Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 14/05/2015
Αρ. πρωτ.: 5010493

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη λειτουργία του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης -Έκδοση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα (T2L/T2LF) στα πλαίσια του ICISnet.

Με αφορμή τη θέση σε παραγωγική λειτουργία, από 18/5/2015, του μέρους του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης (ICISnet) που αφορά στην έκδοση και θεώρηση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα, σας αποστέλλουμε οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στο εξής κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Στις παρούσες οδηγίες περιλαμβάνονται:

α) η έκδοση πιστοποιητικών απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων (T2L/T2LF) με χρήση εκτυπώσιμης μορφής ΕΔΕ αριθμ. 4, αντί του πρωτότυπου εντύπου, με τήρηση κανονικών διαδικασιών
β) η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων (T2L/T2LF) με χρήση εκτυπώσιμης μορφής ΕΔΕ αριθμ. 4, αντί του πρωτότυπου εντύπου, με τήρηση απλουστευμένων διαδικασιών (εγκεκριμένος αποστολέας για την πιστοποίηση κοινοτικού χαρακτήρα - Σχετ.Τ.3146/216/Α0019 ΑΥΟ) και
γ) οι διαδικασίες καταχώρησης και θεώρησης πιστοποιητικού κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων επί εμπορικού εγγράφου (άρθρα 317 και 317α Καν. ΕΟΚ 2454/93).
Η έκδοση του πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα (T2L/T2LF) μέσω του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης και η καταχώρηση των εμπορικών εγγράφων, που θεωρούνται για το σκοπό αυτό στο εν λόγω υποσύστημα, είναι υποχρεωτική.
Η τήρηση χειρόγραφων διαδικασιών για την έκδοση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα επί αντιτύπου 4 του ΕΔΕ ή η μη καταχώρηση στο μηχανογραφικό σύστημα των εμπορικών εγγράφων που έχουν θέση T2L/T2LF, επιτρέπεται μόνο για τις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η χρήση του μηχανογραφικού συστήματος (εφεδρική διαδικασία, Παράρτημα 37δ, Μέρος Ι, Κεφάλαιο Ι, παράγραφος 1 Καν. ΕΟΚ 2454/93).
Σημειώνουμε ότι για λόγους προσαρμογής των φορέων στη συγκεκριμένη μηχανογραφημένη διαδικασία, έως και 15/6/2015, συνεχίζουν να γίνονται δεκτά προς έκδοση και πιστοποιητικά απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα τα οποία έχουν συνταχθεί επί εντύπου (εγγράφου) ΕΔΕ αριθμ. 4.

Α. ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜ.4 ΕΔΕ
1. ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Η συμπλήρωση και υποβολή του αιτούμενου πιστοποιητικού στο τελωνείο έκδοσης πραγματοποιείται, μέσω των μηχανογραφικών συστημάτων των φορέων και του μηχανογραφικού συστήματος των τελωνείων, ICISnet, με την αποστολή του μηνύματος TF015 «Υποβολή έκδοσης πιστοποιητικού».
Διευκρινίζουμε ότι, εφόσον πρόκειται για πιστοποιητικό απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα τύπου T2LF (αποστολή εμπορευμάτων σε τμήματα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας όπου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ), στη θέση 40 του πιστοποιητικού αναγράφεται και ο αριθμός καταχώρησης (MRN) της διασάφησης αποστολής.
H αποδοχή του αιτήματος από το σύστημα και η απόδοση σε αυτό MRN, κοινοποιείται στο πρόσωπο που το έχει υποβάλλει μέσω του μηνύματος TF028 «Αποδοχή του αιτήματος», ενώ η μη αποδοχή του μέσω του μηνύματος TF016 «Απόρριψη του αιτήματος».
Τα αιτήματα (TF015) τα οποία έχουν υποβληθεί στο τελωνείο έκδοσης αλλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των φορέων που τα έχουν υποβάλει, ακυρώνονται από το τελωνείο (αυτόβουλη ακύρωση) με την παρέλευση δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία υποβολής τους.
Μετά από την παραλαβή του μηνύματος TF028 «Αποδοχή του αιτήματος», το πρόσωπο που έχει υποβάλλει το αίτημα εκτυπώνει το αποδεικτικό αποδοχής, το οποίο φέρει τον αριθμό καταχώρησης του πιστοποιητικού (MRN) και το προσκομίζει στο τελωνείο έκδοσης με τα απαιτούμενα επισυναπτόμενα έγγραφα, με σκοπό την ολοκλήρωση των λοιπών διαδικασιών και την έκδοση του πιστοποιητικού.
Σε περίπτωση όπου το πρόσωπο που έχει υποβάλει το αίτημα επιθυμεί την τροποποίηση των στοιχείων του αιτούμενου πιστοποιητικού, αποστέλλει στο τελωνείο έκδοσης το μήνυμα τροποποίησης TF013, με το οποίο, εφόσον γίνει αποδεκτό (αποστολή μηνύματος TF004 προς τον υποβάλλοντα), τροποποιούνται ανάλογα τα στοιχεία του υποβληθέντος πιστοποιητικού. Σε διαφορετική περίπτωση, αποστέλλεται από το τελωνείο έκδοσης το μήνυμα, TF005 «απόρριψη τροποποίησης πιστοποιητικού».
Θέση έντυπης αίτησης έκδοσης του πιστοποιητικού με σκοπό τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών στο τελωνείο έκδοσης έχει το αντίγραφο της πρώτης σελίδας του αιτούμενου πιστοποιητικού (αντίγραφο για το τελωνείο- office copy), το οποίο τυπώνεται από το σύστημα και στο οποίο (θέση 54) τίθεται η υπογραφή του προσώπου που έχει υποβάλλει το αίτημα ή του αντιπροσώπου αυτού (θέση 14).
Στη συνέχεια εκδίδεται το Συνοδευτικό Έγγραφο Πιστοποίησης Κοινοτικού χαρακτήρα (T2L/T2LF) και κατά περίπτωση ο Κατάλογος Ειδών. Υπενθυμίζουμε ότι στο Συνοδευτικό Έγγραφο Πιστοποίησης Κοινοτικού Χαρακτήρα δεν τίθεται θεώρηση του τελωνείου έκδοσης. Η θεώρηση του πιστοποιητικού γίνεται με μηχανογραφική μέθοδο, δηλαδή με αποτύπωση μοναδικού κωδικού (HASH CODE) επί του πιστοποιητικού.
Ο έλεγχος γνησιότητας ενός πιστοποιητικού, που έχει εκδοθεί στο αρμόδιο τελωνείο με κανονική διαδικασία, πραγματοποιείται με χρήση υπηρεσιών διαδικτύου, με την εισαγωγή στο σχετικό πεδίο, του κωδικού θεώρησης (HASH CODE) του πιστοποιητικού.
Σχετικές ιστοσελίδες: https://www1.gsis.gr/icisnet1/dvl/documentValidationReport.html (απ΄ ευθείας σύνδεσμος) και https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/services?adreseeID=10026938 (μέσω πύλης ηλεκτρονικού τελωνείου).
Υπενθυμίζουμε ότι οδηγίες που αφορούν στις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις σύνδεσης και ταυτοποίησης των φορέων και στον τρόπο αποστολής και παραλαβής των σχετικών μηνυμάτων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet).

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Η ακύρωση στο τελωνείο έκδοσης του πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα που έχει λάβει αριθμό καταχώρησης (MRN), είναι δυνατή, εφόσον το επιθυμεί ο υποβάλλων ή παραστεί ανάγκη, π.χ. λόγω χρήσης χειρόγραφων εφεδρικών διαδικασιών, έως και τη στιγμή έκδοσής του.
Όταν το αίτημα ακύρωσης προέρχεται από το πρόσωπο που έχει υποβάλει τη δήλωση, αποστέλλεται το μήνυμα «Αίτημα ακύρωσης» (TF014). Η αποδοχή ή η απόρριψη του αιτήματος γίνεται με την αποστολή του μηνύματος «Aπόφαση σε αίτημα ακύρωσης» (TF009) από τον αρμόδιο υπάλληλο του τελωνείου έκδοσης.

2. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Εφόσον υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης Συνοδευτικού Εγγράφου Απόδειξης Κοινοτικού Χαρακτήρα από οικονομικό φορέα ο οποίος έχει λάβει άδεια χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών (εγκεκριμένος αποστολέας για την απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα - σύμφωνα με τις διατάξεις της Σχετ.Τ.3146/216/Α0019 ΑΥΟ) είναι δυνατό να γίνεται χρήση της ανωτέρω περιγραφόμενης, στο κεφάλαιο Α, μηχανογραφημένης διαδικασίας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται και περιγράφεται στην άδεια που του έχει χορηγηθεί. Στην εν λόγω άδεια περιγράφεται και η χρήση «εφεδρικής διαδικασίας» για την κάλυψη των περιπτώσεων μη δυνατότητας χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος
β. Έχει χορηγηθεί σε αυτόν απαλλαγή από την υποχρέωση υπογραφής των παραστατικών που εκδίδει
γ. Το εκτυπούμενο συνοδευτικό έγγραφο πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του αντιτύπου αριθμ. 4 του ΕΔΕ (Παράρτημα 31)
δ. Στην θέση Γ «Τελωνείο αναχώρησης» τυπώνεται και συμπληρώνεται μηχανογραφικά το αποτύπωμα της ειδικής μεταλλικής σφραγίδας που προβλέπεται στο Παράρτημα 62 Καν. ΕΟΚ 2454/93.Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θέση 3 (αριθμός παραστατικού) της σφραγίδας δεν συμπληρώνεται.
ε. Στη θέση Δ «Έλεγχος από το τελωνείο αναχώρησης» τυπώνεται η μνεία «Εγκεκριμένος αποστολέας» και στη θέση 54 η μνεία «Δεν απαιτείται υπογραφή»
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκδοση του πιστοποιητικού απαιτεί ενέργεια του τελωνείου έκδοσης (αποδέσμευση κίνησης), η οποία σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται από τον αρμόδιο υπάλληλο μετά την ενημέρωση του τελωνείου για την επικείμενη φόρτωση της αποστολής από τον εγκεκριμένο αποστολέα και η οποία κοινοποιείται σε αυτόν με την αποστολή του μηνύματος TF029.

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗΣ
Στις περιπτώσεις προσκόμισης πιστοποιητικού το οποίο έχει εκδοθεί (Συνοδευτικό αρίθμ. 4 ΕΔΕ) ή θεωρηθεί (εμπορικό έγγραφο) μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ICISnet ,από Ελληνικό τελωνείο έκδοσης, πραγματοποιείται ανάκτηση του παραστατικού με την χρήση του αριθμού καταχώρησης (MRN), γίνεται αποδοχή αυτού και στη συνέχεια εξοφλείται, με την παράδοση των εμπορευμάτων.
Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω διαδικασία δεν πραγματοποιείται για πιστοποιητικά απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη-μέλη ή χώρες ΕΖΕΣ.

Β. ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ - ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Όταν χρησιμοποιούνται εμπορικά έγγραφα (π.χ τιμολόγια, φορτωτικά έγγραφα κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 317/Καν.ΕΟΚ2454/93) ή δηλωτικό ναυτιλιακής εταιρείας (κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 317α Καν. ΕΟΚ2454/93), τα στοιχεία αυτών καταχωρούνται από τον αρμόδιο υπάλληλο στο υποσύστημα διαμετακόμισης και αποδίδεται αριθμός καταχώρησης (MRN), ο οποίος αναγράφεται επί του εμπορικού εγγράφου κατά τη θεώρηση αυτού.

Γ. ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Όταν τηρούνται εφεδρικές διαδικασίες, το πιστοποιητικό απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα (ή το εμπορικό έγγραφο που επέχει θέση πιστοποιητικού) καταχωρείται στο Ενιαίο Βιβλίο Παραστατικών με κωδικό παραστατικού «52».
Ο αριθμός καταχώρησης αναγράφεται στη θέση «Γ. Τελωνείο αναχώρησης» του εντύπου αρίθμ. 4 ΕΔΕ, όπου τίθεται και η θεώρηση του τελωνείου έκδοσης του πιστοποιητικού και επί των Πινάκων φόρτωσης που τυχόν επισυνάπτονται σε αυτό (άρθρο 316 Καν. ΕΟΚ 2454/93).
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός καταχώρησης αναγράφεται και επί εμπορικού εγγράφου, όταν αυτό θεωρείται από τελωνειακή αρχή για σκοπούς πιστοποίησης κοινοτικού χαρακτήρα (άρθρο 317.3 Καν. ΕΟΚ 2454/93).
Στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη τήρησης εφεδρικής διαδικασίας, μετά την αποδοχή αιτήματος για έκδοση πιστοποιητικού και απόδοσης σε αυτό αριθμού καταχώρησης (MRN), το υποβληθέν, μέσω του υποσυστήματος, αίτημα ακυρώνεται είτε από τον αιτούντα, είτε από αρμόδιο υπάλληλο του τελωνείου έκδοσης.

ΚΩΔ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΑΠΟ

ΠΡΟΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Μηνύματα με Οικονομικούς Φορείς

TF004

E_AMD_ACC

Ενημέρωση για την Αποδοχή ενός Αιτήματος Τροποποίησης του πιστοποιητικού από το τελωνείο έκδοσης προς το συναλλασσόμενο

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

Αυτόματη αποστολή

TF005

E_AMD_REJ

Ενημέρωση για την Απόρριψη ενός Αιτήματος Τροποποίησης του πιστοποιητικού από το τελωνείο έκδοσης προς το συναλλασσόμενο

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

Αυτόματη αποστολή

TF009

E_CAN_DEC

Ενημέρωση για την Ακύρωση του πιστοποιητικού, από το τελωνείο έκδοσης προς το συναλλασσόμενο

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

 

TF013

E_DEC_AMD

Αποστολή Αιτήματος Τροποποίησης του πιστοποιητικού, από το συναλλασσόμενο προς το τελωνείο έκδοσης

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

 

TF014

E_DEC_CAN

Αποστολή Αιτήματος Ακύρωσης του πιστοποιητικού από το συναλλασσόμενο προς το τελωνείο αναχώρησης

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

Αυτόματη παραλαβή

TF015

DECLARATION DATA E_DEC_DAT

Υποβολή αιτήματος έκδοσης πιστοποιητικού από το συναλλασσόμενο προς το τελωνείο έκδοσης

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

Αυτόματη παραλαβή

TF016

DECLARATION REJECTED E_DEC_REJ

Απόρριψη αιτήματος έκδοσης πιστοποιητικού από το τελωνείο έκδοσης προς το συναλλασσόμενο

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

Απάντηση στο IE15 Αυτόματη αποστολή και Αυτόματη παραλαβή

TF028

MRN ALLOCATED E_MRN_ALL

Αποδοχή αιτήματος έκδοσης πιστοποιητικού από το τελωνείο έκδοσης προς το συναλλασσόμενο

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

Απάντηση στο TF005 και αποστολή του σχετικού MRN

TF029

RELEASE FOR TRANSIT E_REL_TRA

Έκδοση πιστοποιητικού (απελευθέρωση κίνησης) από το τελωνείο έκδοσης προς το συναλλασσόμενο

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ

Αλλαγή κατάστασης σε «αποδεσμευθείσα κίνηση»

 

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm