Εκτύπωση

Αθήνα 09/09/2019
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2165

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της υπ΄ αριθ. 146/2019 Γνωμοδότησης του Β΄ Τμήματος του Ν.Σ.Κ. σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της περίπτωσης β΄ του άρθρου 2 της Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1274/2013, όπως ισχύει, περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης.

 

Σας κοινοποιούμε συνημμένα την υπ΄ αριθ. 146/2019 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Β΄ Τμήμα), η οποία έγινε δεκτή από το Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Η συνημμένη γνωμοδότηση εκδόθηκε σε απάντηση ερωτήματος που διατύπωσε η Υπηρεσία μας με το Δ.ΕΙΣΠΡ. Ε 1053061 ΕΞ/9-4-2019 έγγραφό της και αφορά το ζήτημα αν εμπορικές εταιρείες (ιδίως Α.Ε. και Ο.Ε.) που έχουν λυθεί και τελούν υπό εκκαθάριση, όπως εκπροσωπούνται νόμιμα από τους εκκαθαριστές αυτών, εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις που εμπίπτουν στη διαδικασία εκκαθάρισης, κατ΄ εφαρμογή της περίπτωσης β΄ του άρθρου 2 της Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1274/2013, όπως ισχύει.
Με την ανωτέρω γνωμοδότηση κρίθηκε ομόφωνα, ότι η ανωτέρω διάταξη, στην οποία προβλέπεται εξαίρεση από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας του εκκαθαριστή επιχείρησης για τις πράξεις της εκκαθάρισης, έχει εφαρμογή σε κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της, επομένως εφαρμόζεται και στην εκκαθάριση των ανώνυμων και των ομόρρυθμων εμπορικών εταιρειών, κατά τις οικείες διατάξεις του εταιρικού δικαίου, μετά τη λύση τους για οποιονδήποτε προβλεπόμενο στο νόμο λόγο, πλην της κήρυξής τους σε πτώχευση (οπότε εφαρμόζονται οι περί πτωχεύσεως διατάξεις).

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 1441