Εκτύπωση

Αθήνα 14/03/14
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1065


ΘΕΜΑ:
Συμπλήρωση - τροποποίηση των Αποφάσεων Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013 και ΠΟΛ 1275/27.12.2013 (Β΄ 3398) περί Αποδεικτικού Ενημερότητας και περί Βεβαίωσης οφειλής άρθρου 12 Ν.4174/2013 (Α΄ 170), όπως ισχύει.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

1. Στην περίπτωση α. της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013 , Β΄ 3398 , μετά από τις λέξεις «στην κείμενη νομοθεσία,» προστίθενται οι λέξεις «από Δημοσίους Υπολόγους και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των ανωτέρω».
2. Στην περίπτωση α. της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Τίτλοι πληρωμής που εξοφλούνται με ποσό κάτω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/1974 - Α΄ 90 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει».
3. Στην περίπτωση ε. της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, οι λέξεις του πρώτου εδαφίου «του Δημοσίου Τομέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της περίπτωσης α. του παρόντος άρθρου».
4. Η περίπτωση α. της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές άνω των τριάντα (30) ευρώ βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση. Εφόσον, υφίστανται συνολικές βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του προαναφερόμενου ποσού βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση. Ο αιτών πρέπει να τις έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής, και»

5. Η περίπτωση β. της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013 , Β΄ 3398 αντικαθίσταται και προστίθεται περίπτωση γ ως ακολούθως:

«β. να έχει υποβάλει τις δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, ήτοι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικές φόρου προστιθέμενης αξίας και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας.
γ. Στις περιπτώσεις που, στα πλαίσια ελέγχου, διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) και Στοιχείων Ακινήτων της τελευταίας πενταετίας, καταχωρείται εντολή δέσμευσης του αποδεικτικού ενημερότητας στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS, η οποία αίρεται μετά την υποβολή των δηλώσεων ή όταν η σχετική υποχρέωση δεν υφίσταται πλέον».

6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 της Απόφασης Γενι­κού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Το αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται υποχρεω­τικά ηλεκτρονικά κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομέ­νου και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χορηγείται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο.»

7. Το στοιχείο ε. της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. στην περίπτωση ύπαρξης συνολικών βεβαιωμένων οφειλών άνω των (30) ευρώ, και το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί ή επί του οποίου θα συσταθεί εμπράγματο δικαίωμα με τον αριθμό ταυτότητας ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) εφόσον υφίσταται, εάν το αποδεικτικό ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώ­ματος επ΄ αυτού και τα στοιχεία του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποιεί τη συγκεκριμένη πληρωμή, εάν ζητείται για είσπραξη χρημάτων».

8. Το στοιχείο στ. της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, απαλείφεται.
9. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398 προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνουν και παραδίδουν το αποδεικτικό ενημερότητας στον αιτούντα ή σε νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του, ύστερα από σχετική αίτηση του, για να το χρησιμοποιήσει για τις πράξεις και τις συναλλαγές που αυτό απαιτείται. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χορήγηση του ηλε­κτρονικά, ή που απαιτείται υπογραφή του αποδεικτικού από Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου, δύνανται να παραλαμβάνουν και να αποστέλλουν την αίτηση του ενδιαφερόμενου σε Δ.Ο.Υ., μέσω τηλεομοιοτυπίας. Το αποδεικτικό ή η βεβαίωση οφειλής κατά περίπτωση, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του, αποστέλλονται ταχυδρομικά στο Γ.Ε.Φ. και παραδίδονται στον ενδιαφερόμενο.».

10. Στην παράγραφο 2 περίπτωση α. του άρθρου 6 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, οι υποπεριπτώσεις ii) και iii) αναριθμούνται σε iii) και iv) αντιστοίχως, η υποπερί­πτωση i) αντικαθίσταται, και προστίθεται περίπτωση ii) ως ακολούθως:

«i) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης.
ii) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου (πλην Κεντρικής Κυβέρνησης).»

11. Η περιπτώσεις β. και γ. της παραγράφου 2 του άρθρου 6 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«β. Στα αποδεικτικά μηνιαίας ισχύος που εκδίδονται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δι­καιώματος επ΄ αυτού, το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί ή επί του οποίου θα συσταθεί εμπράγματο δικαίωμα με τον αριθμό ταυτότητας ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) εφόσον υφίσταται. Στην περίπτωση ύπαρξης συνολικών βεβαιωμένων οφειλών έως και τριάντα (30) ευρώ, δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου.
γ. Στα αποδεικτικά μηνιαίας ισχύος που εκδίδονται με τον όρο της παρακράτησης για είσπραξη χρημάτων, τα στοιχεία του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποιεί τη συγκεκριμένη πληρωμή».

12. Η παράγραφος 7 του άρθρου 6 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«7. Το αποδεικτικό ενημερότητας που εκδίδεται ηλεκτρονικά φέρει ηλεκτρονική αποτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ή του εξου­σιοδοτούμενου από αυτόν οργάνου. Αυτό που χορηγείται από τις Δ.Ο.Υ., αν είναι δίμηνης ισχύος, ή μηνιαίας που χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση, πλην είσπραξης χρημάτων και πλην μεταβίβασης ακινήτων, εκδίδεται κατ΄ εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων από οποιοδήποτε υπάλληλο οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ., και. αν είναι μηνιαίας ισχύος και χορηγείται για είσπραξη χρημάτων ή για μεταβίβαση ακινήτου, από τον Προϊστάμενο οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.. Αν υφίστανται οφειλές σε αναστολή ή το αποδεικτικό εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης για είσπραξη χρημάτων ή το αποδεικτικό εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου και υφίστανται ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές, απαιτείται έγκριση από τον αρμόδιο Προϊστάμενο για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει και το ποσοστό παρακράτησης επί του αποδεικτικού, όπου απαιτείται».

13. Στην περίπτωση α. της παραγράφου 2 του άρθρου 7 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδιον ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Ειδικότερα στις περιπτώσεις ϊ) ύπαρξης συνολικής βασικής βεβαιωμένης ρυθμισμένης οφειλής μικρότερης των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και ii) ύπαρξης στοιχείων για άλλες απαιτήσεις (περιοδικές ή εφάπαξ) για την είσπραξη των οποίων είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, τα ανωτέρω κατώτατα όρια ποσοστών παρακράτησης ορίζονται στο δέκα τοις εκατό (10%).
Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη τριών (3) δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης/ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και δώδεκα (12). `Αλλως, εάν οι εναπομένουσες δόσεις της τηρούμενης ρύθμισης/ρυθμίσεων είναι περισσότερες των δώδεκα (12) το κατώτερο ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη πέντε (5) δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον η παρακράτηση δεν επαρκεί για την κατά περίπτωση κάλυψη των ως άνω δόσεων, το ποσοστό παρακράτησης αναπροσαρμόζεται ανάλογα».

14. Η παράγραφος 2 του άρθρου 8 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398. αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου με τον όρο της παρακράτησης, το παρακρατούμενο ποσό θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο εντός τρων (3) ημερών από την κατάρτιση του συμβολαίου. Ειδικά, α) στην περίπτωση κατά την οποία ο αγοραστής είναι αρχή του Δημοσίου Τομέα ή το τίμημα προβλέπεται να καταβληθεί με χορήγηση δανείου από αναγνωρισμένη στην Ελλάδα τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα, τότε ο όρος αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης, και η Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα υποχρεούται να αποδώσει το παρακρατούμενο ποσό μέσα σε τρεις ημέρες από την πρώτη εκταμίευση του ποσού και όχι αργότερα από δύο μήνες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, β) στην περίπτωση τμηματικής εξόφλησης του τιμήματος αναγράφεται στο συμβόλαιο ο όρος εκχώρησης του συνόλου του τιμήματος και έως το ύψος του παρακρατούμενου ποσού στο Δημόσιο καθώς και η παρακράτηση της κυριότητας του ακινήτου στον πωλητή μέχρι τη συνολική απόδοση του παρακρατούμενου ποσού στο Δημόσιο. Το ποσό της παρακράτησης αποδίδεται στο Δημόσιο από τον Συμβολαιογράφο εντός τριών ημερών από την ημερο­μηνία καταβολής της εκάστοτε δόσης, το δε σύνολο του παρακρατούμενου ποσού όχι πέραν του έτους από την κατάρτιση του συμβολαίου.
Γενικώς, εάν για οιοδήποτε λόγο δεν εκπληρωθούν οι όροι παρακράτησης και απόδοσης του παρόντος άρθρου, και οι οποίοι έχουν αναγραφεί επί του αποδεικτικού, θεωρείται ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης καταρτίσθηκε χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας. Ο τελευταίος αυτός όρος αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης».

15.Το άρθρο 10 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/27.12.2013, Β΄ 3398, καταργείται.
16. Το άρθρο 2 της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1275/27.12.2013, Β΄ 3398 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Η βεβαίωση οφειλής, έχει διάρκεια ισχύος ενός μήνα από την έκδοση της. Υπογράφεται, κατ΄ εξουσιοδότη­ση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, από τον Προϊστάμενο οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, εφόσον εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων και από τον αρμόδιο Προϊστάμενο για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης), όταν εκδίδε­ται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ΄ αυτού. Σε περίπτωση αρμοδιότητας περισσότερων της μιας υπηρεσιών, υπογράφεται από τον Προϊστάμενο μιας εξ΄ αυτών κατόπιν συνεννόησης με τους υπολοίπους».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 12000