Open menu
24 | 04 | 2024
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 08/08/2013
Αρ. πρωτ.:
1126601/2013

ΘΕΜΑ:Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.).

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Ανακαθορίζουμε την εσωτερική διάρθρωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), περιφερειακών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως εξής:

1. Ορίζουμε ότι οι Δ.Ο.Υ. διακρίνονται σε:

α) Δ.Ο.Υ. Α΄ τάξεως, επιπέδου Διεύθυνσης, στις οποίες λειτουργούν Τμήματα «Ελέγχων» και «Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης»,
β) Δ.Ο.Υ. Α΄ - Β΄ τάξεως, επιπέδου Διεύθυνσης, οι οποίες λειτουργούν χωρίς Τμήματα «Ελέγχων» και «Δικαστι­κό και Νομικής Υποστήριξης» και
γ) Δ.Ο.Υ. Β΄ τάξεως, επιπέδου Τμήματος.

Α. Ι. Οι Δ.Ο.Υ. Α΄ τάξεως, διαρθρώνονται σε μία Υποδιεύθυνση, πέντε (5) έως οκτώ (8) Τμήματα και τρία (3) έως τέσσερα (4) Γραφεία, όπως καθορίζονται στην παρούσα παράγραφο και στην παράγραφο 6 της ίδιας απόφασης, με τις εξής αρμοδιότητες:

α) Τμήμα Α΄ - Ελέγχων, στο οποίο συγχωνεύονται τα υφιστάμενα Τμήματα Ελέγχου και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών Δ.Ο.Υ., ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Κατοίκων Εξωτερικού και Πλοίων και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες αυτών. Στο Τμήμα μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες που αφορούν στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υφιστάμενου Τμήματος «Μητρώου και Κώδικα» των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως.
Στις Δ.Ο.Υ. της παρούσας υποπαραγράφου λειτουργούν από ένα (1) έως τέσσερα (4) Τμήματα Ελέγχων, ανάλογα με τον αριθμό των υπηρετούντων ελεγκτών, τα οποία αριθμούνται από Α1 έως Α4 και έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες μεταξύ τους, τις οποίες ασκούν επί των υποθέσεων που ανατίθενται σε αυτά με πράξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται οι φορολογικοί έλεγχοι για την διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
β) Τμήμα Β΄ - Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης, το οποίο έχει αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου Τμήματος «Δικαστικό» των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Γραφείου ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο Τμήμα μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Δικαστικό του Τμήματος «Εσόδων και Δικαστικό» των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνεται και η νομική υποστήριξη της Δ.Ο.Υ., για αντικρούσεις προσφυγών κατά πράξεων επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή ειδικών εισφορών, καθώς και οι αντικρούσεις επί ανακοπών ή λοιπών ενδίκων μέσων, που ασκούνται από φορολογουμένους ή οφειλέτες του Δημοσίου.
Στο Τμήμα λειτουργεί Γραφείο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, στο οποίο περιέρχονται οι αρμοδιότητες του ομώνυμου υφιστάμενου Γραφείου των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως.
γ) Τμήμα Γ΄ - Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους, στο οποίο συγχωνεύονται τα κατωτέρω υφιστάμενα Τμήματα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες αυτών, ως εξής:

αα) των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, τα υφιστάμενα Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας, Φ.Π.Α., Παρακρα­τούμενων και Ειδικών Φόρων και Τελών και Φορολογίας Εισοδήματος, αντίστοιχα,
ββ) της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, τα υφιστάμενα Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας, Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών παροχών και ΦΜΑ και Εμμέσων και Ειδικών Φόρων.
γγ) της Δ.Ο.Υ. Πλοίων, τα υφιστάμενα Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και Συναφών Φόρων, Πλοίων και Αμοιβών Πληρωμάτων Πλοίων και Εμμέσων και Ειδικών Φόρων,
δδ) των μη ειδικών Δ.Ο.Υ., τα υφιστάμενα Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας, Φορολογίας Κεφαλαίου, Εμμέσων και Ειδικών Φόρων, Φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικής Διαδικασίας, αντίστοιχα.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται, επίσης, η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και η δημιουργία και συντήρηση της φορολογικής εικόνας τους, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς.

δ) Τμήμα Δ΄ - Εσόδων, το οποίο έχει αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου Τμήματος Εσόδων των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων που αφορούν στο Λογιστικό και του υφιστάμενου Τμήματος Εξόδων αυτών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στο Τμήμα μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες που αφορούν στα Έσοδα του υφιστάμενου Τμήματος «Εσόδων και Δικαστικό» των Δ.Ο.Υ Α΄ Τάξεως, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων που αφορούν στο Λογιστικό.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται και η ταμειακή βεβαίωση των εσόδων, η λογιστική απεικόνιση αυτών, καθώς και η λογιστική απεικόνιση των
εισπράξεων, επιστροφών ή διαγραφών, καθώς και των πληρωμών των δαπανών και η αποστολή των παραστατικών στοιχείων ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

i. Στο Τμήμα λειτουργεί Γραφείο Εξόδων, στο οποίο περιέρχονται οι αρμοδιότητες που αφορούν στα έξοδα και το οποίο θα λειτουργεί μέχρι την πλήρη απομάκρυνση των πληρωμών από τις Δ.Ο.Υ..
ii. Στο Τμήμα Εσόδων των Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, Χολαργού και Ε΄ Πειραιά (Ε΄ Πειραιά -Σαλαμίνας) λειτουργεί και Γραφείο Εσόδων Αυτοκινήτων, με αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου ομώνυμου Τμήματος των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ε) Τμήμα Ε΄ - Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης, στο οποίο συγχωνεύεται το υφιστάμενο Τμήμα Μητρώου και το υφιστάμενο Γραφείο Γραμματείας των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους.
Στο Τμήμα μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Μητρώο του υφιστάμενου Τμήματος «Μητρώου και Κώδικα» των Δ.Ο.Υ Α΄ Τάξεως.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται οι ενέργειες για την διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη της Δ.Ο.Υ., καθώς και η δημιουργία και συντήρηση της γενικής εικόνας του φορολογουμένου, για την παρακολούθηση των μεταβολών φορολογικού ενδιαφέροντος, για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης, σε συνεργασία με τα λοιπά Τμήματα.
στ) Γραφείο Διαχείρισης, το οποίο υπάγεται απ΄ ευθείας στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και ασκεί αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου ομώνυμου Γραφείου των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου Γραφείου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π. & Δ.) αυτών, οι οποίες περιέρχονται στο Τμήμα στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί κατάστημα ή υποκατάστημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην πόλη που εδρεύει η Δ.Ο.Υ.

ΙΙ. Στην Υποδιεύθυνση των Δ.Ο.Υ. Α΄ τάξεως υπάγονται τα Τμήματα «Ελέγχων» και «Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης».

Β. - Οι Δ.Ο.Υ. Α΄ - Β΄ τάξεως, διαρθρώνονται σε τρία (3) Τμήματα και δύο (2) έως τρία (3) Γραφεία.

α) Τμήμα Α΄ - Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους, στο οποίο συγχωνεύονται τα υφιστάμενα Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας, Φορολογίας Κεφαλαίου, Εμμέσων και Ειδικών Φόρων, Φορολογίας Εισοδήματος, Φορολογικής Διαδικασίας και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες αυτών. Στο Τμήμα μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες που αφορούν στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υφιστάμενου Τμήματος «Μητρώου και Κώδικα» των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και η δημιουργία και συντήρηση της φορολογικής εικόνας τους, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς.
β) Τμήμα Β΄ - Εσόδων, το οποίο έχει αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου Τμήματος Εσόδων των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων που αφορούν στο Λογιστικό και του υφιστάμενου Τμήματος Εξόδων αυτών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται και η ταμειακή βεβαίωση των εσόδων, η λογιστική απεικόνιση αυτών, καθώς και η λογιστική απεικόνιση των εισπράξεων, επιστροφών ή διαγραφών, καθώς και των πληρωμών των δαπανών και η αποστολή των παραστατικών στοιχείων ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

i. Στο Τμήμα λειτουργεί Γραφείο Εξόδων, στο οποίο περιέρχονται οι αρμοδιότητες που αφορούν στα έξοδα και το οποίο θα λειτουργεί μέχρι την πλήρη απομάκρυνση των πληρωμών από τις Δ.Ο.Υ..

ii. Στο Τμήμα Εσόδων των Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου, Ψυχικού, Β΄ Περιστερίου και Ιωνίας Θεσσαλονίκης λειτουργεί και Γραφείο Εσόδων Αυτοκινήτων, με αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου ομώνυμου Τμήματος των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) Τμήμα Γ΄ - Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης, με αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του ομώνυμου Τμήματος των Δ.Ο.Υ. της υποπαραγράφου Α΄ της παρούσας παραγράφου.
δ) Γραφείο Διαχείρισης, το οποίο υπάγεται απ΄ ευθείας στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και ασκεί αρμοδιότητες ίδιες με τις αρμοδιότητες του ομώνυμου Γραφείου των Δ.Ο.Υ. της υποπαραγράφου Α΄ της παρούσας παραγράφου.

Γ. Οι Δ.Ο.Υ. Β΄ τάξεως, επιπέδου Τμήματος, διαρθρώνονται σε τέσσερα (4) Γραφεία, τα οποία είναι ομώνυμα με τα Τμήματα των Δ.Ο.Υ. Α΄ - Β΄ Τάξεως και το Γραφείο Διαχείρισης αυτών και έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτά, ως εξής:

α) Γραφείο Α΄ - Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους
β) Γραφείο Β΄ - Εσόδων
γ) Γραφείο Γ΄ - Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης
δ) Γραφείο Δ΄ - Διαχείρισης

2.

α) Όλες οι Δ.Ο.Υ. ασκούν, στα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους, η οποία παραμένει ως έχει, τις καθ΄ ύλην αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 551/1988 (Α΄ 259), εφαρμοζομένου και του Π.Δ. 16/1989 (Α΄ 6), όπως ισχύει.

β) Ειδικά, οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. Α΄ - Β΄ Τάξεως και Β΄ Τάξεως έχουν αρμοδιότητα να εκδίδουν εντολές προληπτικού ελέγχου και να αναθέτουν την διενέργεια αυτών σε υπαλλήλους των υπηρεσιών τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

3. Όλα τα Γραφεία που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 16/89 (Α΄ 6) και δεν διατηρούνται με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης παύουν να ισχύουν από την έναρξη λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., με την νέα διάρθρωση.
4.

α) Των Δ.Ο.Υ. Α΄ και Α΄ - Β΄ Τάξεως, που αναδιαρθρώνονται με την παρούσα απόφαση, της Υποδιεύθυνσης των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως και των Τμημάτων όλων των Δ.Ο.Υ., επιπέδου Διεύθυνσης προΐστανται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Εφοριακών ή των αντίστοιχων προσωρινών κλάδων, εξαιρουμένων: αα) του Τμήματος «Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης», στο οποίο προΐσταται υπάλληλος ίδιας κατηγορίας και κλάδου, κατά προτίμηση με πτυχίο νομικών σπουδών και αντίστοιχη εμπειρία και ββ) του Τμήματος «Διοικητικής και Μηχανογραφικής υποστήριξης», του οποίου προΐσταται υπάλληλος του ίδιου κλάδου, κατηγορίας ΠΕ και σε περίπτωση έλλειψης αυτού υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ του ίδιου κλάδου ή των αντίστοιχων προσωρινών κλάδων.
β) Των Δ.Ο.Υ. Β΄ Τάξεως, που αναδιαρθρώνονται με την παρούσα απόφαση, προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Εφοριακών ή των αντίστοιχων προσωρινών κλάδων και, σε περίπτωση έλλειψης αυτού, υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ του ίδιου κλάδου ή των αντίστοιχων προσωρινών κλάδων.

5. Οι, κατά την έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων και των Γραφείων των Δ.Ο.Υ. της παραγράφου 1 της παρούσας απόφασης, εκκρεμείς υποθέσεις των Δ.Ο.Υ. με την υφιστάμενη διάρθρωση, ολοκληρώνονται από τα Τμήματα της παρούσας, στα οποία μεταφέρεται από τα υφιστάμενα Τμήματα ή Γραφεία η αρμοδιότητα, μαζί με το σχετικό αρχείο.
6. Οι Δ.Ο.Υ. Α΄ και Α΄ - Β΄ Τάξεως, επιπέδου Διεύθυνσης, καθώς και οι Δ.Ο.Υ Β΄ Τάξεως, επιπέδου Τμήματος και η εσωτερική διάρθρωση αυτών, ανά Περιφέρεια και ανά Νομό, διαμορφώνονται ως εξής:

 

7.

α) Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Α΄, Α΄ - Β΄ και Β΄ Τάξεως με την νέα διάρθρωση, της Υποδιεύθυνσης, των Τμημάτων, εκτός των Τμημάτων της υποπαραγράφου γ΄ της παρούσας παραγράφου και των Γραφείων, όπως αναδιαρθρώνονται με την παρούσα, ορίζεται η 15η Σεπτεμβρίου 2013.

β) Από την ίδια ημερομηνία παύουν να λειτουργούν:

αα) Οι Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα των Δ.Ο.Υ. με την υφιστάμενη διάρθρωση και
ββ) Όλα τα Γραφεία, που λειτουργούσαν βάσει του άρθρου 2 του Π.Δ. 16/1989 (Α΄ 6), όπως ισχύουν και δεν διατηρούνται με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

γ) Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των επιπλέον του ενός Τμημάτων «Ελέγχων» των Δ.Ο.Υ. Α΄ Τάξεως της υποπαραγράφου Α΄ της παραγράφου 1 της παρούσας απόφασης ορίζεται με άλλη απόφασή μας.
δ) Οι Δ.Ο.Υ. Β΄ Τάξεως, των οποίων πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία, θα λειτουργούν με την νέα διάρθρωση από την ημερομηνία της υποπαραγράφου α΄ της παρούσας παραγράφου έως την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας τους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm