Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 05/03/2014
Αρ. πρωτ.: 5482


ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών (Ε.Σ.Υ.Π.).

 

Άρθρο 1
Οργάνωση και λειτουργία του Ε.Σ.Υ.Π.

 

1. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, λειτουργεί παραγωγικά, από 1ης Μαΐου 2014, Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών (Ε.Σ.Υ.Π.) με σκοπό την καταχώρηση και παρακολούθηση της εξόφλησης των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφών προς αυτές πληροφοριακών συστημάτων, όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
2. α. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.Π. δημιουργείται Μητρώο Φορέων στο οποίο καταχωρίζονται με δική τους μέριμνα, υποχρεωτικά, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (άρθρο 1Β N. 2362/1995 όπως ισχύει), εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος (άρθρο 38 παρ. 2 N. 3979/2011).
β. Εντός της αυτής προθεσμίας, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που έχουν συνάψει συμβάσεις για την παροχή των υπηρεσιών της παρ. 1 του παρόντος, καταχωρίζουν στο Ε.Σ.Υ.Π., μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επόμενου άρθρου, κάθε στοιχείο που αφορά στην παροχή υπηρεσιών για ηλεκτρονικές επικοινωνίες (συμβάσεις κ.λπ.) (άρθρο 38 παρ. 3 N. 3979/2011).
3. α. Μετά τις προαναφερόμενες καταχωρήσεις και την εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας, τα σχετικά με τις ανωτέρω υπηρεσίες τέλη και δαπάνες εξοφλούνται, αποκλειστικά και μόνο, εφόσον όλα τα στοιχεία τους έχουν καταχωρηθεί στο Ε.Σ.Υ.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα. Εξαιρούνται οι φορείς που καλύπτονται από το απόρρητο, λόγω της ειδικής φύσεως ή της αποστολής τους.
β. Μετά την εισαγωγή των στοιχείων των δαπανών στο Ε.Σ.Υ.Π. και την αποδοχή τους από τους οικείους φορείς, εκδίδεται σχετικό αποδεικτικό, που αποτελεί στοιχείο της κανονικότητας της δαπάνης (άρθρο 38 παρ. 3 N. 3979/2011). Υπόδειγμα του αποδεικτικού αυτού επισυνάπτεται ως Παράρτημα στην παρούσα.

 

 

Άρθρο 2
Υποστηρικτικές δομές του Ε.Σ.Υ.Π.


1. Για την αποτελεσματική υποστήριξη της λειτουργίας του ΕΣΥΠ υλοποιήθηκε στη Γ.Γ.Π.Σ. πληροφοριακό σύ­στημα διαχείρησης με τίτλο «Τηλεπικοινωνιακές Δαπάνες Ελληνικού Δημοσίου» (ΤΗΛ.Ε.Δ.), το οποίο αποτελεί υποσύστημα του ΕΣΥΠ.
2. Το ΤΗΛ.Ε.Δ. περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσυστήματα:

α. Αναφορές (reports) ανά φορέα, επιχειρησιακό διαχειριστή, τηλεφωνική παροχή κ.λπ. για λόγους πληροφόρησης ή στατιστικής επεξεργασίας.
β. Ηλεκτρονική ενημέρωση παρόχων για τυχόν ασυμφωνίες με τις υποβαλλόμενες απαιτήσεις και την εξόφληση των υποβαλλόμενων λογαριασμών τους.
γ. Πληροφοριακό Σύστημα Διοίκησης (MIS) για παροχή πληροφόρησης και εξαγωγή συμπερασμάτων.

 

Άρθρο 3
Καταχώριση στο Μητρώο Φορέων -Πιστοποίηση και εγγραφή χρηστών στο Ε.Σ.Υ.Π.


1. Κάθε πάροχος αποστέλλει τα στοιχεία του (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, όνομα νομίμου εκπροσώπου, στοιχεία επικοινωνίας - ΑΦΜ) εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στη Γ.Γ.Π.Σ. εγγράφως, με σκοπό την πιστοποίηση του για πρόσβαση και χρήση του συστήματος. Η ΓΓΠΣ καταχωρεί τα στοιχεία στο σύστημα και στην συνέχεια αποστέλλει τους απαραιτή­τους κωδικούς πρόσβασης για τη χρήση του συστήματος σε κάθε πάροχο.
Σε περίπτωση τροποποίησης των στοιχείων αυτών κάθε πάροχος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει την Γ.Γ.Π.Σ. το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της.
2. Ολοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ορίζουν, άμεσα μετά την έκδοση της παρούσας, δύο (2) υπαλλήλους τους, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο Ε.Σ.Υ.Π. και έχουν (οι φορείς) την ευθύνη της παρεχόμενης εξουσιοδότησης χρήσης του συστήματος. Προς τούτο ο οικονομικά υπεύθυνος κάθε φορέα εισάγει στο σύστημα τα στοιχεία του φορέα και τα στοιχεία των υπόπιστοποίηση χρηστών - υπαλλήλων του, τα οποία περιλαμβάνουν το ΑΦΜ, το Επώνυμο, το Ονομα, τη θέση, το e-mail αυτών, την ταχυδρομική διεύθυνση της Υπη­ρεσίας και το υπηρεσιακό τους τηλέφωνο.
3. α. Για την πιστοποίηση και τη σύνδεση στο σύστημα χρησιμοποιούνται από τον οικονομικά υπεύθυνο του οικείου φορέα και από τους πιστοποιημένους χρήστες, το προσωπικό όνομα χρήστη (username) και ο κωδικός πρόσβασης (password) που τους έχει χορηγηθεί από το σύστημα TAXISNET. Προς τούτο καθένας από τους ανωτέρω μεταβαίνει στην ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ και εισάγει τους προσωπικούς κωδικούς του TAXISNET.
β. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία που καταχωρούνται μεταβληθούν ο φορέας υποχρεούται να τα επικαιροποιήσει μέσω του οικονομικά υπευθύνου του φορέα ή των πιστοποιημένων χρηστών του Ε.Σ.Υ.Π. που έχει ορίσει.

