Εκτύπωση

Αθήνα 23/07/2018
Αρ. πρωτ.: 1112676


ΘΕΜΑ:
Υπαγωγή στις διατάξεις της περ. στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013 του επαγγέλματος του φωτορεπόρτερ - φωτοειδησεογράφου.

 

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013 όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α έως ε του παρόντος άρθρου.
2. Επίσης, όπως διευκρινίστηκε με την ΠΟΛ.1047/2015 εγκύκλιό μας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1120/25.4.2014, δεν υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη (παρ.5 του παρόντος), οι αμοιβές, αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών, κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, μεταφορέων, μεσιτών, πρακτόρων, διαμεσολαβητών, εκτελωνιστών, διαφημιστών, επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο ασφαλιστικές δραστηριότητες (ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.τ.λ.), αμοιβές για υπηρεσίες φασόν, προώθησης προϊόντων και γενικά οι αμοιβές που με το Ν.2238/1994 χαρακτηρίζονταν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις. Περαιτέρω, και προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013 , θεωρείται ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και συνεπώς υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις αυτής, οι αμοιβές που καταβάλλονται ε αιτίας παροχής υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του Ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα. Περιπτώσεις τέτοιων αμοιβών που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας είναι οι αμοιβές μεταξύ άλλων και του δημοσιογράφου.
3. Το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ (φωτοειδησεογράφου) κατά κύριο λόγο καλύπτει φωτοειδησεογραφικά την επικαιρότητα και συνεπικουρεί λειτουργώντας παράλληλα το έργο του δημοσιογράφου για την κάλυψη και το σχολιασμό των γεγονότων και της τρέχουσας ειδησιογραφίας. Ουσιαστικά επί της παραχθείσας από αυτόν πληροφορίας, δημιουργείται πνευματικό δικαίωμα καθόσον από τον φωτορεπόρτερ καθορίζεται ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης του έργου του δηλαδή της κάλυψης των γεγονότων.
4. Στην Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων (Κ.Α.Δ.) οι ως άνω παρεχόμενες υπηρεσίες φωτορεπόρτερ, αντιστοιχούν στην υποκατηγορία -CPA 63.99.10.
5. Κατόπιν των ανωτέρω, τα εισοδήματα που αποκτούν οι φωτορεπόρτερ που εντάσσονται στον ως άνω Κ.Α.Δ. φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013 εφόσον βέβαια συγκεντρώνουν όλες τις άλλες προϋποθέσεις που ορίζονται ρητά στο νόμο. Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών από τη δημοσίευση της παρούσας, στην καταβολή αμοιβών παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20% κατά τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του Ν.4172/2013 και την ΠΟΛ.1120/2014 εγκύκλιο μας.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3069