Εκτύπωση

Αθήνα 13/02/2018
Αρ. πρωτ.: 1027358


ΘΕΜΑ:
Κοινοποίηση των άρθρων 112 και 113 του Ν. 4514/2018 (ΦΕΚ 14/Α΄/30-01-2018) σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧΕ οχημάτων που τελούν υπό το ανασταλτικό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής καθώς και την τελωνειακή τακτοποίηση - αποδέσμευση αναπηρικών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων συνεπεία κληρονομικής διαδοχής αντίστοιχα.

 

Σας κοινοποιούμε προς ενημέρωση και εφαρμογή τα άρθρα 112 και 113 του Ν. 4514/2018 , όπως έχουν δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 15, τεύχος Α΄ και ημερομηνία δημοσίευσης την 30-01-2018 και ισχύουν, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧΕ οχημάτων που τελούν υπό το ανασταλτικό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, καθώς και θέματα τελωνειακής τακτοποίησης -αποδέσμευσης των αναπηρικών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων από τους κληρονόμους των δικαιούχων προσώπων συνεπεία κληρονομικής διαδοχής, αντίστοιχα, γνωρίζοντας σας παράλληλα τα ακόλουθα:

A ) Ως προς το άρθρο 112

Ειδικότερα, με το άρθρο 112 τροποποιείται η υποπερίπτωση στ΄, της περίπτωσης Α΄, της παρ. 1, του άρθρου 20, του Ν. 2948/2001 (Α΄242), όπως ισχύει.
Πιο συγκεκριμένα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικών οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ και τελούν στο ειδικό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, όπως ισχύει, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της υποπερίπτωσης α΄, της περίπτωσης Α΄, της παραγράφου 1. Σαν κριτήριο, δηλαδή, για την κατάταξη τους στον ανάλογο πίνακα λαμβάνεται η ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης τους σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ. Ομοίως υπολογίζονται, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικών οχημάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες και τελούν στο ειδικό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, λαμβάνοντας ως κριτήριο για την κατάταξη στον ανάλογο πίνακα, την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα.
Οι κάτοχοι - δικαιούχοι των αυτοκινήτων αυτών, για κάθε μήνα ή τμήμα μηνός πέραν του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο προβλέπεται απαλλαγή, υποχρεούνται να καταβάλουν το 1/12 των οριζομένων ως ανωτέρω, τελών κυκλοφορίας.
Τα ανωτέρω ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2017 και επομένων.

Β) Ως προς το άρθρο 113

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου, με τις οποίες αντικαθίσταται το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 132 του Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α΄) όπως ισχύει, ορίζεται ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρίες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους νόμιμους κληρονόμους τους, τακτοποιούνται τελωνειακά από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου προσώπου.
Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του κοινοποιούμενου άρθρου προστίθεται πέμπτο εδάφιο στην παράγραφο 7 του άρθρου 132 του Ν. 2960/2001 σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση υποβολής αιτημάτων τακτοποίησης αποδέσμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από τους κληρονόμους των αποθανόντων δικαιούχων μετά την πάροδο της διετίας, η εν λόγω τακτοποίηση-αποδέσμευση θα πραγματοποιείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, μετά την επιβολή από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του προβλεπόμενου από την παράγραφο 2 του άρθρου 147 προστίμου, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.
Εν κατακλείδι, με τις προαναφερθείσες διατάξεις του άρθρου 113 του Ν. 4514/2018 η προθεσμία τελωνειακής τακτοποίησης - αποδέσμευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τους κληρονόμους των δικαιούχων προσώπων, παρατείνεται - από το ένα έτος που ίσχυε - στα δύο έτη από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου προσώπου. Παράλληλα, μετά την παρέλευση της ανωτέρω ισχύουσας διετούς προθεσμίας οι αιτήσεις για την τελωνειακή τακτοποίηση - αποδέσμευση των εν λόγω αυτοκινήτων από τους κληρονόμους θα υποβάλλονται στην Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, με την επιβολή από την αρμόδια τελωνειακή αρχή τελωνισμού του αυτοκινήτου του προστίμου που ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 147 του Ν. 2960/01, όπως ισχύει.
Η ισχύς του ανωτέρω άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30-1-2018.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2729