4. Οι, κατά τα ανωτέρω, πιστοποιημένοι χρήστες ανα­λαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

- Τηρούν και επικαιροποιούν τα στοιχεία του φορέα τους στο Μητρώο Φορέων του άρθρου 1 της παρούσας.
- Τηρούν και επικαιροποιούν, επίσης, τα στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων που λειτουργούν στο φορέα τους.
- Παρακολουθούν και ελέγχουν τους λογαριασμούς των τηλεπικοινωνιακών κ.λπ. τελών που καταχωρούνται στο Ε.Σ.Υ.Π. από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
- Εξάγουν τις απαραίτητες αναφορές και στατιστικά στοιχεία για το φορέα τους.

 

 

Άρθρο 4
Εισαγωγή στο Ε.Σ.Υ.Π. των οικονομικών απαιτήσεων των παρόχων.


Για την εισαγωγή και επεξεργασία των οικονομικών απαιτήσεων των παρόχων στο Ε.Σ.Υ.Π. τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:
Κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που προσφέρει τις υπηρεσίες του προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καταχωρεί στο Ε.Σ.Υ.Π. μεταφορτώνοντας ηλεκτρονικό αρχείο ή μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service), αμέσως μετά την έκδοση κάθε περιοδικού λογαριασμού, τις απαιτήσεις για την πληρωμή του. Τα στοιχεία που εισάγονται είναι οι απαιτήσεις του όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς περιοδικούς λογαριασμούς, ο μοναδικός κωδικός αριθμός πληρωμής, πάγια κόστη, στοιχεία κλήσεων ανά προορισμό (ενδεικτικά κλήσεις προς κινητά, αστικά, υπεραστικά, διεθνή), χρονοχρέωση, ογκοχρέωση δεδομένων, καθώς και κάθε άλλου είδους σχετικές χρεώσεις, οι οποίες (πληροφορίες) είναι προσβάσιμες και διαθέσιμες σε όλους τους εμπλεκό­μενους στη διαδικασία (φορείς, παρόχους, ελεγκτικάόργανα), κατά λόγο αρμοδιότητας. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται στο σύστημα με την ένδειξη κατάστασης «Νέος Λογαριασμός». Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά προωθούνται αυτόματα από το σύστημα για έλεγχο και αποδοχή προς τους φορείς χρήσης.
Ο ακριβής μορφότυπος του αρχείου που εισάγεται στο Ε.Σ.Υ.Π. και ο μορφότυπος της υπηρεσίας ανακοινώνονται στον δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ.

2.α. Μετά την κατά τα ανωτέρω εισαγωγή των δεδομένων των λογαριασμών από τους παρόχους στο Ε.Σ.Υ.Π., ο χρήστης του συστήματος στον οικείο φορέα πραγματοποιεί έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων των λογαριασμών, εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών, για την αποδοχή ή μη των καταχωρημένων απαιτήσεων. Για όσες απαιτήσεις δεν γίνονται αποδεκτές ενημερώνεται μέσω του συστήματος ο πάροχος για το λόγο απόρριψης και μεταβάλλεται η κατάσταση απαίτησης σε «ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ». Για τις απαιτήσεις που γίνονται αποδεκτές η κατάσταση μετατρέπεται σε «ΑΠΟΔΕΚΤΗ» και προωθείται για έλεγχο και πληρωμή στις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
β. Ο οικείος φορέας εκδίδει, μέσω του Ε.Σ.Υ.Π., το αποδεικτικό καταχώρησης του άρθρου 1 της παρούσας για τις απαιτήσεις που προωθούνται προς πληρωμή.

