Εκτύπωση
Αθήνα 25/09/2017
Αρ. πρωτ.:
ΠΟΛ. 1149

ΘΕΜΑ:
Κοινοποίηση της υπ΄ αριθμ. 164/2017 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με την αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στο πλαίσιο ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικού ιδρύματος.
 
Σας κοινοποιούμε την υπ΄ αριθμ. 164/2017 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με την αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στο πλαίσιο ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικού ιδρύματος, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Διοικητή ΑΑΔΕ, προς ενημέρωσή σας και ανάλογη εφαρμογή:

1. Με την ως άνω γνωμοδότηση έγιναν ομόφωνα δεκτά τα εξής:

Για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση επιχείρησης με την επωνυμία «Π. Τράπεζα Α.Ε.» στην επιχείρηση με την επωνυμία «Τράπεζα Π. Α.Ε.» ως συνόλου ή μέρους αυτής συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 5 παρ. 4 , εδάφια πρώτο και δεύτερο, (και όχι του τελευταίου εδαφίου) του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) με συνέπεια η μεταβίβαση να μην υπάγεται στο καθεστώς του ΦΠΑ.

2. Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση, για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ , και την εξαίρεση από το φόρο, δεν ασκεί επιρροή, αν η επιχείρηση της οποίας μεταβιβάζονται τα αγαθά βρίσκεται ή όχι υπό καθεστώς εκκαθάρισης καθώς και αν μεταβιβάζεται ή όχι, εκ παραλλήλου με το ενεργητικό, και το παθητικό της επιχείρησης.

Ακολουθεί η υπ΄ αριθμ. 164/2017 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ ως έχει και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες κατά το μέρος της αρμοδιότητάς σας.




Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3085