνται από την τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης στην οποία παραλαμβάνονται τα προϊόντα.
 

 

 

Άρθρο 3
Καθιέρωση αίτησης διάθεσης ενσήμων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών


1. Καθιερώνεται ο τύπος και το περιεχόμενο της Αίτησης Διάθεσης Ενσήμων Ταινιών Φορολογίας Βιομηχανοποιημένων Καπνών με τον διακριτικό τίτλο «Α.Δ.Ε.Τ.», όπως το επισυναπτόμενο στην παρούσα απόφαση υπόδειγμα του Παραρτήματος I.
2. Τα πεδία της Α.Δ.Ε.Τ. συμπληρώνονται από τα δικαιούμενα πρόσωπα σύμφωνα με τις αναγραφόμενες στο σχετικό υπόδειγμα οδηγίες.
3. Η Α.Δ.Ε.Τ. υποβάλλεται ως τελωνειακό παραστατικό από τα δικαιούμενα πρόσωπα στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για τον εφοδιασμό αυτών με τις ένσημες ταινίες φορολογίας.
 

 

 

Άρθρο 4
Διαδικασία χορήγησης ενσήμων ταινιών στα δικαιούμενα πρόσωπα


1. Τα δικαιούμενα πρόσωπα, προκειμένου να προμηθευτούν ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών, υποβάλλουν υποχρεωτικά την Α.Δ.Ε.Τ. ηλεκτρονικά στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος των Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, ICISnet.
2. Στην περίπτωση που οι ζητούμενες ένσημες ταινίες πρόκειται:

α) να αποσταλούν σε καπνοβιομηχανία στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 1,
β) να αποσταλούν σε μονάδα παραγωγής βιομηχανοποιημένων καπνών σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή να εξαχθούν σε μονάδα παραγωγής βιομηχανοποιημένων καπνών σε Τρίτη χώρα, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 1, το δικαιούμενο πρόσωπο οφείλει πριν την υποβολή της Α.Δ.Ε.Τ. να καταθέσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσας εγγύηση.

3. Με την ηλεκτρονική υποβολή της Α.Δ.Ε.Τ. από το δικαιούμενο πρόσωπο υπολογίζεται αυτόματα το ποσό των φόρων που αναλογεί στα προϊόντα στα οποία πρόκειται να επικολληθούν οι ένσημες ταινίες καθώς και το ποσό της αξίας των ενσήμων ταινιών προς καταβολή.

Η αρμόδια τελωνειακή αρχή προβαίνει στον έλεγχο των στοιχείων που αναγράφονται στην Α.Δ.Ε.Τ. και μετά την αποδοχή της το δικαιούμενο πρόσωπο προβαίνει στην καταβολή της αξίας της αιτηθείσας ποσότητας των ενσήμων ταινιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 106 του Ν. 2960/2001, όπως έχει καθοριστεί με την αριθμ. πρωτ. Φ.67/33/1997 (Β΄124) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει, και εκδίδεται αποδεικτικό είσπραξης.
4. Με βάση τα ανωτέρω, ο διαχειριστής των ενσήμων ταινιών παραδίδει την αντίστοιχη ποσότητα των ενσήμων ταινιών στο δικαιούμενο πρόσωπο, στον νόμιμο εκπρόσωπό του ή στο ειδικά εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την παραλαβή τους, με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ν.
5. Στην περίπτωση γ) της παρ. 1 του άρθρου 1, ο αρμόδιος διαχειριστής του τελωνείου στο οποίο υποβάλλεται η Α.Δ.Ε.Τ. διαβιβάζει άμεσα, κατόπιν της παράδοσης των ταινιών, με κάθε πρόσφορο τρόπο στο αρμόδιο τελωνείο ελέγχου της καπνοβιομηχανίας, αντίγραφο σχετικής Α.Δ.Ε.Τ. για ενημέρωση και σκοπούς ελέγχου.
 

 

 

Άρθρο 5
Εφεδρικές διαδικασίες

 

1. Σε περίπτωση που το πληροφοριακό σύστημα Τελωνείων ICISnet ή το υποσύστημα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης τίθενται εκτός λειτουργίας, για την υποβολή του παραστατικού της Α.Δ.Ε.Τ., ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία βάσει των οδηγιών που έχουν παρασχεθεί και κατατίθεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
2. Με την αποκατάσταση της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος ICISnet ή του υποσυστήματος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, το δικαιούμενο πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλλει και ηλεκτρονικά την Α.Δ.Ε.Τ. για την οποία προηγουμένως είχε κάνει χρήση εφεδρικής διαδικασίας.
 

 

 

 

Άρθρο 6
Εγγυήσεις


1. Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου από ενδεχόμενη μη νόμιμη χρήση των ένσημων ταινιών φορολογίας στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 και πριν την υποβολή της Α.Δ.Ε.Τ., κατατίθεται από τα δικαιούμενα πρόσωπα στην αρμόδια τελωνειακή αρχή εγγύηση, η οποία καλύπτει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον Φ.Π.Α. που αναλογούν στα προϊόντα στα οποία πρόκειται να επικολληθούν οι ένσημες ταινίες, χωρίς να υπολογίζεται η αξία των εν λόγω ταινιών.
2. Η παρεχόμενη εγγύηση για τη χορήγηση ενσήμων ταινιών στα δικαιούμενα πρόσωπα, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, καλύπτει και τους κινδύνους της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 112 του Ν. 2960/2001 .
3. Η ανωτέρω εγγύηση δύναται να είναι οικονομική, με τη μορφή ανάληψης υποχρέωσης από τριτεγγυητή μέσω εγγυητικής επιστολής πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής εταιρείας ή χρηματική, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος ΜΙ. Το είδος της εγγύησης γίνεται δεκτό μόνο εφόσον διασφαλίζει πλήρως την αξίωση του δημοσίου για την καταβολή των αναλογούντων φόρων.
4. Η εγγύηση δύναται να είναι είτε πάγια, με αόριστη ή τουλάχιστον ετήσια χρονική διάρκεια, είτε μεμονωμένη. Η μεμονωμένη εγγύηση καλύπτει για κάθε συγκεκριμένη διακίνηση το ποσό των αναλογούντων φορολογικών επιβαρύνσεων σύμφωνα με τη παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
5. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία κατέχουν άδεια εγγεγραμμένου παραλήπτη βιομηχανοποιημένων καπνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 του Ν. 2960/2001 και της αριθμ. πρωτ. Δ.424/277/93 (Β΄242) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών «Προϋποθέσεις χαρακτηρισμού προσώπου ως εγγεγραμμένου επιτηδευματία», όπως ισχύει, δύνανται να χρησιμοποιούν την εγγύηση που κατέθεσαν για την έκδοση της άδειας τους, για την κάλυψη του ποσού των φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα προϊόντα για τα οποία ζητείται η παραλαβή ενσήμων ταινιών φορολογίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο. Όταν η συγκεκριμένη εγγύηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναλογούντων φορολογικών επιβαρύνσεων, προσκομίζεται συμπληρωματική εγγύηση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.
 

 

 

Άρθρο 7
Διαδικασία εξαγωγής ή αποστολής ενσήμων ταινιών στο εσωτερικό της χώρας ή σε άλλα Κ-Μ της Ε.Ε
.


1. Οι ένσημες ταινίες μετά την παραλαβή τους από τα δικαιούμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4, εξάγονται ή αποστέλλονται σε άλλα Κράτη-Μέλη ή στο εσωτερικό της χώρας με μέριμνα, ευθύνη και δαπάνη των προσώπων αυτών, σε μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού Τρίτων Χωρών ή άλλων Κρατών Μελών ή καπνοβιομηχανιών στο εσωτερικό της χώρας, αντίστοιχα, για επικόλληση στα προϊόντα για τα οποία προορίζονται.
2. Όταν οι ένσημες ταινίες αποστέλλονται από τα δικαιούμενα πρόσωπα στο εσωτερικό της χώρας ή σε άλλο Κράτος-Μέλος, συνοδεύονται από εκτυπωμένο αντίτυπο της αντίστοιχης Α.Δ.Ε.Τ. και τα συνήθη συνοδευτικά έγγραφα του Ν. 4308/2014 (Α΄ 251) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».
3. Η εξαγωγή των ενσήμων ταινιών πραγματοποιείται υπό καθεστώς Προσωρινής Εξαγωγής με σκοπό την επανεισαγωγή αυτών, επικολλημένων στα προϊόντα για τα οποία προορίζονται.
 

 

 

Άρθρο 8
Διαδικασία εισαγωγής ή παραλαβής των βιομηχανοποιημένων καπνών με επικολλημένες τις ένσημες ταινίες


1. Τα βιομηχανοποιημένα καπνά στα οποία επικολλήθηκαν οι ένσημες ταινίες και προέρχονται είτε από άλλα Κράτη Μέλη είτε μεταφέρονται από φορολογική αποθήκη εγχώριας καπνοβιομηχανίας προς φορολογική αποθήκη εγκεκριμένου αποθηκευτή της χώρας, διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής με την κάλυψη του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του άρθρου 112 του Ν. 2960/2001 ηλεκτρονικού διοικητικού εγγράφου (e-ΔΕ).

Για την παραλαβή των προϊόντων υποβάλλεται από τον παραλήπτη αναφορά παραλαβής, στην οποία αναγράφονται, εκτός των λοιπών στοιχείων, το είδος και η ποσότητα των προϊόντων καθώς και ο αριθμός καταχώρισης της Α.Δ.Ε.Τ., προκειμένου να πιστωθούν οι αντίστοιχες ποσότητες των εκκρεμών Α.Δ.Ε.Τ. και να αποδεσμευτούν οι σχετικές εγγυήσεις.
2. Κατά την εισαγωγή των βιομηχανοποιημένων καπνών στα οποία επικολλήθηκαν οι ένσημες ταινίες, εφαρμόζονται για τις ένσημες ταινίες οι διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 952/13 «Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας», περί επανεισαγωγής. Στην περίπτωση αυτή, οι αντίστοιχες Α.Δ.Ε.Τ. πιστώνονται και οι σχετικές εγγυήσεις αποδεσμεύονται είτε:

α) με το ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-ΔΕ), που χρησιμοποιείται για τη διακίνηση των προϊόντων υπό καθεστώς αναστολής από το τελωνείο εισαγωγής μέχρι την είσοδο αυτών στη φορολογική αποθήκη, στην περίπτωση που το δικαιούμενο πρόσωπο είναι εγκεκριμένος αποθηκευτής, για το οποίο ακολουθείται η διαδικασία παραλαβής της προηγούμενης παραγράφου, είτε
β) με το Ενιαίο Διοικητικό Έγγραφο (ΕΔΕ) εισαγωγής, στην περίπτωση καταβολής όλων των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στο τελωνείο εισαγωγής.

3. Σε περίπτωση που η καπνοβιομηχανία επιθυμεί να παραλάβει τα προϊόντα με επικολλημένες τις ταινίες σε φορολογική της αποθήκη, η οποία δεν ελέγχεται από την τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραγωγής, οφείλει κατά την υποβολή της ΑΔΕΤ να δηλώσει τη φορολογική αποθήκη παραλαβής των προϊόντων στο πεδίο «Παρατηρήσεις» του εν λόγω παραστατικού.

Στην περίπτωση αυτή, τα εμπλεκόμενα τελωνεία οφείλουν να αποστείλουν άμεσα τα απαιτούμενα στοιχεία για τον έλεγχο της εν λόγω διαδικασίας.

Ειδικότερα, η τελωνειακή αρχή εφοδιασμού αποστέλλει σχετική κατάσταση, στην οποία εμφανίζονται αναλυτικά οι αντίστοιχες Α.Δ.Ε.Τ., με αναγραφή των αναγκαίων για τη διασταύρωση στοιχείων, ήτοι του αριθμού και του τύπου των ενσήμων ταινιών, του είδους του προϊόντος καθώς και των στοιχείων του δικαιούμενου προσώπου, προκειμένου να συσχετιστούν με τα e-ΔΕ παραλαβής της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραλαβής.

Η τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραλαβής αποστέλλει σχετική κατάσταση με τα αντίστοιχα e-ΔΕ παραλαβής, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά οι ποσότητες και το είδος των παραληφθέντων προϊόντων ανά Α.Δ.Ε.Τ. καθώς και η ημερομηνία εισόδου των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη.
4. Η εισαγωγή ή παραλαβή των προϊόντων στα οποία έχουν επικολληθεί οι ένσημες ταινίες γίνεται το αργότερο μέσα σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία απο­δοχής του παραστατικού της Α.Δ.Ε.Τ. από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεόντως αιτιολογημένες, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον μήνες, έπειτα από αίτηση του δικαιούμενου προσώπου με τα αναγκαία αποδεικτικά για την αιτιολόγηση του αιτήματος παράτασης και έγκριση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.
5. Στην περίπτωση που οι ένσημες ταινίες επιστρέ­φονται στο δικαιούμενο πρόσωπο από τις Τρίτες Χώρες ή τα άλλα Κράτη - Μέλη ή από την καπνοβιομηχανία του εσωτερικού, όπου είχαν αποσταλεί χωρίς να έχουν επικολληθεί σε μονάδες συσκευασίας, καθόσον έχουν υποστεί βλάβη ή φθορά κατά την επικόλλησή τους ή καθίσταται αδύνατη η επικόλλησή τους από άλλη αιτία στα προϊόντα για τα οποία προορίζονται ή είναι κακέκτυπες και προορίζονται για καταστροφή, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 106 του Ν. 2960/2001 , η Α.Δ.Ε.Τ. πιστώνεται με το σχετικό πρωτόκολλο καταστροφής.

Για την επιστροφή των ενσήμων ταινιών του προηγούμενου εδαφίου ισχύει η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου.

Οι ταινίες, οι οποίες επιστρέφονται και προορίζονται για καταστροφή, πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την εισαγωγή ή την παραλαβή των υπόλοιπων προϊόντων που επιστρέφονται με επικολλημένες τις ταινίες.
 

 

 

Άρθρο 9
Τήρηση Βιβλίου


1. Για τη συστηματική παρακολούθηση των αιτήσεων διάθεσης των ενσήμων ταινιών στα δικαιούμενα πρόσωπα καθώς και για σκοπούς διασταυρωτικών ελέγχων καθιερώνεται μηχανογραφικά το Ειδικό Βιβλίο με τίτλο «Βιβλίο Καταχώρησης Αιτήσεων Διάθεσης Ενσήμων Ταινιών Φορολογίας Βιομηχανοποιημένων Καπνών», στο οποίο καταγράφονται χρονολογικά και κατά αύξοντα αριθμό οι υποβληθείσες ανά δικαιούμενο πρόσωπο Α.Δ.Ε.Τ. Η μηχανογραφική πίστωση του βιβλίου αυτού θα πραγματοποιείται:

α) Με το ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-ΔΕ) εισόδου στη φορολογική αποθήκη, στην περίπτωση που τα προϊόντα προέρχονται από καπνοβιομηχανία του εσωτερικού της χώρας, από μονάδα παραγωγής άλλου Κράτους - Μέλους της Ε.Ε. ή εισάγονται από μονάδα παραγωγής Τρίτης Χώρας και υπάγονται αμέσως μετά την εισαγωγή σε καθεστώς αναστολής.
β) Με τη Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Δ.Ε.Φ.Κ.), στην περίπτωση θέσης σε ανάλωση των εγχωρίως παραγόμενων βιομηχανοποιημένων καπνών.
γ) Με τη Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Δ.Ε.Φ.Κ.) στην περίπτωση που αυτή υποβάλλεται για την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων στις περιπτώσεις απωλειών ενσήμων ταινιών που αναφέρονται στο άρθρο 12.
δ) Με το πρωτόκολλο καταστροφής στην περίπτωση της παρ. 5 του άρθρου 106 του Ν. 2960/2001 .
ε) Με το e-ΔΕ εξόδου από τη φορολογική αποθήκη, στην περίπτωση που τα προϊόντα διακινούνται μεταξύ φορολογικών αποθηκών της χώρας.
στ) Με το ΕΔΕ εισαγωγής σε περίπτωση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη θέση σε ανάλωση των προϊόντων.
ζ) Με άλλη Α.Δ.Ε.Τ. στην περίπτωση που ζητείται αλλαγή του προϊόντος της ίδιας φορολογικής κατηγορίας στο οποίο προορίζονταν να επικολληθούν οι ταινίες ή στην περίπτωση αλλαγής τιμής του προϊόντος στο οποίο πρόκειται να επικολληθούν.
η) Με την ίδια Α.Δ.Ε.Τ. η οποία κλείνεται με χειροκίνητο τρόπο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Δ/νσης Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α. της Γεν. Δ/νσης Τελωνείων και Φ.Π.Α. μετά από αιτιολογημένο αίτημα του ενδιαφερόμενου δικαιούμενου προσώπου και σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