 

 

Άρθρο 5
Έλεγχος νομιμότητας και πληρωμή απαιτήσεων


Οι απαιτήσεις των παρόχων, μετά την αποδοχή τους από τους χρήστες του Ε.Σ.Υ.Π. στον οικείο φορέα, προωθούνται, με συνημμένο το αποδεικτικό καταχώρησης, για εκκαθάριση και έκδοση εντολής πληρωμής στην αρμόδια Ελεγκτική Υπηρεσία (Υ.Δ.Ε. ή Οικονομική Υπηρεσία του οικείου φορέα). Για όσες απαιτήσεις δεν εγκρίνονται ο αρμόδιος εκκαθαριστής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενημερώνει τον οικείο φορέα για το λόγο της μη έγκρισης πληρωμής της απαίτησης. Για τις απαιτήσεις που εγκρίνονται εκδίδεται στη συνέχεια ο προβλεπόμενος από τις οικείες διατάξεις τίτλος πληρωμής, ο οποίος προκειμένου για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης εξοφλείται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου παρόχου. Για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο τίτλος πληρωμής προωθείται στην οικεία ταμειακή Υπηρεσία για εξόφληση.
Για τις απαιτήσεις που ολοκληρώνεται η πληρωμή, η κατάσταση μετατρέπεται από τους πιστοποιημένους χρήστες του Ε.Σ.Υ.Π. στον οικείο φορέα σε «ΕΞΟΦΛΗΜΕ­ΝΟ», ενώ για όσες δεν εγκρίνονται και δεν εξοφλούνται σε «ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ» και συμπληρώνεται στο σύστημα σχετική αιτιολόγηση. Για τις εξοφλούμενες δαπάνες ο πάροχος επιβεβαιώνει στο Ε.Σ.Υ.Π. την εξόφληση της συγκεκριμένης απαίτησης του.

 

 

Άρθρο 6
Στατιστικά στοιχεία και δεδομένα

 

1. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλε­κτρονικής Διακυβέρνησης έχει πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία του Ε.Σ.Υ.Π.
2. Στατιστικά δεδομένα του Ε.Σ.Υ.Π. δύναται να δημοσιοποιούνται, ως ανοικτά δεδομένα, στο διαδικτυακό τόπο ανοικτών δεδομένων της ελληνικής κυβέρνησης.
 

Άρθρο 7
Ειδικές υποχρεώσεις


1. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα του ΕΣΥΠ οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας πληροφοριών ώστε η χρήση της υπηρεσίας να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο έχει χορηγηθεί η πρόσβαση.
2. Σε περίπτωση υποψιών ή διαπίστωσης περιστατικού παραβίασης της ασφάλειας στο πληροφοριακό σύστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι, υποχρεούνται να ειδοποιούν άμεσα το γραφείο ασφαλείας της Γ.Γ.Π.Σ. με τις πληροφορίες του περιστατικού. Είναι, επίσης, υποχρεωμένοι να διατηρούν και να παρέχουν κάθε στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

 

Άρθρο 8
Διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων.


Το Ε.Σ.Υ.Π. με τη χρήση κατάλληλων διεπαφών ανταλλάσσει πληροφορίες - δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Ο.Π.Σ.Δ.Π.)
 

 

Άρθρο 9
Σύσταση και Συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου


1. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, Ομάδα Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.), για την επίβλεψη της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.Π. που αποτελείται από τους:

α. Αθανάσιο Παναγόπουλο, υπάλληλο ΙΔΑΧ (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Δίκτυα Η/Υ), με βαθμό Δ΄, που υπηρετεί στη Δ/νση Εκμετάλλευσης Συστημάτων Η/Υ (Δ/31) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ως Συντονιστή.
β. Βασίλειο Παπαφωτεινό υπάλληλο, με βαθμό Β΄, του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής (Πληροφορικής Software), που υπηρετεί στη Δ/νση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
γ. Μαρία Κοντογιάννη, Ειδικό Επιστήμονα (ΕΕ) Πληρο­φορικής, που υπηρετεί στη Δ53-Διεύθυνση Πληροφορι­ακών Συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
δ. Γεώργιο Κολίτσα, υπάλληλο με βαθμό Ε΄, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στη Δ26-Διεύθυνση Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων, της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.

2. Γραμματέας της ΟΔΕ ορίζεται η Αικατερίνη Κλώσσα, υπάλληλος με βαθμό Γ΄, του κλάδου Χειριστών Η/Υ, που υπηρετεί στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή ΚΕΠΥΟ.
3. Το έργο της συνιστώμενης Ο.Δ.Ε. ανάγεται στο συντονισμό και επίβλεψη της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.Π., προς το σκοπό επίτευξης οικονομιών κλίμακος από τον εξορθολογισμό των δαπανών των φορέ­ων της Γενικής Κυβέρνησης, αναφορικά με την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συναφών προς αυτές πληροφοριακών συστημάτων, μέσω της εν γένει κεντρικής διαχείρισης των σχετικών τελών.
4. Η Ο.Δ.Ε. συνεδριάζει στο Κεντρικό Κατάστημα του Γ.Λ.Κράτους (Πανεπιστημίου 37 Αθήνα) εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm