Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 07/02/2013
Αρ. πρωτ.: 1021307

ΘΕΜΑ: Έκδοση τιμολογίου σε αντικατάσταση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, από εκμεταλλευτές καταστημάτων που διαθέτουν φαγητά και ποτά για επιτόπια κατανάλωση.

Σχετ.: Η από 28.1.2013 αίτησή σας.
Με αφορμή αίτημα της Ένωσης σας, αναφορικά με τη φορολογική αντιμετώπιση της έκδοσης τιμολογίου σε αντικατάσταση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, από εκμεταλλευτές καταστημάτων, που διαθέτουν φαγητά και ποτά για επιτόπια κατανάλωση, λόγω μη έγκαιρης γνωστοποίησης(πριν την έναρξη των σερβιρισμάτων) της ιδιότητας του πελάτη, παρέχονται οι κάτωθι διευκρινίσεις:

1. Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό, με την εγκύκλιο με αριθμ. 1102722/350/0015/ ΠΟΛ. 1098/26.4.1991 ότι, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου στον πελάτη, κατά την εξόφληση του λογαριασμού, εφόσον αυτός το ζητήσει, σε αντικατάσταση των αποδείξεων λιανικής πώλησης (α.λ.π.) που εκδόθηκαν αρχικά, λόγω μη γνωστοποίησης της ιδιότητας του (επιτηδευματίας) κατά την προσέλευσή του στο κατάστημα και πριν από τη έναρξη των σερβιρισμάτων, από εκμεταλλευτές καταστημάτων που διαθέτουν φαγητά και ποτά για επιτόπια κατανάλωση(εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες κ.λπ.).
Στο κατά τα ανωτέρω εκδιδόμενο τιμολόγιο, πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη ότι «εκδόθηκε σε αντικατάσταση των αριθμ. ... αποδείξεων λιανικής πώλησης», οι οποίες πρέπει να επισυνάπτονται στο στέλεχος του τιμολογίου αυτού.
Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή, όπως διευκρινίστηκε με την ίδια εγκύκλιο, οι εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης, εφόσον οι α.λ.π. εκδόθηκαν με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής (φ.τ.μ.), θα γίνονται με βάση το ημερήσιο δελτίο «Ζ» αυτής, δεδομένου ότι με την έκδοση της απόδειξης της φ.τ.μ., το ποσό καταχωρείται στη φορολογική μνήμη της μηχανής και εμφανίζεται στο ημερήσιο δελτίο «Ζ» ή αν χρησιμοποιείται αντί φ.τ.μ. για την έκδοση των αποδείξεων ηλεκτρονικός υπολογιστής, από τα στελέχη των εκδοθεισών α.λ.π.. Τα υπόψη τιμολόγια, δεν θα καταχωρούνται εκ νέου ως έσοδα, αλλά σε ιδιαίτερες στήλες ή λογαριασμούς, κατά περίπτωση, για την παρακολούθηση άλλων υποχρεώσεων.
2. Η δυνατότητα που παρασχέθηκε με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1098/26.4.1991 , αναφορικά με την αντικατάσταση των α.λ.π. με τιμολόγιο, εφόσον αυτό ζητηθεί από τον πελάτη (επιτηδευματία) εκ των υστέρων, εξακολούθησε να ισχύει και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Π. Δ/γματος 186/1992 (Κ.Β.Σ.), με την προϋπόθεση όμως έκδοσης συνενωμένου πλέον Δελτίου Αποστολής - Τιμολογίου και όχι τιμολογίου, επειδή με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ. πρόκειται για χονδρική πώληση σε κάθε περίπτωση, για την οποία και υφίσταται υποχρέωση έκδοσης δελτίου αποστολής.
3. Μετά την κατάργηση των διατάξεων του Π. Δ/γματος 186/1992 (Κ.Β.Σ.), όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε μέχρι την 31.12.2012 και την αντικατάσταση αυτού, από 1.1.2013, με τις διατάξεις του «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» (άρθρο πρώτο του Ν.4093/2012 - ΦΕΚ Α΄/222), η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1098/26.4.1991 εξακολουθεί να ισχύει, με βάση τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Α.Σ., καθόσον δεν αντίκειται στις διατάξεις του νόμου αυτού.
Περαιτέρω, με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. επιτυγχάνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό η φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών και οι διασταυρώσεις, με κύρια κατεύθυνση τον περιορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, καθώς και τον εξορθολογισμό αυτών.
4. Ενόψει των προαναφερομένων, στα πλαίσια της απλοποίησης των διατάξεων και εφόσον, σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με τιμολόγιο, οι εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης (όταν οι αποδείξεις εκδίδονται με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής), θα γίνονται με βάση το ημερήσιο δελτίο «Ζ» αυτής και όχι με το τιμολόγιο, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1098/26.4.1991,ήτοι δεν υπάρχει απόκρυψη συναλλαγής στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται δεκτό για την αντικατάσταση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, ότι μπορεί να εκδίδεται τιμολόγιο και όχι συνενωμένο δελτίο αποστολής - τιμολόγιο, από τους εκμεταλλευτές καταστημάτων, που διαθέτουν φαγητά και ποτά για επιτόπια κατανάλωση (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.), υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην υπόψη εγκύκλιο.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 8294