2. Ο τύπος και το περιεχόμενου του Ειδικού Βιβλίου καθορίζεται σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα υπόδειγμα του Παραρτήματος IV.
3. Το προβλεπόμενο στις προηγούμενες παραγράφους βιβλίο τηρείται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του υποσυστήματος ΕΦΚ του πληροφοριακού συστήματος ICISnet στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, η οποία δύναται να πραγματοποιήσει εκτυπώσεις αυτού κατά την διάρκεια της διενέργειας των απαραίτητων σχετικών ελέγχων.
 

 

 

Άρθρο 10
Μετεγκατάσταση φορολογικής αποθήκης


1. Στις περιπτώσεις μετεγκατάστασης φορολογικής αποθήκης σε νέα φορολογική αποθήκη εκτός της χωρικής αρμοδιότητας της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, η οποία χορήγησε τις ένσημες ταινίες, κατά την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των προηγούμενων άρθρων, τα βιομηχανοποιημένα καπνά στα οποία επικολλήθηκαν οι ταινίες αυτές, δύναται να παραλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στο εσωτερικό της χώρας από τη νέα φορολογική αποθήκη, σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγουμένου άρθρου της παρούσας και ύστερα από σχετική έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε.
2. Η τελωνειακή αρχή, η οποία χορήγησε τις ένσημες ταινίες, αποστέλλει άμεσα στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου της νέας φορολογικής αποθήκης, σχετική κατάσταση όπου εμφανίζονται αναλυτικά όλες οι Α.Δ.Ε.Τ. που εκκρεμούν, με αναγραφή των αναγκαίων για τη διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να συσχετιστούν με τα e-ΔΕ παραλαβής της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ελέγχου της νέας φορολογικής αποθήκης.
3. Η τελωνειακή αρχή ελέγχου της νέας φορολογικής αποθήκης, αποστέλλει εβδομαδιαίως, αντίγραφα όλων των e-ΔΕ παραλαβής, μαζί με σχετική κατάσταση, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά οι παραληφθείσες ποσότητες και το είδος των παραληφθέντων προϊόντων ανά Α.Δ.Ε.Τ., η ημερομηνία εισόδου των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη καθώς και οι αναλογούντες φόροι.
 

 

 

Άρθρο 11
Έλεγχοι


1. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή, κατά την παραλαβή των προϊόντων στα οποία έχουν επικολληθεί οι ένσημες ταινίες, οι οποίες εξήχθησαν ή απεστάλησαν στο εσωτερικό της χώρας ή σε άλλα Κράτη - Μέλη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 της παρούσας, προβαίνει, κατόπιν συνεκτίμησης και αξιολόγησης των παραγόντων κινδύνου, σε καθολικό ή δειγματοληπτικό φυσικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο για κάθε δικαιούμενο πρόσωπο.

Κατά τη διάρκεια του εν λόγω ελέγχου διενεργείται καταμέτρηση των προϊόντων, ελέγχεται η ορθότητα της επικόλλησης των ταινιών, οι διαστάσεις των ταινιών, η αναγραφή της τιμής λιανικής πώλησης, οι λοιπές ενδείξεις και προειδοποιήσεις υγείας που πρέπει να αναγράφονται στη μονάδα συσκευασίας, σύμφωνα με το άρθρο 107 του Ν. 2960/2001 και τα άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 13 και 14 του Ν. 4419/2016 .

Στα πλαίσια του ελέγχου αυτού, η αρμόδια τελωνειακή αρχή δύναται να λαμβάνει δείγμα των ενσήμων ταινιών, το οποίο αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία κατασκευής των ενσήμων ταινιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου εικοστού ένατου του Ν. 4411/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 4429/2016 , για τον έλεγχο της γνησιότητάς τους.
2. Κάθε τρίμηνο διενεργείται τακτικός έλεγχος ενσήμων ταινιών στις καπνοβιομηχανίες και τα επαγγελματικά εργαστήρια, τα οποία παράγουν βιομηχανοποιημένα καπνά υπό καθεστώς αναστολής, ως προς τα υπόλοιπα των ένσημων ταινιών με τις οποίες εφοδιάζονται για την εγχώρια παραγωγή προϊόντων σε συσχετισμό με τα τηρούμενα στο Ειδικό Βιβλίο του άρθρου 9 στοιχεία.

Ο έλεγχος διενεργείται παρουσία του εκπροσώπου της καπνοβιομηχανίας ή του επαγγελματικού εργαστηρίου, από δύο υπαλλήλους της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, από τους οποίους ο ένας από το τελωνειακό κλιμάκιο, εφόσον υπάρχει, οι οποίοι ορίζονται από τον προϊστάμενο αυτής. Για τον εν λόγω έλεγχο συντάσσεται πρωτόκολλο τακτικού ελέγχου ενσήμων ταινιών, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος V, σε δύο (2) αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στο τελωνείο και το άλλο χορηγείται στον εκπρόσωπο της εταιρείας.
3. Κατά τη διακίνηση ή φορολόγηση των βιομηχανοποιημένων καπνών δύναται να διενεργούνται έκτακτοι καθολικοί ή δειγματοληπτικοί έλεγχοι ενσήμων ταινιών.
 

 

 

Άρθρο 12
Απώλεια ενσήμων ταινιών


1. Σε περίπτωση μη άφιξης των προϊόντων για τα οποία απεστάλησαν ή εξήχθησαν οι ένσημες ταινίες ή μη επιστροφής αυτούσιων των ένσημων ταινιών που παραλήφθηκαν, μέσα στην προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8, γεννάται υποχρέωση άμεσης καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα προϊόντα, με την εξαίρεση των περιπτώσεων απωλειών ενσήμων ταινιών που οφείλονται σε ανωτέρα βία, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 106 του Ν. 2960/2001 .
2. H υποχρέωση καταβολής των προβλεπόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ισχύει και σε περίπτωση άφιξης μέσα στην ίδια προθεσμία, μέρους μόνο των έτοιμων προϊόντων ή επιστροφής μέρους των ένσημων ταινιών για την ποσότητα που δεν παρελήφθη.
3. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι, εντός των νομίμων προθεσμιών, τότε η εγγύηση καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου, είτε συνολικά είτε για το μέρος εκείνο που παραμένει ακάλυπτο.
4. Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια του τριμηνιαίου ελέγχου ενσήμων ταινιών, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του προηγουμένου άρθρου, προκύπτουν ελλείμματα, γεννάται υποχρέωση άμεσης καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη την ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης των προϊόντων της ίδιας κατηγορίας της καπνοβιομηχανίας ή του επαγγελματικού εργαστηρίου που τα παράγει, με την εξαίρεση των περιπτώσεων απωλειών ενσήμων ταινιών που οφείλονται σε ανωτέρα βία.
 

 

 

 

Άρθρο 13
Μεταβατικές - Καταργούμενες διατάξεις


1. Διαδικασίες εξαγωγής ή αποστολής ενσήμων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών σε άλλα Κράτη - Μέλη ή στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τις αριθμ. ΔΕΦΚΦΓ 1181090 ΕΞ2018/3.12.2018 και αριθμ. Α.1137/9.4.2019 αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ και δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις των αποφάσεων αυτών.
2. Η περίπτωση η) της παραγράφου 1 του άρθρου 9 εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας αυτής στο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet.
3. Οι αναφορές του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου στις καταργούμενες αποφάσεις λογίζονται ως αναφορές στην παρούσα απόφαση.
4. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται η αριθμ. Φ.118/57/8.2.2001 (ΒΊ75) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, η αριθμ. Φ.119/58/8.2.2001 (Β΄157) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, η αριθμ. ΔΕΦΚΦΓ 1181090 ΕΞ2018/3.12.2018 απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. και η αριθμ. Α.1137/9.4.2019 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθώς και κάθε άλλη σχετική διαταγή που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα της παρούσας.
 

 

 

Άρθρο 14
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3374